Egy hete szülte meg kislányát Erzsébet. Miután a nő elvált, nem volt elég magas a jövedelme és szociális bérlakást sem kapott, így hajléktalanszállóra került. Emiatt most elveszik tőle a babát, pedig a gyermekvédelmi törvény szerint a szülők szegénysége miatt nem lehetne anyát és gyerekét elszakítani- írta a Kettős Mérce.

A Város Mindenkié aktivistái felkarolták Erzsébet ügyét, de hiába: az anyaotthonok elutasították kérelmét, mondván, hogy túlságosan telítettek.

A gyámhivatali ügyintéző azt mondta, ha Erzsébet lakáshelyzete 30 nap alatt megoldódik, talán visszakaphatja a gyermekét, de ez a lehetőség biztosan nem fog szerepelni a gyerek elvételéről szóló határozatban. Igaz, az is lehetséges, hogy az anyaotthont el sem fogadják megoldásként.

Erzsébet attól tart, ha kiemelik a kislányát, akkor minden esélye elvész az anyaotthonra, enélkül pedig biztosan nem fogják visszaadni gyermekét. Ráadásul így GYES-re és családi pótlékra sem lesz jogosult, tehát teljes mértékben kizárt, hogy piaci áru albérletet fenntartson és lakhatását rendezze. Munkát pedig hiába vállalna, egy kisbaba ellátása mellett nem tudna dolgozni.

Erzsébet gyermeke hétfőn fog vidéki nevelőszülőkhöz kerülni.

Ha Önnek vagy ismerősének van hasonló története és szívesen megosztaná másokkal, írja meg nekünk. Levelét várjuk a [email protected] címre.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sziha
Csaladbarat kormany. Aha. Haver-csaladbarat. Az mar mas.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sziha
Csaladbarat kormany. Aha. Haver-csaladbarat. Az mar mas.
Mézike
@sziha: Azt azért tegyük hozzá hogy mikor a kismama telefonon beszél az anyjával azt mondja, hogy elviszik a babát ..őt is.
Ebből arra lehet következtetni, hogy van már gyereke akit nem ő nevel. lehet több is...
Könyörgöm! Ha a másik már elvett gyerekéről sem tudott gondoskodni akkor ezt miért vállalta?
Hol az apuka?
sziha
@Mézike: No igen, valoban nem ismerjuk az egesz tortenet hatteret, de a\ biztos, hogy ha olyan dolgokra hivatkoztak, melyek fentebb irva vannak, akkor valaki belefosott a ventillatorba...
Mézike
@sziha: Igen ez egy ördögi kör. ha elveszik a babát akkor nem mehet anyaotthonba, ha nem mehet anyaotthonba akkor nem adják vissza a babát...
Azért kósza gondolatként átfutott rajtam, hogy a kidőlt , bedőlt, büdös, koszos putrikban vajon mennyi gyerek "nevelődik" ?
sziha
@Mézike: Az mas kerdes. Ok a rejtett szavazo eroforrasok. Ott minden mehet, mert kulonben bedol a fulkeforradalom.
levarosbukta
És az anyuka anyukája? Az csak lakik valahol nem? Oda miért nem mehetnek?
Anna Mária
A Város Mindenkié csoport igen aranyos, segítőkész fiatalokból áll, akik komolyan szeretnének a fedél nélkül maradt embereknek segíteni. Mint ezzel a filmecskével is. De sajnos az ilyesmi kontraproduktív, hiszen nem ismerhetjük a szerencsétlen asszony egész történetét, nem tudjuk, hányadik gyereke ez a pici, s hol vannak, ki neveli a többit, nem tudjuk, honnan, s hogyan került utcára, korábban milyen jövedelemmel rendelkezett.
Tény, hogy törvény szerint a családok szegénység miatt nem szakíthatók szét, ez így rendben is van. Ám szerencsére Magyarországon még ott nem tartunk, hogy egy pici csecsemő az utcán éljen. Egyelőre működik a jelzőrendszer és a gyámügy, az ilyen babákat van hova elhelyezni.
