Közel 300 ezer számla tűnt el másfél év alatt a magyar bankrendszerből a tranzakciós illetéknek köszönhetően – írja a Privatbankar.hu.

A lap azt írja, Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012 végén, az illeték bevezetése előtt még 10,761 millió számlát vezettek magánszemélyek és vállalkozások pénzforgalmi szolgáltatóknál, ezzel szemben idén június végére 2,7 százalékkal kevesebb 10,468 millió számla élt a pénzintézeteknél.

Az eltűnt 300 ezer számlának a többsége lakossági, egészen pontosan 289 ezer.

A belföldi átutalások száma viszont 4,7 százalékkal, 80,6 millió darabra növekedett. Ennél is jelentősebb ugyanakkor, hogy az átutalásokban érintett összeg – amelyre a 3 ezrelékes tranzakciós illeték fizetési kötelezettség hárul – 7,9 százalékkal múlta felül a 2 évvel ezelőtti, illetékmentes szintet – írja a Privátbankár.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Ilyen még nem volt, hogy egy banki betétnek 2%-os kamata legyen.:))
Nyugdíjasok sorra veszik ki a megtakarított kevéske pénzüket, amit a temetésükre tesznek félre. (mert Magyarországon csak erre tud spórolni egy nyugdíjas, nem a külföldi utazásra)
Annyit nem kaptak, mint amennyit betettek:((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equilibrium
Inkább itthon tartjuk a pénzünket. Szinte semmit nem kamatozik a bankokban lévő pénz, ezt még kamatadó, meg minden más levonás sújtja.
Jobb itthon tartani a pénzt, elásva hátul a kiskertben a pottyantós mellett... :)
bakegya
Költő vagyok és maradok is-itthon pénzköltő,otthon takarékos!
Yoda69
Vissza a jo oreg keszpenzhez.
Szerintem a fidesz alatt meg megerjuk, hogy penz sem lesz, hanem csere-bere kereskedelem.
volvós
Nem egészen 10 miliiós országban 10.468 millió számla !!!
Hanyatló kapitalizmus példát vehetne rólunk...
T. MNB !! Lehetne egy szám-adat a külföldön vezetett
magyar számlákról is?? Vagy azok titkosak ???
nyanya001
És az is 7 szentség, hogy a nagyfejű vezérek sem otthon tartják a pénzüket
ők vették ki elsőnek ! Naná !
Equilibrium
A külföldre elvándorló magyarok naná, hogy nem Magyarországon bankolnak...
Knapp75
@volvós: Van ország, amely szolgáltat adatokat, van, amelyik nem.
De nem mindegy?

Aki tudatosan bankol, annak lehetett simán 2-3 kártyája/számlája itthon, amíg volt értelmes verseny és nem tették tönkre a "banki rezsicsökkentéssel". (ami azért stabilan emelkedő költségeket jelent)
Persze sok esetben egy hitelfelvétel miatt kényszerből született meg a 2. bankszámla, a munkaadó miatt "kényszerből" megnyitott első bankszámla mellé. :)
Azért valószínűnek tartom, hogy a Zemberek igazi ellenségét nem a bankokban kell keresnünk, hanem a saját tudatlanságukban...

