A parlament egyik bizottságában a napokban a kormánypárti többség elutasította az ellenzéki javaslatot, a téli szünetre is teremtsék meg a pénzügyi feltételeit. Itt vagyok jelenleg Címoldal Somogy Közélet Korgó gyomorral várják a karácsonyt: 16 nap éhezve, fázva Korgó gyomorral várják a karácsonyt: 16 nap éhezve, fázva 2014. december 20. 08:19 , Legutóbb frissítve: 2014. december 20. 16:54 Vas András Karácsonykor lesz ünnepi ebéd A parlament egyik bizottságában a napokban a kormánypárti többség elutasította az ellenzéki javaslatot, a téli szünetre is teremtsék meg a pénzügyi feltételeit. – Tizenöt-húszezer forint pluszkiadás – mondja Tahin Jánosné –, még nem tudom, hogyan gazdálkodom ki, de muszáj lesz. A kaposvári asszonynak 73 ezer forintból kell kigazdálkodnia az előttük álló iskolai téli szünet élelmiszer-költségeit, három gyermekének főznie kell a vakáció alatt.

Forrás: sonline.hu
Feltöltő: Equilibrium
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Lényeg hogy a parlamenti képviselőknek nem kell hiányban szenvedniük.
Remélem egyszer sírva eszik meg a darab kenyeret is amit oda dobnak nekik. mert azt érdemlik amit az ország és a nép érdekeiben tettek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
miazavalami
@Horizont: Persze mert havi 48 - ból meg lehet élni!
Na ilyenkor kellene a fejüket beleverni az ajtófélfába a politikusainknak , annak az anyukának aki nem tud a gyerekének normális kosztot adni. akkor talán kilátnának a millás villájuk ablakán hogy mi megy az országban! Én beleverném!
tivoli
Na most képzeljétek. A háromgyerekes anyának 16 napon át főznie kell a gyermekeinek. Micsoda igazságtalanság!
qxy
Lényeg hogy a parlamenti képviselőknek nem kell hiányban szenvedniük.
Remélem egyszer sírva eszik meg a darab kenyeret is amit oda dobnak nekik. mert azt érdemlik amit az ország és a nép érdekeiben tettek.
qxy
@tivoli: bocsi, el tévedtem, másik oldalon voltam és ide klikkeltem. ez más tészta.
Boszi27
@tivoli: És micsoda cinizmus! Részedről! Remélem nem vagy apa
tivoli
@Boszi27: ma, 14:42
De igen, a gyerekeim az anyjuk főztjén nőttek fel, sőt az unokáim is házi kosztot esznek.
tivoli
@qxy: ma, 14:26
Bizony, más tészta. Mert amíg a gyerekek iskolába járnak, nincs gond az etetésükkel, de mihelyt bezár a menza, rögtön éhen akarnak halni. Akkor ki is gondoskodik a gyerekétkeztetésről? Csak nem az állam?
m.macskosz
Nem tudom szó szerint idézni és most lusta vagyok előkotorni, de valami olyasmi van a gránitszilárdságú tákolmányban, hogy az állam törekszik gondoskodni az elesettek támogatásáról.
Találtam viszont mást, ez is érdeekes:
www.parlament.hu/irom39/05128/05128.pdf
Igaz, itt egy szóval nem írja, gondoskodik a családfenntartóról,
hogy az gond nélkül tudja etetni a gyermekeit.
qxy
@tivoli: Elolvastam , most itt vagyok.Nem mindennel értek egyet ám. Igen sajnálatos hogy az anyának főzni kell. De szerintem nem is ezen van ám a hangsúly . Gondolom, nektek mindíg volt mit tenni a lábasba és nem szolt a gyerek hogy anyu.- éhes vagyok. és nincs semmi a polcon. Nem a hűtőbe, mert azt már eladtuk. hogy legyen holnap is étel Nem mindeni dobja ki a másnapos kenyeret és veszi a frisset ám.
