A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja a belügyminiszter módosító javaslatát, amelynek alapján szerintük semmi akadálya nem lesz annak, hogy "rabszolgaként béreljék" a közfoglalkoztatottakat, és így a polgármesterek olcsó munkaerőhöz juttassák a fideszes vállalkozókat.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írta: a belügyminiszter által benyújtott törvénymódosító javaslat azt tartalmazza, hogy "az agráriumot elfoglalt oligarchák" napi 500 forintért kérhetnek majd közmunkást a polgármesteren keresztül. Hozzátette, ha egy közmunkás nem akar az utasításnak eleget téve például a felcsúti fideszes polgármester, "Mészáros Lőrinc birtokán dolgozni", akkor három hónapra kizárják a közmunkaprogramról.

A DK szerint "a közmunkaprogram nem szólhat arról, hogy a fideszes kiskirályok jobbágyként dolgoztathassák nyomott áron a munka nélkül maradt, de becsületesen dolgozni akaró embereket".

A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.

A Belügyminisztérium által az MTI-hez múlt csütörtökön eljuttatott közleményben kiemelték: a javaslat tovább erősíti azt a kormányzati szándékot, hogy biztosított legyen a közfoglalkoztatás lehetősége azok számára, akik munkavégzésre képesek és hajlandóak, azonban az elsődleges munkaerőpiacon átmenetileg nem tudnak elhelyezkedni.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@pistapapa: Főleg a Volner,aki számos céget buktatott be több milliós tartozást hagyva maga után.Az erkölcs bajnokai,hát röhögnöm kell.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pistapapa
Tisztességes munkát és tisztességes bért a JOBBIK teremt Magyarországon.
Sziszifusz
@pistapapa: 10:07
Ezt Te honnan tudod ? Ja, hogy azt ígérik... akkor igaz lehet !
hetöndöe
@pistapapa: Főleg a Volner,aki számos céget buktatott be több milliós tartozást hagyva maga után.Az erkölcs bajnokai,hát röhögnöm kell.
szaboria1
Nem előre haladunk hanem megyünk vissza fele a feudalizmus felé.
Hellcat
@szaboria1: Ez kérlek az illiberális rendszervisszaváltás.
szaboria1
Az utolsó mondat (átmenetelig nem tudnak elhelyezkedni) mindent elárul. Nem is törekednek igazi megfizethető munkahelyek teremtésére.
Freewolf
Nem kötelező közmunkásnak lenni! Tessék elhelyezkedni, csak egy a baj! Analfabétáknak nem sok hasznát veszi egy vállalkozó sem!
Hellcat
@Freewolf: Akkor még jó, hogy a fidesz szétveri az oktatást...
Freewolf
@Hellcat: Te miről beszélsz? Épp a neoliberálisék verik szét az oktatást azzal, hogy deviáns, értelmi fogyatékos, magatartási normákat be nem tartó gyerekeket pakolnak össze tanulni vágyó, ép idegrendszerűekkel. Ott aztán príma a matek óra. Öt perc tanítás, negyven perc fegyelmezés!
Tessék, a liberális oktatás receptje! Mint USA-ban a gettóban. Egy lehangolt Fender zongorán játszik a tanár és egész nap bluest énekelnek! Na ott aztán kiművelt emberfők teremnek!
szaboria1
@Freewolf: Te is csak az okoskodók táborát növeled. Munkaügyesként már ezelőtt 20 éve sem sok analfabétával találkoztam.
Hellcat
@Freewolf: Látom nincs tanár ismerősöd aki mesélne a szar állapotokról...
Sziszifusz
@Freewolf: 10:52
Ne feledkezz el arról, hogy a munkanélküliből lett közmunkások nagy része szakmunkásképzővel, vagy érettségivel, rendelkezik. Sőt szép számban vannak köztük diplomások is.
