Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint létezik megoldás az illegális migráció felszámolására, de az nem a kerítésépítés.

A szakember Facebook-oldalán osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait:

A migráció fő mozgatói és haszonélvezői a háborús övezetek hadurai és az embercsempész csoportok. Hatékonyságuk abban rejlik, hogy a világ legerősebb ösztönző eszközeit használják. A migránsok elindítása kapcsán a félelmet, a szervezésben pedig a pénzt. Az emberek egyszerű legyilkolása ma már nem kifizetődő. (...) Egyszerűbb rábírni a védteleneket, hogy neki induljanak a világnak és SAJÁT MAGUK adják át megmaradt vagyonukat a csempészeknek. Halkan mondom a csempész csoportok és a hadurak egyet akarnak PROFITOT...


(...)A menekülőket nem ölik meg, mert az rontana az üzleten, hiszen senki nem bízna a csempészekben egy gyilkosság sorozat után. A menekülők saját maguk adják vagyonukat...Nincs rablás, nincs LÁTHATÓ erőszak csak szimpla üzlet.

(...) A megszerzett hasznon osztoznak a hadurak és a csempészek. Mindenki nyer. Közben a menekülők azt hiszik jól jártak, hiszen életben maradtak és eljuthattak a szabadság bölcsőjébe Európába... Hozzánk. Mi természetesen kerítést építünk...Nem foglalkozunk a PROFIT szervező erejével és a nyomában megjelenő korrupcióval. GLOBÁLIS NEMZETEK FELETT ÁTÍVELŐ PROBLÉMÁRA, GLOBÁLIS NEMZETEK FELETT ÁTÍVELŐ MEGOLDÁS KELL... A háború befejezése a Közel-Keleten és Észak Afrikában. Az embercsempész bűnöző csoportok levadászása először a Balkánon majd Afrikában, Törökországban... Ez a megoldás, nem a fal! A kerítésen a csempészettel foglalkozók egyszerűen átjutnak, azért mert a migrációban óriási üzlet van. Tudom, hogy amiről én beszélek nem látványos. Nem lehet jól kommunikálni és ami a legrosszabb, sokat kell gondolkodni és dolgozni benne. Viszont másfél-két év alatt megoldást hoz...Ilyen egyszerű..

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
A vasfüggönykerítés nem alkalmas a menekültprobléma megoldására vagy enyhítésére. . Az a szerepe, hogy zsíros hasznot hozzon a közpénzek rovására egyes magánzsebekbe és látványosan hamis biztonságérzetet adjon néhány hiszékeny, könnyedén megvezethető ember számára.

Tarjányi úr rátapintott Magyarország rákfenéjére. Nehéz nem észrevenni, hogy hasonló elvek szerint működik ma Magyarország, ahogyan ezek az embercsempészek felépítették a bizniszüket. Itthon ugyan nincsen a klasszikus értelemben vett háború de nagyon sok a kilátástalanul élő, egzisztenciálisan, testi épségében, egészségében veszélyeztetett, létében megrendített ember, akiknek a propagandisztikus életben tartása és rossz helyzetének konzerválása vagyis az un. "megmentése" hoz extraprofitot keveseknek.

A menekültkérdés globális megoldása egy lehetőség a fejlett nyugati liberális demokráciák számára, hogy példát mutassanak a diktatúrába hajló illiberális országoknak arra, hogy létezik a milliókat érintő gondokra kevésbé látványos de a tömegeket emberszámba vevő humánus megoldás is . Az embercsempészek mintája által alkalmazott itthoni módszerek ugyanis nem az emberek javát szolgálják még akkor sem, ha ha szép szavakkal, hangzatos jelszavakkal, plakátokkal kísérli meg a puszta valóságot (megmentelek de ki is fosztalak) a hatalom leplezni.

