Napokon belül dönteniük kell azoknak a Tesco-dolgozóknak, akiknek új állást ajánl a vállalat, hogy élnek-e a lehetőséggel vagy inkább a végkielégítést, felmondást és a Tesco által felajánlott egyéb juttatást választják – írja keddi cikkében a Világgazdaság.

"Várhatóan sokan elfogadják majd az új munkahelyet. Vélhetően a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező, elsősorban közép- és felsővezetők voksolhatnak a távozásra, hiszen ők több havi fizetésükhöz juthatnak hozzá, illetve azok, akiknek túl sokat kellene utazni az új munkahelyükre" – mondta a Világgazdaságnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miután a szövetség hétfőn is egyeztetett a Tescóval. Az elnök megismételte: a több mint 570 ember – köztük 120 vezető – többsége el fog tudni helyezkedni.

Az érintett 13 áruház saját tulajdonban van – tudta meg a lap a Tesco sajtóosztályától. Mind az értékesítés, mind a lebontás, mind az újbóli bérbeadás lehetőségét figyelembe veszik. Felvették a kapcsolatot a bérlőkkel (ez 8 áruházat érint), és tárgyalásokat folytatnak a meglévő szerződések további sorsáról.

A KASZ szerint továbbra sincs jele, hogy a mintegy 57 ezer embert foglalkoztató 7 multinacionális nagyvállalat további elbocsátásokra készülne a vasárnapi zárva tartás bevezetése miatt, három cég – a Penny Market, a Tesco és a Spar – vezetője egyenesen esküt tett a tárgyalások során, hogy nem lesznek újabb elbocsátások – írja az újság.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Ezek a piszkos, mocskos, gazember multik! Hogy nem szégyellik magukat!? A dolgozóiktól úgy válnak meg, hogy felajánlják a lehetőséget, hogy állást vagy végkielégítést óhajtanak-e. Ehhez képest mit mond a magyar tulaj? Semmit. Simán lapátra kerül a minimálbéres. :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
m.macskosz
Ezek a piszkos, mocskos, gazember multik! Hogy nem szégyellik magukat!? A dolgozóiktól úgy válnak meg, hogy felajánlják a lehetőséget, hogy állást vagy végkielégítést óhajtanak-e. Ehhez képest mit mond a magyar tulaj? Semmit. Simán lapátra kerül a minimálbéres. :(
KERKA
Megfontolandó, mert mekkora végkielégítést kínál a Tescó a 70-80 ezer forintra bejelentett dolgozójának?? 3 havit? és mi van, ha 3 hónapon belül nem talál munkát? Mert erre nagyobb az esélye. Ha lehet, inkább válassza a felkínált munkahelyet. Aztán majd alakul.
miazavalami
@KERKA: Egy magyar vállalkozótól semmit se kapnának.
KERKA
@miazavalami: ez most nem értem. A Tescó nem magyar vállalkozás
miazavalami
@KERKA: Épp ez a lényeg. Egy nem magyar vállalkozás felajánlja a dolgozóinak hogy végkielégítés, vagy új munkahely. ezzel szemben egy magyar vállalkozás simán kirúgja a dolgozót.
hetöndöe
@KERKA: 70-80 ezerre max. a hatórás munkavállaló van bejelentve.

@m.macskosz: Pontosan így van,ahogy írod,volt részem mind a kettőben.A magyar vállalkozónál még az utolsó havi béremet is hatóság útján kellet behajtatnom,a tulaj még meg is fenyegetett.
KERKA
@miazavalami: tehát akkor , ha jól értelmezem, egyetértesz azzal, amit 10.21-kor írtam? Ha igen, akkor tehettél volna tetsziket, ha nem, akkor további magyarázatra szorul, mert nem értem, hogy mit is akarsz mondani?
