I had a testy exchange with Hungarian Foreign Minister Péter Szijjártó, who gave his first interview to CNN since the refugee crisis began in his country. You can see the full interview with him on the show at 9pm CET/3pm ET.

Posted by Hala Gorani on 2015. szeptember 16.

Szijjártó Péter interjút adott a CNN-nek, ahol a szíriai származású riportert, Hala Goranit nem érdekelte a külügyminiszter "tízmilliós migráns tömegről" szóló jóslata. Gorani helyretette, hogy most a jelenlegi helyzetről beszéljen, amikor is valójában csak százezrekről van szó, Szijjártó pedig azzal próbált védekezni, hogy csak egyelőre jöttek ennyien, és ki tudja, mit hoz a jövő.

A szerb határról érkező képeket látva, nem gondolja, hogy az országának erkölcsi kötelessége lenne segítenie a menekült tömegen?

- tette fel később a kérdést a műsorvezető.

Szijjártó erre a magyar menekülttáborokat kezdte emlegetni, és azt, hogy ha a menekültek nem akarnak bemenni oda, a hatóságok nem tudnak mit csinálni. Igaz, azt nem közölte, hogy a keddi "új időszámítás" óta a legtöbb menekültet gyorsan kiutasítják nemcsak az országból, de még Schengenből is.

Mikor a menekülttáborok megfelelő ellátásáról volt szó, a CNN bejátszotta a röszkei hangár ételdobálós képeit, ahol a menekülteknek úgy vették oda a rendőrök a zsömléket, mintha állatokat etetnének. Szijjártó ezt is megmagyarázta, még pedig azzal, hogy „a migránsok nem voltak elég türelmesek”, ezért a rendfenntartók csak így tudták kezelni a helyzetet.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Sajnálatos, hogy nincs nálunk Szír nagykövetség, akik segíteni tudnának nekik. 2012-ben az Orbán kormány kirúgta!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Amerika nem gondolja, hogy erkölcsi kötelessége lenne segíteni a szíreknek és ahol beavatkoztak?
Nem ide kéne szorítani a sok arabot, hiszen azok még a saját fajtájukkal sincsenek békében soha.
Manhattan
Sajnálatos, hogy nincs nálunk Szír nagykövetség, akik segíteni tudnának nekik. 2012-ben az Orbán kormány kirúgta!
uzbence
Eddig azt hittem, hogy csak Magyarországon vannak megvásárolható riporterek, ujságírók. Eddig azt hittem, hogy a CNN, a Reuters, BBC az isten és amit ők leírnak az úgy van. Most már úgy látom, hogy ők sem különbek. Amit a gazdájuk kíván azt az szállítják. Ha az a megbízás, hogy dícsérjék Magyarországot, bemutatják a betont dobáló, kerítést szaggató csőcseléket, Ha az ellenkezője a megbízás tárgya, jönnek a sírő kisgerekeket karjukon tartó menekültek képei. Jelen helyzetben a megbízás úgy szólt, hogy Magyarországot kell vágni. Ezért nem szóltak arról, hogy kisgyerekekkel, betonnnal, cserepeklkel dobáják a rendőröket. Persze arról sem írtak, hogy mit keres egy a családjáért felelősséggel tartozó anya-apa a frontvonalban a gyerekeivel. Nem írtak arról és persze ez Petikéknek sem jutott az eszébe, hogy megmondja a riporternek, az államhatár védelme minden ország kötelessége. A támadás pedig a szerb oldalról történt. A magyar rendőr védte az országot a csőcsléktől, bocsánat, a támadó menekültektől. És akkor még a szerb kormány is relkamál. Pedig azt tudjuk, hogy eddig mit tettek menekült ügyben és mit tesznek most. Úgy tesznek, mint egy hetedosztályú utazási iroda, elviszik a hozzájuk fordulók oda ahová kérik. Csak tőlük húzzanak el. Tisztelet a helytálló rendőröknek.
magyarbakancs
A Szíriai polgárok védjék meg magukat.
Nem kell el özönleni a világot.
1magyar
@magyarbakancs: Otthon dobálták volna ezeket a köveket, több hasznuk lett volna belőle.
magyarbakancs
@1magyar: Egy országnak,hazának a védelmében tisztességes nemzet kiáll és nem fordít neki hátat.
Halj meg a hazádért.
1magyar
@magyarbakancs: Így van, mi kiállunk,de a szerbek is kiálltak anno, csak már elfelejtették a muzulmánok irtását.
Aki Én
Ebben a témában kivételesen sok mindenben egyetértek a kormánnyal. Persze ettől még fél ponttal sem nőttek a szememben. Azt gondolom, hogy ezt a témát is csak saját céljaikra használják fel tudatos ferdítésekkel, a köztévés vélemény nyilvánítós, sulykolós, pánikkeltő, saját érdekeikre formált stílusában. A már a médiatanács által is megintett Német Balázs saját véleményformálásával. Pedig a nézőt normál esetben nem a műsorvezető véleménye érdekli. Persze a kormánypropaganda tévében gondolom ez előírás.
Viszont a Szíjjártó minden egyes megnyilvánulása azt igazolja, hogy se nem politikus, se nem diplomata ez az ember.
mekkelek
Ennyi mellébeszélést... "real leaders of European countries in the 21st century" :)
Fradigege
Amerika megpuccsolta Asszádot, felrobbant Szíria, most pedig itt szörnyűlködik.
wagabund
Ez a luvnya amerikai útlevéllel, yenki sajtóigazovánnyal tolja a nagy arcát...
Azt ő is jól tudja, mi is a heyzet a menekültkérdésben...csak a szerkestő nem az igazságért fizet, hanem a nézettségért...
Azt is tudjuk,hogy beszélnek az ilyen jelentéktelen szágokról négyszemközt...