Jó, sok szegényt én sem sajnálok, aki sír hogy nincs kenyérre pénze és csörög a telefonja, kiveszi a zsebéből a 180 ezres telót és beszélget. De így, látható hogy nem lehet egy kaptafára venni mid azokat akik tényleg éheznek, mert az egyetlen főtt étel amit eszik a gyerek, az az iskolában kapta eddig meg csak. Tudom, lehet részeges az apa, nem is akar dolgozni, vagy gépezik a kocsmába, vagy valami más. de az a gyerek aki éhes, sajnos erről nem tehet hogy ebbe született bele.
Erről Mária Terézia jutott eszemben amikor a hintóba megy és kiabálnak az utca emberei. Kérdi.- Miért kiabálnak ezek?.-
Mert nincs kenyerük.
-Értem. akkor miért nem esznek kalácsot???
és ez meg történt. Tivoli.Ő sem tudott arról mi van kint
tivoli
@m.macskosz: ma, 15:21
Gondoskodik is a gyermekélelmezésről.
"gondoskodik a családfenntartóról,
hogy az gond nélkül tudja etetni a gyermekeit."
Ezt hogy érted? Akinek a gyerekeit az állam eteti, az csak családfeltartó és gondoskodjon magáról. :-))
tivoli
@qxy: ma, 15:27
A megfogalmazás kérlek, az sugall mást. "Korgó gyomorral várják a karácsonyt: 16 nap éhezve, fázva". Pont arra hívja fel a figyelmet, hogy egy család nem is tud létezni, ha az állam nem segít. Pedig a gyerekek eltartása elsősorban szülői feladat.
Én elhiszem, hogy sok családban nehéz a gyermekek nevelése, de azt is be kell látni, hogy sok szülő csak követelőzni tud ahelyett, hogy valamit tenne magáért és azokért akikért felelősnek kellene lennie.
Boszi27
@tivoli: Azért nem értek veled egyet-és cinikusnak nevezlek-. mert gyerekekről van szó, akik önellátásra képtelenek, tehát a felnőtteknek kell róluk gondoskodni. Lehet és sokszor indokolt is a szülőket hibáztatni, de az ember csak a barátait válogathatja meg, a családját nem. Megengedhetetlen, hogy gyerekek éhezzenek, fázzanak Mo-n. A gondolatot nehezen tudom elviselni, hogy van ilyen.
m.macskosz
@tivoli: Akkor megpróbálok tömören fogalmazni:
az államnak meg kell teremtenie a lehetőségét,
hogy egy gyerek akkor is kaphasson naponta legalább egyszer főtt ételt,
ill.min.naponta háromszor ehessen, akinek otthon nem telik rá.
Úgy tudom, a parlamenti jóllakottak épp most szavaztak NEM-mel arra
a javaslatra, hogy az önkormányzatok kapjanak támogatást a rászoruló
gyerekek téli szüneti étkezésének biztosításához.
qxy
@tivoli: Na ezt mondom. Nem szabad egy kalap alá venni Minden szegényt.
Most képzeld el, én kint élek nyugaton. és hallom látom a híreket. Most írjam azt hogy minden Magyar ilyen meg olyan mert nem tud csinálni semmit hogy jobb legyen neki? és ebbe te is benne vagy. . De tudom hogy ez nem így van. Mert azokat is meg sértenék, akik tényleg tenni akarnak, tesznek is valamit . Hogy éheznek? Én annak idején tettem is . Mentem, vittem nekik csomagokat, ételeket, mind saját pénzből.
Most mondhatod hogy " Akinek van. " Sokszor nem volt de sokan tudták hogy nekik gyűjtöm és segítettek. volt aki ingyen el vitte, volt aki ingyen raktározta, volt aki ingyen segített és működött.