KERKA
@hetöndöe: ha a dolgozó elfogadja a minimális összegű végkielégítést az kb 2-3 hónapra elég, de munkanélküli lesz. Ha viszont elfogadja a Tescó által felkínált munkahelyt, akkor mégis csak van valamilyen munkája, tehát van jövedelme is. Én így értettem, nem értem, hogy mi a probléma?
miazavalami
@KERKA: :-) Én csak folytattam azzal , hogy a magyar vállalkozó simán lapátra tesz .
KERKA
@miazavalami:11.07
na annál nincs végkielégítés és nem keres a volt dolgozójának másik munkahelyet, sőt még az utolsó havi bért is csak megfenyegetésre hajlandó kifizetni.
Csak úgy, ha a dolgozó 2 verőlegénnyel megy hozzá a jogos béréért:((
miazavalami
@KERKA: Tegyük hozzá, hogy ezt meg is engedik a törvények, mert ilyen esetben nem a dolgozót védik.
m.macskosz
@KERKA: Világos, hogy a biztos munkahelyet kell választani.
(Már amennyire ma Magyarországon létezik "biztos" munkahely.)
m.macskosz
@hetöndöe: Te legalább beperelted azt a tetvet! :)
m.macskosz
@KERKA: @miazavalami: ugyanazt mondja, amit én:
a kormány által elátkozott és kiutált multik százszor, ezerszer tisztességesebben viselkednek a melósaikkal, mint a magyar munkáltatók.
KERKA
@m.macskosz: Na, most értem. Megvilágosodtam, még ha kissé lassan is. Iszom egy kávét:))
Nil
@KERKA: nagyon naiv vagy- amit felajánlanak neki azt valószínűleg nem tudja megközelíteni- vidékben gondolkodj- ott nem 10 percenként járnak a buszok és nincs minden sarkon egy Tesco.
Az egész napod rámehet hogy 8 órát dolgozz- és mi lesz a családdal?
Nagyon nehéz döntés ez és szerintem nem tudnak mindenkit elhelyezni aki a munkahelyet választja ... a melós nem jár jól az ilyen esetekben
KERKA
@Nil: naív vagyok? meglehet, hajlamos vagyok mindenkiről csak a jót feltételezni:))

Ezen az élethelyzeten mi is átestünk. Megszünt az a vállalat, ahol a férjem dolgozott, vagy a pénzt, vagy a felkínált munkát választja. A felkínált munkakör alacsonyabb beosztás volt, mint az előző, de az én tanácsomra elvállalta. 6 hónapig dolgozott, mint raktáros, és isteni csoda folytán ismét üzemvezető helyettes lett, mint annak előtte. Szerencse? lehet, de én nem akartam, hogy a férjem akár 1 hónapig is munkanélküli legyen, mert az őt lelkileg összetörte volna. Tudod, a pénz hamar elfogy, aztán marad a nagy büdös semmi.
Amit Te írsz, sajnos az is benne van a pakliban
tivoli
@KERKA: ma, 10:21
Ez már nem a Tesco sara..
KERKA
@tivoli: Meglehet. Pár év alatt megváltozott itt minden. De nem jó irányba:((
szandokan
@tivoli: Ahogy elnézem, mindenkinek lesz továbbra is munkája, a többi multi sem tervez elbocsájtásokat a vasárnapi zárva tartás miatt. A lényeg, hogy megint tudtak itt egyesek egy jót hőbörögni, gyűlölködni. Az újságírók dolga, hogy ezt a feltételt megteremtsék...
szandokan
@m.macskosz: Honnan tudod, hogy a főnöke volt a tetű? Látom, már megint ítélkezel látatlanból. A melós nem lehet soha bűnös, nem igaz?
csa-csa
"a több mint 570 ember – köztük 120 vezető – többsége el fog tudni helyezkedni."
főleg a vezetők!!
Strassnoff Ignác
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
m.macskosz
@Nil: ma, 12:05 Akkor megkapja a végkielégítést.Ha egy csöpp esze van a melósnak, nem vesz rajta okostelefont, hanem spejzolja, amíg talál munkát.