Aki most legalább részben ura az anyagi helyzetének, az nem próbálja meg az összes pénzét forintban tartani, ami szintén több számlát (vagy több párnacihát, hehe) jelent.
A gép előtt ülve, egyetlen lépés megtétele nélkül is lehet külföldi számlát nyitni és oda vándoroltatni a pénzt, akkor meg miért ne?
Ha nincs vaj a füled mögött és spekuláns sem vagy, akkor is kell valahogy védekezned a rablók és a spekulánsok ellen. :)
alterego56
@Equilibrium: Sok nyugdíjas is megszüntette a számláját nem csak az elvándorlók. A tranzakciós adónál pofátlanabb adó nem sok van.
coyote3
A fair kormány "munkájának" köszönhetően. Azt is jó lenne tudni, hogy ez hány munkahely megszűnésével járt...
KERKA
Ilyen még nem volt, hogy egy banki betétnek 2%-os kamata legyen.:))
Nyugdíjasok sorra veszik ki a megtakarított kevéske pénzüket, amit a temetésükre tesznek félre. (mert Magyarországon csak erre tud spórolni egy nyugdíjas, nem a külföldi utazásra)
Annyit nem kaptak, mint amennyit betettek:((
1magyar
Szégyen,hogy a betett megtakarítások után szinte semmi nem marad, sőt, ha kicsi összeg még a bank kér pénzt egy év múlva.
Ez mondjuk tényleg egy nem hozzáértő találmánya volt!
Desischado
Mert Magyarország jobban teljesít! (Ebben is!)
levi
Engem most valami megzavart, de lehet fáradt vagyok:
"10,761 millió"
Ez most Tízezer-hétszázhatvanegymillió lenne, vagy Tízmillió-hétszázhatvanegyezer?
A 300ezres különbség csak az utóbbira jön ki, de akkor 10,761 ezer-nek kéne írni vagy nem?
Kicsit összezavart.
Vagy Tíz egész 761 millió?
F_Viktor
@Knapp75: Írod:
"A gép előtt ülve, egyetlen lépés megtétele nélkül is lehet külföldi számlát nyitni..."

Lehet, hogy offshore országokban így működik (ottani ügyvéd megnyithatja?), de Nyugat-Európában csak olyat találtam ahol személyesen kellett megjelennem.

@levi: Az utolsó variációd :-)
10 millió 761 ezer, vagyis 10,761 millió.
F_Viktor
@Dr plágium: Több, mint egy hetes a cikk, ezt nem verték nagy dobra, ellenben azt kommunikálja a kormány és trolljaik, hogy nem lesz megszorítás, csak az állam kiadásait csökkentik, ebből a Zemberek semmit nem fognak megérezni.

Erre mi olvasható?
- A készpénzfelvételnél a tranzakciós illetéket a kétszeresére emelik, és megszüntetik a felső korlátot, az átutalások sarca 0,2 százalékról 0,3 százalékra nő,
- A távközlési adó (...) percenként két forintról három forintra nő, a felső korlátot pedig megduplázzák. A mostani 2500 forint helyett tehát ötezer forintot kell a vállalkozásoknak kifizetniük.
- A tőkejövedelmeket is terheli majd egészségügyi hozzájárulás, ami – mint Varga mondta – hat százalékkal növeli az adóterhet,
- A készpénzfelvételnél a tranzakciós illetéket a kétszeresére – vagyis a mostani három ezrelékről hatra – emelik, és megszüntetik a hatezer forintos felső korlátot.
Yoda69
@volvós: tegnap, 09:41
Szerintem ez nem olyan nagy szam. Nekem pl. jelenleg 4 bankszamlam van igaz abbol 2 kulfoldi. Nem tudom a kulfoldi statisztitikakat, de elkepzelhetonek tartom, hogy ott 1 embernek sokkal tobb bankszamlaja van.
Dr plágium
Szerintem, ha tényleg fizetni kell a kártyás vásárlások után még többen megszüntetik a számlájukat, köztük mi is...ugyanis kizárólag kártyával vásároltunk eddig...a díjmentesen felvehető 150 ezrből pedig fedeztük az egyéb kártyával nem fizethető kiadásokat
bakegya
@Yoda69: nem tudom miből gondoltátok ,hogy nem csakkk használ,de le is használ bennünket ez a nagy magyarkodó nemzeti kutyafaxa-saját bankol már-a palotaforradalmárok fityiss-es serege célszerszámot tart folyamatosan a tűzben is.
mate03
@alterego56: 2010-ben az összes megtakarításomat ,átváltottam valutára,kivettem a bankból. Inkább nálam penészedjen!
Knapp75
@F_Viktor: Az úgynevezett internetes pénztárcák otthonról is megnyithatóak. Igényelhetsz hozzájuk bankkártyát, onnantól vásárlásra, készpénzfelvételre ugyanúgy használhatod, mint bármilyen más bankkártyát. (...és ugye a hazai szolgáltatók többségénél bankkártyával már lehet fizetni a számlákat is. Így ehhez egyáltalán nem kell már magyar bankszámla és forint sem. )
A bankszámláról bankszámlára utalást nem lehet vele kiváltani, de minden mást igen.
Netes pénztárcáról csak a saját bankszámládra utalhatsz, vagy más netes pénztárcájára. Ugyanakkor a netes pénztárcához tartozó bankkártyát mindenhol elfogadják. (csak a Telenor online shopja jelezte, hogy külföldi kibocsátású kártyát nem fogadnak el)