Törvénysértés szerintem nem történik akkor, ha a kicsit nevelőszülőknél helyezik el, hiszen a gyerek érdeke az, hogy biztonságban, megfelelő körülmények között nőjön föl, amihez az állam megadja a megfelelő segítséget. A nevelőszülőknél való elhelyezés sem két fillér.
Tekla
@levarosbukta: Hát ne kelljen már még annak a szerencsétlennek a nyakába varrni a felnőtt lányát. Ha ez így működik nem szabad gyereket szülni. Tönkre teszi vele nem csak a fiatalságát, de még az öregségét is.
Mert a magyar lakás méreteket ismerve nem 300 négyzetméteren lakik, az biztos!
Az anyuka is vállalja fel a döntése következményét. Ha nem volt jó a házassága ,ha nem volt hova , akkor minek szült? Hogy kapjon gyest?
levarosbukta
@Tekla: Nem is úgy gondoltam hogy véglegesen hanem arra az időre amíg nem talál valami megoldást. Én biztos nem hagynám a lányomat és az unokámat az utcán még ha putriban laknék akkor sem. Az más kérdés hogy minek szült, amit bizony nehéz megérteni ha egyszer ilyen helyzetben van.
szandokan
@Mézike: A múlttor az oviban is azt válaszolta a gyerek arra a kérdésre, hogy az apukád mit dolgozik, hogy azt sem tudom, ki az apukám. Ez borzasztó. Nem minden gyerek születik sajnos jó helyre, családba.
szandokan
@Mézike: A MÚLTKOR az oviban is azt válaszolta EGY gyerek...Bocs, kicsit sietek az írással:-)
csa-csa
@Tekla: "Az anyuka is vállalja fel a döntése következményét. Ha nem volt jó a házassága ,ha nem volt hova , akkor minek szült?"
na végre valaki reálisan is látja egy kicsit! soha nem fogom megérteni hogy van bátorsága bárkinek is hajléktalanul gyereket szülni!! Pláne hogy előre tudta nincs hova, nincs miből. Hihetetlen felelőtlenség így kiszolgáltatni egy gyereket a nyomornak!
sziha
@csa-csa: figyelembe veve a tanulmanyokat: a tarsadalmi reteg szerinti elhelyezkedes es az iskolazottsag osszefugg a szuletes aranyaival. Mennel "lejjebbre" megyunk, annal magasabb a szuletesi arany. Mennel feljebb, annal kevesebb gyermek szulteik, mert akik iskolaba jarnak, azoknak nincs idejuk ezen gondolkozni. Amasik, hogy a tanult emberek (ha nem is mindegyik!) megprobal merlegelni, karriert epiteni, es utana csaladot alapitani. Igy mar nem is olyan realisztikus, ugye?
Nil
@Anna Mária: Látszik hogy nagyon keveset tudsz a hajléktalanságról és a családokról- a gyámügyről és a nevelő szülőkről még kevesebbet.
A gyermek számára a lehető legrosszabb ha elszakítják most az anyukájától- olyan lelki traumát él át ami aztán neheze lesz orvosolható.
sokkal olcsóbb lenne szociális bérlakásokat fenntartani, mint hajléktalanszállókat, anyaotthonokat, stb.
Talán a legjobb megoldás az lenne ha segítenék a családok együtt maradását a szétszakítás helyett, ha az a rengeteg pénz ami ideön az emberek jól-létét szolgálná és nem egyesek gazdagodását. Én voltam hajléktalan családnál erdőben, ahol a gyerekek tisztán, rendesen jártak iskolába és kitűnő tanulók voltak, szülei nagyon szerették őket- sajnos a jelző rendszer beindult és a gyerekeket elvették- nem ezt az egyetlen esetet ismerem.
De itt egy másik sztori-14 éves kislány-nevelőszülőnél teherbe esik - gyereket elveszik, ügyet eltusolják. Pedig a kislány édesanya mindent megtett hogy vissza kapa a gyerekeit, a párja szociális munkás volt, már az iskola is meg volt ahova járt volna. De a gyámügy szerint a nevelő szülőknél jobb helye volt - rengeteg ilyen sztori van és nagyon evés a pozitív példa.
