A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint bónusz járna azoknak a szülőknek, akik gyermeket nevelnek. Javaslatukban az is szerepel, hogy csak azok a gyerekek számítanak, akik elvégzik a középiskolát, vagy szakmát szereznek.

A Cink.hu vette észre a Tumblren, hogy már 2012-ben is próbálkozott a dologgal Botos Katalin nyugdíjszakértő. Akkor így néztek ki a számok:

Alappontszám, átlagkeresetnél: 14,4 – 114 ezer Ft/hó
Gyerektelenség: mínusz 5,5 pont – 70,7 ezer Ft/hó
Egy gyerek: mínusz 3,7pont – 85 ezer Ft/hó
Két gyerek: nulla pont – 114 ezer Ft/hó
Három gyerek: plusz 2,2 pont – 131,8 ezer Ft/hó
Négy gyerek: plusz 3,5 pont – 142,3 ezer Ft/hó

Világosan kitűnik, hogy inkább a gyermektelen (és egy gyermeket nevelő) szülők büntetéséről van szó, mint a sokgyerekesek jutalmazásáról.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Az a helyzet hogy itt a csodálatos illiberális, unortodox, munkaalapú, értékteremtő társadalomban senkinek nem lesz nyugdíja csak alamizsna a vegetáláshoz. Aki szül egy zsompor gyereket annak sem mert nem lesz miből osztani nyugdíjat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Engem meg lesz.phat az isten barma.A felcsuti szaporítónak van öt is,ezt is neki találják ki.
m.macskosz
Botos Katalint eddig is utáltam, csak nem emlékeztem rá, miért.
Most meggyőződtem róla, hogy nem volt véletlen.
m.macskosz
@m.macskosz:
És az elképzelés tényleg nem a gyermekvállalást jutalmazná,
hanem a gyermektelenséget büntetné. Rossz módszer, az anyagi feltételek meglétéről meg valahogy elfelejtkeztek ezek a nagyon empatikus vén hülyék.
verőce21
Fatális félreértés van sokaknál ezzel a javaslattal kapcsolatosan.
Akiknek nem lehet gyerekük igazoltan, azok az alappontszám szerint elbírálandók.(Ugyanúgy, mint a kétgyermekesek.) De akinél lehetne, de csak egyke van, vagy egy sem, azokat tényleg el kell marasztalni a javaslat szerint. Cserébe ők egész aktív életükben jobban éltek.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert lényeges elem a javaslatban, nem csak megszülni kell, hanem felnevelni és legalább szakmát adni a gyerek kezébe. Ez azért már húzós egy család részére anyagilag. Megérzi az egész család általában, na ezt kompenzálja a javaslat.
Jankó123
@m.macskosz:
Menstruációs görcsöktől szenved egy férfi!
Ő ebben a hónapban megszívta!

propeller.hu/szorakozas/2963442-menstruacios-gorcsoktol-szenved-egy-ferfi#v1131441
m.macskosz
@verőce21: A javaslat szerint két diplomás gyerek után is csak alapdíj jár.
Három gimnáziumot végzett gyerek után már jár a plusz pont.
caligne
Megszívhatja? Miért? Szívásért hány pont jár?
Jankó123
@caligne: Ha valaki "bölcsőszájú", mint egyes halfajok, akkor sok! :-O
pbalage
És például egy Quasimodo hogyan fog gyereket csinálni?
Valami vak asszonnyal gyártja meg az újabb kis nyomorékokat?
JAJMÁR
Nem kötekedés, de akkor az alappontszám az évek és a jövedelem után járó nyugdíjra jön rá, vagy az a fajta számítás megszűnik?
(Na ne már, hogy ennyi pénz van a nyugdíjkasszákban :) )

