Az Európai Bizottság versenyképességi jelentésének, Magyarországra vonatkozó része rossz. Az uniós átlagot minden tekintetben alulmúljuk, gazdasági versenyképességünk gyenge, és ennek nagymértékben a kormányzatunk az oka.

A HVG foglalja össze az Európai Bizottság jelentését, amelyből kiderült, hogy a magyar versenyképesség gátja az állam, ami korlátozza a vállalkozásokat, amelyek emiatt gyengék, így képtelenek felvenni a versenyt, vagy egy piacon működni a multikkal, vagy a külföldi cégekkel. Ezen felül képzetlen a munkaerőnk, nincs hitel, nincs tőke, nincs semmi.

Brüsszel: A magyar versenyképesség gátja az állam
Köszönjük az illusztrációt a 444-nek!

Kormányzat a gát

A kormányzati szabályzó környezet továbbra is nagy akadálya versenyképességünknek, a magad adminisztrációs terhek régi probléma a jelentés szerint. A KKV-k fontosak a foglalkoztatásban, de jóval alacsonyabb értéket termelnek, mint az EU-s átlag, ráadásul a kibocsátásuk még mindig nem haladta meg a 2008-as, gazdasági válság előtti szintet. A jelentés szerint a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája továbbra is az, hogy a vállalkozások nehezen jutnak finanszírozáshoz.  

Bizonytalan környezet

A részletes jelentésben megjegyzik, hogy "Magyarország fenntartja a válság után bevezetett ágazati különadókat, ráadásul a reklámadót is bevezettük, ami egy új különadó. Emellett bizonyos szektorokban (háztartási hulladékkezelés, patikák, mobilfizetési rendszer, dohány-kiskereskedelem, tankönyvkiadás) újabb korlátozásokat vezetett be a kormányzat. Mindez az EB szerint bizonytalanná teszi az üzleti környezetet" – írja a HVG. 