Ilyen kilátások miatt mint amiről a cikk szól, várhatóan még több MAGYAR disszidál a szebb jövő reményében, az Unió valamelyik országába... és nem jön vissza..
nyanya001
Ezzel csak az a baj, hogy semmi haszna sincs, viszi a közpénzt,
a csuti megrögzött hazudozó még közmunkás programmal sem teljesíti
a beígért 1 millió munkahelyet !
Persze, a gyengébb értelmi képességgel rendelkezők ezt nem tudják felfogni !
Freewolf
@szaboria1: Nem sértésnek szánom, de azt hiszem nem ismered a helyi állapotokat. Valóban a kádári érában nagyon visszaesett az analfabéták száma.Ez két dolognak volt köszönhető. Ha a gyerek nem ment iskolába akkor ment érte a rendőr. A másik ok, hogy a saját szintjükhöz alakították a követelmény rendszert. Ennek az lett az eredménye, hogy a hivatalos analfabéta létszám töredék százalék volt, de a lakosság úgy két százaléka nem tudott írni olvasni, hogy a funkcionális analfabétákat ne is említsem.
Most gyakorlatilag rengeteg gyerek lóg az iskolából. Beszédes adat, hogy BAZ megyében 5000 családi pótlékot vontak el hiányzás és iskola kerülés miatt. (50 óra a limit) A fegyelem már nem létezik az iskolákban és a tanárok rutinszerűen adnak ketteseket. Papíron talán elvégzi a nyolc osztályt, de gyakorlatilag analfabéta. Most úgy 5%-ra saccolom a számukat, de félek, alábecsülöm!
Freewolf
@Hellcat: Egyik végzettségem pedagógus! :-))))))))))))
Hellcat
@Freewolf: ja bocs elfelejtettem, hogy te zárkózott szemellenzős világban élsz...Én jót még nem hallottam tanártól az fidesz által szétbarmolt rendszerre.
Freewolf
@Sziszifusz: A diplomás közmunkás olyan mint a fehér holló!
Aki szakmával nem tud elhelyezkedni, annak a szakmai tudása a nullához konvergál. Az érettségi önmagában nem jogosít semmire, igaz rengeteg szakma van, ami érettségihez kötött.
Gyakorlatilag a munkaerő piacon kontraszelektált, szinte használhatatlan munkaerő lesz közmunkás.Egy kétezer fős kis falu ötven közmunkását ismertem, egynek volt érettségije! Na erről ennyit!
Freewolf
@Hellcat: Nehezebb a tanárok dolga az biztos! Nincs eszköze fegyelmezni és a satnya fizetést eddig a három hónap szabi ellensúlyozta. Most már az sincs! Ez mind való igaz. A beözönlő, neveletlen cigány gyerekekkel pedig nem tudnak mit kezdeni!
Hellcat
@Freewolf: Felszerelés hiánya, az egész tankönyvosztási rendszer egy katasztrófa...meg ugye az alapvető pénzhiány MINDENRE...közben a kormányod hatalmas túlárazásokkal tolja ki a haveroknak a pénzt építkezéseken...meg az egyéb elszórt milliárdok. A nevelhetetlen cigánygyerek téma meg nem újkeletű...ez már a szocik alatt is így volt...meg talán még azelőtt is.
Freewolf
@Hellcat: Ha emlékszel rá, nem volt olyan év, hogy a tankönyvekkel valami katyvasz ne lenne! Ez sem újdonság, meg a kis cigánygyerekek neveletlensége. Mióta liberális az oktatás, az a helyzet még nehezebb. Való igaz, hogy a centralizálás ellenére kevesebb a pénz. Alapjaiban egy rossz iskolarendszeren a Fidesz nem sokat tudott már rontani!
Hellcat
@Freewolf: Utolsó mondatodra: De tudot...még rosszabbá tette.