Az oké ha azt a gyereket állami gondozásba veszik akit az anya kirak az útszélére- de akit szeretnének és gondoskodnának róla annak lehetőséget kell adni a normális életre.
Nézz utána mennyibe kerül egy gyermek ellátása állami intézetben, mennyit kap a nevelő szülő, és mennyi segítséget kap egy rossz helyzetbe került szülő. Aztán lehet gondolkodni ...
soljanka
De hát munka és pénz nélkül a családi pótlékból nem tud fenntartani egy lakást!
És hát nem szülök, ha nem tudom eltartani a gyerekemet. Persze nem tudjuk az előzményeket.
Szomorú, de én úgy gondolom, hogy a picinek jobb helye van biztonságos helyen, kényelemben, családban, mint az utcán.
Az viszont ellentmondás a rendszerben: nem volt elég magas a jövedelme így szociális bérlakást sem kapott. Akkor ki a lópikulának adják a szociális lakásokat???
human
Számos cikk jelent meg, hogy képviselők vagy rokonaik olcsó bérleményhez jutnak itt-ott. Akiknek pedig igazán szükségük lenne rá azok nem kapnak.
angelofthehell
Egy hazudós nő .
Az egyik anyaszállón ,nem volt hely,a másikra megvolt beszélve az idő pont és nem ment el. Na ezért nem kapta meg a gyereket a rihedék!
Feraj49
@Nil: Az államnak-azaz neked,nekünk-havi 180 000Ft.-jába kerül egy gyermek eltartása a nevelőintézetekben. Kihelyezett gyermek a családoknál még ennél is több lehet.Egy családban lévő gyermek ellátására hol kapnak a szülők ennyit ? Inkább szétszakítják a családokat./gyerekeink külföldön,az unokák már ott születnek,évente egyszer látják a nagyszülőket /
Sajnos a kormányunk "magas szintű" hozzáértésével,a KDNP.-s politikusok
egyházérzékeny kormánynak adott ,családbarát tanácsaival ide jutottunk.
levi
@csa-csa: Jól mondod, van egy közepes film, a címe: a hülyék paradicsoma.
A lényeg, hogy az iskolázott párok nem vállaltak gyereket, mivel a jövőt tartották szem előtt (lesz-e miből iskoláztatni , kaja, stb.)
Azok , akik viszont szartak bele az egészbe több gyereket is vállatak, akiknek szintén nem túl okos gyerekük született, így egy idő után a föld tele lett hülyékkel.
Csizmás Kond
Nincs ennél jobb bizonyíték mint ez a cikk, hogy a politikai egylövetűség buta embereket szül.
A jelen esetben az volna a felháborító ha egy fiatal hajléktalannál hagynák az egyhetes gyerekét akinek még az sincs ahol lakjon, fürössze meg hasonlók.
...lehet ugatni a kormányra...de a butabeszéd az mindig a kimondót jelképezi...
zoró
Minden Fideszes kormány tagot a Duna parton lőném a Dunába , Egyenek a halak.. Embertelenek...A Német SS nem voltak ennyire ember kínzók !!
Anna Mária
@Nil: Nem okos ám úgy kezdeni egy választ, hogy "látszik, keveset tudsz".
Teljesen igazad van abban, hogy a hajléktalanszállók fenntartása nagyon drága és nem hatékony dolog. A hajléktalanság felszámolásának és további megelőzésének a szociális bérlakás rendszer fejlesztése és fenntartása lenne a módja, bevonva a nagyon sok üresen álló lakóingatlant. Azonban jelenleg a kormánynak nem áll szándékában semmiféle szociális kérdéssel foglalkozni. Az viszont nagyon jó, hogy a gyámügyi jelzőrendszer még működik, azt egyelőre nem verték szét és volt, aki odafigyeljen a kisbaba sorsára, nem történhetett meg, hogy az utcára kerüljön.
