A bevándorló-parának hála, a határ menti régiókban fokozott ellenőrzéseket végez a magyar rendőrség. Az ORFK szerint, ha egy uniós állampolgár nem tudja felmutatni rendőri ellenőrzés során a tartózkodási jogot igazoló okmányát, akkor szabálysértési eljárás kezdeményezhető ellene vagy helyszíni bírsággal büntethetik – írta az Újszó.com.

A fenti szabálysértés miatt 5000 forinttól (16 euró) 150 000 forintig (484 euró) terjedő pénzbírság, illetve 5000 forinttól (16 euró) 50 000 forintig (160 euró) terjedő helyszíni bírság szabható ki

- tájékoztatták a lapot.

Idén június 30-áig 262 szlovák állampolgárral szemben indult szabálysértési eljárás, ebből 76 szlovák állampolgárt büntettek meg idén azért, mert nem tudta igazolni személyazonosságát.

Tehát azoknak, akik hetente többször is átlépik a magyar határt, érdemes különösen odafigyelni arra, hogy érvényes személyigazolvánnyal tudja igazolni magát.

92 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Nincs pénz, nincs pénz,, ez a nóta ugye fiúkkkkkkk)))))))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Legyen rend! A gyerek otthon felejti a lakcímkártyát -annak annyi, abban a hónapban nem eszik a család.
papa.49
,,Nincs pénz, nincs pénz,, ez a nóta ugye fiúkkkkkkk)))))))))
36
Így van ez itt zalában is. A lakhelyet is ellenőrzik. Volt ez már így magyarországon. Most megint van. Csak régen őrszoba lett a vége. Egyet értek a szankcióval. Ne kujtorogjon senki papírok nélkül.
Anna Mária
@36: De szép is volt az az átkos!
Bárkit lépten nyomon zaklathattak, igazoltathattak, bevihettek!
S most újra - de még fizetni is kell!
Ez az, így lesz minden szép és jó, ez kell a magyarnak! :)))
JustinTime
Aham. A rendőr igazoltat, nincs papír (kártya) Megbüntetne, de nem mondok neki semmit. Akkor hogy?
human
Ha strandra megyek soha nem viszek magammal papírokat. Ha ellopják, az újak beszerzésével annyi időm és pénzem elmenne, hogy akkor inkább a bírság.
36
@Anna Mária: Nem örömből írtam, amit írtam. Túlozni sem kell. De azért most csak alapból belegondolva. Ha valaki autóba ül. Utazik, vagy valahol tartózkodik, akár az EU-n belül, de azon kívül is. Miért is nincs nála személyi? Ezt eddig is szankcionálták. A pénz bírság nyomatékosítja a dolgot. Mert hát, "ingyen ebéd" sincs ugye.
eszegfu
@human: Én is csak akkor viszem magammal a papirjaimat, ha valami hivatalos ügyet kell intéznem valamilyen "szervnél".
eszegfu
@36: 14:33 Valóban M.o-n régen ellenőrizték még a lakhelyedet is... csakhogy abban az időben a körzeti rendőr a kocsmában igazolvány nélkül is, fejből tudta az emberek nevét és a lakcimét is! Ott nem kellett 2 hét, hogy rend legyen a körzetében! Bizony még a "csibészek" előtt is volt respektje, tartottak tőle.
Anna Mária
@36: Minek legyen személyi mindenkinél, amikor nincs szándékában hivatalos ügyet intézni?
Érdekes: azok a nyugat-európai országok, ahol nem kötelező az embernek igazolványt tartani magánál - autóvezetéskor természetesen kell a jogosítvány - remekül elműködnek. Hja, persze az állam elsődleges célja nem a mindenáron való büntetgetés, pénzbehajtás.
papa.49
@eszegfu: Azok ,,RENDŐRÖK,, voltak a maiak ,,operett rendőrök,, ))))))))
Strong
...ez a mindenért büntetek...odáig fajult, hogy viccből megállítottak kamu rendőrök járó-kelőket, hogy gyorsabban gyalogoltak az előírtnál, és megbüntetik őket...

