Egy még csak előkészületben lévő törvénymódosítás megakadályozhatja a családokat, hogy a több százezres költségek helyett 55-60 ezer forintból gondoskodjanak szeretteik maradványairól. Ennyibe kerül ma a legolcsóbb hamvasztásos temetés. Az urnák hazavitelét korlátozó törvény további 80 ezer forinttal növelhetik egy temetés költségét. Már ma is vannak több milliós szertartások, 3,5 millióért például a Naprendszeren túlra juttathatjuk hamvainkat....

Forrás: Pénzcentrum
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jameska
@alfás: Nekem is pont ez jutott eszembe.
És akár honnan nézzük, az lesz ám kegyelet sértés a javából. Elő fogják írni, hogy el kell vinnem? És ha nem? Lerakják a lakásom ajtaja elé?
(jó-jó, ez morbid... de akkor? Vagy rám verik a temetés költségét, és behajtót küldenek?)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
turul72
Már most is méregdrága. "Szórásos" temetés 330 eft, koporsós min. 500.
Már meghalni sem érdemes :(
alfás
@turul72: ennek az lesz a vége,hogy a kórházakban fogják hagyni az elhunytakat.
jameska
@alfás: Nekem is pont ez jutott eszembe.
És akár honnan nézzük, az lesz ám kegyelet sértés a javából. Elő fogják írni, hogy el kell vinnem? És ha nem? Lerakják a lakásom ajtaja elé?
(jó-jó, ez morbid... de akkor? Vagy rám verik a temetés költségét, és behajtót küldenek?)
gabrella
Eddig csak az élet szólt a pénzről de a fidesz elintézi,hogy a halál is arról szóljon.
darwin
@Horizont: Ne csináljon az "állam " semmit.Jobban járunk,ha nem nyúl semmihez.Így is túl van szabályozva minden.Van akinek tetszik a szekrénysor mütyűrjei között az urna.Szíve joga ízléstelennek lenni .
gabrella
@darwin: Így igaz, valaki egyszer mondta,hogy minden embernek joga van hülyének lenni.
bundi
@darwin: akkor nekem elég, ha letámasztanak a kerítés mellé, ha már úgis feltámadok. legalább nem kell annyit kaparnom.
alfás
@bundi: ne tólj ki az örökösökkel!
Rézangyal
Nem nevezném hülyének azokat, akik nem akarják, hogy elkaparják őket. Anyám is ragaszkodik a hamvai szétszórásához. Világosan megmondta, hogy nem akarja alulról szagolni az ibolyát. Nem vagyunk egyformák.
bundi
@alfás: egyébként mi van akkor, ha nem szeretnék egy fadobozban rohadni, tele kukaccal, inkább a hamvasztás, és ha vége szórjanak szét a kert végében lévő patak melletti örg tölgynél. mert nem vagy vallásos. vagy a kdnp-nek ez nem tetszik?
jancsipapa
Többnyire nem jókedvükből, morbid modernkedésből viszik haza a hamvakat ,hanem kényszerből . Persze ez nem fogja érdekelni a forradalmárokat ,ha meg kell védeni egy szűk érdekcsoport érdekeit a többséggel szemben .Lásd ,dinnye ügy .
vukkocska
Részvétből elmentem egy állam által felvállalt temetésre, mert a meglévő családtagok még arra sem vették a fáradtságot, ha már nem kerül pénzbe, legalább részt vegyenek. Egy templomba lett elhelyezve az urna oly módon, hogy akit rokonai temették, szép arany betűvel, egységesen, egyforma betűkkel vésték a neveket, s alul, a legalsó sorban apró fekete betűkkel, három urnát tettek bele pont akkora helyre, mint a többi urnát. Szégyenteljesnek tartottam ezt a megkülönböztetést pár ezer forint miatt. A családtagok viselkedése még szégyenteljesebb volt, biztos attól féltek, hogy rájuk verik az árakat. A legolcsóbb urnás temetés is most 160-170 ezer forint. Ha láttatok számlát, ti is tapasztaltátok, hogy beteszik a kemencébe költség, kiveszik onnan újabb költség, és ez így van végig számlázva. Egyébként pedig ez olyan, mint amikor valaki a saját fenekét rugdossa, egyre több temetésről az államnak kell intézkednie. Meg is érdemlik ahelyett, hogy kicsit utána néznének, hogy a temetkezési vállalatok és magáncégek miket számolnak fel.
alfás
@bundi: hát én sem vagyok az a mélyen vallásos. majd a végén,tömbösítve. és,ha már úgy is azt mondják valakire,hogy égetni való,akkor meg pláne hamvasztás. egyébként meg ez a temetőbe járkálás is... oké,hogy oda temették a hozzátartozót,de az már két hónap múlva...
honeykiss
Én sem szeretnék a kukacok martalékává vállni,szeretném a hamvaimat a Dunába szóratni...remélem az örököseimre nem vetnek ki majd büntetést víz szennyezésért...morbid,de szégyen,hoy ebben az országban még meghalni sem lehet úgy,hogy ne gondolnár arra" Istenem a halálom is csak további gond a családomnak"...remélem kiveti a föld haláluk után ezeket a mocsodékokat.
Pilóta
... és mibe kerül egy fekete lyuk?!:-)
alfás
@Pilóta: nagykörösin 5000 a komplett. de vannak magyar lányok is. :-)
Január
Sokan - akik tehetik - már életükben rendelkeznek az elmúlásuk utáni teendőkről, sőt biztosítanak erre pénzt is. Magyarul összegyűjtik a pénzt, hogy ne terheljék a költségekkel a leszármazókat.

