A Demokratikus Koalíció (DK) törvényben tiltaná meg, hogy a közszférában dolgozókat "embertelen és igazságtalan" módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel.

Erről Borka-Szász Tamás, az ellenzéki párt elnökségi tagja, szociális munkacsoportjának vezetője beszélt pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A DK politikusa úgy fogalmazott, az Orbán-kormány "rabszolgatartó társadalmat szeretne bevezetni", amit a közmunkásként történő visszafoglalkoztatás mellett az is mutat, hogy az elmúlt öt évben a közmunkások alig tíz százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Borka-Szász Tamás kiemelte továbbá, pártja – a minimálbér létminimumra történő emelése mellett – azt is szeretné elérni, hogy a közmunkások is a minimálbérnek megfelelő órabért kaphassák. Amennyiben az állam ezt nem tudja napi 8 órában fizetni, akkor a közmunkásokat 4-6 órában kellene foglalkoztatni, ami arányaiban béremelést jelentene az érintetteknek – fejtette ki az ellenzéki politikus.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője hozzátette, az országnak szüksége van a közmunkaprogramra, de azt szerinte olyan formában kellene működtetni, ahogy a Gyurcsány-kormány bevezette Út a munkába program néven. Az a korábbi rendszer ugyanis a közmunkásokat a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez segítette, szemben a jelenlegivel, amely a közmunkát a teljes állással rendelkezőkre is igyekszik kiterjeszteni – húzta alá a szóvivő.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Feudális is szóba jöhet még náluk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Feudális is szóba jöhet még náluk.
Boszi27
...és ez nincs akkora probléma mint a net-adó??? Szerintem sokkal nagyobb!!! 47 ezerért akarjátok ugyanazt a munkát elvégezni??!!
szaboria1
@Boszi27: Nagyon igazad van ha most nem lépnek a fiatalok akkor még rosszabb lesz mint az emlegetett Kádár rendszer.
karma1
@Boszi27: Nem az alkalmazasba visszavett kozalkalmazottak akarnak 47 ezerert visszamenni, hanem a kormany akar nekik CSAK 47-ezret fizetni, kozmunkas bert, kozalkalmazotti munkaert... Gyalazatos, gusztustalan, es foleg megint a nokkel b@sznak ki, mert az onkormanyzatoknal szinte mindenhol nok voltak minimalberen alkalmazva eloadokent, adminisztratorkent... Ha kozalkalmazottkent megkerestek kb. 100-110 ezret, , akkor elobb kirugtak oket, es most visszaveszik ugyanabba a munkakorbe a feleert...

Ez a gyalazatos kormany azt hiszi, hogy igy a kaposzta is megmarad, meg a kecske is jollakik. Altalaban igen, de ez hosszutavon nem fog mukodni sehogy sem.
tökölődő
Azért csendben megjegyzem, hogy a Gyurcsányéknak sem kellene most pofázni. Ha ők nem annyira szarok, akkor most nem ez a maffia rablóbanda kormányozná ezt a szerencsétlen országot. Dehát elkúrták. Nem kicsit, nagyon...
Sziszifusz
@tökölődő: 13:28
Az, hogy Gyurcsányék hibákat követtek el, az nem előidézője a mostani kormány bűneiknek. Nincs összefüggés.
Boszi27
@karma1: Ha ezt hagyják, akkor ezt akarják, mert mindenki tudja, hogy a közmunkáért ennyit adnak. Kormányunk a szakmaiságot sem tartja fontosnak, a valódi munkát hírből sem ismerik, lenézik, tehát előbb-utóbb sokmindenkire sor kerülhet
Boszi27
@tökölődő: Tömegeknek kellene "pofázni", mert ha még Gy F sem szól, akkor hallgatás beleegyezés, tehát minden oké
karma1
@Boszi27: Milyen igaz! Bar manapsag Gyurcsany mintha megelenkult volna, meg ugy altalaban a baloldal. A Jobbik meg mindig tesped, dehat ok igazan nem akarnak csinalni semmit sem, eleg nekik, ha a fideSS farvizen beeveznek a kormanyzasba...
karma1
@tökölődő: Szerintem sem volt egyenes kovetkezmenye Gyurcsany kormanyzasanak ez a mostani helyzet... Es volt meg egy ev Bajnai Gordonnal is, mielott ez a csuti torpe beult volna a barsonyszekbe...