Freewolf
@Hellcat: Szerintem is rosszabb lett a sulik helyzete, de mindenben a Fidesz a ludas! Ez a szegregációs elmebaj a tanulni akaró diákoknak katasztrófa. Na azt nem a Fidesz ötlötte ki!
szaboria1
@Hellcat: Én sem pedig van egy pár pedagógus rokonom.
Hellcat
@szaboria1: Akkor lehet én pesszimista pedagógusokkal vagyok körbevéve? :D
szaboria1
@Freewolf: A régiókban azért van eltérés mert a sok szülő akik nem tud normális munkát találni ott nehezebb is a gyermekeket taníttatni. Nem viccből találták a csp. megvonást ha nem jár rendesen iskolába a gyerek, mert félnek, hogy ezért nagy megvonást kapnánk az EU.-tól. Az óvodát is ezért teszik kötelezővé mert nagy a lemaradás a hátrányos helyzetben élőknél.
Freewolf
@szaboria1: Teljesen tisztában vagyok vele, hogy így van! A leszakadtak mit tesznek a felzárkózásért? Engem ez is érdekelne!
szaboria1
@Hellcat: Emlékszem az 50-es években cigány osztályokat kellett kialakítani de pár éven belül ez is dugába dőlt. Dédapám nem is ragaszkodott érte, mert Ő tudott bánni a cigány gyerekekkel is.
szaboria1
@Freewolf: Mit tudnak tenni ha nincs már 50 km-es körzetben semmilyen munka lehetőség. Az ömkorm. már csak azért hívják be 30 napra, hogy valami kis pénz még kaphassanak. Röhej nálunk a közmunka is most is kerítést meszeltek a kiadott maszeknak a területén.
Freewolf
@szaboria1: Mivel a közmunkára a pénzt az állam adja, az önkormányzatoknak ez talált munkaerő! Ismerek olyan embert, aki 160 kilométert utazik naponta, hogy munkája legyen!
szaboria1
@Freewolf: De az azért ez nagyon kevés, hogy egy két embernek jön össze. Nincsen annyi termelő üzem, hogy tudjanak az emberek dolgozni.
szaboria1
@Frewolf: Van amikor még a közmunkát sem tudja némelyik önkr. kifizetni, mert más tartozás miatt zárolták a számlájukat.
Nemezis
Az a vállalkozó akinek munkaerőre van szüksége, az fizesse is meg(min. a minimálbért). Arról nem is beszélve, hogy ez hátrányos helyzetbe hoz olyan vállalkozókat, akik nem a polgármester cimborája, és nem nyúlhat a mézes bödönbe. A kötelező robotot mikor vezetik be? Vagy ez már az?
Freewolf
@szaboria1: A közmunkások bére külön számlára megy! Akik végrehajtás alatt vannak, annak a csődbiztos kezeli a számlájukat. A közmunkás mindenképpen megkapja a bérét.
Freewolf
@Nemezis: Blődlit mondtál. A vállalkozónak ezek az emberek ingyen se kellenek!
Egy vidéki gyár azért nem vett fel húsz jelentkezőből csak kettőt, mert vonalzóval egy háromszög három oldalát kellett volna lemérni. Kettő tudta megcsinálni!
Ha vállalkozó vagy, mit kezdesz ezekkel az emberekkel?
Nemezis
@Freewolf: Nem is ilyen vállalkozókról van szó, hanem akiknek majd kapásokra, kaszásokra, meg hasonló idényjellegű segédmunkásokra lesz szüksége. Na ezek fogják igényelni a majdnem ingyen munkaerőt. Főleg idénymunkásokról van szó.
Freewolf
@Nemezis: Nyáron napi ötezer forintért vállalnak mezei munkát.Ki lehet ezeket az embereket is kérni, de jobb, ha tudod, ha nem kapják meg azt a bért, ami egyébként ilyen munkáért járna, csak tessék- lássék fognak dolgozni. Esetleg kárt okoznak! Ezeknek az embereknek nincs veszteni valója, el fog menni lopni!