Hajrá EU, Hajrá USA! Ha sikerülne globálisan megoldást találni a menekültkérdésre, akkor talán a demokráciáról letérőben lévő európai országok népe is rájön, hogy nem a vesztesek szemfényvesztő "segítése" a megoldás az égető társadalmi problémákra.
Anna Mária
@emerencia: Az EU nyugati országaiban a szociális rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy senkinek nem kell a teljes ellehetetlenüléstől félnie betegség vagy munkanélküliség esetén. Senki nem vitatja, hogy ez így van jól, a társadalmi megegyezés szerint mindenkinek joga van a megélhetéshez, a lakhatáshoz függetlenül attól, hogy tesz-e a közösbe - ezt nem vitatja senki.
Nem a szegényeket tekintik ellenségnek, hanem a szegénységet.

Ez a szemlélet igen jó kiindulási alap ahhoz, hogy végre megfelelő, hathatós, humánus megoldások születhessenek európai szinten a menekülők problémáinak megoldására.
nena
Ehhez kell biztonságpolitikai szakértőnek lenni... Ezt mindegyikünk tudja... + kerités + éleslőszer... Ennyi.
Anna Mária
@nena: Ha megkérhetlek: ne emlegess éles lőszert menekülő emberekkel-gyerekekkel kapcsolatban. Európa közepén élünk, nem lövöldözünk ártatlan emberekre.
nena
@Anna Mária : Írtam én hogy lőni is kell... Ugrassz te is szokás szerint...
eszegfu
@nena: 9:09 Lehet, hogy nem kell bizt.pol. szakértőnek lenni...de azért ennyire "jobbernek" sem kellene lenned...
Commneter
A kettő mitől is zárja ki egymást?:U.o
nena
@eszegfu: Azért lenne különbség, egy autóban kuksoló határrendész, és egy géppisztolyos, kutyás, két - három fős járőr között !
Valszeg meggondolnák a csempészek is merre menjenek. Inkább keresnék a kapukat 2 kilóméterenként mint a zöldhatár... Különben meg az Államhatár az Államhatár !!!
Commneter
@nena: 09:09
Az éleslőszer emlegetése, azért elég morbid dolog!:&
Commneter
@nena: 11:32
S van, akinek az államhatár, álomhatár!;)
A fegyverhasználat szigorú szabályai egyébként mindenhol érvényesek, így a határszakaszokon is!:O
Commneter
Kedves Tarjányi Péter úr!

