A szabadságot és a nemzeti függetlenséget nevezte a magyar történelem "páros vezércsillagának", vérvonalának Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a március 15-i nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen tartott beszédében.

Szabadság és nemzeti függetlenség: "az örök zsinórmérték, amellyel a magyarok minden nemzedéke megmérettetik" – fogalmazott a kormányfő, aki azt mondta, 1848. március 15. szakrális momentuma, főnixpillanata a magyar lélek újjászületésének.

Orbán beszólt a facebookozóknak ünnepi beszédében

Orbán szerint a magyarban az a legértékesebb, ami a többiektől megkülönbözteti, ha csak annyik volnánk mint a többiek, mi szükség lenne ránk – tette fel a kérdést. A miniszterelnök arra is kitért, csak akkor lehetünk szabadok, ha az egész nemzet szabad, és csak akkor lehet szabad a nemzet, ha felveszi a versenyt. Ha méretben és lélekszámban kisebbek vagyunk, akkor szellemben, lélekben és emberségben kell egyenrangúnak lenni. 1848 arra tanít, lehetünk a nálunknál nagyobbakkal egyenrangúak, mert ezt a forradalmat már az első napon megnyertük, azóta is győztesnek érezzük magunkat – mondta.

Pedig '48-ban még Facebook sem volt

A kormányfő szerint viszont ha nem állunk a sarkunkra, a kemény munka hiábavaló lesz, mert munkánk haszna a spekulánsok, az óriásvállalat-birodalmak, pénzügyi hatalmak zsebébe vándorol. Ma a mélyben ismét egy erős magyar nemzet kovácsolódik: vagy együtt leszünk sikeresek vagy sehogy. Orbán utalva az elmúlt időszak interneten szerveződő tüntetéseire úgy fogalmazott: 1848-ban is csak pár ember indult el, majd belőlük lettek százan, aztán ezren – "pedig akkor még nem is volt Facebook".

A kormányfő szavai szerint a szabadság azt jelenti: minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon. "Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akar bennünket szabadságból és demokráciából" – mondta, és hozzátette: Magyarország Európa része, és jövőjét a többi nemzettel együtt akarjuk alakítani.

