Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken.

A kormányfő az előző napi, a bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásait úgy értékelte: komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között, mert az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni. Pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának – mondta Orbán Viktor, aki szerint a mostani "népvándorlásnak" korlátlan az utánpótlása, és egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy "mi vagyunk kisebbségben a saját kontinensünkön". Ezért azoknak – folytatta –, akik a jobb élet reményében jönnének Európába, azt kellene üzenni, ne induljanak el, mert nem jöhetnek majd be, vagy ha mégis, akkor hazaküldik őket.

Hangsúlyozta: csak úgy lehet kielégíteni az európai polgároknak a biztonság iránti jogos igényét, ha meg tudjuk védeni a határainkat.

Orbán azt hitte, több megértés van a randalírozó fociultrákban

Európának most erősnek kellene lennie, ezzel szemben gazdag, de gyenge, ami a legrosszabb kombináció – fogalmazott, megerősítve véleményét: a határok megvédésében erőt kell mutatni.

A miniszterelnök beszámolója szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték, hogy ők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.

A kvótarendszer tervét Orbán Viktor úgy kommentálta: kvótákról, szétosztásról akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határokat. "Mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat" – mondta, jelezve azonban: nem támogat olyan megoldásokat, amelyekről a kezdeményezői is tudják, hogy nem megoldás.

Olyan írásos javaslat nem született, amely szerint elvinnének Magyarországról bevándorlókat – közölte a kormányfő, aki – ezzel épp ellenkezőleg – csak olyan írásos javaslatot ismer, hogy a Görögországban és az Olaszországban lévő emberekből áthoznának Magyarországra néhány ezret, tennék ezt úgy – mondta –, hogy ide többen érkeznek, mint Görögországba és Olaszországba.

Görögországgal kapcsolatban megjegyezte, teljes szívvel szolidáris a görög néppel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha Görögország mint frontállam teljesítené schengeni kötelezettségeit, akkor Magyarországon nem lennének problémák. Ha mindenki így viselkedik, összeomlik a schengeni rendszer és az egész Európai Unió – figyelmeztetett.

Szólt arról is, hogy tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek korábban úgy döntöttek, szeretnének együtt élni muszlim közösségekkel, "de nekünk is jogunk van eldönteni, hogy akarjuk-e követni az ő példájukat vagy nem". Ő azt tanácsolja, a magyarok ne kövessék.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult "balhét" szerinte a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló, később visszavont meghívó "hamis ígérete" idézte elő.

Ha Magyarország továbbengedi ezeket a magyar törvényeket elfogadni és együttműködni nem akaró bevándorlókat, az osztrákok lezárják a határt – mondta, azzal folytatva, hogy ha a magyarok fenn akarják tartani az Európán belüli szabad mozgásuk lehetőségét, meg kell védeniük külső határaikat, és ki kell kényszeríteniük az európai jogszabályok betartását a Keleti pályaudvarnál is.

Németország adjon vízumot ezeknek az embereknek, és "akkor mi ki tudjuk őket engedni" – fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar hatóságok minden elismerést megérdemelnek, a rendőröket külön is kiemelte, mert "az, hogy képesek voltak fenntartani a rendet fizikai erőszak alkalmazása nélkül, az egy nagyszerű, európai szellemiségű rendőri teljesítmény".

A várhatóan a hónap közepétől hatályos új magyar bevándorlási szabályokat Orbán Viktor úgy jellemezte: szeptember 15-től egy másik időszámítás kezdődik. Jelezte, már szombaton megindul egy tájékoztató kampány, hogy a bevándorlók is felkészülhessenek az új helyzetre, arra, hogy nem léphetnek be Magyarországra illegálisan. Az új szabályok betartatására mindenki, Szerbia, Macedónia, a bevándorlók és az embercsempészek is készüljenek fel! – hangoztatta.

A visegrádi négyek pénteki prágai találkozójától a miniszterelnök megértést vár, szerinte a tanácskozáson "ideológia helyett lehet beszélni a valóságról". Szlovákia, Csehország és Lengyelország értékesnek tekinti a saját jelenlegi identitását, és folytatni akarja az európai történelmét – fogalmazott a kormányfő, aki azzal számol, hogy "itt több megértésre találhatunk, mint Brüsszelben". Megjegyezte ugyanakkor, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tusk európai tanácsi elnökkel konstruktív megbeszélést folytatott, a szocialista Martin Schulz európai parlamenti elnökkel "meg olyat, amilyet lehet".

Végül azzal kapcsolatban, hogy az éjjel huligánok randalíroztak Budapesten a péntek esti magyar-román Eb-selejtező előtt, Orbán Viktor azt mondta: "azt hittem, hogy több megértés van bennük, és látják, hogy milyen a helyzet Magyarországon az illegális bevándorlók miatt. (...) Úgy látszik, nem csak az európai vezetők, én is illúziókat kergetek néha".