Többen be is vették...:-)

valahol megtalálható...érdemes megnézni...
human
@Strong: Az ATV-n a Vak komondor műsorban adták.
swordigo
@1magyar: "Tehát azoknak, akik hetente többször is átlépik a magyar határt" Aki átlépi a határt, annál evidens, hogy legyen nála személyi, máskülönben át sem léphetné.
human
@Anna Mária: Ha baleset történik akkor azzal azonosítanak be a rendőrök. Ha ne adj isten áldozat vagy vagy ha csak tanú.
36
@eszegfu: Tartsanak is a rendőrtől. Tartsák tiszteletben a személyét és a munkáját. Én tavaj év végén csináltattam új vezetői engedélyt. A hivatalban a hatósági előadó a fülembe rágta, hogy személyi+vezetői+lakcím kártya, együtt tartandó. El kell fogadni és kész.
eszegfu
@human: Ez is igaz, erre nem gondoltam.
eszegfu
@36: 15:17 Azért ez manapság nem igazán van igy... mármint a tisztelet a "közeg" felé.
Anna Mária
@36: Szerintem sokkal jobb gondolkodni, mint gondolkodás nélkül elfogadni, amit a "hatósági előadó a füledbe "rág". :)))
A rendőrtől nem kell tartani. A személyét és a munkáját akkor kell tiszteletben tartani, ha rászolgált. Ha mint állami pénzbehajtó működik, nem érdemel semmiféle tiszteletet.
Anna Mária
@human: Az ember nem úgy él, hogy minden pillanatban balesetre meg tanúskodásra készül fel. Mint tanú, bediktálom az adataimat és kész.
Mondom, több olyan ország van a közelben, ahol nem kötelező okmányokat hordani, a dolgok mégis simán mennek.
36
@eszegfu: Elég baj. Én 2006-ban, együtt éreztem a megvert emberekkel(na nem a cirkuszolókkal), de a rendőrökkel(mint testülettel) is. Mert nagyon lejáratták őket. A korrupcióval, meg saját magukat. Szomszéd faluból is vezényeltek fel rendőr ismerőst. Fogalma sem volt, miért kell neki budapestre menni, még híre-hamva sem volt a cirkusznak, de hát félt a hatalom. Fel nem tudták fogni, miért beszél közülük sok roham felszereléses, ott az utcán orosz nyelven, azonosító nélkül.
eszegfu
@36: Azt azért be kellene látnunk, hogy ebben a "rohadt nagy demokráciában" a rendőrök elvesztették a tekintélyüket. Nem is tudom megmondani, mikor is indultak el a "lejtőn", mert ez nem egycsapásra következett be. Valahogy az az érzésem, hogy nem igazán élünk a demokráciával, hanem visszaélünk vele. Ezt csak a tanár és a gyermek viszonyához tudnám hasonlitani...ma már a gyermekeknek is vannak jogai (ez akár természetes is lehet!), de ők visszaélnek ezzel, szemtelenek, sőt még időnként megverik a tanárt is. A tanár erélyesebb hangon már nem is mer szólni, mert esetleg "sérülnek" a gyerekjogok. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a rendőrség mindig is az állam erőszak szervezete és mint ilyen bizony nekik kell fenntartani a rendet és a biztonságot. Engedelmeddel a 2006-ban történteket nem szeretném kommentálni.
Nyuszicsibe
Lehet engem fikázni most, de nem tudom, miért akkora probléma, hogy szem.ig. - lakcímkártya nálunk legyen ? Mióta személyim van, soha el nem hagytam, pedig nem vagyok mindig "összeszedett", és megfordultam néhány érdekes buliban és helyen. Nem okozott lelki törést,hogy néhány kártya,ami egy tokban elfér mindig nálam legyen, sőt vigyázzak rá. Engem soha nem állított meg rendőr, hogy igazoltasson, de ha megtenné, állnék elébe és nem nyomásként élném meg. Tanú már voltam, akkor egyenruha volt rajtam, simán be is azonosíthattak volna, ha akarnak,de bediktáltam az adataimat aztán szevasz, kaptam az idézést. Nekem sem a szívem csücske a rendőrség a "sötét zsaruival",pláne ha látványosan a pénzbehajtásra mennek, de ez attól független kell legyen szerintem, hogy hordok-e magamnál személyit vagy sem.