Saját magyar bankszámládról át is tolhatod akár már pár perc múlva a frissen nyitott pénztárcádra a pénzedet, ha így döntesz. Nincs ebben semmi offshore, a te pénzed, ott tartod, ahol szeretnéd! (Egyébként ezek az Egyesült Királyságban bejegyzett szolgáltatók.)
Költségekben persze a felhasználás módjától függően lehet jóval drágább és olcsóbb is, mint egy magyar bankszámla, de a pénzügyi rezsicsökkentés valahogy mégis azt hozta, hogy fogy a magyarországi számlák árelőnye. :)

Na igen, általában egyszer, az azonosításhoz meg kell jelenni jellemzően a bankfiókban, de ez még itthon sem feltétlenül igaz! Már 15 évvel ezelőtt is lehetett úgy számlát nyitni, hogy csak egy üzletkötővel találkoztál és most is van olyan lehetőség, hogy interneten indítod a számlanyitást és kijönnek azonosítani.

Egyébként az sem tragédia, ha valamelyik szomszéd országba át kell ugrani egyetlen egyszer egy számlanyitáshoz, nem sokkal több idő, mint egy péntek délutáni csúcsforgalomban átverekedni magunkat Budapesten. :)
F_Viktor
@Knapp75: Köszi a kimerítő válaszodat!
Nálunk a családban, mint közgazdász a párom foglalkozik a pénzügyekkel, 2011-ben, a MANYUP-tagok pénzének lenyúlása után is ő intézte a bankszámla cserémet. Úgy emlékszek, a külföldi bankok is a pénzmosás elleni törvényszerűségre hivatkozva ragaszkodtak a személyes megjelenéshez, ezért ahogyan te is utolsó mondatodban ajánlod, egy osztrák bankot választottam.
bakegya
@F_Viktor: még szerencse,hogy a sógorok nem utálnak minket ---annyira---amennyire...
picike
ahogy a számlák eltünnek ugy fognak felmondani is egyeseknek bizony ám szép kerek a munka
keresztapa
Egyszerű gazdacseréről szól az eltűnés!
darwin
@keresztapa: Nem.Ezek megszüntetett számlák.Azért ilyen nagy horderejű ez a tény,mert új számlákat nem nyitnak a megszüntetettek helyett.
Ez összefügg a hitelezés megszűnésével .Ha valaki hitelt vett fel,nyitni kellett az adott bankban egy számlát./saját bank jobban ismerte az anyagi helyzeted,ezért nem adott pénzt,vagy akciós hitelfelvételt reklámozott egy alig ismert kereskedelmi bank./Ezek a hitelek lejártak,vagy megszűntek egyébmódon,felmondták a számlát.Még kell 4-5 év és milliós csökkenésről beszélhetünk.Nézz bele egy pénztárnál a vevő pénztárcájába.Minimum 3 bankkártyát látsz benne még mindig.
keresztapa
@darwin: Igaz tartalma van kommentednek, akkor nem gazdát hanem bankot írok, a lényegen azaz a cserén nem változtat bizalom hiányában!
kukac50
Mióta kamat adót, és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamat után amit be rak az ember az fogy nem ,hogy kamatot hozna.
Orbán és Matolcsy elkúrta de nagyon.
papa.49
Az egyik ,,világ megváltó ötlet meghozta silány eredményét,, csak tovább a hülyék útján fütyisz))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.