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ugyan már Orbán azért lovagol a menekült ügyön ennyire, hogy ne foglalkozzunk a hazai dolgokkal. Pl. Áder aláírta a Paks II. A földeket meg így sunyiban átjátszhatják a haveroknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
@human: Bizony jól gondolod. Minden bajok forrása a világ vezető hatalmainak egymás mellett elzúgó bábeli zürzavarja. Az erőből, csípőből hozott döntések a nyugati világ vezető hatalma pénz-, olaj-, fegyver-, drog-, terület-, bányászati jog-, stb.gurui kormányokat könnyedén befolyásoló hatalmából származnak. Az arab tavasz , előtte Afganisztán vesszőfutása az oroszok, majd a NATO alatt, a Quwait - Irak konfliktus, az Irán által gerjesztett feszültség, Irak válsága, Szíria Asszad utáni polgárháborúja, a régóta vajudó libanon, Ciszjordánia, a Kadhafi utáni Líbia, a Jemeni problémák, Egyiptom zürzavara és amit még kihagytam ezek mind a - hogy is tanultuk egykor?- harc a világ újrafelosztásáért.
Csakhogy mi itt Európában nem készültünk fel erre. Különösen nem mi itt közép - kelet Európában. Mi magyarok már 25 éve keressük önmagunkat, kell is az EU. meg nem is. Jó lesz -e O.V.-nak Junkers és Schultz vagy nem? Egyedül csak mi magyarok vagyunk a helyes úton, mindenki ellenünk van, de legalább is nem értenek meg minket.
Hogy is szól a Chomsky tízparancsolat 2.) pontja? Idézem : A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire.Ennek érdekében ( elsősorban a média segítségével ) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni , később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a ( máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását. " idézet bezárva. A menekült ügyi politika hazai alakítása kiváló lehetőség olyan újabb törvények megalkotására, amelyek éppen ezt szolgálják. A honvédség igénybevétele, a szigorítások, mind ezért fogalmazódtak meg. Eddig is ez történt a másod és a harmadrendű problémák felerősítése során.A bulvársajtó pedig hálásan nyalja meg a gazda lábát és ontja az ehhez szükséges híreket. A NAV besoroltatása a kormány hatáskörébe is ide tartozik.
cs.n.
Ja, Kosútrádió, e heti kedvenc párbeszédem, többet röhögtem rajta, mint a kabarén. Téma persze menekültkérdés, mi más. Ütköző c. műsor, a DK-s Vadai volt az egyik fél, a másik egy kormánypárti politikus (a nevét pont nem hallottam, de mindegy, nem ez a lényeg)
Kormánypárti politikus: Ön Gyurcsány Ferenc táskahordozója,..
Vadai: Válogassa meg a szavait, én is képviselő úrnak szólítom önt, nem pedig Orbán Viktor kiskutyájának!
Kész, dőltem a röhögéstől.
Aki kíváncsi rá, szó szerint hogy hangzott el, a rádió hangtárában biztos megtalálja. :)
human
@világlátó: Egyébként nemrég volt egy összejövetel. Már nem emlékszem, hogy leggazdagabb államok vagy a leggazdagabb tőkéseké volt. Mindenesetre már ott is kénytelenek voltak felvetni, hogy az eddigi harácsolás visszájára fordult. Megállapították, hogy a bolygó vagyonának 90%-a a bolygó lakosságának 10%-ának tulajdonában van. Ez pedig növeli az elszegényedést, a radikális militarista alakulatok szaporodását és így "szegény" 10%-nak is egyre nehezebb. Tehát tettek egy bátortalan megállapítást, hogy gondok vannak az újraelosztással. Csak egyenlőre olyan ez mint a hálapénz. Tudjuk, hogy igazságtalan és ártalmas, de senki nem akar tenni ellene tenni semmit, mert így kényelmes.
human
@cs.n.: Egyik szemem sír a másik nevet. Hofi hatalmas kabarét tudna csinálni ezekből. De tudom, ha fel lehetne támasztani a szíve nem bírná azt ami itt zajlik :(
teuton
Ez a Szeretett Vezer ugy hazudhat a hazajaban ahogy akar, es meg mindig vannak akik hisznek neki! Azt allitja, nem akar az EU MO-rol menkülteket szetosztani! A brüsszeli kvota szerint 54000 (!!!) menekültet osztananak szet MO-rol Europaban! A gond csak az, hogy MO-on nem akart idaig összesen 4000 sem maradni, honnan szednek össze a maradek 50000-et? Mert ugye az EU-s penz lenyulasahoz azert kellene bizonyitek is. Na van egy ötletem Viktor, 2 legyet 1 csapasra! Szedj össze 50000 ciganyt es küldd el öket mint szir menekültet Europaba! De hogy ez a zsenialis ötlet nem Habonytol szarmazik, nem ertem... Nem kerek erte en sem sokat, csak a szokasos 10% visszaosztast az EU-penzekböl...;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.