A szír picha miért nem otthon kérdezgeti a menekulés előidézőitől (az isis fegyvereseitől),hogy meddig pusztítjátok a fajtársaitokat?...
...hát azért nem, mert egy unatkozó katona tarkónlőné...
Szíjjártó udvarias ember lévén ezt nem kérdezi meg...
Szeparepa-
Az lehet hogy megizzasztotta, de sarokba szorítani nem tudta, tekintve hogy kivételesen SzijjÁRTÓ Boborjánkának IGAZA VAN...!!!
rugacs
Minden média a saját szemszögének megfelelő képeket vetíti az emberek felé. Pedig igazság csak egy van, nézőpont viszont számtalan.
www.szepo.com/rovatimg/nezpont_kerdese1366556396_or.jpg
Hellcat
Itt is tolják a milliós...sót 10 milliós áradatról szóló rémisztgetéset...elérte már a szám egyáltalán a 200ezret? Petike ez nem közbeszerzés hogy mindent számot 10xesére kell növelni.
Freewolf
Szíjjártó nem hogy nem izzadt meg, de nettóba letojta az agresszív libát! Menjen már haza ez a luvnya és ott vizslassa a demokráciát!
rugacs
@Hellcat: Szóval szerinted az az ésszerű, ha megvárjuk a 10 milliós létszámot, s csak azután esünk kétségbe?
Csak egy kérdést engedj meg nekem: ha a németek meg az osztrákok úgy döntenek, hogy ELÉG, miközben mi beengedünk mindenkit (hiszen nem nálunk akarnak maradni) hiszen senki sem látja a végét a tömegnek, mi lesz a nálunk feltorlódott tömeggel? Mert csak jönnek és jönnek. És ezeknek - mint láthattad - hiába mondasz bármit, mert nem is érdekli őket. Akkor? Ellephetik a nyugati határt, aztán végig az utat, aztán ellepik Bp.-t, aztán először a Dunántúlt, aztán a középső területet, a keleti részt, stb. Mikor jön el szerinted az az idő, amikor már elkezdhetünk aggódni? Ezek még beleférnek az elveidbe? Téged mikor kezdenek el majd zavarni? Ha rálépnek a tyúkszemedre? Ha beköltöznek a házadba? Ha a te kerted is tele lesz velük?
Csak erre lennék kíváncsi.
Hellcat
@rugacs: Ne forgasd ki azt amit írtam...KELL aggódni..durvul a helyzet, nem vagyok boldog az egésztől én sem ezt tudod. Ez a túlzás viszont mire jó? A rossz helyzet ellenére még mindig van olyan érzésem, hogy a kormány az egész helyzetet elterelésre is BŐVEN kihasználja.
izo
@Hellcat: Jól megfogtad a lényeget!Nem az a lényeg 200 ezer(amennyi eddig) 1 millió vagy 10 millió mert nem lehet tudni mennyi lesz a vége !Láthattad 1-2 ezer is meg tudta bénítani a vonatközlekedést autópályát M.O.-n és a németeknél osztrákoknál is.A fotelban téged nem zavar, hogy 1 óra helyett 5 óra alatt tudsz csak hazaérni.Na ezért kellett ennek véget vetni!
Hellcat
@izo: Jól mellényúltál...Én pont hogy beszoptam azt amikor ezek nekiálltak sétálni az autópályán meg a síneken...A háborgás idején a Keleti környékén is többet voltam mint te ebben is biztos vagyok. Saját szememmel láttam mindent...Ez most nem nyert...
rugacs
@Hellcat: Nem értem, ha beszoptad, akkor mit nem értesz? Nem hiszed el, hogy lehet ez még ennél is rosszabb?
Merkel azt mondta, nincs felső határ a befogadás esetén. (?!) Aztán pár tízezer után besokalltak. Nem ismeri saját teljesítőképességüket?
A balkáni útvonalon folyamatosan jönnek. Törökországban van még 2 millió szír, akik "állítólag" nem akarnak jönni. És ki állítja ezt, mert láttam egy riportot, amit ott készítettek, és a szír családfő azt nyilatkozta, a gyerek előre ment Európába, ők majd mennek utána...Az eddig érkezetteknek a 80 %-a magányos fiatal férfi... a család lehet, hogy csak hátramaradt...az araboknál nem ritka a 6-10 főből álló család. Tudsz szorozni?!
Aztán ott vannak a többiek... afgánok, irakiak, a balkáni országokból menekülő szegények. Ja és az afrikai kontinens több 10 millió éhezője...
Ha ezek elárasztják Európát, mi hova menekülhetünk előlük? A Holdra?
Hellcat
@rugacs: Most mire föl ez az agresszív hozzászólás...Azt hiszed én boldog vagyok, hogy ezek jönnek megállás nélkül? Szerinted vigyorogva nézem, hogy amíg döngetik a kerítést addig a viktorék továbbra is a mutyizással vannak elfoglalva? Rohadtul nem érzem jól magam attól, hogy EU szinten mindenki össze vissza kapkod mert lövésük sincs mi legyen. Ez a patkány kormány meg még ki is használja a fejetlenséget. Mert a mutyi megy a háttérben ezt kár tagadni...
Peller Anikó
@pokolimacska: mi lenne ha az orbáni rendszer gazságait nem kevernéd bele a haza és európa elveszejtésébe. Amibe viszont egyedül ők álltak bele. Ha végre rájöttél, hogy neked sem kellenek ide a hívatlan vendégek, akkor légyszíves, kérlek ne bombázz minket az orbáni rezsimmel itt és most. Az orbáni rezsim jelentősége egy arabvilági hatalomátvételhez képest elenyésző. Mindenki, hangsúlyozom MINDENKI aki bármimódon támogatja az arabok beözönlését hazánkba és európába hazaáruló.