Senki nem allt peldaul rogan hata mogott gepfegyverrel, hogy eladja az V. kerulet legertekesebb ingatlanait szare'-hugye' Gyurcsany alatt nyilvanvaloan nem volt ekkora korrupcio, nem voltak ilyen latvanyos gazdagodasok, meszaros meg most is a WCkagylot olelgetne, ha nem orban jon, es mondjuk meszaros is csak orban uralma alatt engedhette meg maganak, hogy "elfelejtsen" 1 MILLIARD forintot beirni az adobevallasaba... Azt hiszem, Gyurcsany meg most is hitelesebb politikus, mint barki mas,... Es Ot az Unio azonnal a keblere olelne, nem b@sznanak ki bennunket, mint a macskat sz@rni,...:o((
Tekla
@Hellcat: Mért te olyan helyen élsz, ahol nincs feudalizmus? Akkor az város lehet.
Desischado
És ez meglep bárkit is? De valóban ezért is kéne tüntetni, mert bárkire sor kerülhet, aki nem gazdag, nem csókos, és nem vezető beosztásban van. Belőled is lehet közmunkás! És nem csak a közalkalmazottakra kéne, hogy érvényes legyen a tiltás, hanem mindenkire!
mate03
@szaboria1:Te összekevered a Kádár rendszert a Rákosi rendszerrel! Mert Viktor politikája,nagyon hasonló a törpe és kopasz Rákosi féle politikára ! Nem tudom,minden mélynövésű ember ha hatalomhoz jut,meghülyül?
Feraj49
Már megvalósította a rabszolga tartó társadalmat,most "csak tovább bővíti" !
karma1
@Tekla: Miert? Szerinted videken feudalizmus van? Oke, akkor mi van a varosokban, milyen tarsadalmi berendezkedes? Tenyleg erdekelne!..:o)
karma1
@mate03: Miert? Nem tudtad? Minden torpenovesuben alapvetoen benne van a kisebbsegi erzes, ezt az uralkodni vagyassal kompenzalja,... Ez egy alapveto pontja a pszichologianak, csak nagyon keves ember tudja ezt az erzest magaban kezelni...(Nekem volt egy idos bacsi kollegam, vasaggyal egyutt volt kb. 45 kilo, 140 centis, es o peldaul az eszevel, a tudasaval hengerelt le mindenkit: kivalo epitesz volt, rengeteg budapesti kozmuvet tervezett a szinten epiteszmernok noverevel. Egyikuk sem el mar, de az alkotasaik megmaradtak. Igaz, nem stadionokrol van szo, de ami majd ezekbol az eszementen epitett, megalomanias stadionokbol megmarad majd az utokornak, igencsak osszekotheto lesz a kis potrohossal...:o)) es persze az o kisebbsegi-erzes kompenzaciojaval, a rosszuloltozottsegevel, az allandoan elb@szott protokoll szokasaival, kezcsokjaival,... Jo lesz majd, ha mar csak annyi marad meg belole, ahogy Juncker egy kezfogas alkalmaval kirancigalta ot az emelvenyrol...:o))
csetere
@Boszi27: Tegnap ugyanezt mondtam én is.
kukac50
Már rabszolgatartás van éhbérért! Nem akarja ,hanem ezt akarta el is érte!
human
Mesélte ismerősöm, akik diplomás közmunkásként van alkalmazva, hogy a fideszes főnöke privát munkáját nem fizette ki teljes áron utalva rá, hogy tőle függ az további alkalmazása. És ez egy templomba járó fideszes. Egyáltalán nem mondom, hogy ez általános, de a kormányban sem kell nagyítóval keresni az álszenteket.
