A devizahitelesek helyzetének rendezését sürgette Surányi György, aki szerint a kialakult helyzetért az első Orbán-kormányt, az akkori ellenzéket, a jegybank akkori vezetőit, a pénzügyi felügyeletet, a kereskedelmi bankokat és a hitelt felvevőket is felelősség terheli.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerdán Nyíregyházán, a helyi főiskolán tartott előadásában úgy vélte, hogy a devizahitelesek helyzetének gyors rendezésére van szükség, hiszen minél tovább húzódik a teljes megoldás, annál mélyebb sebeket kap a magyar gazdaság és a pénzügyi rendszer.

Különösen "fájónak" nevezte, hogy az eddigi intézkedések nem térnek ki annak a 120 ezer családnak a "sorsára", amelyek évek óta nem tudják a felvett kölcsönüket törleszteni.

Az egykori jegybanki vezető aki 1990 és 1991, majd 1995 és 2001 között kétszer is irányította az MNB-t, azt hangsúlyozta, hogy "minden késedelem jelentős költségekkel, kiadásokkal jár", egyre drágábban lehet kezelni – ahogy fogalmazott – a súlyos gazdasági és társadalmi problémát.

A nagy számú közgazdász hallgató, illetve oktató előtt Surányi György kifejtette: a devizahitelezést 2001. júniusában az első Orbán-kormány idején, a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére, a kabinet támogatásával, az akkori parlament döntésével vezették be. "És persze az ellenzék asszisztálásával", amelynek 2002-es kormányra kerülése után lett volna lehetősége a beavatkozásra, a jelentősen növekvő hitelállomány korlátozására – tette hozzá. Az ügyfeleket pedig azért terheli felelősség, mert, mint mondta sokan vettek fel devizahitelt fedezet nélkül, holott az ilyen hiteleket csak azoknak lett volna szabad elérhetővé tenni, akik devizabevétellel rendelkeztek.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Azért vártak a devizahitelek átváltásával hogy minél nagyobb árfolyamnyereségre tudjon szert tenni az MNB a devizahitelesek rovására. Surányi jól látja, 4 évvel ezelőtt kellett volna ezt meglépni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
Azért vártak a devizahitelek átváltásával hogy minél nagyobb árfolyamnyereségre tudjon szert tenni az MNB a devizahitelesek rovására. Surányi jól látja, 4 évvel ezelőtt kellett volna ezt meglépni.
spu00
Még szerencse, hogy nem Surányi a bank elnök, mert aki a 256Ft-s frank, akkori 210 Ft-s árfolyamát 40-50%-s differenciának mondja, azon már nem kellene továbbiakban foglalkozni.
Ettől függetlenül 2002-ben 20 Mrd volt a deviza hiteles állomány. 2003-ban az akkori kormány megszüntette az Orbán kormány által meghirdetett és bevezetett lakástámogatási rendszert. Ft-hitel minimális volt, s attól az időtől reklámozott és támogatott deviza hitelt ajánlották, mint a legkedvezőbb lehetőséget. A nép. akinek fogalma sem volt a devizák elmúlt 20 év alatti történelméről, azok alakulásáról, s a befolyásoló tényezőkről, a kormány támogatja, s kész. O.V az akkori eredmények /98-2002/ alapján 2005-6 közötti időszakra tervezte az euró bevezetését, melynek a Ft. átszámításával a kitettség megszűnhetett volna. Az emberek mszp-szdsz-s kormányt akartak, s kaptak is ezzel meg is szűnt a lehetőség.Az emberek más lehetőség nem lévén csöstöl vették fel a hitelt, nagyobb lakásra, kocsira.Nem számoltak az adott kormány tehetetlenségére, pedig ott volt 94-98, infláció 28%. banki kamatok 23-25%-n. Ezt levitték az Orbánék. Az újak folytatták a 98-ban abba hagyott gazdálkodást, euró sehol, csak egy teljesen eladósodott ország.
Ha figyelték volna az előző 20 év árfolyam változását, ahol a frank, a dollár 40-ről 160-ra, ill. 60-ról 180-ra alakult. Ez ugye 4x-s változás.Ez senkit sem zavart, csak most.
A14-16.000 Mrd-s hitel törlesztése 2010-ben kezdődött. A Románok fele ennyi hitelre 6-8 éves moratóriumot kértek, Gyur.-Bajn.-i duó csak 2 évest. Na mit gondolnak miért? De most is ebben reménykednek, főleg, hogy teli a kamra.
Ez 10 millió embert érintett, tehát csak technikai segítséggel tudott operálni a kormány amit meg is tett. A hitel felvételnél az emberek nem vették azt a fáradságot, árfolyam biztosítást kötöttek volna, s ezzel kifogták volna a szelet a vitorlából. Na miért nem tették, s kinek, kiknek volt ebből haszna?
Szóval lehetne ragozni a problémát reggelig, de ez a kormány tett, s tesz az...
spu00
@spu00: folyt. köv. emberek érdekében, de csak úgy tehet, hogy a további 9millió ember azért ne károsodjon oktalanul, s az ország rentábilitása is megmaradjon. Lehet, hogy egyeseknek kimondottan jól jönne a 10 millió ember tönkre menetele, ha már választást nem tudtak nyerni. Az átváltás akkori árfolyamon 720 Mrd került volna az országnak, ami kb. ezer milliárd FT-k elvesztését eredményezné az EU támogatás frontján. Szeretnék? Szóval a jelenlegi kormány mindent megtett ami módjában volt, van, de Ő 10 millió emberért felel, nem csak 1 millióért. 2010-ig regnáló kormány mit tett? még elképzelése sem volt, nem hogy akarata. S most Önöknek ez az ember a Szirének hangja, miért nem kérdezik meg tőle, hogy hová tűnt az aranytartalék, a 20 milliárdos dollár banki hitel átkonvertálása mire volt jó? s még lehetne kérdezgetni tovább.
1magyar
@spu00: Miért volt a forinthitel minimális 2003 körül? Mert Járai felemelte magasra a kamatot,hogy mindenki devizában adósodjon el.
tivoli
internetfigyelo.wordpress.com/2009/09/19/eberhard-hamer-a-vilag-penzugyi-kirablasa/
Részlet ebből a cikkből:
1 Amikor Surányi, a Nemzeti Bank magyar hazaffy elnöke ismeretlen összegért önhatalmúan „eladta” a Magyar Nemzeti Bank ismeretlen mennyiségű aranytartalékát, a liberális sajtó lemaradizta azokat, akik kifogásolták, mondván, hogy a „világ már rég túlhaladt az elavult nemesfém alapú pénzrendszeren”. Csak az üt szöget az ember fejébe, hogy ha ez igaz, miért kell a FED-nek a világ összes aranya. Svájcban egyébként népszavazás volt az ügyben, és a nép megtiltotta az arany eladását. Mit tesz erre a többi európai kormányhoz hasonlóan korrupt svájci kormány? „Kölcsön adja!” Éljen a demokrácia, a nép uralma!