Nem gondolom, hogy egy néhány napos kisbabánál bármilyen lelki traumát okozna, ha az édesanyja felügyelete alól szépen áthelyezik egy megfelelő családba. (Szerintem az lenne a gyerek számára a legjobb, ha az anyuka örökbe adná titkos, vagy akár nyílt örökbefogadással, és egy régóta kisbabára váró pár nevelhetné föl.) Úgy gondolom, hogy ez a kisbaba az anyukának nem az első gyereke, tehát a nagyon szomorú szociális leszakadási történet már nagyon régóta húzódik és nem oldódna meg akkor sem, ha az anya hirtelen kapna egy olcsó bérű lakást és a gyes+csp jelentette apró jövedelmet (nem tűnik úgy, hogy az apa részt óhajtana venni a gyerek eltartásában). Legkésőbb a gyes lejártakor folytatódna a történet úgy, ahogyan elkezdődött (lakbérhátralék, kilakoltatás, gyámügy stb.).
A példáidhoz nem tudok hozzászólni, kevés az infó, de azt gondolom, hogy a gyerekeknek, még intakt, jól működő családokban sem szabad megtapasztalniuk a hajléktalanságot, és igenis, az államnak minden esetben be kell avatkoznia a gyerekek védelmében.
Az állam tehetné ezt korábban is, mégpedig úgy, hogy nem engedi a családokat utcára kerülni. Sokkal olcsóbb is lenne egy megfelelő családtámogatási rendszer, mint az állami intézményekbe vagy nevelőszülőkhöz való helyezés. De most sajnos nem azt a világot éljük, amikor az ország vezetése előre gondolkodik az ország polgárainak érdekében.
neroka444
@levi: "így egy idő után a föld tele lett hülyékkel."...jaja, valahogy így kerültél te is ide, igaz?
Tekla
@Nil: Meg sem lehetett volna engedni ,az ilyennek, hogy szüljön, hé . Mire, kinek, miből , stb? Ha egy család gyereket akar, akkor náluk hagyjunk az adónkból, ne ezt az agyatlan szaporodást támogassuk, még az pénzükből.
picike
@Tekla: te nem mondhatod anya ne szülj senkinek ez a szent irásban van, és bün ha te ilyet mondasz
picike
@Csizmás Kond: krizis szállók voltak oda be fogadták őket mindig
levi
@neroka444: Pont te kérdezed, aki ennyit értett meg az egészből?
Ez egy film leírás -a gyengébbek , vagyis a te kedvedért- amivel csupán arra akartam rávilágítani, hogy egyesek milyen felelőtlenül szülnek gyereket, biztos anyagi háttér- sőt- lakás nélkül. Ez a gyereknek kibaszás, felnőhet a téren és ehet a kukából, iskolára tuti nem lesz pénze az anyjának. Bár ahogy nézem a tiédnek se volt...
Desischado
Csak akkor szabad gyermeket szülni, ha van mire! De az is biztos, hogy itt látszik, mennyire "családbarát" a kormány! És a kdnp ilyenkor hol van?
Feraj49
@Desischado: tegnap 23.19-re.Elment vadászni !!!
Dr plágium
@Csizmás Kond: Kivételesen egyetértek veled.
Ez egy ördögi kör, hiszen nem szabad egy csecsemőt a hajléktalan szállón hagyni, és az utcára sem mehet vele. Az anyaotthonok valóban telítve vannak tehát nincs más megoldás ebben a helyzetben. Elsősorban a baba biztonságát kell nézni, minden más csak utána jöhet!
Adott körülmények között, ha az anya igazán szereti lemond róla, és nem akarja az utcán felnevelni.
Dr plágium
@soljanka: Tudod, ha nincs jövedelme még a szociális bérlakást sem tudja fenntartani.Lakbér, rezsi, élelmiszer, ruházat stb. a semmiből bizony nem telik rá.
1magyar
De hát azt a picit szoptatni kellene!!! Miért nincs anyaotthon???
Anna Mária
@1magyar: Van, csak nagyon kevés, hosszú várólistával.
1magyar
@Anna Mária: Miközben a kormány a gyerekvállalásra ösztönöz, nem biztosítja még ezt a minimumot sem.
Álszentek az biztos!