Desischado
Tíz közül tizenegy esetben a melós jár rosszul. Saját tapasztalat. És egyszer nekem is volt egy ilyen esetem, maszeknél, - magyar volt, - meg kellett fenyegetnem, hogy beperelem, így jutottam a jogos pénzemhez. A külföldi multik sokkal rendesebbek a munkavállalóikkal, mint a magyarok, tisztelet a kivételeknek. És kívánom, hogy szandokannak legyen igaza, ne küldjenek el senkit, de félek, hogy nem így lesz!
szandokan
@Desischado: Ismerősöm nagyon örült, amikor végre munkát kapott a Tesco - nál árufeltöltőként, majd amikor az egy hónap próbaidő után mást vettek fel a helyére, már nem volt annyira lelkes. Gondolom, tudod, miért is egy hónap múlva...A jóságos multi, amelyik nem is annyira jóságos.
mate03
@miazavalami: A munka törvényben le van fektetve,hogy a munkaadó a munka vállalónak, indoklás nélkül bár mikor felmondhat!Jelige! Táppénzes állomány nem akadály!
hetöndöe
@szandokan: Az véletlenül nem lehet,hogy az ismerősöd nem volt alkalmas a munkára?
szaboria1
@mate03: sajnos ezért ma a szakszervezetek semmi sem érnek mert hagyták, hogy ilyen MTKönyv legyen.
eszegfu
@Desischado: Sajnos az elbocsájtások nem arról szólnak, hogy a melós jól járjon! Valószinünek tartom, hogy a multiknál "fehérebb"-ek a munkaviszonyok, mint egy magyar, esetleg 5-10 főt foglalkoztató kisvállalkozónál.
tivoli
@hetöndöe: ma, 09:36
Bizony, nagyon is benne volt a pakliban az alkalmatlanság. A jó hozzáállású melóst mindenhol megbecsülik, még a multinál is!
miazavalami
@mate03: vagy ott vannak a kismamák. Szinte senkit se vesznek vissza dolgozni oda ahonnan gyesre ment.
eszegfu
@szaboria1: @mate03: A szakszervezetek egyenlőek a hajnali harmattal... de talán nem is kivánhatok mást tőlük, hiszen a "markáns" ellenzék sem ért el semmit.
miazavalami
@eszegfu: Az hogy szakszervezet már tartalom nélküli szó lett.
eszegfu
@miazavalami: Valóban az értelmező szótárban még megtalálható, a valóságban már nem.
szandokan
@hetöndöe: @tivoli: Aki munkanélkülit vett fel egy hónapra, az pénzt kapott érte. Ha az egy hónap után egy másik munkanélkülit, akkor megint. Így már érthető?
Desischado
@szandokan: Igazad van, rengetegen ezt csinálják. Aztán mikor lejárt a kedvezmény, akkor mehet a delikvens, amerre a szeme lát.
hetöndöe
@szandokan: Azt írtad,mást vettek fel a helyére,egy hónap foglalkoztatásért meg nem jár kedvezmény,különben is egy olyan cég "tulajdonosa",ahol a dolgozók 1/3 -a kölcsönzött munkaerő,ne akarjon kioktatni senkit erkölcsből.
szandokan
@hetöndöe: A Tescoban kölcsönzött a munkaerő 1/3 - a? :-) Valahol olvastam, hogy téged is kirúgtak anno, és pereltél a végkielégítésért. Vajon ott is a vezető volt a rossz ember? Biztosan...
szandokan
@hetöndöe: Egyébként meg már azért is járt kedvezmény, ha munkanélkülit alkalmazott valaki.
hetöndöe
@szandokan: Nálad Öcsi,ott az 1/3 a kölcsönzött munkaerő.
Igen kirúgtak,mert megszünt a "gonosz multi".