2 Ezért akarja Gyurcsány a kórházakat, iskolákat, azaz mindent, ami érték, privatizálni. Állítom, hogy nincs messze az idő, amikor a múzeumokat, vagy akár az Országházat is privatizálni fogják, majd utána az Országgyűlés használatra visszalízingeli a („naná, de még mennyire”) „erkölcsös és jogszerű” Gyurcsány-módszerrel. Orbán is ezért tette a termőföldet szabadon forgalmazható tőkejószággá. Az amerikai elit most már WC papír értékű dollárért vásárolhatja fel a magyar termőföldet. Ennek az aláírása után még volt képe azt mondani a TV-ben, hogy „megmentettük a magyar földet”."
1magyar
@tivoli: Na a Surányit is felelősségre kellene ezért vonni! Mi az,hogy ismeretlen összegért eladta az aranytartalékot???
tivoli
@1magyar: ma, 19:28
Na igen. Most ő adja a tanácsot a megoldásra? Ó, jaj!
Vidát csak ö utána.
coni
@spu00: Nem akarlak égetni de a tőkéről és nem az árfolyamról van szó (kamatos kamat 1.gimi). A többit nem mertem elolvasni.
vukkocska
@1magyar: de Tivoli tudja, csak nem mondja meg :)
@coni: hát ne is, ha jót akarsz magadnak. :)
spu00
@coni: És értelmesen leírni? mert nem értem a mondandóját. Ha ennyire fél, miért nem foglakozik mással?
F_Viktor
@spu00: Írod:
"Még szerencse, hogy nem Surányi a bank elnök, mert aki a 256Ft-s frank, akkori 210 Ft-s árfolyamát 40-50%-s differenciának mondja, azon már nem kellene továbbiakban foglalkozni."