Freewolf
Ja és a fejében sem fordul meg az, hogy a gyereket elzavarja az iskolába tanulni, hogy ne az ő mintáját kövesse. Pedig a kölök ingyen tanul és enni is kap! Azzal mit teszel, aki a saját érdekeit sem ismeri fel?
Nemezis
@Freewolf: Tudod az a csapda, hogy valóban napi 5 ezret megkereshet. De ha nem megy el közmunkában a feléért, akkor kizárják a közmunkából, és az idény végén is enni kell a családnak. Ezt fogják kihasználni, és ezért rabszolgaság ez, és nem a munkába visszavezetés. Azért azt ne hidd, hogy csak primitív emberek kerülnek közmunkára. Ez igaz lehet a nagyobb városokban, de nem vidéken, ahol hiába értesz valamihez, ha nincs munkahely csak a földeken, esetleg.
szaboria1
@Nemezis: Itt a példa nálunk 5000 feletti város vagyunk a boltokon kivül nincs srmmilyen termelő üzem. Most a szennyvíztisztító és a csatorna kiépítése miatt van egy kis sm. munka aztán megint semmi.
szaboria1
@Freewolf: Rosszul tudod csak a tv híradót nem az M1 kell nézni.
Freewolf
@szaboria1: Már bocsika, de mit tudok rosszul?
Freewolf
@Nemezis: Mint említettem, nem kötelező közmunkásnak lenni! Pesten van munka!
szaboria1
@Freewolf: A késedelmesen kifizetett közmunkát.
szaboria1
@Freewolf: Igaz amióta az MNB-é lett az átutalások rendszere is, pénteken meg tapasztaltuk a nyugdíjátutalása is sok banknál csak később jelentkezett.
Freewolf
@szaboria1: A csődben levő önkormányzatokhoz a MÁK csődbiztost rendel ki. Kizárólag az ő aláírásával lehet pénzt utalni. A közmunkások bérét, a működési költséget és a dolgozók bérét a MÁK utalja át egy számlára, ahonnan ezt a csődbiztos tovább utalja. Maximum pár nap csúszás lehet, de mindenkit kifizettek még!
Freewolf
@szaboria1: Igen, az átálláshoz idő kell! Igaz!
Desischado
A DK jól mondta, ez rabszolgaság a javából!
pistapapa
Gyurcsánynak ebben elévülhetetlen szerepe van. Rendesen meglopta Ő is hazánkat.
mate03
@nyanya001: Itt a bizonyíték!2015-ben bevezetik a modern kori ,rabszolgatartást!Gratulálok a maffia vezér Pintérnek,meg az egész (fidesz bagázsnak! Megmondta (orbán) hogy Ázsiában érzi magát otthon,úgyis hozzák a törvényeket,mint Északkorteában!
nyanya001
@pistapapa: Mit lopott ?
Ha bővebben kifejtenéd a magasröptű megjegyzésedet !
pistapapa
@nyanya001: Pl. a magyar bauxitipart,az Apró család közreműködésével.
nyanya001
@pistapapa: Akkor elfogásod szerint ő is tolvaj ?
Az egyik legvitatottabb ügy a gánti Dolomit Kft. privatizációja volt, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy egy Fidesz-közelinek mondott cég nyújtott anyagi segítséget ahhoz, hogy Orbán Győző – Orbán Viktor édesapja – többségi tulajdonába kerülhessen az állami vállalat. Ezt a gyanút a miniszterelnök édesapja a Népszabadságnak adott 2001-es interjújában tagadta, megfogalmazása szerint a fia barátai – Simicska Lajos, Győri Tibor és Schlecht Csaba – kizárólag jogi segítséget nyújtottak a magánosításhoz.
pistapapa
@nyanya001: Gazemberek ezek mind. Nem az ország kifosztására,saját zsebük tömésére tettek esküt már többször is. Jöjjön a JOBBIK és tegyen rendet ebben a politikai,gazdasági,erkölcsi és etnikai fertőben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.