Képzetlenséget és az állami beavatkozást a gazdaságba, a hulladék-újrahasznosítás kellő mértékét és a közlekedés elavultságát hangsúlyozza még a jelentés. Gyakorlatilag mindenben az átlag alatt teljesítünk az EU-ban.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Na ennyit a csuti taho es negyszemu eltolcsi unortodox gazdasagpolitikajarol. Bajnai prosperalo 1 eve utan, sikerult teljesen tonkretenniuk a magyar gazdasagot. 30. helyrol a 60.ra visszanyomni versenykepessegben. Tobbszorosen bedontve a forintot, 320-as Euro arfolyamig. Es mindennek tetejeben rekord szintu allamadossagot elerni ugy, hogy elloptak az emberektol 3 ezer milliard nyugdijvagyont, es 40 uj adonemet vezettek be.
Ha ezt ok sikersztorinak nevezik, akkor az mar a kronikus elmebetegseg hatarat surolja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
szerintem is, ezt a rendszert, ami most alakul, már próbálgattuk 40 évig, nem nagyon jött be.
Cukkini
Mit érnétek el vele, ha-ha jobban figyelemmel kísérnétek rímeimet?
Szinte kivet a hideg benneteket, embereket a sziklás száraz partra?
Yoda69
Na ennyit a csuti taho es negyszemu eltolcsi unortodox gazdasagpolitikajarol. Bajnai prosperalo 1 eve utan, sikerult teljesen tonkretenniuk a magyar gazdasagot. 30. helyrol a 60.ra visszanyomni versenykepessegben. Tobbszorosen bedontve a forintot, 320-as Euro arfolyamig. Es mindennek tetejeben rekord szintu allamadossagot elerni ugy, hogy elloptak az emberektol 3 ezer milliard nyugdijvagyont, es 40 uj adonemet vezettek be.
Ha ezt ok sikersztorinak nevezik, akkor az mar a kronikus elmebetegseg hatarat surolja.
coyote3
Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó reggelt Brüsszel...
tivoli
Mennyivel versenyképesebb volt az állam, amikor százezer tonnaszám fogadta a nyugat bálázott szemetét.
rugacs
Jellemző: először megveszik bagóért a gyárainkat, üzemeinket, aztán pár év elteltével bezárják azokat, a gépeket és mindent elvisznek (nehogy újra indítsa azokat valaki), földönfutóvá teszik a fél országot, aztán kritizálnak minket, hogy mindenben az átlag alatt teljesítünk.
Bezzeg ha hagytuk volna magunkat teljesen kizsigerelni, más lenne a véleményük.
coni
@tivoli: Jelenleg a saját szemetünk 50-60%-át elássuk, amíg Svájc az 1-2%-át. A felzárkózó uniós országok közül még a bolgárok akik az elmúlt években uniós segítséggel sem tudták megoldani saját szemetüket sem.
Fradigege
Egy valamit, csak 1-et nem értek. Brüsszel(breuxsseles) mondja. Ő ADJA A PÍÍNZT!!! Milyen gát? Akkor lenne gát, ha nem adná. Csak pont annyit ad, amennyi még belefér és habzsi-dözsizig a more. És beletolja talicskával a szánkba a nyalókát. Már megint púderezünk. ... jaj! 1:2! görccsi, nem bírok tovább a pályán maradni. Alexander Csányiuiu
human
Jajj. ez a liberális versenyképesség duma. A Nemzeti magyarország nem ér rá olyanra, hogy versenyképesség. Nekünk már holnap fel kell mutatni a vállalkozó elitet. Ezt pedig csak úgy lehet, ha a kormány emeli ki a tömegből őket. Nem sajnáljuk rá az ezermilliárdokat, mert ez nemzeti érdek. Bár eddig is voltak nagy múltú és szakmai megbecsülésnek örvendő cégek, de nem voltak elég nemzetiek és a stratégiai fontosságú felcsúti akadémia részére sem adakoztak.
libellle
@Cukkini: Nállad a hiba a rendszerben van?
libellle
@tivoli: Miröl beszélsz. A szemét ide vagy oda, teljesen lényegtelen. A gazdaság sikere nem a szemeten mullik!!. Igazad van, minek ide szemét, van itt annyi szétszórt, hogy azt sem tudja az állam rendben tartani. Amikor átléped az imaginäre határt, nem kell a tábla ami informál arról, hogy hol vagy. Elegendö szétnézni, mindenhol a szemét esetleg az elsó WC-be bemenni!! Sajnos már tudod, hogy kezdödik a balkán!
libellle
@rugacs: Igen, neked pedig NULLA fogalmad van az életröl!!!
Yoda69
@libellle: Szerintem azt hiszi, hogy o a Propeller trubadurja. Reszemrol engem nem nagyon zavar, csak ugrom a bejegyzeseit. :)
Yoda69
@libellle: A rezsicsokkentes kezzelfoghato eredmenye.
magyarbakancs
Gazdaságilag jól teljesítene nem kellene külön adók.
JAJMÁR
Brüsszel pénzt tud adni, de.. felelősséget, tisztességet, előrelátást, pénzügyi és banki szakembereket, gazdasági szakembereket nem! A kormányt sem ők választják. Mindezt nekünk kellene magunknak előállítani.
(Unalmas már ez a "elvitték a gyárainkat..." sirám! Ugyanis odaadtuk. Értik? ! Rugacs! Uncsi vagy!)
koszpeko
Azért annyi igazság van benne,hogy nem a gyárak kellettek nekik hanem a piac.
Ugyanis van még régi csepel bicigli a környéken ami még gurul.(pl.)
Egy videoton vagy orion tévé is elment legalább 15-20 évig.
Szakmunkás képzés is volt.
Most, mi van?
Fogyasztói társadalom.
Ha egy tévének leáll a széria gyártása,leáll az alkatrész gyártás is.
Egy 60-70 ezer forintos mosógéppel vagy egy több millíós autóval ugyan ez a helyzet.
Hírdetik,hogy 5 év garancia.
A mozgó alkatrészekre is?
És ha azokra is, 5 évre megvesz egy több millíós autót?
Azért egy lada,trabant,wartburg nem 5 évig gurúlt.
A 30-40 éves ikarus buszok még mindig gurúlnak Afrikában vagy épp Oroszországban.
Mi is tudtunk volna buszokat gyártani ilyen kasznikkal és belső térrel.
Miért kell nekünk Mercedes,MAN,vagy Volvo busz?
human
@koszpeko: Úgy rémlik buszt ma is tudnánk gyártani, mert van egy ilyen vállalkozás. Nem tudom mi az oka, hogy mellőzik. Egyébként ha nem találunk ki valami hungarikumot, ami saját gyártmány, akkor itt 5 év múlva nehezedni fog az élet. Ugyanis az EU támogatás csúcspontját elértük. A következő időszakban már talán több lesz a befizetésünk, mint amit visszakapunk.
koszpeko
@human: Szerintem már most meglenne.
Csak a szakember gárda hiányzik.
Akik nem azt mondják amit hallani szeretnének nagyjaink és holdudvaruk hanem az igazat.
Csak akkor hova hórdanák a szemetet és hol adnák el a termékeiket a külföldi gyárak?
Bizony a trágyadomb leghátul van egy paraszt udvarába.
Elől meg a kirakat.
koszpeko
@human: Tudunk mi ha akarunk.
Szerintem kinézetre akár melyik nagy cég gyártmányával felveheti a versenyt.
Teljesitményre nem néztem utána de gondolom vannak nemzetközi normák aminek meg kell felelni.
human
@koszpeko: És talán ha nem Vajnának adnánk évente 7 milliárd támogatást a kaszinóihoz, hanem erre akkor teljesen megfelelne a busz a nemzetközi normáknak. Már csak egy nagy probléma lehet, a nyersanyag. Azt csak importálni tudjuk.
Na mindegy. Ha valóban megéri, talán egy józan kormány meglépi a saját ipar fejlesztését.
tivoli
@rugacs: tegnap, 21:49
Hogy miért gondolom én ezt pontosan így?
tivoli
@coni: tegnap, 22:00
Én nem a saját szemetünkre gondoltam, hanem amit a régebbi uniós országok ránk tukmáltak első körben, rögtön a csatlakozástól kezdve.
koszpeko
@human: Ez így igaz.
Szerinted hagynák?
De nekünk történelmünk folyamán mindig valahova csapódnunk kellett.
Egy pár millíó euro és máris nem akar józan lenni az épp aktuális kormány.
Sajnos pénz beszél a kutya meg ugat.
Nem az érdekli őket,hogy 5 év múlva mi lesz.
tivoli
@libellle: 09:53
Nagyon igazad van, de gondolj bele. Hiába akarsz te egy tiszta udvar, rendes ház típusú háztájit megvalósítani, ha folyamatosan hátráltatnak az újabb és újabb szeméthegyekkel, holott még a sajátod eltüntetése is nagy erőfeszítésekbe tellik. Nem beszélve arról, hogy még a takarító eszközeidet is elszedték.
Oszt még azt is szemedre hányják, hogy megesz a dzsuva.
JAJMÁR
@tivoli: 11:37 Pedig előbb a saját portánkat kellene tisztára söpörni. A szemetet oda rakják, ahol már van.