Még szerencse, hogy semmi befolyásod a magyar gazdaságra.
Aki nem tudja, hogy a CHF-ot felvevők 90 százaléka 160-170 forintos CHF árfolyamon vették fel hitelüket, s az a mostani 256 HUF/CHF árfolyamhoz képest pontosan 50, illetve 60 százalékos differencia, azzal tovább nem is érdemes foglalkozni. Első mondatod alapján elvesztetted az esélyét, hogy tovább olvassalak.
kukac50
A kormány rossz gazdaságpolitikája miatt gyengült a forint!
2010 től a Fidesz kormányra kerülésétől 1014 végéig amennyit gyengült a forint azt az Orbán kormánynak kell kifizetni,mert rossz gazdaságpolitikát folytatott és folytat ma is!

Akiknek volt pénzük a végtörlesztésre azoknak 180 forinton számoltak,akkor a szegény rétegnek miért nem 180 forintos árfolyamon számolnak???

A Fidesz államilag fenntartott uzsorásokat miért nem bünteti, olyan szigorral mint a magán uzsorásokat?
spu00
@F_Viktor: Remélem nem probléma, hogy én a 210 és 256 közötti értékre közöltem, de szándékát értékelem, mert nem várhatok mást. Ettől függetlenül Surányi az aki, s ha Önnek tetszik , szíve, joga. De azért M.o jobbat érdemelt volna. Tudja, a könyves boltban sem kell minden könyvet megvenni.
mariaberta
Ez így van, mert aki a hitelt felvette nem tartotta szükségesnek az apró betűvel írt feltételeket elolvasni. No meg azért azt se felejtsük el, hogy abban az időben a dev.hitel felvétele volt kedvezőbb, nyilván emiatt vettek fel fideszesek is deviza hitelt. Igaz, sokan nem azért, mert szükség volt a hitelre, hanem mert nyerészkedni akartak.
Ez a végtörlesztésnél be is bizonyosodott, mert akiknek valóban szükségük volt a hitelre nem tudtak végtörleszteni.
Ha emlékezetem nem csal a végtörlesztők között valami Orbán nevű személy is volt
de javítsanak ki, ha rosszul emlékszem. Természetesen őket is meggyőzte az akkori kormány milyen kedvező a helyzet, érdemes kihasználni a lehetőséget. Csak akkor később miért is reklamáltak?
tivoli
@kukac50: ma, 20:35
Tudsz olvasni is, vagy csak írni?
öcsi55
@mariaberta: Teljes mértékben egyetértek ! Azért vettek fel deviza alapú hiteleket az emberek mert sokkal alacsonyabb kamatú volt mint a forint alapú . Voltak akik lakásra,autóra vettek fel, voltak akik spekulációs céllal. Csak a baj ott kezdődött,hogy a spekulánsok a végtörlesztéssel szépen kimásztak az adósságból a többi meg ott maradt a szarba. Sajnos jött a 2008-as válság ráadásul az unortodox Matolcsi féle gazdaság politika ami rendesen odatett a valuta árfolyamoknak . Surányi egy TV interjúban megmondta semmi képen nem szabadott volna megengedni a valuta alapú hitel folyósítást, mert Magyarországnak az euró árfolyam változásra csekély a CHF-re meg semmilyen ráhatása nincs.
öcsi55
@tivoli: Melyik bolygón élsz ? A fidesznyiken ? Melyik országnak van még arany alapú nemzeti valutája?
F_Viktor
@spu00: Írod:
"Remélem nem probléma, hogy én a 210 és 256 közötti értékre közöltem..."

Azért probléma a 210 HUF/CHF árfolyammal, mert az a kormányváltás után, a fityeszes urak államcsőd belebegtetése után sikerült vele a devizahitelesek életét megkeseríteniük.
Ezért, ha azelmútnyócévet próbálod elmarasztalni, akkor a forint árfolyamveszteségének számolgatását ne 210 forint árfolyamot vedd alapul.
JAJMÁR
@spu00: 18:48 Nem olvastam végig, mert bele-belepillantva láttam, hogy ugyanaz a "betanult" szöveg, szinte szóról szóra, amit megosztani szokás kormánypártiaknak :)

A múltat már kielemeztük ezerszer. Egy biztos: ettől a rengeteg elemzéstől, és bűnöskereséstől a probléma nem oldódott meg! Az idő múlásával csak nagyobb lett!
A múltra csak egy megjegyzés: ugyan, kivárna el azoktól hiteles és jogos visszanézést, akik a tegnapról, a máról és még a jövőről is nyilvánvalóan hazudnak?