36
@eszegfu: A rendőrök is tehetnek a tekintély vesztésről, de azért tudatos rendőr és tudatos civil/polgár, kiegyezett nexusában látom én a rendet. A gyerekekkel kapcsolatban, két epizód az életemből: 2005-ben kezdtem tanítani és az iskolában ketten voltunk tanár bácsik. Kollégám, nyugdíj előtt állt. A szám tátva maradt, amikor láttam hogy a menzán, késsel és villával tanítja enni a roma kisgyereket és a gyerek elfogadta ezt. Rend volt. Egy másik iskola, 2015-ben. Minden héten kiszáll a rendőrség, mert a roma gyerek, megszökik az iskolából és a szülei még fel vannak háborodva, hogy mit akarnak a gyerektől. Erőszakosan jönnek a szülők. Ordibálnak. Megőrzőnek használják az iskolát, ahol oktatást és nevelést egyszerre elvárnak. Holott a nevelés a szülő dolga lenne. A tanár pedig, lesápadva áll és nem tud mit tenni. Manapság a gyerek simán beígéri hogy beleállítja a kést ha, feleltetni meri a tanár. Igen ez, visszaélés a demokráciával.
Mézike
Nekem nem okoz lelki problémát hogy igazolványokat kell magamnál hordani. Hordom is és ha igazoltatnának , ami még nem esett meg , akkor szó nélkül adnám át az irataimat. Akinek nincs mitől félni , miért ne tenné?
Aki pedig hőzöng az ha baj van telefonáljon az olyan közeli ország rendőreinek ahol nem kötelező az iratokat maguknál hordani.
csa-csa
@Anna Mária: "sokkal jobb gondolkodni, mint gondolkodás nélkül elfogadni, amit a "hatósági előadó a füledbe "rág". :)))"
márpedig személyi, lakcímkártya, jogsi ha van igenis mindig nálad kell hogy legyen! ezen nincs mit gondolkodni.
sentinel216
Ha a lakásom közelében - leugrom a boltba, átmegyek a harmadik szomszédomhoz, sétáltatom a kutyát - igazoltat a rendőr és nincsenek nálam iratok, kötelessége hazakísérni és megvárni, amíg kihozom az igazolványomat. Ha pedig az igazoltatás helyén több ismerőssel vagyok, akkor két - már igazoltatott - személy igazolhatja a személyazonosságomat. Ha távolabb - esetleg városon kívülre megyek - mindig viszem a papírjaimat.
csa-csa
@Anna Mária: lehet, hogy egyes országokban olyanok a jogsik, hogy olyan adatokat tartalmaz, hogy helyettesíti a személyit. ez viszont nem rossz.
Toby
Röhej és egyben siralmas is,hogy a XXI. szd. elején még mindig egy fél kiló papírt/műanyagot kell hordani !
Még jó, hogy a jogsi is igazolhatja a személyazonosságot, de mélg ott vannak a forgalmik és egy köteg kgfb igazolás !
Mi a fenéért nem tudja a rendőr lekérdezni, hogy egy adott rendszám után fizetik-e a kgfb-t ?
Az indokolatan bürokrácia fenntartása egyedül a bürökraták érdeke, hogy igazolják nélkülözhetetlenségüket !
Commneter
@36: 15:17
Aki pedig ezt nem tudja így felfogni, annak még minek is a személyi?!:xP
Azt is illik tudni, hogy adott esetben bármely magyar állampolgár "behetvenkettőzhető", akár azon oknál fogva is, hogy nem tudja személyazonosságát igazolni!:S
Commneter
@JustinTime: 14:50
Azonnal őrizetbe vesz!:8)
Majd innentől már, alig várod, hogy megszólalhass!:xP
Commneter
@eszegfu: @eszegfu: 15:01

