Nyílt levélben fordul Barack Obama amerikai elnökhöz a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Magyarországot elmarasztaló írásokkal kapcsolatosan.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a Civil Összefogás Közalapítvány (CÖKA) elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón ismertette a levelet, amelyben egyebek mellett azt írták: azért fordulnak Barack Obamához, mert a CÖF tagjai közül is egyre többen fejezik ki aggodalmukat az amerikai kormányzat, illetve a közvélemény Magyarországgal kapcsolatos megnyilvánulásai kapcsán, pedig Magyarország mindig szövetségesként gondolt az Egyesület Államokra.

"Véleményünk szerint komolyan és negatívan befolyásolja egymás megértését azok a közvetlenül, illetve a sajtón keresztül megfogalmazott kritikák és támadások, amelyek többnyire a magyarországi körülmények meg nem-, vagy félreértéséből, illetve tudatos félremagyarázásából fakadnak" – olvasta a levelet Csizmadia László.

A levél szerint különösen aggasztónak tartják, amikor az amerikai diplomácia nyilvánosan megfogalmazott, a magyar belpolitikát illető kritikái úgy jelennek és fogalmazódnak meg, hogy az a magyar belpolitika részévé válik, annak befolyásolására törekszik.

A CÖF-nek elege van Amerikából, meg is írták a levelet

"Bízunk benne, hogy az amerikai diplomácia az egyenrangú és befogadó párbeszédben keresztül képes lesz megváltoztatni hozzáállását – melyre nagy szükség lenne a jelenlegi, Ukrajnában zajló illetve a világot elborzasztó közel-keleti terrorcselekmények fényében" – fogalmaztak.

A levélben a CÖF biztosítja az amerikai elnököt arról, hogy a magyar nemzet és a civil társadalom egy tapodtat sem kíván eltávolodni "nyugati szövetségeseitől, és velük együtt örömmel és állhatatosan kíván dolgozni a jogállamiság keretei között megvalósuló szabadság és demokrácia értékeiért".

A nyílt levelet úgy zárták: "meggyőződésünk, hogy országaink vezetőinek személyes találkozása lehetne a legmegfelelőbb forma a kölcsönös bizalom és elkötelezettség megerősítésére".

Csizmadia László közölte, a nyílt levelet a sajtótájékoztatót követően adják át a budapesti amerikai nagykövetségen André Goodfriend ideiglenes ügyvivőnek.

Fricz Tamás CÖF-alapító a levél megírásának motivációról elmondta: közös, kölcsönöses tiszteletben tartott alapértékek – a szabadság és a nemzeti önállóság iránti vágy és elkötelezettség – kötik össze a két országot, és éppen ezért meglepő fordulat, hogy az elmúlt időszakban az Egyesült Államok meghatározó lapjai Magyarország elleni szankciókra szólítják fel a saját országok és az Európai Unió politikai vezetését.

Fricz Tamás szerint a magyarok többsége és a CÖF tiltakozik a javaslatokkal és a fellépésekkel szemben.

Hozzátette, arra kérik a közéleti személyiségeket, szerkesztőségeket, hogy "fejezzék be a szankciókkal való fenyegetőzést", és vegyék figyelembe a magyarországi civilek véleményét, és azokat is, amelyek nem a balliberális oldalról származnak. Az, hogy a szabadságjogok, és a jogállamiság mennyiben, vagy egyáltalán sérül-e Magyarországon az Orbán-kormány alatt, az lehet vita tárgya, de nem lehet szankciók kérdése – tette hozzá Fricz Tamás.

Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő arról beszélt, hogy az említett lépések ellenséges érzületet generálnak, sokszor nyílt támadást jelentenek a magyar alkotmányos berendezkedéssel szemben.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Az amerikai diplomácia egész test(ület)ében remeg. A röhögéstől.
Oszt hadat nem üzenünk?
Békemenet tablóképet is csatolnak hozzá? Úgy meggyőzőbb lenne.
Asszem CÖF-ös Laci bácsinál is beállt már régen az agyhalál állapota...
Hadat azt csak azért nem üzenünk, mert Mo. ebben is jobban teljesít: durva erőfölényből nem rontunk rá az senki nyomorultra! Nna...
Egyébként nemzetközi fórum eddig egyetlenegyszer ítélte el hazánkat egy hazai párt kezdeményezésére – a párt a most az EU-ra és az MSZP-re mutogató Fidesz volt, az időpont: 2003.
A Fidesz a Kereszténydemokrata Internacionálét (CDI) erősítette (ma sincs ez másképp), és 2003-ban a szervezet egy Magyarországot alaposan lehúzó nyilatkozatot fogadott el – márpedig az utóbbi hónapok óta köztudott, hogy aki a kormányt bírálja, az az országot és a népet tapossa. Szóval az említett nyilatkozat a jelenlegi kormánypárt javaslatára készült (EZT AZÉRT MINDJÁRT A DOKUMENTUM ELEJÉN RÖGZÍTETTE AZ INTERNACIONÁLÉ)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@Fradigege: Természetesen egy ilyen baromság el sem jut Obama kezéig. Már valahol egész a kezdetnél valaki ráirja "LÈNYEGTELEN" egy irka-firka egy olyan országból amit ugy hivnak, hogy PSYCHIATRIA !!! Ahol a fönök fociörült!!!
magyarbakancs
Gondolom össze hívták egész amerikai parlamentet ,hogy mitevők legyünk,hogy ez a világrengető CÖF megsértődött.
Gondolom olyan vereséggel nézték a levelet.
Amikor a magyar hadüzenetet átadták az USA külügyminiszter helyettesének, meg kellett néznie a térképtárban, hogy hol is van Magyarország, mert nem tudta. Ezután fogadta a magyar nagykövetet.
– Mi Magyarország államformája?
– Királyság.
– És ki a a király?
– Az momentán nincs.
– És ki van?
– Horthy Miklós ellentengernagy őfőméltósága.
– Értem, tehát van tengerük.
– Nincs.
– Van területi követelésük az USA-val szemben?
– Nincs.
– Kivel szemben van?
– Romániával szemben.
– És mért nem hajtják be rajtuk?
– Azt nem lehet, ők a szövetségeseink!
– Értem, mondta a külügyes, és ezután átvette a hadüzenetet.

Csak ennyit a levélről.
Fradigege
@libellle: Annyira szépen tették a dolgukat. Buzogtak, majdmostőkésmindigcsakőkésennekvégetvetnek.
coyote3
Micsoda csodás triumvirátus: fricz csizmadia és lomnici. Obama alatt épp most cserélnek pelust miattuk:)))))))))))))
silber13
" A nyílt levelet úgy zárták: "meggyőződésünk, hogy országaink vezetőinek személyes találkozása lehetne a legmegfelelőbb forma a kölcsönös bizalom és elkötelezettség megerősítésére".
Na kérem, itt lóg ki a ló, meg a lába! Görcsölnek, hogy a csúti és szíveskedjen fogadni, leginkább a Fehér Ház lakója!törpét vegye már észre valaki
evacica
Nekünk meg a s...nyaló CÖF-s vezetőkből akik a mi adóforintjainkból fényezik a "szeretett" vezért! Egyébként már megint fogalom zavarba vannak a jelenlegi magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal! Nem az országot, hanem a regnáló kormányt kritizálják, sajnos joggal! A CÖF"nagyságok" nem látják a fától az erdőt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.