Európa szerinte tele van kérdésekkel, Magyarország viszont tele van válaszokkal. "Nem az uborka görbülete, hanem az európai ember testtartása jelenti a jövőt." 167 év elszaladt, de a lényeg nem változott, a szuverenitásért folytatott küzdelemnek soha sincs vége, ebben csak magunkra számíthatunk: csak az erősek maradnak fenn. Nagy korszak küszöbén állunk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez – zárta beszédét Orbán.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Délelőtt metszettem a szőlőt a kis kertemben erre a szomszédban üvölt a rádióból ennek a szarházinak a beszéde...jól fel is basztam rajta magam...majdnem eldobtam az ollót, hogy na jó én ezt így nem vagyok hajlandó csinálni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vonotok
Sajnos történelmünk számtalan példát mutatott már a Vezírünk erre a mondatára magyarban az a legértékesebb, ami a többiektől megkülönbözteti, ha csak annyik volnánk mint a többiek, mi szükség lenne ránk – tette fel a kérdést.
" a magyarban az a legértékesebb, ami a többiektől megkülönbözteti, ha csak annyik volnánk mint a többiek, mi szükség lenne ránk – tette fel a kérdést. De ezek a példák mind negatívak. A magyar akarta osztani az észt közép Európában, melyik szomszédos országgal van baráti viszonyuk?? Talán Törökországgal???
ferii
orbán jobb ha befogja a hülye hazug pofáját!
Hellcat
Délelőtt metszettem a szőlőt a kis kertemben erre a szomszédban üvölt a rádióból ennek a szarházinak a beszéde...jól fel is basztam rajta magam...majdnem eldobtam az ollót, hogy na jó én ezt így nem vagyok hajlandó csinálni.
istvanka
Ezt a beszédet ki írhatta,még azt sem tudja a .eci,hogy MAGYARORSZÁG a világ közepe!
Csizmás Kond
...aki meg nem érti az másolja be az onlinefordítóba...
tivoli
"Nem az uborka görbülete, hanem az európai ember testtartása jelenti a jövőt."
Milyen igaza van! Az unió mégis szabványosította, hogy mennyire görbülhet az uborka. Mert az unióban az a lényeg, hogy minden szabványosítva legyen. Hogy a vállalt kötelezettséget lépten-nyomon megszeghessük.
nmaria
@Csizmás Kond: Akkor sem fogja érteni...:)
Ruby
Kovácsolódik bizony, de az neked nem lesz jó.
islander
Biztosan nincs annyi pénzük mint a Fidesznek :
Kampányüzemmódra váltott a kormány, automata telefonhívások invitálják az embereket a kormányfő március 15-i beszédére.
Kedves, női géphang szólalt meg egy olvasónk telefonjában pénteken, és Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i ünnepi beszédére invitálta őt a Nemzeti Múzeumhoz. Olvasónk megjegyezte, hogy valószínűleg azért hívták, mert korábban aláírt egy a rezsicsökkentést támogató ívet, amelyen megadta az adatait is.
A központi állami ünnepség vasárnap fél 11-kor kezdődik a Múzeum körúton, ennek keretében szólal fel Orbán Viktor is. Az ünnepi beszédet kormánypárti körökben nagy várakozás előzi meg, sokan várják tőle, hogy a miniszterelnök felvázolja benne jövőben követendő politikája lényegét, és felrázza az utóbbi időben elbizonytalanodó táborát.
Az ünnepi közönség toborzásából már keveredett egy kisebb botrány. A Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal ugyanis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) közvetítésével több száz gimnáziumból hívott tíz-tíz diákot és egy pedagógust, hogy vegyenek részt az ünnepségen. A Váci Madách Imre Gimnázium tantestülete viszont nyilvánosan utasította vissza, hogy politikai rendezvényre küldjék a diákokat.
A döntéssel nem volt egyedül a gimnázium, sőt, az iskolák kisebb része küld csak diákokat az állami ünnepségre.
F_Viktor
@tivoli: Írod:
"Az unió mégis szabványosította, hogy mennyire görbülhet az uborka."

Akkor keresd ki, s írd ide azt az EU-s jogszabályt, amely szabályozza az uborka görbületét, ha már ennyire okosnak tartod magad!
Don Quijote
@nmaria: Na auslander Mariska visszajött!!!
Aki Én
De hát ő az első számú fészbuk politikus. Még a békétlenmenet is ott szerveződik.
pbalage
Remélem nem haragszik meg Moldova György, ha leközlöm tőle ezt a kis szösszenetet:

Március 16.
(Legenda)

