Megrongálódva, építési törmelék mellett találták meg azt az ember nagyságú vázát, amelyet több mint száz éve készítettek a Zsolnay-gyárban – írja a Blikk.

A felbecsülhetetlen értékű porcelánvázából a múlt század elején összesen 11 darabot gyártottak: hatot szállítottak Bécsbe, kettőt Szabadkára, három pedig Pécsen maradt, de a világháború alatt volt köztük olyan, ami megsemmisült. A most előkerült kék Zsolnay az a példány lehet, amely sokáig a pécsi Rózsakertben állt – olvasható a lapban.

Egy olvasó fedezte fel a vázát az építési törmeléknél. Állítólag a szomszédja látta, hogy két héttel ezelőtt vitte oda a műkincset egy teherautó.

A Pécsi Egyházmegye püspöki irodáján a Blikknek egy név nélkül nyilatkozó munkatárs elmondta: a kék vázát tudomása szerint már több évvel ezelőtt elvitték a püspökséghez tartozó területről, miután a Rózsakert megszűnt.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@nemkati: 21:07 szép történet ugye? Közben milliárdokat költ egy bank, amelyiknek nem feladata, műkincsekre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feraj49
Na majd jól megbírságolják a kukázót,mert a kidobott lom a Pécs Város tulajdonában lévő BIOKOM. kft. tulajdonának számít .Tehát a város "törvénye alapján" aki a lomból elvisz,az lopás bűncselekménytét követi el,amiért börtönbüntetés jár.Na erre varrjon gombot valaki !
Desischado
Istenem, az érték, a szépség, semmilyen értéket sem képvisel?! Hova jutunk, ha az értékeinkre sem vigyázunk?! Ezt múzeumban kéne tárolni, megbecsült helyen, hiszen a múlt egy fontos, és értékes darabja!
Kenny
Oké, és hol van az a két váza, ami az 50es években Pécsen a Magasépítők óvodájának az udvarán állt? Most az Árkádhoz tartozó tér. Csodálatosak voltak!
mate03
@Feraj49: Elvtársak! Csak szigorúan! Ez Vezeti el hazánkat a KÁNAÁNBA! Természetesen Viktor király vezetésével!Mert övé az ország-övé a hatalom! A Sok birka meg kussol! SZÉGYEN!
evacica
Gratulálok Pécs polgármesterének! Védjük a műkincseket, szégyen, hogy ilyen megtörténhet! Az egyik oldalon milliárdokat költ az MNB műkincs vásárlásra a másik oldalon meg kidobják! Ez a mai Magyarország!
evacica
@nemkati: Gratulálok a "Nemzeti" műkincs védelemhez! Itt kéne tán odafigyelni a dolgokra! Hát igen ilyen a mostani kormányzat bort iszik vizet prédikál és tömi a saját zsebét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.