Ezért ne menjünk olyan messze ! Sokkal érdekesebb lenne az éppen tegnapról, a jelenről beszélgetni.
Ha valaki, hát Ön képes rá, mert látom milyen szorgalmas, össze tudja szedni, hogy az Orbán kormány tagjai, csak az elmúlt másfél évben, hányszor és hányféleképpen nyilatkoztak és miket ígérgettek bankok elszámoltatásáról, devizások megmentéséről. Megköszönném, ha ezt a listát beírná :) Aztán tegyük hozzá, mi lett belőle!
F_Viktor
@nyanya001: Csak két dolog, miért adták el a kormány az aranytartalékot:
1) 1990-ben Magyarország szinte 100 százalékban USD-ban volt eladósodva.
2) 1982-2005 között az arany világpiaci ára nagyon szűk sávban mozgott. Nem véletlen, hogy eddig senkit nem érdekelt, hogy nincs aranyfedezetünk.
F_Viktor
@JAJMÁR: Ígérgetés volt, olyanok, mint Kósáé a múlt héten.
Amit most tett és devizahiteles mentésnek kommunikál a jobb oldal, azt megtehette volna 2011-ben is, akkor, mikor a forintosítás 210 forinton történhetett volna.

Miért nem tette meg akkor?
JAJMÁR
@F_Viktor: 21:54 Talán azért, mert választás után voltak?
Ezt a hazugságáradatot, amit csak ebben az egy ügyben végbevittek, a fejükre kell önteni.
(Ehhez képest néhány agymosott még erre is a múltban keresgél mentséget. Nem tudom eldönteni, hogy ez siralmas, vagy röhejes :) )
F_Viktor
@JAJMÁR: Akkor beszélhetünk választási csalásról, illegitim kormányról?
JAJMÁR
@F_Viktor: 22:25 Beszélhetünk, de amíg nincs erős ellenzék, nem sokat ér :(
Dr. Felipe
@spu00: spu elvtárs!

A deviza hitelezést az első fideSS maffia kurmány vezette be. Pont. A forintot a második fideSS maffia kurmány döntötte be. Megint pont. Nincs több mellébeszélés. Lehet visszapárologni a pártházba.
A devizások a fideSS stadionépítő maffiának köszönhetik nyomorúságukat. Ennyi. Megint pont.
F_Viktor
@Dr. Felipe: Igazad van, ennyi a lényeg! + Vegyen részt a felelősség vállalásban is! Pont. :-)
F_Viktor
@JAJMÁR: Támogatni kell az ellenzéket, akkor lesz erős.
tivoli
@öcsi55: tegnap, 21:36
Itt a probléma, hogy egyiknek se, el is van adósodva mind.
Mélyedj el egy kicsit ebben a témában, mielőtt fidesznyikezel kisköcsög.
hetöndöe
@tivoli: Azt elfelejtetted hozzáteni,hogy az aranyeladás az Antall kormány idején történt,az MDF,KDNP,FKgP hathatós segítségével és ahhoz a liberálisoknak semmi köze nem volt.
tivoli
@hetöndöe: ma, 16:49
Surányit emlegettem..
hetöndöe
@tivoli: Azért belefért a cikkbe egy "liberálisozás",sőt "Gyurcsányozás is,nehogymá azt mondjuk,hogy az Antall kormány adta el az aranykészletet czakkompack.
tivoli
@hetöndöe: ma, 17:19
Ott a link, ha benne volt, benne volt..
Most nem azért, de nehogy azt mond már, hogy a liberális Gyurcsány ártatlan bárány! Sok minden szárad a lelkén az úrnak, többek között ő írta alá, hogy az ország önállóan nem láthatja el magát pénzzel. Onnantól gyorsult fel az eladósodás.
hetöndöe
@tivoli: Már sokszor leírtam itt,az USÁ-ban 120% az államadósság,a melós mégis sokkal emberibb életet élhet és magasról leszarja az államadósságot.Csupán a fitymasz felfújt lufija az egész.Már elveszik lassan mindenünket ezek a tetvek,mégis nő az államadósság,akkor hogy is van ez?
F_Viktor
@tivoli: Írod:
"...ő írta alá, hogy az ország önállóan nem láthatja el magát pénzzel."