Boszi27
@m.macskosz: Az is felháborító, hogy egyéb tekintetben szivesen beleavatkoznak a családok életébe: pl. akinek van gyereke az majd több nyugdíjat kapjon, a gyerek kötelezően járjon oviba, legyen iskolában du. 4-ig, vasárnap ne dolgozzon, ne vásároljon, vagy legalább is ne multinál, házasságban élő gyerekre több csali, de hogy otthon esznek-e a gyerekek, az nem számít Vén majmok ötletelése ez, és nem kormányzás.
qxy
@m.macskosz: Tudod mit jelent ez? azt hogy az önkormányzatoknál is Fideszes van és löknek egy kis pénzt nekik is amit le lehet nyúlni.
Ha ezekkel tényleg tisztában lennének, akkor ez nem okozna gondot. Na meg nem most kellett volna ezt már észre venni ugye. mert eddig is le szarták meg ez után is. Tudod mi volt egyszer Szegeden? Osztották az ingyen ebédet és oda ment egy illetékesnek a szalmazsákja de nem ám a sorba , hanem előre és " étel hordóval" és,- Fújjj mi ez??? ezt még a kutyám sem enné meg! pedig annak akartam vinni egy kis adagot amibe sok hús van. Ne tudd meg mit kapott a ribi a szegényektől. Ja, és meg volt neki engedve hogy onnan vihet ételt...
JAJMÁR
@qxy: 15:51 Ez nagyon becsülendő és ritka. Mostanság az a divat, hogy aki bajban van, az biztos azért, mert lusta... stb.
Sajnos egy idő után, a folyamatos depriváltság hatására annyira közönyösek lesznek az emberek, hogy ez lustaságnak tűnhet. Azt kellene megakadályozni, hogy erre a szintre lesüllyedjenek az emberek, mert innen nagyon nehéz kiemelni őket.
m.macskosz
@qxy: Igen, sajnos, a szegény inkább ad és szégyenlősen kér, ha kér egyáltalán, a gazdag meg azt hiszi, neki a sokhoz is jár még, még és még több. :( Szokás szerint: tisztelet a kivételnek. Azt hiszem, számtalanszor bebizonyosodott már, hogy mi kisemberek többet adakozunk a kevésből, mint az ország felső tízezre a sokból.
qxy
@JAJMÁR: Most mondjam, hogy ezért nem is szeretek haza menni??

Példa. - Otthon vagyok, Nagyon sok kóstolót kaptam minden felől. sajnos, nem tudjuk mind megenni és azért nem hagyom a fagyasztót egy évig be kapcsolva hogy ezt fagyassza ami be fér, el viszem.
Ekkor a szemetes konténernél egy szegény, vagy akárki és le szaladtam.- el nézést, de oda adnám ezta csomagot ha nem sértem meg, mert,, és el mondtam miért nem kell.
Mi volt a válasz?
Ez a maga kocsija?
- igen
- szép nagy és Német?
-Igen az.
.- Na ha lehet akkor dobja a kutyáknak ezt a szart nekem meg egy huszast vagy egy ötvenest adjon mert annak jobban örülnék.
Ki is nyílt a szemem. Ötven Eurót? Miért ? nem kell az étel? .- nem! kell a fenének!
Na akkor kisöreg. ha itt nyafogsz a földön hogy éhes vagy akkor is leszarom. és el is vittem a tíz kilónyi, finom falatokat.
De volt olyan aki kezet akart csókólni. "
Van ilyen is, meg olyan is.
JAJMÁR
Nagyon rossz iránynak tartom ezt, ami most van - nem sok jó irányt tudok felfedezni egyébként sem -, hogy a gyerekéhezést úgy akarja megszüntetni a kormány, hogy intézményesíti a nevelést, már az óvoda is kötelező, és ott megeteti őket.
(Igaz, hogy így lehet mellet verni... )

Rossz azért, mert a gyereknek fontos az étel, de fontos a család is.