Inkább az vezethető le a 2004. évi CXL. számú, közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényből, hogy hivatalos helyen, hivatalos ügyben talán nem is annyira szükséges a személyid; mint az, hogy azt közterületen ne kelljen feltétlenül magadnál tartanod!:S
eszegfu
@Commneter: Kösz.! Én ezt a "paraszti" eszemmel pont forditva gondoltam!
Commneter
@36: 14:58

Tökéletesen Igazad van!- azonban, autós példára, autós példával, ennyit mondanék jelen vitádra: kár a benzinért!:)),
Commneter
@eszegfu: 17:20
Ennek a lényege viszont pontosan abban áll, hogy a közigazgatási hatóság nem kötelezhet olyan adat igazolására, bizonyítására, amelyet hivatalból is rendelkezésére áll, állhat!.U.o
Mézike
@Toby: És akinek nincs jogosítványa?
Commneter
@Commneter: 17:18
Bocsánat, nem szegfűcsokornak szántam!:$
1magyar
@swordigo: Legyen mindenkinél irat - természetesen, de ekkora összegre büntetni, igazi rablás.
Valamikor a szoc-ban ha nem volt a személyid nálad, elfogadták,hogy hazamégy érte és beviszed a rendőrségre.
Commneter
@eszegfu: 17:18
... ezt is elszúrtam!:>.<
eszegfu
@Commneter: 17:26 Mindig tanul valamit az ember!
eszegfu
@Commneter: Pedig belőlem 1 is elég, nemhogy csokor!
Toby
@Mézike: Akinek nincs jogsija, amely a személyi helyett igazolná a személyazonosságát, az megszopta !
Olyan egyéb okirat kell, amely fényképes, tartalmazza a születési adatokat és az okirat hitelességéhez nem férhet kétség.

Ezek a hivatalos okirati kérdések nagyon nincsenek a helyükön Sunyisztánban !
Commneter
@eszegfu: 17:20
A jogon általában 3 év után felteszik a kérdést, hogy hallgatsz-e még a józan paraszti eszedre?:O.o
S, ha még igen!- akkor már kicsi a reményt adnak arra, hogy jogász leszel!:$
Horovitz Ernő
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Mézike
@Toby: Hú basszus ! Akkor én nagyon megszívtam. A jogsim lejárt és nem kapok másikat..., mert már nem vezethetek.:-)
Mézike
@Commneter: Nocsak! Egy jogász, mint ász...:-)
Bocs de nem tudtam kihagyni... :-)))
justhpeter
Pinocset visszatért a szabadságáról. Többet kell költeni a menekültügy miatt, ezért kell a lakosság hozzájárulása bünti formájában is.
qxy
ez semmi. Nálunk, ha nincs iratod? Jön a felügyelő szerv ki mindenki az üzemből a folyosóra, akinek nincs igazolvány, kezére a kábel kötegelő, lent a busz és egy éjszaka. na meg a 50 Eu.
Mindenki meg nézi hogy nála van e kétszer is az tuti. De egyszer kellett meg csinálni ., de nem tudhatod mikor lesz a következő. Ez van.
papa.49
Egy valamit le kell szögezni, volt régen a személyi igazolvány fényképpel, pecséttel, benne minden fontos adatod, a lakcímed, a munkahelyed, az iskolai végzettséged, az anyakönyvi részben a házastársad, a gyermekeid neve, születési adatai, és végül nem utolsó sorban volt ,,érvényesítési lehetőség,, ha jól emlékszem vagy 4 alkalomra, magyarul nem kellett minduntalan cserélgetni!!!60 év felett meg már érvényesíteni se kellett többet!!!
Ugyanez volt a régi könyv alakú jogsival, a régi forgalmival, azért mert valami régen használatban van nem biztos hogy az új jobb lesz, hiszen ha most átköltözöl egy másik lakásba, cserélheted mindegyiket, mennyiért is kb. 16-20 ezer forintért, hát ez csupán biznisz az államnak!!!
Toby
@papa.49: Csak a forgalmikat nézd meg !
Összesen 3 hosszabbításra van lehetőség, holott van még 10 m2 üres felülete !
Minden okirattal levesznek bennünket !
Az ilyen "apróságokon" nem törik azt az ostoba, buta, mocskos agyukat !
Anna Mária
@csa-csa: Persze, ha gondolod, ne gondolkodj. :)
mate03
@36: Nekem még könyv alakú személyim van! Az van bele vésve,hogy érvényes a vissza vonásig! Lakcím kártyám sincs! Akkor én mit csináljak?Lehet hogy már nincs is állampolgárságom!?
Commneter
@sentinel216: 16:38
Ez pontosan így van!;)
Commneter
@csa-csa: 16:40
Nálunk "ilyesféle" lesz az ún. "e-kártya", melynek bevezetését idén megkezdik, ingyenesen vagy méltányos áron biztosítják majd, állítólag.
Ez azonban nem helyettesíti - sajnos - a jogsit, viszont összevonják a személyit, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet.
Anna Mária
@Mirabilis: Vicces, hogy van egy generáció, amelynek a tagjai jó eséllyel soha nem felejtik el Bródy szigszámát!
A-u-négy, három-nyolc-öt-kettő-kettő-három! :)))
Commneter
@Anna Mária: 15:35
"Mint tanú, bediktálom az adataimat és kész."