Még mindig az a véleményem, hogy a fiatalok nem azzal foglalkoznak, hogy miből fognak megélni 65-70 éves koruk után, hanem azzal, hogy ma, itt és most miből élnek.A gyerekvállalásnál pedig ez dönt.
JAJMÁR
A büntetés pedig nagyon szánalmas és lekezelő! A pluszpontokkal még egyetértek, de elvonni??? A nyugdíj másik komoly feltétele ma, a 20 év igazol munkaviszony, na és a korhatár, amit meg is kell érni. A gyerekek után én munkaviszonyt adnék, vagy korkedvezményt.
tivoli
Nem pontozni kell itt, aki több járadékot fizetett, több nyugdíjra legyen jogosult. Akinek meg sok gyereke van, ott törvénnyel kell őket kötelezni, hogy tartsák el az öreg szülőt, mert őértük az már felvette az állami juttatásokat jó előre.
coni
A nyugdíj rendszer szépséghibája, hogy az alapnyugdíjból nem lehet megélni. Aki csak!!! 2 gyereket nevelt fel tisztességesen, az haljon éhen. A 3-4 gyerekesek már gyógyszerre is költhetnek. (Jelenleg évekig kell várni egy csípő, térd, szem műtétre, ezért aki nézni, járni akar megfizeti, ha tudja).
levarosbukta
Itt kérem szépen az a legnagyobb szívás hogy már megint a nőkkel van kicseszve. Már megint az ő testük, az ő életük felett döntenek! Aljasság!
verőce21
@m.macskosz: (14:15) Ez így van, de azt a három gyereket is meg kell szülni, fel kell nevelni, taníttatni kell !
(Mert a hozzászólásodból az süt, hogy két diplomás gyereket többre tartasz, mint három érettségizett szakmunkást.)
tivoli
Minden gyereket szült nőnek lesz nyugdíja, a férfiak jóvoltából. Mert ugye csak az anya a biztos.
A férfi részéről meg nem lesz több letagadott gyerek, mert nyugdíja bánja.
caligne
@pbalage: Félreveri a harangot és megtossza Esmeraldát.
Dr. Felipe
Az a helyzet hogy itt a csodálatos illiberális, unortodox, munkaalapú, értékteremtő társadalomban senkinek nem lesz nyugdíja csak alamizsna a vegetáláshoz. Aki szül egy zsompor gyereket annak sem mert nem lesz miből osztani nyugdíjat.
Dr. Felipe
Friss élményem.