Mit tanul az a gyerek, amelyik az iskolában az uzsonnáját titokban a táskájába gyömöszöli, hogy hazavigye - akár a saját, akár másnak - vacsorára ?
Hogy fog ő szocializálódni? Úgy nő föl, hogy az állam, az iskola eteti, otthon pedig még fűtés sincs, ott a nagy kontraszt... ??? ...és ezt tanulja meg, hogy ez a normális. Nem ! A szülőket kell olyan helyzetbe hozni, hogy a gyerek érezze az otthon melegét és törődését, nem veheti át a nevelést az intézmény.
Ez a kormány, aki a családokról beszél, intézményesíteni akarja a nevelést. A családi ebédeknek, vacsoráknak hatalmas szerepük van, - mi mindig ilyenkor beszéltük meg egymás örömeit, bajait - de a mai napig így van.
A szünetekben a gyerek jogán kapott élelem, és a gyerek által hazacsempészett élelem, rendkívül megalázó a szegény családra nézve, a gyerekeknek torz nevelést ad.
Ezért én segélypárti vagyok. Ott, ahol nincs elég jövedelem, ki kell egészíteni, és a többit rá kell bízni a szülőkre.
tivoli
Énbennem csak az munkál, hogy mióta világ a világ, mindig voltak szegény emberek, de ilyen felhajtás sosem volt. Nem akarok általánosítani, de sajnos az az igazság, hogy sokan azt hiszik, nekik jár az ingyen ellátás állampolgári jogon, holott ilyen a jóléti államokban sincs.
A valódi szegényekkel meg a kutya sem törődik.
m.macskosz
@qxy: Igen, ezért mondom, hogy az igazi szegény és rászoruló csak végső esetben koldul, addig megpróbál a maga erejéből elvegetálni. Sajnos, ma már egyre több az olyan, aki nem lehet már szemérmes.
m.macskosz
@Horizont: Igen, úgy, ahogy mondod: több mint érdekes!
A sok csont-és bőr, rongyos, éhező és fázó jogász gyönyörűen megfogalmazta,
miért is nem tartozik tkp.az állam semmivel az állampolgárainak.
tivoli
@qxy: ma, 16:19
Ez a nagy büdös igazság.
S ha van némi segély, családi pótlék, azt nem ám a kölkére pazarolja, az úgyis kap az iskolában enni. Elvégre neki is vannak igényei.
JAJMÁR
@qxy: 16:29 Igen, ezt én is tapasztaltam. Téli időszakban a meleg kabát nem kellett, csak a pénz - és sajnos alkoholra -. :(
Ezért sem tartom jónak levenni a szülők válláról a gyereknevelés nagyobbik terhét - ingyen étkezés, ingyen tankönyv stb., mert akkor a gyerekből élnek - inkább feltételeket kellene biztosítani a neveléshez, és számonkérni. Családvédelem és gyermekvédelem megerősítésével. Akkor is évtizedek kellenek, hogy kimozduljanak a dolgok, bár van olyan vélemény is, hogy - valószínűsíthető - nagy káosz jön, de utána elkezdődik az építkezés, és ez gyors fellendülést hoz minden téren. Jó lenne :)
m.macskosz
@m.macskosz: Azt is meghatározza azonban, hogy az állampolgár köteles gondoskodni a gyerekéről és a szülőjéről. Az állam csak az adót szedi be, mert az neki joga, de hogy hogyan osztja el, az már az adófizetőre nem tartozik.
(Lásd a legújabb társasági adó/sport támogatás!)
tivoli
A múlt héten volt egy tv műsor, amelyben bemutattak egy idős asszonyt aki a saját kocsijával, a saját költségén hordott szét ételt rászorulóknak. Mutatta kezét, dagadt volt az izületi gyulladástól, azt mondta a lába is olyan, de ebből a helyzetből kiszállni nem lehet, mert várják őt minden nap.