Azért ne hidd, hogy ez ennyire egyszerű!
- Mert egyszerre csak, elkezdenek érkezni az "Idézők", hogy ekkor és akkor, itt és ott jelenj meg; pénzbüntetés terhe melletti!
- Majd, ha netán bírósági szakba kerül az ügy - melynek tanúja voltál -, ugyanígy, csak magasabb mulasztási bírsággal, amit a bíró éppen kiszab.
S ami még a mindennél is a "legrosszabb", az az, hogy a "tanú" igazmondásra kötelezett, s alapesetben is, hamis tanúzás vétségével fenyegeti a Btk.; ellentétben a gyanúsítottal, akinek viszont szíve joga hazudni!
Anna Mária
@Mirabilis: Akkor te más generációhoz tartozol. Nekem vicces.
Anna Mária
@Mirabilis: Ha más generációhoz tartozol, hiába is magyaráznám. A Bródy generációjának világos.
Anna Mária
@Mirabilis: Ne hiszem, hogy hülye lennél. Ismerni kell azokat az időket ahhoz, hogy ezt a nótát értse az ember. Nincs mit magyarázni.
Nyuszicsibe
@mate03: óóó... Te drágaság, akkor Te már nagyon öreg vagy !! azér' jófej vagy, imádlak.
nezelodo
@human: Na ez az iratok alapján való azonosítás kitűnően sikerült a Sanya bá' rendőreinek a gázoló "osztrák nyugdíjas" esetében...
Levendula
Pár éve történt a eset. Fiam vitte ki a szemetet a társasházunk előtti konténerbe. Mit ad isten, vagy az ördög? Az éppen járőröző rendőrautó odament hozzá és kérte a személyi igazolványát.
Mondta a fiam, hogy nincs nála, de itt lakik a kuka mögötti házba és csak a szemetet jött kidobni.
Képzeljétek, majdnem megfenyegették, hogy személyi igazolvány nélkül a kapun nem léphet ki senki!
Tehát amikor valaki a családunkból hazajön autóval és egy másik családtag személyi igazolvány nélkül megy le a kocsihoz segíteni felpakolni a vásárolt cuccokat, akkor az büntetést fizethet, ha éppen arra jár egy rendőr???
eszegfu
@Commneter: 17:48 Teljesen esélytelen, hogy jogász legyek...de azért kösz. a "biztatást"!
Commneter
@Levendula: 06:59
Előre is bocsánat e megjegyzésemért!;)
... mert a "kukásokat", eleve csípik igazoltatni rendőrjárőrök!:OMG
papa.49
@Toby: Hát éppen ez az ezek a plasztik szarok csak a ,,lehúzásra,, készülnek, semmi egyébre))))))
mate03
@Nyuszicsibe: Bizony picinyem,megettem a kenyerem javát! Sajnos, vagy hála istennek 70-fölött járok!
coyote3
Örülök, hogy a tanácsadó csapat megtalálta azt amiből pénzt lehet lehúzni rólunk is :)
Levendula
@Commneter: Igen, egyetértek veled részben.
De nehogy már egy kisportolt, szőke hajú, kék szemű, igényesen felöltözött fiatalembert higgyenek "kukázónak"?! Arra már nem térek ki, hogy milyen volt a rend őre... fele akkora, mint a fiam...
wagabund
Csak keményen...semmi cicó..még elkanászodik az állampogár...azt hiszi némelyik, hogy csak úgy jöhet-mehet..ez tűrhetetlen.

igazam van, vagy igazam?
Másik
Na megyek előkeresem a cuccot.
Rég leszoktam már arról, hogy magammal vigyem, különösen nem az erdőbe, ha túrázok, fotózok. Ráadásul évekig lejárt személyim volt, puszta állampolgári engedetlenségből. :)))
A kutya se nézte soha, de a 'röpülőn köllötöt', hát lett új.