Ma voltam kint a családi birtokon tarlót hántani. A birtok mellett folyik egy kis patak melyet korábban a vízügy tartott rendben, géppel kaszálva a medret.
Na, ma már javában tárcsáztam mikor úgy 9 óra környékén megjelent 5-6 közmunkás biciklin kaszával felszerelkezve. Gondolom a meder kaszálása lett volna a feladat. Na most ezek a munkások letáboroztak és szépen nekiálltak piknikezni, újságot olvasni és nézték hogy hogyan dolgozok.
Úgy dél körül végeztem és szóba elegyedtem velük mert párat ismertem közülük. Hát mit mondjak istenítették vicctort csak éppen a munka nem ment nekik de legalább eltelt egy nap megint.
Na így néz ki vicctor munkaalapú értékteremtő társadalma. Na ebből a "termelésből" osszon valaki nyugdíjat majd úgy húsz év múlva.
m.macskosz
@verőce21: ma, 16:14 Meglep, hogy ennyire félreismersz, holott nem tegnap óta vagyunk itt. Számomra van az EMBER, aki lehet nyolc elemis, és van a NEM EMBER, akinek lehet hat diplomája is. A mindenkori politikai elit csupa diplomás, de elvétve akad köztük EMBER! Ami a taníttatás költségeit illeti: van, akinek öt gyerek diplomához juttatása sem gond, van, akinek komoly érvágás, hogy három gyereke szakmát tanuljon!
m.macskosz
@tivoli: ma, 15:15 "aki több járadékot fizetett, több nyugdíjra legyen jogosult."
Így aztán a jelenlegi 152 db államtitkárnak és helyettesnek nem lesznek anyagi gondjai nyugdíjasként. Igaz, hogy a minimálbéresek és a kis keresetűek dobják össze neki a magas
jövedelmet, amelynek alapján vonják a járulékot...:(
tivoli
@m.macskosz: ma, 17:30
Na jó, igaz, de az csak 152 db.
De szerinted helyes a 8-10-12 db gyerek utáni magas nyugdíj akiket ráadásul állami pénzből neveltek fel? Akik azért születtek, hogy a szülők családi pótlékból éljenek?
m.macskosz
@tivoli: --SpamKontrollal összekülönböztünk ezen a témán, de annyiban igaza van,
hogy a megélhetési gyerekgyártóknak nem lesz emelt nyugdíjuk, sőt valószínűleg
semmilyen. Ugyanis 20 év munkaviszonyt meg 8-10-12 gyereket egyidejűleg nem lehet
összehozni.
--Nem csak 152 főről van szó! Egy-egy minisztérium létszáma egy komplett község lakosságával egyenlő, és akkor a háttérintézményekről nem beszéltünk. Az önkormányzatok,
polgármesteri hivatalok összességében is komoly embertömeg ám! Én jártam a Fővárosi Önkormányzat/Polgármesteri Hivatalban. Egy kisebb kerület lakossága elférne bennük!
Szóval, nyugi, nagyon sokan vannak! Nem mondom, hogy nem dolgoznak, de az ő bérüket sem maguk termelik ki!
Bástya Elvtárs
Tehát minden cigányasszonynak 142.300 Ft lesz a nyugdíja, mert mondjuk 4 gyereket szül. Na, de az ötödiket elszorítják hogy sérült legyen, így minden kedvezményt élveznek, ezért nem jár minusz 142.3 pont ???
m.macskosz
@tivoli: Ja, és valószínűtlen, hogy minden gyereket el tudnak juttatni egy szakmunkás végzettséghez.
tivoli
@m.macskosz: ma, 18:16
De kell ide még szakmunkás? Itt már csak a politikus tud megélni.
Boszi27
@verőce21: Semmi félreértés nincs. Ez már megint torz elmék agyszüleménye, amely egyúttal sérti az emberi jogokat és az egyenlő bánásmód elvét is.Ezt már a cím alapján megállapítom, mert nem olvastam, csak átfutottam a cikket. A gyerekek vállalásához élhető ország kell, többé- kevésbé kiszámítható politikai, gazdasági, jogi környezet (munkahelyek, infrastruktúra, oktatási színvonal, egészségügy és még sorolhatnám).Persze nem ilyen bérekkel, ahol ha megkíván a csemete egy Túró Rudit, borul a família költségvetése. Jut eszembe a családbarát kormányunk nem rég szüntette meg a tartósan beteg gyerekek utazási és gyógyszertámogatását.. A felelős szülő ezek ismeretében dönt arról ha magát alkalmasnak találja a feladatra, hogy akar-e gyereket és mennyit. Mivel a gyerekek felnevelése mindig a család feladata, hadd döntse már el hogy vállal-e hosszútávú kötelezettséget, vagy sem, a gyerek érdeke is ez. Gondolom a nem gyerekpárti adóalanynak is ugyanakkora járulékfizetési kötelezettsége lenne. Felmerül a kérdés, ki fogja eldönteni, hogy a párnak lehetett volna-e egészségügyi szempontból gyereke, vagy sem? Az az orvoscsoport, aki az egészségkárosodott embereket darabszám szem előtt tartása mellett munkára alkalmasnak minősíti? Nem beszélve arról, hogy ehhez minimum két ember kell: a nőnek eg. okokból nem lehetett utódja, így aztán mindketten csökkentett nyugdíjat kapnak? Esetleg a férfi fel tud mutatni mentségére néhány félrelépésből született utódot, akkor a részéről rendben van az emelt nyugdíj? Ez a tervezet a legintimebb magánszférába való beavatkozás, és nincs rá elfogadható magyarázat.
m.macskosz
@tivoli: Na, ez az! Vajon meddig termelik ki a szakmunkások a politikusok jövedelmét?
JAJMÁR
@tivoli: Miből? Miből tartsa el a szüleit a fiatal, akinek hatalmas feladat eltartani a saját gyerekeit? Nézzük így a dolgokat, a feladathoz a feltételeket is tegyük hozzá. Minden baj gyökere, hogy kevés ember dolgozik és kicsi bérért, amelyből nehezen neveli fel az utódokat, ezért kevés születik, és az alacsony jövedelemből kevés járulékot fizet. Ördögi kör.

Van pedig példa, kicsit arrébb a szomszédban, ott a fiatalok gondozót fogadnak a szüleik mellé, mégpedig magyart, ha lehet, mert az olcsó. Mi pedig boldogan gondozzuk idegen emberek szüleit és rettegünk, hogy a sajátjainknak ne legyen baja.