"Viszont másfél-két év alatt megoldást hoz...Ilyen egyszerű.."
- Vélelmem alapján, még az sem lenne igaz, ha eme kijelentésében "év" helyett, "évtizedet" említett volna; azonban, valamelyest talán közelítene a realitás irányába!:AsD
nena
@Commneter: A Jugó háború idején, a szokásos 20 helyett 60 lőszerrel küldtek ki bennünket járőrbe, de az első, a fegyverben lévő tárban, egy vaklőszer volt... és kettő helyett heten-nyolcan voltunk egyszerre.
Commneter
@nena: 12:03
Ezt értem, de a fegyverhasználat szabályait mégis be kellett tartanotok!:S
Most pedig, nincsenek háborús viszonyok a déli határszakaszon.:h
eszegfu
@nena: 11:32 Az én véleményem viszont az, hogy "azzal kell főznünk, amink van", de mondhatnám azt is, hogy "a puding próbája az evés". Tehát adott a Genfi Egyezmény , amit M.o. a rendszerváltás környékén irt alá (menekültek helyzetére vonatkozik)...innentől kormánytól függetlenül folyamatosan számolták fel a határőrséget (itt nem kizárólag a személyi állományra gondolok, hanem klf. határsávokat, aknazárakat, stb.), mig végül 2007-ben teljesen megszünt, "beolvadt" a rendőrségbe, közben 2004-ben a sorkatonai szolgálat is megszünt (ahol ugye a határőröket képezték... volt "emberanyag", volt szakember is). Akkor most honnan vegyenek elő határőr "egységeket", akik képzettek a "fegyverforgatásban" is, sőt kutyájuk is van. Valódi határőrök helyett nem kellene bevetni akármilyen "gyütt-ment" embereket, akik egy éjszakai őrjáraton saját árnyékukra kilövik az egész tárat! Akkor inkább legyen az autóban "kuksoló" határrendész.
Commneter
@eszegfu: 12:25
Kíváncsi lennék, hogy - ma Mo-n - mennyi szerződéses katona is van erre a határőrizeti feladatra kiképezve?!:S
Már, csak a Schengeni egyezmény miatt is?
Azonban azt se feledjük, hogy a schengeni információs rendszer alapjain állva, ma már a határőrizet korszerűbb technikai eszközökre (is) épül.
alterego56
@nena: Személy szerint te hol szeretnél állni? A kerítésnek azon az oldalán ahonnan lőnek vagy ahova lőnek?
alterego56
@nena: Az első zsidó törvénynél se emlegetett senki gázkamrát, sőt a másodiknál sem.
nena
@alterego56: Miért baj az hogy én szeretném megvédeni a határainkat. A menekültek is tudják hol van a határátkelő.
Igaz, ezen az oldalon a beállítottságotokból fakadóan mindenki a Schengeni határban gondolkodik.
Miért baj az hogy én a Magyar Államhatárban ! Ezért nem is fogunk soha egyetérteni...
dr. prédikátor
Érdekes!Mindenki szerencsétlen menekülteket hibáztatja!de az senkiben nem merül föl hogy ki miatt kell elhagyni a hazájukat!!!Az senkit nem érdekel hogy mindezt az amerikai kormány idézte elő azzal hogy létrehozta az ISIS-t.Most nem birnak el az iszlám állammal, a fejükre nőt!!!Kirobbantották a helyi háborúkat mert az érdekük úgy kívánta: Bábkormányokat hoztak létre. Mostanra azonban már nem a yenkik irányítják a bábkormányt!Önálló életre keltek, és már ők diktálnak!!!Ezért menekülnek az emberek Európába, mert az életüket féltik, félnek az iszlám államtól félnek a yenkiktől!!!Miből telik nek hogy útra keljenek??? a yenkik pénzelik őket!!! Ők adnak pénzt rá!!!Az okokat is keresni kellene , nem csak az okozatot!!!
eszegfu
@Commneter: 12:53 Jó a kérdés! Az ÁSZ átfogó vizsgálata szerint 2008-ban az állományi létszám 28.521 fő, melyben tisztek, tiszthelyettesek, tanulók, polgári személyzet, minisztériumi dolgozók is benne van és ebből a szerződéses katona 7.007 fő. Sajnos frissebb adatokat hirtelen nem találtam, de pl. KSH szerint 2010-2013 között a "legénységi állomány 1000 fővel csökkent. A tendencia szerint kb. 15-20 %-os a cserélődés, vagyis 1500 fővel többre lenne szükség. Még ha feltételezem is, hogy mondjuk mára van 10 ezer katona (amit kétlek a tendencia alapján) és mindenki a szakmája magaslatán... akkor is képtelenség megoldani a határ őrizetét. Az igaz, hogy az információs rendszerhez kevesebb erőforrás kell, de viszont nekik a "toppon" kell lenniük. Emlékeim szerint vagy 7-8 katonai bázis van, ahol ezek a szerkezetek vannak, tehát az állandó üzem biztositásához kb. össz. 1.000 fő kellhet, a többi pedig ugyancsak kevés a határhoz. Arról már nem is beszélve, hogy ott is kell valamiféle müszaki tudás, nem elég ha a "kézitusában" kigyurt az illető. Na meg talán kellene a magyaron kivül is beszélnie legalább 1 nyelven. Ma már minden szakma eléggé összetett: nem elég a szakmájához érteni, tudnia kell pl. számitógépen dolgozni és legalább 1 nyelven értenie is. Ugyhogy azt hiszem csak szavakkal tudja a "kolléga" megvédeni a magyar államhatárt...hacsak nem "szerződik" Irénkéhez.