Még kazánszerelő koromban – mert végeztem én valaha tisztességes munkát is – részt vettem egy költő-olvasó találkozón. Már vagy negyvenen ültünk az üzemi ebédlőben, de a költő vendég késett.
– Késni szokott – mondta a kultúros –, nagyon elfoglalt ember, különféle fontos funkciói vannak.
Unalmamban elbóbiskoltam. Azt álmodtam, hogy 1848. március 15-én reggel az ifjak már összegyűltek a Pilvax kávéházban, rég megjött a hír a bécsi forradalom kitöréséről, megszövegezték a 12 pontot, rég indulni kellett volna, de Petőfi még mindig nem érkezett meg.
408
– Ho-ho-hol lehet Sándor? – kérdezte a dadogós Sükei.
– Nem tudom, de szerintem már nem lehet tovább várni – tüzeskedett Vasvári Pál.
A többiek leintették.
– Semmire nem megyünk nélküle. A „Nemzeti dal”, amit megígért, lesz a mi forradalmunk Marseillaise-e.
Petőfi délre nem érkezett meg, a tüntetők kabátja átázott az esőben, elunták a várakozást, szép lassan, észrevétlenül eloszoltak, Táncsics bent maradt a börtönében, a 12 pontot nem nyomták ki, és senki sem állt ki a Nemzeti Múzeum lépcsőjére.
– Mi történhetett Sándorral? – néztek össze sápadtan a márciusi ifjak.
– Talán a gaz ka-ka-kamarilla áldozata lett?! – vélte a dadogós Sükei.
Nem tudtak békén ülni a kávéházi asztalok mellett, felkeresték a költőt a szállásán, Petőfi épp az olasz forradalmi ifjak küldöttségével tárgyalt.
– Mit csinálsz itt, Sándor? – kérdezték a márciusi ifjak elképedve.
– Jövőre egy nemzetközi költőtalálkozón veszek részt Veronában, arról beszélgettünk. De miért vagytok ilyen idegesek?
– Vártunk a Pilvaxban, de nemcsak mi, hanem a jurátusok is, és lent az utcán a forradalmi nép.
– Ma?! Hát nem március 16-ról volt szó?
– Nem, március 15-ről.
– Én meg mertem volna esküdni, hogy március 16-ról. De hát valósággal szétszedik az embert, kiment a fejemből.
409
– De a „Nemzeti dal”-t megírtad?
– Persze, üljetek le, és hallgassátok...
pbalage
Petőfi elővette a kéziratot, és szavalni kezdett.
– „Te rothadásszagú, földleheletű, ezüstpapírba csavart magyar fajtám állj fel…”
Vasvári közbevágott.
– Tudod mit, Sándor?! Ha ilyen verset írtál, jobb is, hogy nem jöttél le a Pilvaxba!
Megdöbbenésemben felébredtem, kiderült, hogy közben már megérkezett a költő vendég, és ő szaval a verseiből.
Hellcat
@nyanya001: Érdekes videó...mi kellett ahhoz hogy valaki a kordonon belülre vagy kívülre kerüljön...elgondolkodtató.
tivoli
@F_Viktor: ma, 13:45
Akkor most már elhiszed? @pbalage: hozta a bizonyítékot. :-))
tivoli
@pbalage: ma, 13:37
Köszi a segítséget!
F_Viktor
@tivoli: Attól még 2009 július 1 óta valótlanságokat írogatsz!
pbalage
erre az uborkaügyre visszatérve nem annyira rossz a dolog, mert pl. az egyenes uborkát hatékonyabban lehet dobozolni mint a görbét, így a szállítás is hatékonyabb.
Meg ha pl. azt nézzük, hogy az "uborkagyárban" milyen gravitációs technológia lett kifejlesztve, még munkahelyeket is teremtett az egyenes uborka.

Ez természetesen diszkriminációt jelent a görbe uborkák nemzetségének.
(a Görbe Uborkák Pártja közleményét olvashatták)

Amúgy bárhová megyek, csak egyenes uborkát lehet kapni, gondolom van valami valami összefüggés a hatékonyság és az egyenesség között.
Persze házi/hazai körülmények között természetesen a görbe uborka is ugyanolyan finom, mint az egyenes.
Linna
Ez a tipikus esete annak, amikor a fagyi visszanyal: mindent elfelejtek, amit Orbán Geci mondott, de a Facebook-os kiszólását nem fogom elfelejteni!
Egy politikus ne egyénieskedjen! Nem a homokozóban vagyunk!
JAJMÁR
2015 ! Ez az évszám, itt tartunk. XXI. század, III. évezred.