Megint félrebeszélsz!
2008 novemberétől a kormányváltásig a balos kormányok 14,29 milliárd euró IMF és EU hitelt hívtak le. Ez 3 700 milliárd forint volt.

Orbán, a nagy önállóság jegyében ebből a Gyurcsány által aláírt hitelkeretből lehívott 5,7 milliárd eurót! Ez több, mint 1 700 milliárd forint volt!
Ha megnézed a számokat, akkor látod, hogy forintban Orbán a hitel 45 százalékát költötte el!

Míg a Gyurcsány és Bajnai kormányai egy világgazdasági válságot kezeltek a hitellel, feltöltötték Orbánnak a devizatartalékot, addig Orbán mit tett a pénzzel?
Eltőzsdézte MOL részvényre?
Haveroknak megvásárolta az E.Ontól 600 milliárddal áron felül a gázipart?

DE! Ha hozzáadjuk Orbán költekezéséhez a MANYUP-tagok 3 000 milliárdját, akkor már 4 700 milliárd forintnál tartunk.

DE! Orbán a Zemberekre lőcsölt 49 új adót is!
Ez 2013 év végéig 3 600 milliárd forint!

Így már 8 300 milliárddal sáros Orbán!

DE! A nagy önállóságban számolatlanul, két havonta forint és deviza alapú államkötvényekkel árasztottuk el a piacokat! Nem is akármilyen kamatokkal, az IMF hitelnek a kétszeresét fizetjük a befektetőknek!
Ez is nagyon-nagyon sok milliárd forint!

O'szt se válság, se államadósság csökkenés, se GDP növekedés, se gazdasági eredmények... Hová kerültek ezek a sok ezermilliárdok?
Kicsike adalék ez a grafikon, hogy ezeknek a pénzek nagyon kicsi része hová vándorolt:
hvg.hu/kkv/20141114_Grafikon_Igy_keresnek_egyre_tobbet_Orban
tivoli
@F_Viktor: Hagyd már az Orbán fóbiádat és nyisd ki a csipás szemed kismajom:
hunhir.info/index.php?pid=ke&id=000725
F_Viktor
@tivoli: Ó, te jó ég! :-))
A cikk így kezdődik: "R...ozgonyi Ernő, a kiváló közgazdász"!
Tudod ki ez a Rozgonyi? Igazi köpönyegforgató KDNP-s, majd MIÉP alapító, de onnan kizárták, s a cikked írásakor (2009-ben!!) éppen a Jobbikot erősítette :-) Persze 2012-ben onnan is távozni kényszerült! :-))

No, ez a mélymagyar hírportál nevezte 2009-ben "kiváló közgazdásznak"...
Ez a te "kiváló közgazdászod" számvitelt tanult, meg okleveles könyvvizsgáló! Nem közgazdász, az édesapja volt az. Tőle lopta a címet :-)

Ez a baj az Echo és a Hír TV-vel, hogy ilyen sz@rf@szúak osztják ott az észt, a lecsúszott senkik hazugságait mantrázzátok!

Tökorrúkám, neked még más tollaival sem sikerül dicsekedned! :-)))
tivoli
@F_Viktor: ma, 23:18
Akkor keressél mást, ha ez nem tetszik. Van ott még bőven.
S ha ez a kiváló közgazdász e cikkét 2009-ben írta, akkor biztos, hogy nem az Orbán előnyére vagy ártalmára, mivel jóval korábbi történetet ír le.
Azért elhiheted, hogy a lényeg úgy volt, ahogy leírta, még ha neked nem is tetszik. Kénytelen vagy elhinni, hogy a rendszerváltozás után talicskával hordták ki az országból a nemzeti vagyont és az aranytartalék amerikai bankba lett átjátszva.
F_Viktor
@tivoli: Nem fogok olyan cikket elolvasni egy mélymagyar szélsőjobbos portálon, amelynek már az első mondata eget verő hazugság!
Nézegess hivatalos adatokat, pl. az AKK Zrt. oldalán.
Ha gondolod napra pontosan felsorolom, hogy a Gyurcsány és a Bajnai kormányok mikor mennyi hitelt hívtak le.
De ott megtalálod a hitelek kamatait is.

