Megrongálódva, építési törmelék mellett találták meg azt az ember nagyságú vázát, amelyet több mint száz éve készítettek a Zsolnay-gyárban – írja a Blikk.

A felbecsülhetetlen értékű porcelánvázából a múlt század elején összesen 11 darabot gyártottak: hatot szállítottak Bécsbe, kettőt Szabadkára, három pedig Pécsen maradt, de a világháború alatt volt köztük olyan, ami megsemmisült. A most előkerült kék Zsolnay az a példány lehet, amely sokáig a pécsi Rózsakertben állt – olvasható a lapban.

Egy olvasó fedezte fel a vázát az építési törmeléknél. Állítólag a szomszédja látta, hogy két héttel ezelőtt vitte oda a műkincset egy teherautó.

A Pécsi Egyházmegye püspöki irodáján a Blikknek egy név nélkül nyilatkozó munkatárs elmondta: a kék vázát tudomása szerint már több évvel ezelőtt elvitték a püspökséghez tartozó területről, miután a Rózsakert megszűnt.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@nemkati: 21:07 szép történet ugye? Közben milliárdokat költ egy bank, amelyiknek nem feladata, műkincsekre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mézike
@dömdödöm: Úgy mellesleg nem biztos hogy mi tudtuk volna hogy eredeti zsolnai...:-)
verum
@Mézike: - ja, mert sok nagy magyar ennyire vigyáznak a magyar kultúrára, hagyományra, értékre, még egyenruhában is. De náluk megáll a tudomány Horthynál...
micfild
@nyanya001: Kisért a múlt.. amikor a cselédek az üres kastélyban a herendi porcelánnal dobtak célba a velencei tükrökre...
Nekik még volt mentségük a barbárságra.. legalább annyi, hogy még az uraság disznói is különb ólban laktak mint amilyenek a cselédek házai voltak.
nyanya001
@micfild: Valami hasonló lehetett amikor a muzsikok bejutottak a téli palotába...
Rózsika Hatházi
@Mézike: Az eredeti Zsolnai alján van a márkajelzés és még jobb, ha sorszámozott is. Nekem van egy sorszámozott Zsolnai kulacsom, csak egy kissé csonka szegény. Egyszer el akartam adni, vittem ide-oda, de mindenhol, valami piti összeggel akarták kiszúrni a szemem. Na, ezzel sem lettem gazdagabb, azóta is őrzöm. :)))
Mézike
@Rózsika Hatházi: ha letört éppen az a rész ahol a jelzés van? vagy ha hamisítványnak nézik?
de szét kellene nézni a nagyipadlásán hátha ott is akad :-)
picike
már nem divatosak ezek nem csudálom ha kidobták ez van nem ismerjük
JAJMÁR
Így van ez, amikor pártkatonák töltik be a fontos posztokat, és a szakértelem száműzetésbe kerül. Ebben az értékrend nélküli világban, mit számít egy váza?Még ha palota lenne, vagy egy festmény, de csak váza?
Nem kell, hogy felismerje az értéket, az a lényeg, hogy jókor és jó nagyot bólintson..
nemkati
@JAJMÁR: Erre gondolsz?

"A kétezres években a rossz anyagi helyzetben lévő gyár tulajdonosváltások során esett át. 2006 elején az ÁPV Zrt.-től a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt. tulajdonjoga térítésmentesen, de másfél milliárd forintos hitelállománnyal került a pécsi önkormányzat tulajdonában levő Pécs Holding Zrt.-hez. A Pécs Holding Zrt. pályázaton keresett befektetőt, a gyár 49 százalékos részvénycsomagját, valamint két szavazatelsőbbségi részvényt ajánlva fel; ezt egyetlen indulóként a Manufaktúra-Befektető Kft. nyerte 2010-ben, 230 millió forintos vételár és félmilliárd forintos tőkejuttatás kötelezettségvállalásának fejében. A Manufaktúra-Befektető Kft. 2011-ben a KÖZGÉP Zrt. tulajdonába került, ám a tőkejuttatási vállalást sem ez előtt, sem ezt követően nem teljesítette. A KÖZGÉP Zrt. 2012 júliusában jelképes, 1 forintos összegért felajánlotta a Manufaktúra-Befektető Kft.-n keresztül birtokolt kisebbségi tulajdonjogot Pécs városának, amely elfogadta azt, és bejelentette: állami tulajdonba adná a gyárat. A Pécs Holding Zrt. végül új pályázatot írt ki a tulajdonjogra, amelyet egyetlen indulóként a Magyarországon élő, szír származású és svájci állampolgárságú üzletember, Bachar Najari nyert meg."
Rózsika Hatházi
@Mézike: Nem az a rész tört le, a számozása megvan. Ez, egy négylábú kulacs, ami kissé hikomatos(rokkant). Utána kellene járnom, mondjuk a pécsi Zsolnainál, de én pösti vagyok, meg annyira nem vagyok pénzéhes. Csak a vezetőség meg ne tudja, mert úgy járok vele, mint Pákh Imre a Golgotával. :))))
JAJMÁR
@nemkati: 21:07 szép történet ugye? Közben milliárdokat költ egy bank, amelyiknek nem feladata, műkincsekre.
nemkati
@JAJMÁR: A "nemzeti" kormányunk inkább az ilyen nemzeti kincseinket mentené meg a sok milliárdból!
lampa laz
@Rózsika Hatházi: 20:05, lehet h Neked is 1 szemétkupac mellé kellene letenned, h felértékelődjön, csak a szemed le ne vedd róla amíg ott van.
Feraj49
Na majd jól megbírságolják a kukázót,mert a kidobott lom a Pécs Város tulajdonában lévő BIOKOM. kft. tulajdonának számít .Tehát a város "törvénye alapján" aki a lomból elvisz,az lopás bűncselekménytét követi el,amiért börtönbüntetés jár.Na erre varrjon gombot valaki !
Desischado
Istenem, az érték, a szépség, semmilyen értéket sem képvisel?! Hova jutunk, ha az értékeinkre sem vigyázunk?! Ezt múzeumban kéne tárolni, megbecsült helyen, hiszen a múlt egy fontos, és értékes darabja!
Kenny
Oké, és hol van az a két váza, ami az 50es években Pécsen a Magasépítők óvodájának az udvarán állt? Most az Árkádhoz tartozó tér. Csodálatosak voltak!
mate03
@Feraj49: Elvtársak! Csak szigorúan! Ez Vezeti el hazánkat a KÁNAÁNBA! Természetesen Viktor király vezetésével!Mert övé az ország-övé a hatalom! A Sok birka meg kussol! SZÉGYEN!
evacica
Gratulálok Pécs polgármesterének! Védjük a műkincseket, szégyen, hogy ilyen megtörténhet! Az egyik oldalon milliárdokat költ az MNB műkincs vásárlásra a másik oldalon meg kidobják! Ez a mai Magyarország!
evacica
@nemkati: Gratulálok a "Nemzeti" műkincs védelemhez! Itt kéne tán odafigyelni a dolgokra! Hát igen ilyen a mostani kormányzat bort iszik vizet prédikál és tömi a saját zsebét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.