Magyarország valamiben tényleg jobban teljesít: például abban, hogy a társadalom kettészakadása egyre szembetűnőbb.

A személyi jövedelemadó adatai azt mutatják, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok száma egyaránt növekszik, a szakadék folyamatosan mélyül – számolt be a nol.hu.

A lap a bruttó jövedelmeket vizsgálta 2006 és 2013 között több jövedelemsávban. Megállapításuk szerint a legnépesebb jövedelemsáv a kettő-és négymillió forint közti, ahová az átlagbér is tartozik, ami a NAV számítása szerint 2013-ban havi 173 ezer, évi 2,1 millió forint volt.

Ami elgondolkodtató, hogy a legalsó kategóriába tartozók tábora erősen gyarapodott, tehát többen lettek azok, akik az évi félmillió forintot sem keresik meg. A félmillió forint alatti jövedelem ideiglenes, alkalmi vagy közmunkát jelenthet, illetve idetartoznak azok, akiknek munkaviszonya csak az év vége felé keletkezett vagy az év elején ért véget.

A bővülés folyamatos, 2008 óta 568 ezer főről 742 ezerre nőtt a létszám. Az látszik, hogy 2008-at követően az eggyel feljebb lévő, vagyis már fél- és egymillió forint közti sávról szakadtak le ide több tízezren, s ez a folyamat egyelőre nem állítható meg. Az 1,5–2 milliós sávból átlagban felfelé lépkedtek a munkavállalók, addig az egymillió alatti sávból lefelé zuhantak. A minimálbért is tartalmazó 1–1,5 milliós jövedelemsávban nagyon jelentős, 80 ezer fős volt a csökkenés 2013-ra, ez felfelé jutást és leszakadást egyaránt tartalmazott.

Létminimum alatti jövedelemmel a lap számítása szerint több mint kétmillió ember rendelkezik. Ez a három legalsó sáv, s az összes szja-bevalló közel fele idetartozik. Ez a kör az utóbbi években folyamatosan csökken, de úgy, hogy közben a sáv alja folyamatosan növekszik. Az átlagbér alatt 2013-ban összesen 2 millió 782 ezren kerestek.

A jövedelem egyértelműen a felső sávoknál koncentrálódik, a 430 ezer felső tíz százalék tett szert a jövedelem 36 százalékára 2013-ban, az alsó sávba tartozó 740 ezer pedig kevesebb mint két százalékot birtokolt. A másfél millió forint alatt keresők, más szóval a létminimum alatt élők részesedése az összjövedelemből nem érte el a 19 százalékot sem. Ez a kör 2,2 milliós, vagyis az összes szja-bevalló – munkavállaló, egyéni vállalkozó – fele idetartozik. Az adózók fele a létminimum alatt él – írja a Népszabadság.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"Ami elgondolkodtató, hogy a legalsó kategóriába tartozók tábora erősen gyarapodott, tehát többen lettek azok, akik az évi félmillió forintot sem keresik meg."

TEHÁT A LÉTMINIMUM FELÉT SEM!!!

Ehhez képest a fidesz-bérencek havonta fejenként ennek a MÁSFÉLSZERESÉT!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@gulyasgyula: Hát, erről nem beszélnek. Szerintem úgy, mint a vasárnapi bezárásról.
"A dolgozók 85%-a támogatja a vasárnapi bezárást".
És hol készült ez a felmérés?
"A CBA-ban."
kkalman
@gulyasgyula: Ha valóban készülne valós közvélemény kutatás, az életben nem jönnének ki olyan számok, mint amilyeneket ez a csürhe az arcunkba hazudik. Itt az országhatárhoz közel én akár háboroghatok is, mint a Csendes óceán, a fásultság minden visz. Mindez mellett az a véleményem, ezt egy másik cikknél ugyan más szavakkal, de már leírtam, a legnagyobb baromság olimpiát rendeznünk. Görögország sorsára jutnánk.
gulyasgyula
@kkalman: Egyet értek és a Görögök sorsára jutunk ,mert a fiatalok akik pesten tehetnének a jövőjükért mint az internet adónál most Orbán ellen tüntetnek ..Amit már megszokott és nemtörődik vele ,ha valami kokrét cél Pl :a MOB döntése ellen
talán egy kicsit oda figyelnének esetleg a külföldi döntés hozók is..
kamazuka
@coyote3: És igaza lett 1,3 millió,már nem ide fizet adót.Ők kint dolgoznak.Emberibb fizetésért!
Nem sírok,mert amit én munkahelynek nevezek az órabér gyalázata miatt,arról sokan csak álmodnak.a tulaj látta,és nézett is.Két percel munkakezdés előtt érkezem első lépés.Pc összerakása,majd netre csatlakozás.Villanyt kapcsolok.eszem.Ha kedvem tartja járok egyet,és ha úgy látom jónak alszom egyet.Alkohol fogyasztása munkahelyen a minimum, ennyi pénzért.Ezt a színvonalat érdemli nagy Orbánia!Gottfried is azért ment haza,mert nem bírta röhögőgörcs nélkűl nézni az itthon maradott kalandor életművészek tömegét!
nezelodo
A cikkíró jobban tenné, ha többet hallgatná és nézné Orbánt, (na jó tudom nem mazochista szegény, hogy ezt tegye), és megtudná, hogy egyre csökken a szegénység.
Erre a következtetésre jutott a CBA-s vezér méregdrága autója láttán, és meg is osztotta a híveivel a felfedezését a parlamentben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.