human
"Robot:
A feudális földesúri jövedelmek és jobbágyi terhek egyik formája, a jobbágy a földesúrnak végzendő ingyenmunkája. A robot mennyisége, ill. a termény- és pénzadókhoz mért aránya az egész feudális korban szoros kölcsönhatásban volt a személyi függés fokával, valamint a földesúr önkezelésű birtokainak (majorság) méretével. Véglegesen az 1848-as jobbágyfelszabadítási törvény szűntette meg."
www.kislexikon.hu/robot.html#ixzz3aKoqSFFZ
tökölődő
@karma1: Hidd el nálamnál jobban még te sem utálod ezeket a szarházi rablókat orbánostúl, rogánostul , lázárjanistúl , dajcskijafaszomtompistúl és még sorolhatnám a fő és alsóbbrendű geciket napestig. Továbbra is az a véleményem, hogy Gyurcsányék is elbaszták annak idején nagyon ezt az egész politikát. Hagyták, hogy ezek a szemetek mindent megtegyenek ellenzékben. Hidak leblokálása 2002-ben, Budapest felgyujtása 2006-ban, kordonbontás , és akkor ne feledkezzünk el a köztörvényes Kaya Ibrahim, Josip Tot, és a hasonló kaliberü ügyekről sem. Ha az akkori hatalom nem ennyire beszarian kezeli ezeket az ügyeket akkor ezek a bűnözők már régen a sitten rohadnának és nem rabolnák szarrá fossá ezt az országot. Nyuszi módon nem lehet politikát csinálni, mert azt balfaszságnak hívják. 2010 ben ne hidd, hogy az a sok zember az Orbánra szavazott. Sokkal inkább a Gyurcsány ellen. Ezt akkor sem értettem, azt meg végképp nem hogy 14-ben újra ezek kellettek a népnek. De hát ha a többség rajong ezekért a faszkalapokért, akkor viseljék el őket akár a nyomorukban is.
verőce21
@tökölődő: (08:25) Tudod, többség dönt alapon működik a demokrácia!
karma1
@tökölődő: Sajnos, nagyon igazad van, es ugy nez ki, hogy ez jon be majd a Jobbiknak 2018-ban: akkor sem a Jobbikra fognak szavazni, csak orban ne legyen tobbet, es bele sem gondolnak, hogy mit szabaditanak magukra... De eppen ezert kell a nepet retardalni, hogy kesobb konnyebben lehessen oket fanatizalni...
karma1
@verőce21: Hagyd mar a francba a tobbsegedet, nagyon jol tudod te is, hogy 14-ben 42 %-os volt a fidesz tamogatottsaga... Minek es kinek volt akkor tobbsege? Vagy hianyoztal a matekrol? Kar volt olyan koran otthagyni a sulit...
m.macskosz
@szaboria1: május 15., 13:15
Lehetnek kifogásaid a Kádár rendszer ellen, szíved joga, de egy dolog biztos:
köze nem volt sem a rabszolgatartáshoz, sem a feudalizmushoz.
Amikor emberek tízezrei a petróleumlámpás, döngölt földű, -árnyékszék az udvar végén- stílusú vályogházak helyett összkomfortos lakásokat kaptak, akkor miről is beszélünk?
verőce21
@karma1: (12:11) Tudod, többségi alapon működik a demokrácia!
Aki elment szavazni, az döntött! Lehet, hogy a "felelős állampolgárok" nem szavaztak, de ezzel is a Fideszt támogatták hallgatólag, úgyhogy az a 2/3-ad még több is lehet! :)
karma1
@verőce21: Ne gyere ezzel az eroltetett magyarazattal, ha valaki lusta volt es otthon maradt, az ezzel a tettevel NEM szavazott sem a fideszre, sem a baloldali partokra , sem sehova, ne magyarazd bele a gyereket a hasamba - nem megy! NEM ezert kerult a fidesz kormanyra, hanem a megvaltoztatott szavazoi korzetek es a megvaltoztatott szavazasi torvenyek miatt. Kulonben soha a budos eletbe nem jutottak volna be a Parlamentbe, igy is magukhoz kellett olelni azt a sok alszent szentfazekat, akik a fidesz nelkul meg a sullyesztoben sem lehetnenek, akkora a "tamogatottsaguk".
verőce21
@karma1: (14:58) Azt írod: "NEM ezert kerult a fidesz kormanyra, hanem...a megvaltoztatott szavazoi korzetek es a megvaltoztatott szavazasi torvenyek miatt" - csak nem azt akarod nekünk onnan az isten háta mögül megmagyarázni, hogy a Fidesz 2014-ben még kormányra sem került volna?