eszegfu
@nena: 13:18 Fujd fel! Hát nem gondolhatok mondjuk "turó gombócban", vagy "sörben", ha elfogadtuk a schengeni megállapodást!? Az nem baj, ha nem értünk egyet. Azt viszont próbáld elfogadni: hiába irod nagy kezdőbetükkel az államhatárt, Te ettől még nem vagy nagyobb magyar, mint én.
nena
@eszegfu: Fura mód senki sem ágál a kerítés ellen, csak a magyarok, egy kisebbik része... és ide nem másfél-két év kell... Mindenki tudja hogy már most elkéstünk...
jancsipapa
" Az embercsempész bűnöző csoportok levadászása először a Balkánon majd Afrikában, Törökországban... Ez a megoldás, nem a fal! " ---- Egy ilyen akció-sorozathoz mi kevesek vagyunk . (És ,hát micsoda " kiemelt érdekeket " sértenénk .) Marad a fal ,mint félmegoldás .
eszegfu
@nena: Valóban "elkéstünk", de nem mostanság...hanem a rendszerváltás körüli időkben, amikor mellünket döngetve elkezdtük felszámolni a határzárakat, a határőrséget, majd a katonaságot. Nem tudom hány éves lehetsz, ezért a költői kérdésem csak annyi: akkor a "hazáját védő magyarok" közül egyetlen ember sem tüntetett, vagy bármilyen ellenállást nem fejtett ki...sőt mondhatom "mi tapsoltunk". Azért ez a többes szám, mert a többség ugy döntött, hogy le a 40 év szocializmussal, és itt van az uj demokratikus állami berendezkedés lehetősége.
nena
@eszegfu: 44 vagyok. Akkor már bontották MAFI-kat, ( magasfigyelő ) zárták be az örsöket, tértek át a hivatásos szolgálatra. Az utolsó vonulások között voltam akiket még határőrnek vittek.
90'-91'
eszegfu
@nena: Na látod! Akkor Te már ágálhattál volna, hogy ne bontsák le a magasfigyelőket és ne zárják be az őrsöket, maradjon a katonaság! Mégsem tetted! Most viszont én nehezményezem a keritést, személyi állomány pedig NEM áll rendelkezésre, mert nincs!
Commneter
@eszegfu: 14:06
Nagyon köszönöm precíz, mindenre kiterjedő válaszodat!:***
mate03
@jancsipapa: Gratulálok! Remek írás volt!
kukac50
Nem a menekültek vagy a migránsok a hibásak,hanem az az ország vezetői ahonnan jönnek!
A Magyar megélhetési kivándorlók is a magyar kormány alkalmatlansága miatt ment ki külföldre dolgozni,mert a Fidesz a 47 ezres közmunkát tud csak biztosítani ami csak a számlákra elég de nem a normális megélhetéshez!
Csizmás Kond
Nahát, hogy ezt miért nem mondta hamarább...
eugen4402
@Commneter: (Tegnap 11:59)
Csak halkan mondom: én is ettől félek. Sokszor az egyszerűnek látszó ügyek a legbonyolultabbak.
vizinyuszi
A kerítés önmagában nem is jó, csak úgy lehet valamennyire hatásos, ha mellé sok-sok ezer őrzőt is kirendelnek 24 órás szolgálatba, akik különféle eszközökkel (gáz spray, könnygáz, stb, stb.) távol tartják a törvénytelenül átjutni akaró, végül is bűnöző elemeket a kerítéstől.
Ebben az esetben viszont állandó fenntartási költséggel kell számolni.
barew7
A cikk írója megint egy hamis, az igazi okot elrejtő megtévesztő (megrendelt) cikkben próbálja elterelni a figyelmet arról az apróságról, hogy az igazi szervezők az USA,Izrael, Szaudarábia irányítása alatt álló terrorszervezetek. Az embercsempészek csak eszközök, ugyanúgy, mint a migránsnak kinevezett Európát elözönlő megszállók. A NATO ha akarná egy hét alatt szétbombázhatná a kalózokból embercsempészekké vedlett hajósokat, hajókat, mint ahogy azt Libia és Kaddhafi megsemmisítésének okán tette ! Ezzel szemben a NATO furcsa módon tehetetlen mind az ISIS-el, mint az Európába igyekvő népvándorlókkal szemben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.