Csizmás Kond
@picike: Ja persze...és gondolod, hogy az megoldást jelentene számára ?...mert ugye egy hetes kisbabával lehet munkába járni gondozni, stb...
picike
@Csizmás Kond: ki mondta hogy egy kismamának dolgozni kell menni aki frissen szült csak átmeneti helyet biztositottak a krizisen számukra és ellátták őket kb félévig hol vannak a krizis szállók az nem hajléktalan szálló nem összekeverni
Csizmás Kond
@picike: ...és miből szeretne megélni hanem ?
picike
@Csizmás Kond: ez az ami az anya gondja nem a miénk hát a továbbiak oldja meg engem se oldott seni meg soha ennyi
Anna Mária
@picike: Ez nagyon helyes mondat: "engem se oldott senki meg soha"! :DDD
picike
@Csizmás Kond: figyelj ki hallott már ilyet most mondok valamit - a szerelem az én dolgom a többi meg az államé - na ez az ami ilyen nincsen ! - utána meg mi szokványos ami ebben az esetben is lesz utána megtalálják egymást a párjával . na két szülő alkotta oldják meg
Csizmás Kond
@picike: A másik amit szintén érdekesnek találok, hogy sír az anyuka ( illetve a cikk) hogy így az állami meg úgy az állami felelősség de hol az apuka ?
picike
@Csizmás Kond: lehet hogy gyerek sincs nem hogy apuka?
Csizmás Kond
@picike: az is lehet...rengeteg itt a nyavalygós álhír.
kukac50
Orbán a vagyonából juttasson neki egy szerény kis házat,ha már olyan család barát.
Dr plágium
@Csizmás Kond: Már előttem leírták többen is, elsősorban a szülők felelőssége, hiszen mikor bevállalunk egy gyermeket tisztában kell lenni a körülményeinkkel (bár van olyan is amikor éppen megvan minden feltétel aztán jön egy munkanélküliség és annyi) csak felelősen vállaljunk gyermeket! Az apuka meg talán nem tud a gyermekről, vagy maga is hajléktalan, esetleg ismeretlen...sok variáció lehetséges.
Sajnos sokan az államtól várják el, hogy felelőtlen döntésük után megoldja a problémáját.
picike
@kukac50: akkor én is kérekszépen egy házat mért ne !
mate03
@szandokan: Csak az a szörnyű,hogy egyre több ilyen gyermek van!Csak azt nem értem,hogy ilyen szerencsétlen emberek. miért vállalnak gyereket!? Mi lesz ezekből a szerencsétlenekből!?
ipan54
Szenzációhajhász cím!Nem ismerve az egész történetet. A gyermek szempontjából a legta öbb esetben így jár el a gyermekvédelem, kiemelik a családból, itt anyuka azthiszem nem az első gyermekétől "válik meg", kérdés ,hol az ész?! hová szül ,ha nincs biztosítva a minimális feltétel sem (
Anna Mária
@mate03: Nagyon sok ilyen történet van sajnos.
Az alacsonyabban képzett rétegekben mindig több a gyerek. Ők kevésbé tudják felmérni a következményeket az élet minden területén.
Ezekből a gyerekekből - hacsak nem sikerül idejekorán jó családokba helyezni őket - sajnos csak ugyanolyan képzetlen nyomorultak lesznek teljesen reménytelen helyzetben, mint a szüleik.
Borzalmas ország lett Magyarországból - és ehhez óriási mértékben járult hozzá a szociálpolitikai gondolkodás és cselekvés fidesz általi megszüntetése.
1magyar
Ingyen abortusz kellene, de ha mégis akarja a gyereket akkor tényleg előre kell gondoskodni róla.
De ha már megszületett szegény (sok ilyen van) azért a létminimumot biztosítani kellene, a sok milliárdos,tetves gazdag sokat ellop.
bakegya
Nekem az az ötletem van-menjen a babtisták által üzemeltetett "CSÁO"-ba,helyileg a XIII.ker.BOSNYÁK -tér mögött üzemel,ott remélhetőleg befogadják-családgondozó is működik-HOGY A ROSSEB EGYE KI ANNAK A MÁJÁT AKIN EZ AZ INTÉZMÉNYES KERETEK KÖZTI HÁNYKÓDÁS EMBERI ERŐFORRÁSBÓL NINCS-ÉS NINCS-RASIKA SAJÁT LÁBÁT BELETEHETNÉ EBBE A NEMZETI LÓSZARBA AMIT AZ APJA LEHÚZ A MEGALÁZTATÁSIG!!!
csa-csa
@sziha: mondjuk 8 általánossal nem lehet felmérni, hogy ha tudja hogy nincs hova, miből, nem teszi ki felelőtlenül a nyomornak a gyerekét??