Egy bérlettel császkálok a 'comcéd' városba dolgozni, meg vissza.
Volt, hogy elindultam munkába, de a traumán kötöttem ki szalagszakadással, simán ellátták a bajomat.
Sajnos elég hosszú a gépükben a "priuszom", a bediktált adatok alapján megvolt minden ami kellett.
Anna Mária
@Másik: Az a normális, ha az embernek elhiszik a hivatalosok, amit mond.
Commneter
@Levendula: 09:48
Értem!;)
Viszont az én "kiskutyám" meg, élből nekimegy minden nagykutyának!:D
jageragnes
Nagyon sajnálom, de nem értem mi köze van ennek a "bevándorlókhoz"
papa.49
@mate03: A Jó Isten tartson meg még sokáig jó egészségben itt köztünk!!!
36
@jageragnes: Igazad van. A cikk felütése a "bevándorló-para". Figyelem felkeltés és érzelmi reakciók, de mára kicsit uncsi, de létező helyzet. A folytatás, a pénz! Még nagyobb figyelem és vegyes érzelmek, de érzékeny pont is ebben a pénztelen társadalomban. Azután, szlovákokról van szó, akik nem tudták igazolni magukat ezért megbüntették őket. A zagyvalék cikkhez képest viszont, ami semmi újat nem mond, nagyon jót beszélgetünk.:)
mate03
@papa.49: Köszönöm szépen!Sajnos az egészségem!? Na de hagyjuk minek panaszkodjak.
papa.49
@mate03: Azért fel a fejjel, mi nem adjuk meg magunkat))))))))
eszegfu
@csa-csa: Már én lekéstem a korom miatt ezt is, sajnos ... Meg aztán most inkább az "otthon ápolásra szakosodtam"... anyukám 91 éves...
Lepényleső
A Szlovák rendőrség erre bizton reagál majd,s nem pozitívan. Abban pedig biztos vagyok,
hogy ezekből a büntetésekből pont annyit realizálnak,mint a közlekedési bírságokból.
A rendőr orra előtt kitörölik a csekkel,s itt vége az ügynek, s ha szemetelésért kérdőre
vonják,akkor már két csekkel lesz több az árokparton. A Szlovák rendőr el nem enged,
amíg a bírságot meg nem fizeted. Igaz ott legalább azokban megbíznak,s lehet náluk kp.
csa-csa
@eszegfu: hű de szép kort megélt az anyud! remélem nincs túl sok baja! Neked sok erőt, egészséget, Neki ugyanezt amíg csak lehet. üdv.
eszegfu
@csa-csa: Elmondhatom, hogy teljesen "önjáró" a lakáson, kerten belül, az utcai már egy kicsit "necces", csak a rövid távu memóriája csökken elég gyorsan. Érdekes viszont, hogy nagyon sok rejtvényt fejt, "otthonosan mozog" szinte minden sportban (foci, snuker, ketrecharc(!), box, stb.), követi a bajnokságokat. Jókivánságaidat köszönjük, átadom neki is!
csa-csa
@eszegfu: remek, hogy sok rejtvényt fejt. az jól megmozgatja az agyat. ezek szerint nagyon érdeklődő is. a rejtvények elég sokrétűek. ilyen sportokat kedvel? hát ez nagyon vagány! biztos általában jó kedélyű is nagyon bírom az ilyen kis - engedd meg csupa szeretettel és tisztelettel - "öreglányokat".
eszegfu
@csa-csa: Jól gondolod! Tényleg olyan, amilyennek képzeled. Nem egy szomszédunk csak azért csönget be, megkérdezze hogy vannak az "öreglányok" (ez egyáltalán nem sértő, mert tényleg szeretettel mondják, ahogy Te is) és közben jókat nevetgélünk..."feltöltődnek" nálunk -- mondják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.