Most a Facebook a Pilvax kávéház!
Tényleg, egy csomó virtuális kávét láttam, mindig megosztják, hogy igyak :)
intrepid
@Hellcat: Te miért nem raktál ki valami zeneszerszámot, és bömböltetted. Ha a szomszédod az ö mocskát harsogtathatja az udvaron, neked is jogod van hozzá.
Desischado
Hazugság hazugság hátán, amit összehadovált! És sokan még vevők rá! Na, ez a szomorú!
rugacs
Elég ciki, ha egy újságíró nem tud különbséget tenni beszólás és megjegyzés között!
De hát itt tartunk, míg az egyik remekül szónokol, addig a másik írni sem tud...
terlasz
@rugacs: A beszólás és a megjegyzés között sokszor vannak átfedések. Én nem vagyok elájulva az olyan papírszónokoktól, akiket nehéz igazmondáson kapni.
mate03
@rugacs: Ha neked egy hordószónok,akinek mindent le kell írni,egy remek szónok és ráadásul nem mond igazat! Akkor neked nagyon furcsa ízlés világod lehet! Igaz hogy tőled mást ,úgysem lehet várni!
rugacs
Nagyjából 2 éve (vagy régebben) vagyok itt...
Ha valaki ennyi idő eltelte után még mindig ott van leragadva szájtátva, hogy milyen az ízlésvilágom, az egy roppant 1ügyü, csökött szellemiségű és meglehetősen ostoba lény!
Nem mintha csodálkoznék rajta, hiszen már a legelején ugyanerre a megállapításra jutottam! :-D
rugacs
Itt egy konkrét utalásról van szó - hiszen a beszédben 1xi megjegyzés történt -, nem sokszori átfedésekről, tehát ez a megjegyzés az átfedésekről = marhaság.
Másrészt az a kifejezés, hogy ... valamint kapni, azt negatív tettre szokták használni! Az igazmondás persze számodra lehet negatívum, de nyelvtanilag nem az. Az igazmondás hiánya (tehát a hazugság) a negatívum, így már lenne értelme a jelzőnek: valakit hazugságon, lopáson, szélhámosságon (stb.) kapnak.
Nem ártana a nyelvtant átismételni, hogy nyilvánosan ne mutasd magad ostobábbnak a kelleténél.
Én azoktól nem vagyok elájulva, akik még írásban sem tudják magukat helyesen kifejezni. Mi lenne, ha néhány ezer ember előtt kellene ugyanezt élőben megtenni?! Olyan "beszéd" kerekedne belőle, mint amit a Fleto "produkált", hebegett, habogott dadogott összevissza, Ünnepi megemlékezésen, emberekhez szólva az ilyen előadás a vicc kategóriába tartozik! :-D
dömdödöm
Pedig '48-ban még Facebook sem volt
De volt . Úgy hívták embernet ,szomszédnet .
Amikor a pilvaxban ültek már tízezren tudták hogy ki kell menni . :-((((
libellle
orbán eftárs már annyira turbozza Kossuth és Petöfi népét, hogy a végén még tényleg 100 millio lessz bellöle. Kilencmillo is sok neki
bakurasz
Mindezt a Csüngőhasú Focihuszár mondta...na de ki írta???
Vizual
Azért nehogy átléphetek azon a tényen, hogy a facebookkal mostanában sokat foglakozik a Kormány. Nem véletlen, hogy Orbán eszébe jutott, hiszen ez tölti ki az idejét. Betenni a facebooknak nehogy már a vélemény szabad legyen. És felhívnám a figyelmeteket, hogy egyre több adatot kér valamilyen kormányszerv. Az meg, hogy a "facebook nélkül is pár ember" csak egy kis utalás volt arra, hogy a Fidesz is csak egy pár emberből álló renitens csapatként indult. A HŐSÖK ! Bár azok mindig halottak !
Vizual
Pár vélemény huszárnak mondanám. Fletó jó szónok, nemigen papírból beszél. És jól felépíti amit mondani akar. Nincsenek utalások, gyermekded hasonlatok.
Tegnap a HÍR Tv.n egy műsorban Orbánnak az ünnepi beszédét egyenesen a 89-s "Tavarisi Konyec" beszédéhez mérték, sőt nagyobb jelentőségűnek mondták. Kik voltak? Nem tudom, ismeretlen pofák. De levegőt kapkodva dicsérték a beszédet. Mely üres és fenyegető volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.