A mi nyugdij-takarónkat pedig cibálhatjuk bármerre, nem fog mindenkit beérni, mert kicsi is, meg rongyos is, és ami biztos, hogy hamarosan szétfoszlik. Az is biztos, hogy ezzel a mínuszos dologgal nem lehet újra szőni. Ez arra jó. hogy elkendőzzék a bajokat.
tivoli
@JAJMÁR: ma, 19:17
Éppen ettől fából vaskarika az egész. Nem is tudom miért erőltetik ezt a gyerekdolgot, amikor már így is túl vagyunk népesedve. Ötletelés ötletelés hátán, mire a ma megcsinált gyerekem kereső képes lesz, addig rengeteg víz folyik le az Ipolyon.
És igen, a szomszédasszonyom jócskán 70 felett kinn van külföldön mint idősgondozó. amit keres küldi haza a gyerekeinek, hogy b
Fradigege
Na én ezért nem fogok soha a büdös életben jótékonykodni, adakozni. Sajnos farkas törvények vannak. És ha jönnek a gyerekek akkor sem, mert akkor már nekik kell adnom. Így sokkal jobban járok. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Elment minden lojalitásom ezektől az állatoktól.
csip-csop
majd èn megmondom a vikinek, hogy mit lehet megszivni, vagy megharapdàlni ennek a moslèknak.
Meine Ehre heisst Treue
Egyébként sem, de ebben a társadalmi és gazdasági helyzetben pedig pláne nem lehet az embereket gyermekvállalásra kényszeríteni. Ez nem így működik, de majd rájönnek adott esetben...
A történet alapja a munkahely, a megfelelő összegű jövedelem. Ha van a polgárnak biztonságérzete, jövőképe, tehát megszűnik a mai létbizonytalanság, akkor ilyen torz, elmebeteg hülyeség nélkül is lesz szaporulat, nem beszélve az egyéb pozitív hatásokról...
Viszont munkahelyteremtésről továbbra sincs szó; amikor megjelenik ezzel kapcsolatban egy írás az mindössze a demográfiai jellemzőkkel illetve azzal foglalkozik, hogy mennyire inkorrekt az, hogy a mostani gyermektelenek a későbbiek folyamán tartják a markukat (nem mellesleg jogosan a ledolgozott évek után!!!).
Az ígért 1 millió új munkahely hol van? Sehol, hazugság volt, helyette van sok százezer kivándorló, akik tovább rontják orbáncosék miatt a helyzetet.
verőce21
@Boszi27: (18:20) A magyarázkodásodból és emberi jogokra hivatkozásodból arra lehet következtetni, Te semmilyen körülmények között nem vállalnál kettő gyereknél többet.
(Tehát ne aggódj, számodra nem változik semmi.)
craven
a rómaiak ismét jól járnak,ahol amúgy is legalább 7 gyerek van ...
Dr. Felipe
Aki nem öngondoskodik magáról öreg korára az valóban megszívja, még ha nyolc gyereket csinál akkor is mert nem lesz lóvé a nyugdíjalapba.

A legnagyobb társadalmi probléma az elvándorlás és nem a gyerekcsinálás. Az elvándorlást kellene megakadályozni népjóléti intézkedésekkel mert a jelenlegi mértékű elvándorlás társadalmi katasztrófához vezet.
Desischado
@verőce21: És azokkal mi van, akik azért nem szültek, mert nem volt miből felnevelni, mint például nekem sem! Pedig nagyon szerettem volna! De egy gyereket etetni, ruházni, iskoláztatni is kell, és ha nincs rá pénz? Még jó, hogy mire odajutunk, ez a banda addigra sehol sem lesz! Gyalázatos, és elmebeteg ötlet! Na de a fidesz bandától nem is lehet mást várni!
verőce21
@Desischado: (22:37) A hiba az Ön készülékében van! Te nem most jutottál erre a sorsra, már régebben kezdődött a szerencsétlenséged. Ne mondd, hogy nem tanulhattál volna, vagy született segélyen élő vagy!
"Mindenki a saját sorsának kovácsa!"
m.macskosz
@verőce21: Az általam legutáltabb közhely:
"Mindenki a saját sorsának kovácsa!"
Yoda69
Felesleges aggodni holgyeim es uraim. Ez a torveny meg ezerszer fog valtozni, ahogy haladunk elore az idoben. Egyvalami boritekolhato viszont: jobb nem lesz. Sot.
Az orbani gazdasagpolitika padlora kuldte az orszagot, csak hitelbol tudjak fenntartani a latszat-kommunizmust, ami honapokon belul osszeroskad. Nyugdij termeszetesen meg lesz egy darabig, de 10 ev mulva mar nem biztos. Akarhany gyereket is szuljon a csalad/
pityuka
De az is megszívja, aki ide születik. Ezt hívják kollektív szopásnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.