Senki sem tökéletes, még mi sem :) Mi ugyanis megvesszük és megesszük a szemetet is.
(A "mi" az országot jelenti, nem téged és engem ! )
hetöndöe
@rugacs: A magyar gyárak többségét az akkori vállalati menendzsment,illetve szerencselovagok vásárolták meg szarért-húgyért,mint például Széles Birkamenetes Gábor.Videoton,Ikarusz netán mond valamit?
libellle
@tivoli: Ja ja de a szemetet ide azert lehet hozni mert ezen valaki nyerni akar itt. Mert nehogy gondold, hogy csak ugy valaki ideszállitja a szemetét.
világlátó
A magyar versenyképesség gátja az állam. Pont.Ezt tessék megerősíteni, vagy cáfolni.A magyar szakmunkásképzés bizonyára több helyen kíváló körülmények között folyik. A már egy szakmában képzett szakmunkások tovább-, át-,és utóképzése bizonyára több helyen kiválóan folyik.A magyar autóbusz gyártása egy hazai vállalatnál már kiválóan folyik. Egy másik magyar vállalatnál a trolibusz gyártás már kiválóan folyik.Biztosan tudjátok még sokan ezt folytatni. Tegyétek meg, álljon össze a kép, tart ameddig tart, legalább mi itt látjuk majd a sort.
Akkor miért nem ezeket a vállalatokat hozzuk fel az optimális szintre? Miért nem ezek a buszok járnak itthon? Miért támogatjuk a külföldi buszok, trolibuszok beszerzését ?
Miért nem javítjuk fel saját feldolgozó iparunkat az agráriumban megtermelt termékeink feldolgozására?
Közismert a közbeszerzési eljárásokat okkal , joggal korrupciós jellemzőkkel megvádolni. Van a környékemen egy kisváros. Oda idegen vállalkozó be nem teheti a lábát, amíg van arra alkalmas helybeli vállalkozó. A tét nagy, mert ha a helybeli munkája nem elfogadható, annak ott még egyszer nem lesz feladata, csak az elköltözés, szégyenkezve. A garancia biztosított, az ár transzparens, reális. / nem úgy mint a gyermekjátszóterek 6 - 10 millióért /. A vállalkozó referenciamunkái így hitelesek. A vállalkozó törődik a fel-, és továbbképzéssel, a technológiai fejlődés követésével, cége fenntarthatóságának biztosításával. A közelemben van más vállalkozó is, jól rálátok arra a tevékenységre, amit végeznek. Minden nap azt várom, mikor mond csődöt a vállalkozó az emberei vandál munkája miatt. Az eszközök nem rendeltetésszerü használata, az új eszközök betanításának , karbantartásának , helyes tárolásának a teljes hiánya miatt azok rövid idő alatti tönkretétele szinte elviselhetetlen. Pedig a fizetésük , a munkahelyük megtartása múlik ezen. Összefoglalva, azt hiszem sok mindent előről kell kezdeni. Az oktatással, képzéssel, a munkamorállal kellene kezdeni.
kukac50
Végre már más is látja,hogy a Fidesznek rossz a gazdaságpolitikája.
Régebben Orbán hivatkozott a józan paraszti észre,de már nem hivatkozik rá mert régen elhagyta.
De minek vannak a tanácsadók sok pénzért ha egynek sem jut eszébe,hogy a gazdaságot rossz irányba vezetik,.
human
@kukac50: Az ő szemszögükből a gazdaságpolitikájuk jó,
mert nélkülözi a versenyt és ennél fogva a konkurenciát. Így könnyen átlátható a piaci szereplők köre, akik természetesen az új nemzeti elit tagjai. Ezen cégek rendkívül gyorsan feltőkésíthetők a kormányzati megrendelések és az EU pénzek megfelelő elosztása révén. A hatalom már meg van, ezzel a rendszerrel pedig pár év alatt a gazdaság jelentős része is a fidesz markában lesz és a maradék vállalkozás is tőlük várhat csak megrendelést. Teljes a függés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.