Igen, ha nem pofáznak államcsődről, akkor lehet a piacról hiteleket felvenni, de annak ára van. Ezt az árat a kamatokban kell megfizetni. Előnye, hogy ezeket a pénzeket egy ideig annak a havernak osztja ki akinek akarja, nincs megkötés, nincs negyedévente ellenőrzés.
Ezért volt Orbánnak életbevágó a piaci hitel, ezért lett ellenség az IMF.
Szlovákia, Románia másképpen gondolta, a szlovákok le is köröztek bennünket, a románok pedig ledolgozták hatalmas hátrányukat.
tivoli
@F_Viktor: tegnap, 23:57
Ne is olvass el semmi olyasmit, ami ellenkezik az elképzeléseddel.
Én a '90-es évekről mesélnék neked, az ország kifosztásáról, de te egyre csak gyurcsányt, bajnait, orbánt kotkodácsolsz, mintha más kormányok nem is léteztek volna. Eléggé beszűkült a tudatod, ha ezen nem tudsz túllépni. Vagy ebből készülsz doktorálni? Anyaggyűjtéshez nem ártana különböző forrásokat felhasználni.
Na és hová lett az aranytartalék?
F_Viktor
@tivoli: A szélsőségesek hazugságaira nem vagyok kíváncsi, az ilyen hírnévhajszoló, minden pártot végig rabló könyvvizsgáló közgazdasági elmélkedésének olvasását/hallgatását meghagyom azoknak a könnyen befolyásolható tudathasadásos Echo TV hazugságait magukba szívó mélymagyaroknak, mint te is vagy.
A múltba révedésnél is megtartom az egészséges határokat. Pl. Trianonnál sokkal jobban érdekel a jelen és a jövő!

Az aranytartalék eladásáról tegnap leírtam a véleményemet, azóta nem változott:
1) 1990-ben Magyarország szinte 100 százalékban USD-ban volt eladósodva.
2) 1982-2005 között az arany világpiaci ára nagyon szűk sávban mozgott. Nem véletlen, hogy eddig senkit nem érdekelt, hogy nincs aranyfedezetünk.
3) Aranytartalék helyett van devizatartalékunk.
nemjoezigy
A fentiekben olvastam a szakértelemről, aminek (szerintem) pártatlannak kellene lennie, pláne ha a múltról van szó. (mert lehet látni a döntés következményeit és lehet magyarázni a mit-miérteket, DE MEG KELLENE TENNI. Ezekért a döntésekért kapták akkor [és sajnos azóta is] a nagy fizetésüket, TEHÁT VÁLLALNI KELLENE ÉRTE LEGALÁBB AZ ANYAGI FELELŐSSÉGET. A politikai felelősséget azt nagy ívben lesz@rom, az egy fölösleges intézmény)
Amíg nem teszik rendbe a múltat és nem szabályozzák a felelősség kérdését a jövőre vonatkozólag, addig az eddig is működő gátlástalan felelőtlenség lesz.
Törölt felhasználó
4 éve még olyan árfolyam volt(igen a válság után is), amivel még mindig jobban jártak volna, mint a forint hitellel..
Amúgy meg én 56e svájci frank hitellel mondom, hogy mit várnak még az emberek.. Negyedével csökken az alaptőke tartozás és a törlesztő és akkor még 180-on legyen forintosítva is az egész:) Aki meg "felelősen" felvette a forintot és az eleje óta 1,2-2x akkora törlesztőt fizetett az meg szopjon. Ami igazságtalanság volt ebben az egészben azt visszakapjuk, a többit meg mi vállaltuk, az elején, amikor kevesebb volt a törlesztő a válság előtt akkor nem sírtunk hogy kevesebb.. Akinek ez nem elég és nagyon igazságtalannak érzi, hogy devizát vett fel annak az "elejétől"! visszaszámoltatnám forint hitelre aztán lennének meglepődések..
tivoli
Amikor Lázár J. polgi korában komoly összegeket vett fel Hmvhely nevében - ha jól emlékszem az Erstétől, igen büszke volt, hogy milyen jó boltot csinált, szaporította a város vagyonát. Aztán egyszer csak változott az előjel, kezdtek rossz irányba menni a dolgok. Amikor végkép a csőd nézett ki, L.J. perelte volna a bankot, hogy ez mégse járja. Azt a választ kapta, hogy akkor miért nem hőbörgött, amikor bőséges haszonélvező volt?
F_Viktor
@tivoli: Ez már más hangvételű cikk, végig is olvastam :-)
Csak éppen egyoldalúan áll a témához, meg sem próbálja a tényeket feltárni!
A végén Gyurcsány ezermilliárdját pedig tényként kezeli, pedig ezen az ellenzéki fityesz sem talált fogást sem 2005-ben, sem 2010-ben.

