Szeptember 1-jén indul a tanév, ennek apropóján a hirado.hu kiszámolta, mibe is kerül mindez egy kétgyerekes családban.

A lap által bemutatott szülők gyerekei egy fővárosi, két tanítási nyelvű iskolába járnak – a kiadásokat irodaszerekkel, tankönyvekkel, ebédbefizetéssel és osztálypénzzel együtt számolták ki.

Két gyermekünk beiskolázása irodaszerek tekintetében tételesen a következőt jelenti: 8 db grafitceruza, 2 db golyóstoll, 6 db színes golyóstoll, 2 db vonalzókészlet (tavaly elhagyott, összetört pótlás), 36 db kis alakú füzet, 4 db nagy alakú füzet, 1 körző, 2 csomag A4-es fénymásoló papír, 2 csomag írólap, 6 db gumis mappa, 4 db stift ragasztó, radírok, hegyező, 1 ív A4-es pauszpapír. Ez idáig 21980 Ft, vegyesen nagyáruházban és papírboltban vásárolva. Ehhez jön még egy új táska maximum 15 ezerért, a kinőtt fehér pólók kb. 2000 Ft, kinőtt sportcipők 15-20 ezer Ft, osztályköltségre befizetendő kb. 2-3 ezer Ft, ebédbefizetés 18 ezer 660 Ft és persze a tankönyvek ami a mi estünkben 35 ezer Ft.
Azaz 100 ezer 640 forint. Lefaragni az irodaszerek költségéből tudnánk úgy 2-3 ezer Ft-ot – ez a rosszabb minőségű, kis idővel pótlásra szoruló füzeteket érintené –, spórolhatnánk a sportcipők árából, talán megúszhatnánk 12-15 ezer Ft-ból. Így talán 10 ezer Ft-tal kevesebbet kellene kiadnunk, hiszen a könyvek ára, az ebéd ára adott

- részletezték a költségeket.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
"Magyarország jobban teljesít " !
" A magyar reformok működnek" !

( A "magyar emberek" és a "keményen dolgozó kisemberek " meg szopnak, mint a torkosborz ! )
Mézike
@Toby: Most mi van? Az állam minden gyereknek ad 7 ezer forintot. Sőt 3 osztályig a tankönyv ingyen van. Még sőttebb. Majdnem minden gyermek ingyen ebédelhet szeptembertől , mert kibővítették a keretet.
Toby
@Mézike: Majd megtanulod, hogy Szopisztánban már az sem biztos, ami elmúlt !
Mézike
@Toby: Nekem 2 nagy lányom kilépett a nagybetűs életbe. És bizony volt hogy kettőnek kellet kollégiumot fizetni. Minden hétvégén pakolni, egyebeket fizetni. A gatyánk ráment. De nem sírtunk Papussal hogy mennyibe került. Vállaltunk sokat, és elmondhatom 2 olyan gyermeket neveltünk fel akik megállják a helyüket a világban. A harmadik még nevelés alatt áll.:-)
Dr. Felipe
Aztán ebben a kréta még nincs is benne.
Yoda69
Meg szerencse, hogy a fideSS elintezte nekunk az ingyenes oktatast. :)
Csizmás Kond
Hát ha összekutyulják az évi szükségletet a kezdési szükséglettel akkor nem is biztos hogy pontos az összeg.
Toby
@Mézike: Gratula, de orbáncék nélkül sokkal könnyebb lett volna !
Mézike
@Toby: A lányok speciel 2 illetve 1 éve dolgoznak. :-)
Tudomásul kell venni hogy a gyermeknevelés, iskoláztatás pénzkiadás.
Bár három gyermekem után sose kaptam semmilyen támogatást, de nem is kértem. A lányok jobbára a bal oldali kormányok alatt tanultak. Ott se volt olcsó...
A fiam most 11 éves. Tehetségesen rajzol. csak a rajztanár egy héten 10 ezer, mert a suliban egy, esetleg két rajzóra van egy héten . Ilyen iskola a környéken nincs ahol magasabb szinten, vagy több óraszámban tanítanák a rajzot, de még olyan se ahol délután szakkör lenne. :-(
Három tehetséges gyermekkel áldott meg az ég. Én örülök neki, Papussal büszkék vagyunk rájuk. Sose sajnáltuk amit rájuk költöttünk. Dolgoztunk a munkahelyen a háztájiba , és az állatok körül. nem keveset kerestünk. de ha azt mondom hogy most nincs autónk , mert a régi totál lett , de nem tudunk venni. Elhiszed?
Január
Azért gondolkodjunk már, nem Orbánékat védem. Anno az 1960-as években bizony belekerült az iskolakezdés 2 gyerek részére 1000 Ft-ba. Azért dolgoztam a nyári szünetben diákmunkán, hogy legyen miből megvenni a szükséges tanszereket, könyveket.
Akkor jó fizetésnek számított a 8 órában dolgozóknál a 2000 Ft. Ma ez a fizetés 200 000 Ft.
Tehát a mai 100 000Ft kiadás az akkori 1000 Ft-al volt egyenlő.
Ma óriási a tanszerekből a választék és jobban válogatni, hogy mit vesznek, s mit nem ...
Toby
@Mézike: Elhiszem, 14 éves autóm van, mert "a magyar reformok működnek" egy-egy műszaki vizsga ( autó + utánfutó + javítgatások ) jó, ha kijön 60,000-ből és akkor csak izzókat cserélt a szaki !
Komolyabb meghibásodás 100 rugó fölött kezdődik. Ezért tavasztól -őszig motorral járok, ólcsóbb a fenntartása, de egy komolyabb alkatrész ehhez is 30,000-50,000 rugó !
"Magyarország jobban teljesít" !
Miért is kellene imádnom a kondát ?
Január
@Mézike: A tanulás sohasem volt olcsó, úgy kell rá tekinteni, mint a jövőbe való befektetésbe.
Anno levelezőn jártam főiskolára csak az útiköltség volt vizsgaidőszakban 800,- Ft kerestem 2300,-Ft-ot. Ez akkor osztályvezetői fizetés volt. Ja, a cégem semmit sem fizetett.
Tehát befektetés volt a jövőmbe.
Mézike
@Január: Nem de engem az bosszant, hogy mi és még sokan mások mindent kínyögünk akik pedig rázzák a rongyot ingyen kapnak szinte mindent azért hogy felnőjön egy szintén ingyenélő nemzedék...
Mézike
@Toby: Persze hogy működnek, csak nem nekünk.
Itt mindeninek joga van , csak a dolgozónak nincs joga semmihez.
Január
@Mézike: Ebben tökéletesen igazad van.
Van olyan, hogy csak azért kér egy bizonyos dolgot, mert megkaphatja, aztán majd idővel eladja, - ugyanis ez a cél ,és azért, hogy ne adják másnak. Ez nagyon felháborított, mert annak a másnak talán az élete függhet ettől a dologtól. Engem ez is bosszant. Ilyenek a törvények.
Január
@Január: ...és ez nem kétfilléres dolog. Jobban oda kellene figyelniük az illetékeseknek...
Grafix69
Itt is annyiba kerül csak itt az állam oda is adja ,ja meg nem egy havi keresetem csak egy heti se.Orbanisztán jobban teljesít, mondjuk a politikusoknak nem nagy gond ez a pénz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.