Kérdezem én. Biztos, hogy annyira rászorulók, hogy nem tudnának maguk menni az élelemért? Biztos, hogy egy idős, nehezen mozgó asszonynak kell a legfontosabbnak lennie, hogy ők egyenek?
Még az is lehet, hogyha egy nap nem menne a kajával, kővel dobálnák meg a házát.
m.macskosz
@tivoli: Hát, bizony ez is benne van a pakliban.
miazavalami
@tivoli: nem arról van szó hogy egy anyának főzni kell a gyermekeire, hanem arról hogy nincs miből.
miazavalami
@tivoli: Kemény meneteket vívtunk szandokannal.
Veled érdemes? :-)
miazavalami
@m.macskosz: A kis Bicebóca nálunk kötelező esti mese volt mindhárom gyerekemnek. :-) Mire iskolába kerültek, már ismerték az összes történetet.
tivoli
@miazavalami: ma, 16:53
Olyan nincs. Van olcsó étel, van drága étel. Kinek mire futja. Ettől is, attól is jól lehet lakni. Hozzáállás kérdése.
tivoli
@miazavalami: ma, 17:04
Milyen értelemben?
Én nem vagyok jól menő vállalkozó, nincs 200 beosztottam, nincs lexusom, nem vagyok fideszes.
Viszont én magam szegénységben nőttem fel, a nagyszüleim segítségével, tudom, hogy mi a szegénység. S azt is, hogy a legnagyobb szegénységben is mindig megtalálták a módját, hogy az ők még otthon lévő gyerekeik és én is meleg ételhez jussunk.
Csizmás Kond
Olvasgatva a nagyvilág híreit még nem találkoztam olyan más országról szóló parlamenti vitával ahol ennyit emlegetnék az éhezést, ennyire probléma lenne a gyerekétkeztetés meg nevelés.
Sokszor az az érzésem, hogy itt egyfajta gyerekcsináló ipar működik vagy akarnak müködtetni ahol csak gyártósoron legyártják a gyereket de a további sorsát más kell intézze...
miazavalami
@tivoli: kabirbedinek sem a luxus lexusával volt baj, vagy a vállatával, hanem a kemény fejével.

Van nekem egy szomszédasszonyom. 3 gyerek és egy beteg férj akit ápolni kell.
4 éve hogy a férje lebetegedett , infarktus, majd egy agyvérzés. Kicsit tud magáról gondoskodni. El tud menni a budiig ha segítenek neki
Az asszony kimaradt a munkából , mert a férjet ápolni kell. Kap valami 24 ezer ápolási díjat. A férjet leszázalékolták, ő is kap 25 ezer forintot. három gyerekre kapják a családit. Ennyi.
Anikó otthon varr. Annyit tudunk neki segíteni, hogy a varrnivalót mindenki neki viszi. Most már könnyebb, de mikor a férje fekvő beteg volt, beállította a varrógépet a betegágya mellé. Mellette gondozta a gyerekeket is, gondozza jobban mondva. A varrással együtt összejön havi 100 ezer. Ebből fizeti, fizetné a rezsit, és élne ha tudna. De nagyon fáradt. Éjjel alszik egy két órát. Ételt nem fogadna el akkor se ha vinnénk.
Boszi27
@qxy: Nem tudom mostanában a vastagodó bőr egyeseknél járvány, vagy genetika?!
tivoli
@miazavalami: ma, 17:27
Na látod? Vannak valóban rászoruló, nehéz sorsú emberek. Nem ők azok akik követelik az ellátást.
dömdödöm
sajnos ez ahelyzet úgy keletkezett hogy nem volt háború .