Ébresztő emberek, ezek mind ide akarnak jönni. Mit jönni, betörni, beözönleni, elfoglalni. Robbantani, ölni, átvágni a torkodat. A Föld túlnépesedett, ennek hatása robbanásszerűen ért el hozzánk és ez a sok elmebeteg politikus képtelen felfogni mi történik európával. Nekik csak az a problémájuk, hogy elesett a focidrukker.
idppp
Peller Anikó ritka nagy marha! Nem nagyon igyekezett az észosztásnál az agymosott liba...
justhpeter
@Peller Anikó: És aki Orbán szekerét tolja, az mi ?
Desischado
A gond ott van elsősorban, hogy amíg mindenki a menekültekkel van elfoglalva, a háttérben vígan megy a szabadrablás á la fidesz módra!
Vizual
@Peller Anikó: Magad nevében beszélj. Bármi is van az Orbán taktikázása miatt van és következett be. És ami a módja annak ahogy rendezi a dolgokat, az a hazaárulás, és természetes TE vagy a hazaáruló aki nem tudja reálisan felmérni a helyzetet. ( én kikérem magamnak )Majd ha egész Magyarország műveleti terület lesz, neked talán jobb lesz a migráns, aki még egyszer sem erőszakolt meg senkit. Gondolom ezért nem tetszik neked a dolog. És csak hozzá szólva a számokhoz, jelenleg nem sok migráns van mert az a 160 ezer sem igaz. Talán pár ezer van jelenleg hazánkban. Annyi vonult át a sok millió helyett. Szóval ez a rém és hamis hírterjesztés a hazaárulás. Pánikot okozol az olyan buta emberek körében akik hisznek ezek, mármint Orbánnak és a hozzád hasonló birkáknak. Magyarán pánikolnak az emberek.
F_Viktor
@Vizual: Írod:
"És ami a módja annak ahogy rendezi a dolgokat, az a hazaárulás, és természetes TE vagy a hazaáruló aki nem tudja reálisan felmérni a helyzetet."