Soha sem volt olcsó a temetés. Anno az Édesanyámért 3600 Ft-ot fizettük a temetésért mikor 2000 Ft sem volt az átlagkereset. /Sajnos fiatalon halt meg./
Na, most 360 000 Ft a temetés, az átlagkereset 220 000 Ft: Mi változott?
Akkor még hamvasztásos temetés is nagyon ritkán volt, a beszórást, hamvak hazavitelét még csak álmodni sem álmodta senki. Most pedig ezek alternatívát jelentenek.

Ahogy a fiatalok hozzáállnak a "temetőbejáráshoz/sírgondozáshoz" - tisztelet a kivételnek - sok szülő jobban jár, ha a hamvait bemosatja!
Január
@vukkocska: Van ilyen leszármazó is, de gondolom az örökséget azért szépen elosztották egmásközött.
Egyébként éppen az elhunyt hagyatéka is biztosíthat fedezetet a temetésére, és az örökösödési eljárás keretében az örökösök, mint hagyatéki teherrel szembesülnének, mert terhet/hitelt is lehet örökölni, ha valaki a többi hagyatékra is igény tart.
vukkocska
@Január: így igaz mindkét vonatkozásban.
Levendula
Majd kimegyünk meghalni a sógorokhoz! Ott olcsóbb a temetkezés...
darwin
@bundi: Csak ha anyós vagy. /az anyóst fektetik hasra a koporsóba,hogyha felébredne is,lefelé kaparjon :) /
Disznópofa
@Pilóta: ma 10:57 Annyi, mint a többi, nem különb az!:-)))
Darthon1
@darwin: Lefelé kell temetni az anyóst valóban, de csak kicsit kell beásni, úgy hogy a segge kilógjon! Legyen hova tenni a biciklit.
A másik verzió az, hogy derékig, hogy meg tudja kapálni a sírját.
csbm
Csak nem azt is meg akarnák szabni, kitől rendelhetem meg ezt a szolgáltatást? Tehát ismét találtak egy olyan szférát, ahol valakinek a zsebét tömhetjük.
darwin
@Horizont: Jó anyósra nem vonatkozik. :)
kukac50
A hamvasztás a szegények kényszere és az is,hogy haza viszik.
Nincs pénz búcsúztatásra,főleg ha az elhunyt évekig beteg volt, akkor minden pénz a gyógyulására volt elköltve.
darwin
@kukac50: Nem a szegények kényszere.Van ,akinél elvi kérdés.Van ,aki utálja a kukacokat,van ,aki a rokonait..És olyan is van,aki fél,hogy a temetők és szeméttelepek sok helyet foglalnak el.
entero
@Pilóta: Az attól függ ki árulja...:-))
entero
@Január: Egyik rokonom egy éve halt meg, több mint 500 ezer volt a temetése. Minimálbérből valóban nem egyszerű, de azért egy embernek több hozzátartozója is van szerintem, normális esetben ha az elhunyt nem hagyott pénzt a temetésére akkor is megoldható. Vegyük a temetést 300 ezernek, 6 rokon szorozva 50 ezer. Ennyit csak ér szeretett rokonunk, vagy nem?
Dr plágium
@entero: Az átlag családot egy váratlan 50 ezres kiadás is az éhhalál szélére, vagy adósok börtönébe ( hamarosan az is lesz) sodor!
entero
@Dr plágium: Ameddig cigarettára van havi 20 - 30 ezer sok családban, addig kétlem.
darwin
@entero: Sok családban ennivalóra sincs 30000 .És ez nem egy bagós-ivós família.Csak az egyikük munkanélküli lett.Amikor a gyerekek születtek /3/ még azt mondta a családfő,hogy csak a lusta ember munkanélküli.Mostanra megtapasztalta,hogy ez nem igaz.
Dr plágium
@darwin: Hagy már, csak a rossz példát akarják látni. Azt amikor nem isznak, nem dohányoznak mégis a létminimum alatt élnek önhibájukon kívül és éheznek azt nem.
Dr plágium
Azért kíváncsi leszek, ha megérem - a szomszéd nénit akinek nincs senkije és semmije - bérlakásban lakik, hétvégén tőlünk kap ebédet ingyen, mert éhezne - mennyiből temetteti el az önkormányzat. Mert ugye mindenkit el kell temetni.
Dr.luigilongo60
@entero: Te tényleg nem érted a lényeget, vagy inkább nem is akarod.
Nem illik turkálni senki pénztárcájában, a szegényekében meg főleg nem.

Valaki nem attól nyomorog, hogy dohányzik e, vagy sem.
A munkája nincs megfizetve, ha egyáltalán van neki, a qrmány mindent megadóztat, amit csak lehet és kifcsarja az utolső kanyit is belőlünk.
Innentől kezdve a pofát súlyba lehet rakni és nem beledumálni, hogy ki mire költi a nehezen megszerzett kis pénzecskéjét.
engem
@entero: Te állandóan a cigivel példálózol. Ha hiszed, ha nem, ismeretségi körömben 9 személy dohányzott. 8 leszokott. A kilencedik napi 4 darabot szív.
Akikre te gondolsz, azok a segílykébül bagzanak!
entero
@Dr.luigilongo60: Szerintem meg a családra kellene költeni még a kevés pénzt is ami van, tudod én csak a gyerekeket sajnálom akik nem tehetnek semmiről.
entero
@engem: Mondjuk ebben is van igazság.
kukac50
@Dr plágium: Pottyantós koporsóba teszik.
Levendula
A buszra felszáll egy vámpír, és húz maga után egy koporsót. Az emberek
tátott szájjal nézik, mire megszólal a vámpír:
- Mi van? Nem láttak még ételhordót?
gabrella
Ez az amikor nem élnek, hanem visszaélnek a 2/3-al!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.