Mézike
@szandokan: Azért tegyük hozzá, hogy ha valaki szegény akkor az nem azt jelenti, hogy nem gondozza, szereti a gyermekét, gyermekeit.
Csak azt nem bírom felfogni, ha már elvettek tőle gyereket, mert nem tudja nevelni, nincs lakása, még egy lyuk se, az utcán él, mégis "vállal" még egy vagy több gyereket.
csa-csa
@Mézike: .." nincs lakása, még egy lyuk se, az utcán él, mégis "vállal" még egy vagy több gyereket."
egyetértek! ez már a felelőtlen sötétség netovábbja!
Nil
@csa-csa: fogalmad sincs az életről.
Tudod te mennyibe kerül a fogamzásgátlás? a nőgyógyász ha rendes ellátást akarsz?
vagy ha szegény vagy akkor ne is szülj igaz? az is csak a gazdagok privilégiuma.
no és mi van a katolikus egyház tiltásával- hogy a fogantatás ellen nem szabad védekezni-legyen meg Isten akarata?
Vagy mi van a pasikkal: bocs drágám nem szeretkezhetünk mert nincs pénzük fogamzásgátlóra és nem szülhetek ... melyik férfi fogadja ezt el? (és ne gyere a gumival légyszi) - és mi van a roma családokkal ahol pont a keresztény törvények betartása miatt nem tesznek semmit a gyere fogantatása ellen...
és akkor még le se írtam hogy valójában hogy működik ez az egész - a természet törvényei szerint
csa-csa
@Nil: .."ha szegény vagy akkor ne is szülj igaz?"
azt mondtam ha nyomorogsz NE!! Akinek enni sincs miből, annak fogamzásgátlásra "rendes" (nyilván maszekra gondolsz, amit még átlag keresetből sem lehet győzni) nőgyógyászati ellátásra sem lesz pénze soha!!
és igen - persze inkább tragikomédia, de a "..bocs drágám.." tűnik az egyetlen (nem ritkán fertőzésmentes) ingyenes megoldásnak!
az a kétszínű, álszent, mocsadék pedo.. egyház meg ne pofázzon, csak ha fizeti az isten akarata ellenére fogant kölyköm eltartását!
Nincs megoldás tudom, de rossz nézni, ahogy "majd lesz valahogy nyomorba" képesek emberek gyerekeket nemzeni, szülni.
Mézike
@Nil: Menj már a mai katolikus egyházzal...
Nil
@csa-csa: és a drágám agyon ver mert azt hiszi hogy megcsalod

tudod a szexuális igény és a vágy nem pénzfüggő - a szerelem sem
és ahogy a válóperes bíróm mondta-ha férjhez mentem köteles vagyok a férjemet szexuálisan kiszolgálni - házastársi kötelességem - no soha többet nem mentem férjhez :-)
Nil
@csa-csa: ő is szeretne gyereket
és nyolc általánossal is fel lehet mérni a helyzetet
sőt én analfabéta vállalkozót is ismertem - cigány volt- amikor kérdeztem hogy kér e segélyt mondta hogy keres ő rendesen nincs szüksége segélyre- tényleg nem volt - tollal kereskedett - hivatalosan
és bocs de néhány gazdag diplomásnál rosszabb helyen van a gyerek-és itt a családon belüli erőszakra gondolok konkrétan - bár ez sem igazán iskolázottságtól függ
csa-csa
@Nil: " és a drágám agyon ver mert azt hiszi hogy megcsalod"
ez sajnos igaz!
na meg a "köteles vagyok a férjemet szexuálisan kiszolgálni" dumától feláll a szőr a hátamon!
Nil
@csa-csa: hát az én agyamba is bevésődött elég rendesen

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.