Hazaárulás:
Hazaáruló-e az a ormány, akinek öncélú politikája miatt már nem jó magyarnak lenni Európában?
Csak az utóbbi 3 nap példája:
- Kamionos ismerősöm példája, Franciaországban egy raktárvezető maffia cégnek nevezte a magyar Waberer's céget, utalva arra, hogy részvényesei szinte csak fityeszes politikusokból állnak.
- Zellon több kamionos említette, hogy a francia rendőrség rászállt a magyar rendszámú kamionokra, teherautókra.
- Bécs melletti rastplatz, rendőr ordítozva zavarta el ismerősömet, mert rossz helyen állt meg. Az eddigi udvariasságnak nyoma sincs már.
- Saját példám, tegnap reggel Németországban a Siemens biztonsági szolgálatánál lerasszistáztak (ezután rámutattam a náluk lévő igazolványomra, hogy az én nevem nem Orbán Viktor).

Hazaáruló-e, aki önös politikai céljai miatt nem érdekli Magyarország gazdasági fejlődése?
Német közgazdásszal beszélgetve feltett pár kérdést:
Azok a menekültek, akik 3-4 év múlva német cégeknél középvezetők lesznek, kit fognak alkalmazni ha ugyanarra a pozícióra jelentkezik egy lengyel és egy magyar munkavállaló?
Azok a menekültek, akik 10 év múlva német cégeket fognak vezetni, be fognak ruházni Magyarországon? Visznek majd tőkét Magyarországra? Vagy inkább Szerbiába, Romániába?
F_Viktor
@F_Viktor: Még annyi, német munkásaink elvárnák a NATO-tól, hogy Magyarországon védjék meg a menekülteket a magyart rendőrségtől.
Január
Az Eu. hallgatott és nem tisztázta, hogy mit is vár el azoktól az országoktól ahol áthaladnak a menekültek?
Aztán, mennyire fontos neki a shengeni határvédelme?
Kell-e egyáltalán védeni, vagy mindenki jöhet? Hogyan oldják ezt meg a Határon lévő nemzetállamok?
Szükséges -e a dublini egyezmény betartása?- mert egyik ország regisztrál a másik nem. Mit csináljanak az országok azon migránsokkal, akik csak átjáróháznak használnák az országot a letelepedésre más országot akarnak? - a migránsok Németországot és gazdagabb társait emlegették, s emlegetik ma is.
Stb.
Tehát sok maradt a nyitott kérdés amivel egyedülhagyták az országokat.

Most mikor ráégett a téma a körmükre, akkor már kapkodnak és kritizálnak...
Talán jobb lett azonnal szállítani a nyugati határainkhoz a migránsokat, és semmi egyebet nem tenni.
Knapp75
Btk. 337. § Rémhírterjesztés

337. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Btk. 338. § Közveszéllyel fenyegetés

338. § (1) Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Vizual
@F_Viktor: Ez volt a célja ennek az országrontó csapatnak. Minden szinten mi isszuk meg a levét. Magam is irtam a fuvarozókról, sofőrökről. A 6000 "kiképzett" soför meg látjuk milyen célt szolgál. A hála fogja a rendszerhez kötni. Most még ugatnak, de aztán kuss lesz, jön az uj és fiatal sofőrhad. Zello Veled !
Vizual
@Knapp75: Nekik ehhez törvény sem kell. Látjuk mit művelnek. Már túl vagyunk azon a libsi-bolsi dolgon, hogy : "a vélemény szabad!" Miért is kell a rendkívül helyzet ? ...na ugye!...
F_Viktor
@Vizual: Biztosra veszem, hogy a 6 ezer új jogosítványos a Gyuri bácsin keresztül a fityeszes részvényesek pénztárcáját tömik meg minden hónapban.
Lepényleső
Na igen,mindjárt szorult,mihelyt nem a beszari magyaroknak nyilatkozott.
Csizmás Kond
Addig amíg a szíriai szabadságért egyre több szír nő katonának áll addig ne Szíjjártót baszogassa a szír riporter hanem abba jeleskedjen, hogy tenni is akar valamit a hazája sorsáért és a gyerekei jövőbeli szabadságáért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.