A devizahitelesek helyzetének rendezését sürgette Surányi György, aki szerint a kialakult helyzetért az első Orbán-kormányt, az akkori ellenzéket, a jegybank akkori vezetőit, a pénzügyi felügyeletet, a kereskedelmi bankokat és a hitelt felvevőket is felelősség terheli.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerdán Nyíregyházán, a helyi főiskolán tartott előadásában úgy vélte, hogy a devizahitelesek helyzetének gyors rendezésére van szükség, hiszen minél tovább húzódik a teljes megoldás, annál mélyebb sebeket kap a magyar gazdaság és a pénzügyi rendszer.

Különösen "fájónak" nevezte, hogy az eddigi intézkedések nem térnek ki annak a 120 ezer családnak a "sorsára", amelyek évek óta nem tudják a felvett kölcsönüket törleszteni.

Az egykori jegybanki vezető aki 1990 és 1991, majd 1995 és 2001 között kétszer is irányította az MNB-t, azt hangsúlyozta, hogy "minden késedelem jelentős költségekkel, kiadásokkal jár", egyre drágábban lehet kezelni – ahogy fogalmazott – a súlyos gazdasági és társadalmi problémát.

A nagy számú közgazdász hallgató, illetve oktató előtt Surányi György kifejtette: a devizahitelezést 2001. júniusában az első Orbán-kormány idején, a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére, a kabinet támogatásával, az akkori parlament döntésével vezették be. "És persze az ellenzék asszisztálásával", amelynek 2002-es kormányra kerülése után lett volna lehetősége a beavatkozásra, a jelentősen növekvő hitelállomány korlátozására – tette hozzá. Az ügyfeleket pedig azért terheli felelősség, mert, mint mondta sokan vettek fel devizahitelt fedezet nélkül, holott az ilyen hiteleket csak azoknak lett volna szabad elérhetővé tenni, akik devizabevétellel rendelkeztek.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Azért vártak a devizahitelek átváltásával hogy minél nagyobb árfolyamnyereségre tudjon szert tenni az MNB a devizahitelesek rovására. Surányi jól látja, 4 évvel ezelőtt kellett volna ezt meglépni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
spu00
@szaboria1: 2002-ben a váltás előtt még szerette volna, utána meg már nem Ő volt kormányon, de Megyó még bejelentette, hogy 2006-7- ben bevezetésre kerül. 2002-ben a feltételek nagyon közel voltak, de hát voltak akik jobban értettek a gazdasághoz, s oda jutottunk ahová.
szaboria1
@spu00: Hidd el mindig is eu bevezetése ellen volt. Az csak duma amit most mondogat.
moiszikf
@spu00: Úgy látom, magad is simán össze tudod állítani a bűnösök listáját, nem kell segítség. :-)
kukac50
@tivoli: Tudok olvasni. Ha tudnád értelmezni az írásom, és a kormány rossz döntését akkor nem kérdeztél volna.
tivoli
@kukac50: ma, 10:21
Mit kéne a fejembe verni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.