Szégyelje magát mindenki akin ez múlott :-(((((((((((((((((((((((((((8
miazavalami
@dömdödöm: Szia Dömi! :-)
Ne háborúzz , szeretkezzél! :-))))
Bocs de ez a hippi jelmondat jutott eszembe, nem hagyhattam ki...
miazavalami
@tivoli: Azt hogy nem minden szegény vehető egykalap alá! Na!
tivoli
@miazavalami: ma, 18:03
Nem ezt mondom én is? Az igazi szegények nem dicsekszenek a szegénységükkel.
miazavalami
@tivoli: Ma 16 . 29. - es hozzászólásodra reagáltam.
miazavalami
@tivoli: :-) Én is ezt mondanám..., hú basszus, jól megnevettettél..:-)))
Na? Puhul a beton?
tivoli
@miazavalami: ma, 18:47
Most akkor mi is? Fa vagy beton?
Summa summárum, van ilyen is meg olyan is.

Mintha arról lett volna szó mostanában, hogy a segélyezés önkormányzatok kezébe lesz adva. Akkor majd biztosan másképpen fogják megítélni, kinek kellene, és kinek nem annyira a segély. Mert milliárdok folynak el, hogy a valódi rászorulók kimaradnak. S remélhetőleg a potyautasokat kiszűrik.
miazavalami
@tivoli: Pont az önkormányzatok nem teszik...
Beton. :-)
tivoli
@miazavalami: :-)) Na, majd kiderül. Aki nem közmunkál, annak coki. Aki nem jópofa, az nem kap közmunkát. De a gyerekekre csak tekintettel lesznek?
miazavalami
@tivoli: Csak kamu hogy nem nézik ki kinek a kicsodája. Most is az önkormányzatok osszák szét a pénzt.
Régebben tekintettel voltak de ma már nem. Még a gyurcsány kormány idején lehetett egy családból mindkét szülő közmunkás, de ma már nem. Sőt ha az egyik szülő az kevesebb pénzért mint a szocik idején akkor a másik segélyre se jogosult.
Desischado
@miazavalami: Az önkormányzatok, - legalábbis a mienk, - jóindulatára senki se számítson! Ami meg a gyerekeket illeti, a fidesz bandának nem gond, hogy éheznek. Ők jól vannak lakva! És a szülőnek kötelessége gondoskodni róluk, amit sokan örömmel meg is tesznek. De a feltételeket meg az államnak! Munkahely, rendes fizetés. És ha erre nincs mód, akkor segély! Amit most szépen elvesznek. Jó étvágyat! Remélem, a karácsonyi ünnepi menü a torkukon akad!
JAJMÁR
"Hát boldog karácsonyt, kívánok Neked, és mindenki másnak, szép ünnepeket" :)))
www.youtube.com/watch?v=03_1gzkkDLU
JAJMÁR
@qxy: @tivoli: @dömdödöm: @Boszi27: @Csizmás Kond: @m.macskosz: @Horizont: @Desischado: ma 13:47 ...és John Lennontól is "
... szóljon az ének az ünnepekért, és szóljon az ének a gyermekekért"
www.youtube.com/watch?v=EZXlCUNm9cg
tivoli
@JAJMÁR: Ez nagyon szép, köszönöm. Kívánok Boldog Karácsonyt Neked és kedves családodnak!
silber13
@JAJMÁR: Boldog karácsonyt kivánok Neked és szeretteidnek!
www.youtube.com/watch?v=JApm43OSp1g
miazavalami
@JAJMÁR: @silber13: Én ezt küldöm nektek, és mindenkinek.
Boldog békés karácsonyt mindenkinek. :-) Még azt is megigérem hogy nem kötök bele senkibe a héten. Na? :-)

www.youtube.com/watch?v=SU1hUFaTdMY
Desischado
@JAJMÁR: Én is viszont kívánom neked, és az összes felsorolt emberkének, és azonfelül mindenkinek! Boldog karácsonyt!
Álljon itt egy varázslatos dal, egy csodálatos énekesnőtől! Küldöm nagy szeretettel!
www.youtube.com/watch?v=TzfAolrU-tA

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.