Tehát nem olvasható 1990-es adat az ország államadósságáról, amit pl. a lengyelekkel ellentétben sem átütemezni nem tudtuk, sem elengedésére nem volt lehetőségünk (erről már itt a propin írtam részletesen, a lényeg, hogy míg a lengyelek államok, kormányok felé adósodtak el, addig Magyarország magánbefektetők felé, ahogyan most is).

1990-ben ez az államadósság 21,3-22 milliárd USD-t tett ki.
Az országban nincs deviza, valuta hiányban szenved, külföldi tőkebeáramlás várat még magára, az arany árfolyama 1982 óta stagnál, állami finanszírozás nélkül megbénult a mezőgazdaság, az ipar, s hamarosan a KGST megszűnése az exportpiacot is megával rántja a mélybe.
Viszont az adósságot devizában kell fizetni a magánbefektetőknek!

Tehát az államadósság 21,3-22 milliárd USD, ehhez képest az eladott 62 tonnányi arany ennek csak a töredéke.

Számoljunk:
1 (Troy) uncia = 31,1 gramm = 370 USD .

Az eladott 62 tonna = 62 000 000 gramm = 1 993 569,13 uncia.

Értékben 737 620 578 USD! Ez az akkori államadósságnak csak 3-4 százaléka volt!

Surányi mire hivatkozott? Arra, hogy a dollárnak jobb a hozama.
Nézzük meg, hasonlítsuk össze az arany árával, az Antall-Boros kormányzási ciklusában:

1990 --> arany: 370,00 USD 1 USD 64,5 HUF
1991 --> arany: 362,11 USD 1 USD 75,9 HUF
1992 --> arany: 343,82 USD 1 USD 79,2 HUF
1993 --> arany: 359,77 USD 1 USD 87,9 HUF
1994 --> arany: 384,00 USD 1 USD 103,3 HUF

Láthatod, Surányi nagyon nem lőtt mellé, míg a dollár 62 százalék körül emelkedett, addig az arany ára egy 40 dolláros sávban mozgott.
...
F_Viktor
@tivoli: Folyt...

Ezért is nem volt ez téma addig, míg 16-18 év(!!) múlva elkezdett emelkedni az arany ára.
Jelenleg az arany 1190 USD, a 24 év alatt 320 százalékos eredményt produkált, a dollár 245,5 HUF, 380 százalékkal több, mint 1990-ben.

Ezért, a számokat elnézve nem követelem Surányi fővesztését.
Ezt meghagyom a tudatlan, magát "kiváló közgazdásznak" beállító könyvvizsgálóktól befolyásolható mélymagyaroknak.
tivoli
@F_Viktor: Szóval itt senki sem hibás, az elmúlt 25 évben, egyedül Orbánviktor, mert nem tudja visszaszerezni az elkótyavetyélt vagyont.
pbalage
@tivoli: az emelt díjas 90-es jóstelefonszámodat ezennel meg is nyitottam.

Ez a link ugyebár miapöcs? Valami ezoterikus nemzeti hírlap kiadványa?
itt egy másik, ebben megtekintheted a valóságot (persze nyomkodni kell a gombokat, remélem nem a pataky attilától kérdezed meg, hogy hogyan kell :))