1:A cég megszünése előtt 6 hónappal közölték,hogy vége,mindenki elmehet,ha akar,nem gördítenek akadályt,mert megértik,hogy mindenkinek kell a munkahely.Az úriember viselkedés itt kezdődik,nem pedig a magyar vállalkozóknál)
2: Az utolsó fillérig minden járandóságot kifizettek a munkaviszony megszünése után 1 nappal,a végkielégítést is.
3: Plussz egy hónap felmondási időt is kifizettek,amit nem kellett ledolgozni.

Nekem ne dumálj olyanról Öcsike,amiről halvány lila fingod sincs!
hetöndöe
@szandokan: Még egy apróság,még olyan is kapott végkielégítést akinek törvény szerint nem is járt volna,ugyanis elég volt hozzá a cégnél töltött egy év.
Ezenkívül a kollektív szerződésben(ha tudod,mi az) le volt fektetve,hogy a cégnél senki nem kereshet kevesebbet a mindenkori minimálbér 1,5-szeresénél.
Magyar cégnél még a szabadságot sem adták ki,a havi bérért is kuncsorogni kellet,soha többet nem dolgozom ilyen szarházi vállalkozóknak.
hetöndöe
@szandokan: Ahonnan kirúgtak mondva csinált indokkal,az egy magyar vállalkozó volt szintén,a pert meg is nyertem.
Van még kérdés?
szandokan
@hetöndöe: Talán annyi, hogy miért nem szorult beléd némi tisztelet? Nem vagyok az öcsikéd. Egyébként meg én nem vállalkozó vagyok, talán tudod, kik azok, már ha ennyire jártas vagy a témában. Ezt a kölcsönzött munkaerőt gondolom Rézüst mondta, akit annak idején átvágtak a palánkon a románok üzleti téren. Nem véletlen, hogy utál engem, de gondolom, már erről is regélt neked. Mulatságosak vagytok számomra, csak így tovább.
szandokan
@hetöndöe: Még annyit hozzátennék, hogy esetleg a trend elvesztése miatt szűnt meg a gaz Nabi, ahol dolgoztál? A török Metyx nem vett vissza? Luigi Luigi, már akkoriban is vesztes voltál, ne tetézd:-))
hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
hetöndöe
@szandokan: Nyugi, a Metyx visszza fog venni,mikor az én beosztásomra lesz szüksége de egyenlőre gyerekcipőben jár az egész termelés.Ha valamit nem tudsz róluk,nyugodtan érdeklődjél nálam naprakész vagyok a témában.Jobb lenne ,ha nem írkálnál olyan dolgokról ,amirőllövésed sincs,maximum az orbáni agymenéseket vagy képes előadni.
Ugyanakkor semmit nem reagáltál arra,hogy milyen körülmények között váltam(váltunk) meg a Nabi-tól anno,ami nem jellemző egy szarházi magyar vállalkozóra.
Hát nem érdekes?:-)))
Ha érdekel a dolog , akár iratokkal tudom bizonyítani,hogy mi is a különbség egy magyar és egy gonosz multi közt a munkaerővel való bánás tekintetében.Szerintem jobban teszed,ha szép csendben elhallgatsz a témában.:-)))
szandokan
@hetöndöe: Egy 2012 - es cikket belinkeltél, egyébként meg nincs semmi jelentősége. Amúgy meg egyértelműen dicséretes a cégtől, hogy ilyen feltételekkel váltak meg tőled, szóval erről ennyit. Normálisan ez így működik, és már máskor is írtam, hogy nekem alapvetően semmi bajom a multikkal. Sokáig gondolkoztam rajta, hogy ráhibázok a valós énedre, de csak most lettem teljesen biztos abban, hogy ki is voltál anno. A multik védelme volt a döntő. Rézüst, Volvós is tiszta sor, már csak marlint nem tudom, milyen néven küszködik még itt:-)) Nem kellenek nekem semmiféle iratok, a lényeg azon van, ki mennyire ember.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.