Mert azért minden hazugságnak és pimaszságnak van ám határa! Ez van tálalva '18-ig!

(Egyébként az otthon maradottak között ugyanolyan lehetett a pártválasztók aránya, mint akik elmentek szavazni.)
szaboria1
@m.macskosz: Félre értesz én a fidesz riogatására írtam. Mivel
Ők emlegetik a kádár rendszert.
karma1
@verőce21: Ja, Ilyen alapon en lehettem volna a szepsegkiralyno, ha elindulok a szepsegversenyen. De igy lehet, hogy en vagyok a vasorru baba is, mert nem indultam sehol... Ne eroltesd mar ezt a "mi lett volna , ha..." felallast, meg hanyan lettek volna fidesz-szavazok az otthonmaradottak kozul...
verőce21
@karma1: Én a 2/3 tényéről állítom csak , hogy mennyire megalapozott.
karma1
@verőce21: En pedig meg mindig a rideg szamokat mondom, ami NEM 2/3, ugyhogy befejeztem, nem akarsz megerteni, mesz szembe a szamokkal, mint a Szazadveg, KSH,... Ez csak egy darabig mukodik nekik is, Neked is...:o((
verőce21
@karma1: De az összes szavazóra vetíted a "rideg számokat" és az egyéni körzetek győzteseinek eredményét nem veszed figyelembe, ahol a győztes mindent visz!

Te nem akarod megérteni.(Bezzeg, ha a fordítottja lenne, nagyon megértenéd.)
karma1
@verőce21: Csak azt mondd el nekem, hogy lesz 47 %-bol 66 % , es akkor mindent meg fogok erteni. De addig nem, es nem azert, mert en vagyok a hulye, sot szamolni is kivaloan tudok...
verőce21
@karma1: A 2/3-ad a törvényhozó parlamenti képviselőhelyekre vonatkozik.
A képviselők száma az egyéni képviselőkből és a pártlistára adott szavazatok arányából áll.

Ilyen egyszerű. A Fidesz a 106 választási körzetből 10 híján mindenütt nyert. Ez a 199 parlamenti helyből már önmagában is jelentős arány. (Ehhez jöttek még a pártlistára adott szavazatokból származó "listás képviselői" helyek.)
kkalman
Már megvalósították a rabszolgatartó társadalmat! Nem akarják, megcsinálták!
karma1
@verőce21: De Te is tudod, hogy ez a szamitas csak azert jott letre, mert a valasztasi torvenyek alaposan meg lettek valtoztatva. De hagyjuk a fenebe, mert nem akarlak meggyozni semmirol se...
verőce21
@karma1: A választási eredmények számítása nem változott, csak 386 helyett 199 parlamenti képviselő lett! Emiatt változtak a körzethatárok. (A 386 még a Nagymagyarországhoz volt kitalálva.)
De remélem, legalább megértetted, "hogy lesz 47 %-bol 66%"?
Tekla
@karma1: A városokban nem ismerik egymást sem az emberek ,meg a szarháziak összefonódását sem látják úgy át mint nálunk ahol nem vagyunk 100 se . Itt két család kezében van minden döntés, mert a testületek számát is 3 főre korlátozták, hol ott mindenki társadalmi munkában végezte. Munka nincs , közlekedés nincs, csak közel harc a közmunkáért., a támogatásokért. Persze csak annak aki "megérdemli".
karma1
@Tekla: Ezt a helyzetet nagyon sajnalom, a "rossz szomszedsag torok atok", nem lehet konnyu az embernek nap mint nap muszajbol olyannal talalkozni, akit legszivesebben nagyivben kikerulne...:o(( Es erre sajnos nincs megoldas...:o((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.