www.bullionvault.com/gold-price-chart.do
F_Viktor
@tivoli: Ajánlom mélyen tanulmányozd a kurucinfot, meg az alfahirt, cumikáld az Echon és a Hír TV-ben a "kiváló közgazdászokat" és a "kiváló történészeket".
Nagy kárt nem tesznek benned... :-))
tivoli
@F_Viktor: Több komolyságot, kismajom.
F_Viktor
@tivoli: Gold price vazze! Nem ismered a bötüket?
pbalage
@tivoli: hát ez bizony a valóság, nem pedig a "Harmadik Szem" című népgazdasági kiadvány legújabb száma. :)
tivoli
@pbalage: Mért érdekelne ez engem? A magyaroknak nincs aranytartaléka, csak deviza tartaléka (by fiktor.)
Arról nincs grafikonod, '90-es évekből?
szaboria1
@spu00: Orbán sohasem akarta és akarja az Euró bevezetését.
pbalage
@tivoli: de mondjuk van arról is grafikonom, na itt van egy. Esetleg ha majd beszélsz valami UFO-val, kérdezd meg tőle, hátha valami faszányos magyarázatot tud adni rá.

index.hu/chart/2014/01/08/milliard_euroval_csokkent_a_devizatartalek/
pbalage
@tivoli: persze most nem friss a grafikon, mert az offshore-ba kilopott lovetta meg a pár héttel ezelőtti 3 milliárd eurós lenyúlt cucc még nincs benne, de keresek adatot, várjál csak.
tivoli
@pbalage: Csoda-e, hogy mindent meg kell adóztatni? Ennek a ...
hetöndöe
További vita helyett:mit mondott Surányi?
A fitymasz kormány alatt indult a devizahitelezés,vagyis törvényileg ők tették lehetővé,ráadásul rásegítettek a piacára a magas forintkamatszinttel.
Mi a kérdés kedves @tivoli: ?
pbalage
@tivoli: ezt most te mondtad, nem én...
tivoli
@pbalage: Ha egyszer nincs pénz, nincs pénz. Az adósságot meg törleszteni kell. És mindenkinek törleszteni kellene, bárki van kormányon.
Akár szeretjük ormányviktort, akár nem szeretjük, ez tény.
moiszikf
Párszor már leírtam, de megteszem újra:
A Mo.-i devizahitelezés = Különösen nagy értékre, előre megfontoltan, aljas indokból, bűnszövetségben elkövetett csalás.
Nevek, évszámok, pártszínek, bőrszínek, vallási hovatartozás felemlegetése nélkül bűnös: (Elkövető, bűnsegéd, felbújtó, stb.)
- Aki engedte bevezetni és megteremtette az ehhez szükséges feltételeket.
- Aki engedte a mértéktelen "elszaporodását".
- Aki hozzáértőként időben figyelmeztethetett volna, de nem tette.
- Aki figyelmen kívül hagyta az esetleges vészjelzéseket.
- Aki halogatja a megoldást, miután megtörtént a baj.
- Na és persze az, aki ezen az egészen kaszált.
Tulajdonképpen, a teljes Mo.-i politikai és bankár elit.
spu00
@moiszikf: A devizahitel 2001-s bevezetése azon cégek érdekében történt, melyek bevétele főleg devizában történt, s így törlesztése nem okozott problémát árfolyam változás esetén sem. 2002-s kormány váltásig 20 milliárd Ft értékű hitel kihelyezés volt, mert ebben az időben még létezett a kedvező kamatozású lakás hitel, s egyéb Ft. hitelek is . 2002 után a kedvező hitelezés megszűnt, s 2003-tól kezdve csökkentették a Ft hiteleket, s 2004-től jóformán a deviza hitel uralta a piacot, s a reklámnak rengetegen bedőltek.Figyelmeztetés volt, csak tiltás nem. A PÁSZF meg sem nyikkant.Itt csak a bankok kaszáltak nagyot, meg akik benne voltak a Ft. hitel csökkentésében.
spu00
@szaboria1: 2002-ben a váltás előtt még szerette volna, utána meg már nem Ő volt kormányon, de Megyó még bejelentette, hogy 2006-7- ben bevezetésre kerül. 2002-ben a feltételek nagyon közel voltak, de hát voltak akik jobban értettek a gazdasághoz, s oda jutottunk ahová.
szaboria1
@spu00: Hidd el mindig is eu bevezetése ellen volt. Az csak duma amit most mondogat.
moiszikf
@spu00: Úgy látom, magad is simán össze tudod állítani a bűnösök listáját, nem kell segítség. :-)
kukac50
@tivoli: Tudok olvasni. Ha tudnád értelmezni az írásom, és a kormány rossz döntését akkor nem kérdeztél volna.
tivoli
@kukac50: ma, 10:21
Mit kéne a fejembe verni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.