A 13 éves csúcson ragadt adóteherrel továbbra is a második legnagyobb mértékben terhelik a magyar fizetéseket az Európai Unióban – írja az Mfor.hu.

Az Eurostat összesítése szerint tavaly hazánkban az átlagos adóék 49 százalékos volt. Akárcsak 2013-ban, úgy tavaly is ez volt a második legmagasabb adóék Európában, minket csak Belgium előz meg 49,9 százalékos adóteherrel. Ez ráadásul 0,1 százalékponttal alacsonyabb is a 2013-as adatnál.

A dobogóra felfért még Franciaország is, az utolsó helyen pedig Svájc áll.

Brutálisan magas a magyar bérek adóterhe

Annak eredményeként, hogy tavaly semmit nem változott a magyar bérekkel kapcsolatban az adórendszer, az adóterhelés mértéke immár 13 éves csúcson ragadt. Ennél többet legutóbb ugyanis 2001-ben vont el az állam a fizetéshez kapcsolódóan, 50,9 százalékot – olvasható a lap cikében.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Tőlem lehetne 75% is a bérem adóterhe, ha a maradékból vidáman megélnék, mint mondjuk egy svéd vagy luxemburgi! Főleg, ha tudnám, hogy a levont adó jó célt szolgál és nem egyes multimilliárdosok zsebébe vándorol.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Jellemző: a kicsiből is sokat elvenni.
Vizual
A 16 % hol is van ? Ja az aprajában. Megint hülyére vettek bennünket.
m.macskosz
Tőlem lehetne 75% is a bérem adóterhe, ha a maradékból vidáman megélnék, mint mondjuk egy svéd vagy luxemburgi! Főleg, ha tudnám, hogy a levont adó jó célt szolgál és nem egyes multimilliárdosok zsebébe vándorol.
nezelodo
Na ne, már megint a magyart báncsák, ezt nem az adócsökkentő Kánaánról írták! Hiszen annyi kedvezmény van (és akad olyan amit stikában visszavontak, csak azért nem tud a publikum róla mert berekedt a Rezsiszilárd és nem tudta világgá kürtölni). Majd adóbevalláskor kell némelyikhez mentőt hívni, amikor megtudja a söralátét pakli utolsó lapján, mennyit kell a cihából előszedni, ha van.
F_Viktor
Ebből is látszik, hogy az egykulcsos, 16 százalékos SZJA mekkora átverés, mert közben minden más adóteher jelentősen emelkedett.

S mindjárt felvetődik egy kérdés, ha a bérek felét elveszi a kormány, akkor azt hová tapsolja el? Mert azt látjuk, hogy hová NEM kerül pénz, honnan vonnak el milliárdokat...
Yoda69
@F_Viktor: Ebbol van rogannak, kosanak szijjartonak luxus villaja, apartmanja stb. Ebbol tanul a taho lanya evi 20 millaert svajcban. Ebbol veszik meg a geci vejenek cegei az egesz Balatont. Es meg hosszan lehetne sorolni.
F_Viktor
@Yoda69: Ebből IS. Mert ugye vannak az EU-s, felzárkóztatásra szánt pénzek IS, amik szintén valamilyen csoda folytán, fityeszesek zsebébe vándorolnak.
Yoda69
Ha a netto bereket nezzuk akkor boven az utolso helyen vagyunk. Gratulaok az orban kabinetnek, ezt jol megcsinaltak - a barmok.
Persze a sajat beruk, mar EU szinten van, ez volt legelso intezkedesuk hogy azt rendbe tettek.
Gondolom mindehhez veroce es tarsai boszen tapsolnak.
Aki Én
Érdekes és beszédes összehasonlító ábrák. Az elsőn jól látszik, hogy míg a bruttó nő, a nettó alig-alig emelkedik. És míg 2010-ben a járulékok összesen 34.212,-, addig 2013-ben már 61.740,-. 2014-re ez 63.945,- vagyis az elvonás közel a duplája 2010-hez képest. Na ki jár jól a minimálbér emeléssel? A dolgozónak, akinek négy év alatt nagyságrendileg 5.000,-ot jelent, vagy az államnak, akinek nagyságrendileg 28.000,-ot jelent?
A második ábra azt mutatja, mennyivel jobban járnak az eleve magasabb keresetűek. Igazán szép egy többségi érzékenységű és munkaalapú kormánytól, igaz?

mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2013/var//improxy/NyugatWXGAPicture/24/38/243889_forras_http_napikerdes.postr.hu.jpg

iksz.beszolunk.hu/wp-content/uploads/2013/08/brutto_netto_2010_2013_ok.jpg
papa.49
Hát igen csupán az történt hogy jól megkeverték az egészet, és összességében az alacsony keresetűek most több adót fizetnek, nem beszélve az áremelkedésekről...
Aki Én
@Aki Én: 11:44 ...vagyis a kormány úgy emel minimálbért, hogy az emelés 80 %-át így mindjárt le is nyúlja. És amíg egy munkaadó az árait és béreit az egyéb költségeit beleszámítva állapítja meg, addig így nem is lesz béremelés, csak az a kötelező 4 év alatti 5.000,-. Vagyis a helyes megnevezés minimálbér emelés helyett, adó és járulék emelés lenne.
F_Viktor
@Aki Én: Ugye, nem volt részemről túlzás, mikor Orbán 0 százalékos SZJA gumicsontjára azt írtam, ahhoz az ÁFA-t legalább 76 százalékra kellene emelnie?
Aki Én
@F_Viktor: 13:31 A ,,0" % lehetne az alsó lépcső egy kb. 200.000,-os jövedelemig. A következő lépcső természetesen a 200.000,- feletti jövedelemre vonatkozna, vagyis mondjuk 220.000,-nél a 20.000,- forintra vonatkozna és nem a 220.000,-ra, mint ahogy az nagyon rosszul korábban volt. Így lehetett olyan abszurditás, hogy mondjuk 20.000,- emelésnél 10.000,-al kevesebbet vittél haza. A többkulcsosnak vannak jól működő formái. Nem kell újakat kitalálni, csak ellesni a működőt. Olyan nincs, hogy nincs szja.
Juszuf
@brutus: Szerintem csak a libással és a kádkövessel, na meg a Simicskával toltak ki. A svájci béreknél valóban nehéz lehetne ezt az 50%-ot elvonni a vállalkozásoktól. Ráadásul a cikk nem ír az ottani minimálbérről és átlagbérekről. Nagyon egyoldalú így ez a cikk! Kilóg a lóláb!
F_Viktor
@Juszuf: Te melyik cikket olvastad? Amelyiket tudjukiírta és arról szól milyen jól teljesítenek?
Knapp75
@F_Viktor: Lehetne 150% is az ÁFA, semmiképpen nem lehet belőle annyi pénzt beszedni, mint amennyit a 0%-os szja miatti kiesés okoz!
Hiába számolod ki a szükséges ÁFA mértéket, az áremelkedés miatt a fogyasztás úgyis visszaesik. 5%-os emelkedés is már érezhető drágulást hoz, ennél drasztikusabb ÁFA növelés meg visszavágja a forgalmat annyira, hogy messze nem lesz végül annyi ÁFA bevétel, mint amennyit az eredeti fogyasztással számoltak.
(ahogy eladásnál is meg kell keresni, mekkora az az optimális ár, amiből a legtöbb bevétel származik, ez az adóztatásra is igaz: túl magas adókulcsoknál egyszerűen nem fizetik azt meg. Erre volt példa itthon is a közelmúltban a tranzakciós illetéknél és a dohánytermékek jövedéki adójánál. Elméletben sikerült csak beszedni a pluszpénzt. :) )

Ráadásul a környező országok árai relatíve olcsóbbá válnak egy hazai ÁFA emelés után, így aki meg tudja fizetni, még az is inkább Szlovákiában veszi meg majd ugyanazt a tévét...

@Aki Én: A hazai adórendszerben a több kulcsos adó mindig sávosan progresszív volt, azaz a magasabb adókulcsot nem a teljes összeg alapján kellett megfizetni, hanem csak a sávhatár feletti részre. (pl. 1,7 millió forintig az is 18%-os adót fizetett, aki 1 milliót keresett az évben, meg az is, aki 8 milliót. Csak a magasabb jövedelmű az 1,7 millió feletti részre már 36%-ot fizetett...)

Amit írsz, hogy a bruttó emelkedése ellenére csökkent a nettó, az inkább az adókedvezményekre és adójóváírásra jogosító határok vagy éppen a változó kulcsok miatt történhetett meg, önmagában a többkulcsos progresszív adóban kizárt, hogy ilyesmi előforduljon!
Aki Én
@Knapp75: 17:24 Igen, de az általam említett (nem általam kitalált) módon ilyen nem lehetséges.
Desischado
A lényeg az, hogy nálunk van a legmagasabb áfa, és a legkevesebb bérek, de az adó brutális mértékű! Mert Abszurdisztánban vagyunk! Magyarország jobban teljesít!
kukac50
Ahol alacsonyabb az adó és az áfa ott a gazdaság is jól tud működni,több a fogyasztás jobban érvényesülnek a vállalkozások. A Fidesz sajnos ezt nem éri fel ésszel,sajnos még Habonynak sem jutott eszébe.
papa.49
@kukac50: Ilyen ,,úri huncutságokat,, ne tételezzél fel a karatematyiról...(ész)
Aki Én
@kukac50: 07:59 De a magasan tartott áfával lehet nagyokat csalni. Ennek ez a fő oka.
feleselek
Semmi gond! Viki megigérte, hogy ugyis eltörlik a jövedelemadót, hadd örüljön Európa, eddig is Ők tartottak el bennünket, ezután a nevükre is vehetnek... Jó pénzért!
papa.49
@Aki Én: Arányosan kaphatnák a ,,képviselő,, ( képmutató) urak, hölgyek is a fizujukat, de ők csak a sajátjukat emelgetik, a népét nem!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.