"Nem igazán tudok mit kezdeni az engem ért internetes támadásokkal. Így utólag is úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam" – mondta a 24.hu-nak Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója, aki végül megölte a tőlük elszökött farkast.

Ebben az sem ingatja meg, hogy már 9700-an aláírták az Állatvédő Liga online petícióját, amiben arra kérik Páva Zsoltot, Pécs fideszes polgármesterét, hogy mentse fel tisztségéből Szatyort.

Fotelszakértők és kommenthuszárok írogatnak mindenfélét, olyan emberek, akiknek halvány lövésük sincs az egészről. Olyasmiről formálnak véleményt, amiben nem vettek részt. Kreált dolognak tartom ezt az egészet

- tette hozzá.

Az igazgató egyébként újabb részleteket is megosztott az állat lelövéséről:

Az első lövés után még szaladt a farkas, azt tudom. Mi meg utána. Biztos, hogy talált az első lövés is, mert utána bizonytalan, imbolygó mozdulatokat tett. Megállt egy fa mellett és a végső, halálos lövést ekkor kapta.

Szatyort egyébként azért is bírálják, hogy több fényképen halott állatok bőrével pózol, ezekre a vádakra is reagált:

Ők állatkerti állatok voltak, nálunk pusztultak el végelgyengülésben, szerintem sokkal furább lenne, ha kidobnánk őket. Az értékesebb állatainkat sok esetben felajánljuk a Magyar Természettudományi Múzeumnak. Nyilván egy tigrist nem fogunk az állati hulladéktelepre egy az egyben kidobni, a bőrét, koponyáját megtartjuk, erre egyébként külön hatósági engedélyt is kell kérni.

Egyébként Szatyornak úgy tűnik, nincs oka aggodalomra állását illetően, ugyanis Páva Zsolt az alábbi kommenttel osztott meg egy cikket az ügyről Facebook-oldalán:

Az emberi élet védelménél nincs fontosabb! Én még nagyon is jól emlékszem az 1995-ös tragédiára. Úgy látszik, mások már nem. Szerencsére sokan vannak azok is, akik józanul képesek gondolkodni.

Páva ezzel arra utalt, hogy 1995-ben is megszökött egy farkas a pécsi állatkertből, majd elkóborolva négy gyermeket és két felnőttet támadott meg. Egyikük, egy idős hölgy a helyszínen bele is halt sérüléseibe.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
,,Egy állat kiszabadulásánál az a protokoll, hogy az altatólövedékkel ellátott személy mellett éles lőfegyverrel rendelkező személynek is lennie kell"
"Arról nem tehetek, hogy éppen én találkoztam az állattal. "
Nem egymás mellett kellett volna lenniük éppen az ilyen eshetőség miatt?
Ennek annyi esze van, mint egy szatyor lepkének. Neki kellett volna leginkább harcolni az állatért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
,,Egy állat kiszabadulásánál az a protokoll, hogy az altatólövedékkel ellátott személy mellett éles lőfegyverrel rendelkező személynek is lennie kell"
"Arról nem tehetek, hogy éppen én találkoztam az állattal. "
Nem egymás mellett kellett volna lenniük éppen az ilyen eshetőség miatt?
Ennek annyi esze van, mint egy szatyor lepkének. Neki kellett volna leginkább harcolni az állatért.
pbalage
Az ilyen fideszes izék mind három méterrel a föld felett járnak és azt hiszik ők szarták a bolygót.
Ezúton is jelzem, hogy nem.
eszegfu
@Aki Én: Én is ezt gondolom... rendszeresen nézem a londoni és a berlini állatkertről szóló kisfilmeket... bizony az Általad leirt "protokollal" végzik még az állatok vizsgálatát is! Ennek a farkasnak a "kilövésének" körülményeit pontosan nem ismerem, igy azt sem tudhatom -- csak a nyilatkozatokat olvastam -- kellő körültekintéssel jártak el, vagy sem, mert erről mintha nem esne szó... pusztán csak a védekezésről...
pbalage
@eszegfu: ennek az egésznek olyan büdös szaga van,
mint "A magyar emberek döntöttek: meg kell védeni az országot" dolognak.
eszegfu
@pbalage: 15:19 Igen... minden bizonnyal azt gondolják: mindent megtehetnek, ha már 1x vezetői "hatalomra" tettek szert... :((
rugacs
Nem érted mi?!
Te kiállítani való ökör! Ha valakinek olyan baromi szerencséje van, hogy vagy egy olyan farkasa, amelyik kiszökik egy 2,5 m magas kerítéssel körbevett kifutóról, azt az állatot a legnagyobb tisztelettel mutogatnám és a legnagyobb becsben tartanám!!!
Annak a szegény állatnak lényegesen több esze lehetett, mint neked!!!

Én mint "fotelszakértő és kommenthuszár" a szabadidőm nagy részében a szabadon élő állatokról olvasok és nézek filmeket. Nem egyszer láttam (és olvastam), hogyan kell egyes állatokat befogni. Nem részletezem, mert te akkora barom vagy, hogy úgy sem értenéd!
Óriási szerencsénk lett volna, ha legalább akkora szakértelmed lenne az adott témában, mint nekem fotelszakértő és kommenthuszár létemre!
A farkas még mindig élne és jó kis bevételre számíthatnál.
Nem arra kéne várni, hogy önként lemondj, ennyi tisztességet tőled nem is feltételezek.
A főnökeid helyében téged raknálak ezek után a farkas ketrecébe, és mutogatnálak, hogy ez az ökör a FARKASGYILKOS!!!
rugacs
@pbalage: Te NEM BÖNGÉSZŐ, HANEM KERESŐSZOLGÁLTATÁS, milyen alapon fikázod a szatyrot? Egyformák vagytok, neki is pont annyi esze van, mint neked! Bakszi! :-DDD
pbalage
@rugacs: pfff... nem valami izgi, hogy emberileg se viseled valami nagy méltósággal, hogy elszaladt melletted a világ.
verum
Nem is neki kell lemondani, lemondatni kell, azonnali hatállyal!
Jankó123
Muszáj volt neki, de csak neki, kilőni a farkast, mert ahhoz nem volt elég tökös legény, hogy azt meg merje tenni, amit az osztrákok megtettek az elődjénél.
Így neki is sikerült legalább egy farkast kilőnie a Mecsekben.
Ám, van akinek barnamedvét sikerült a Mecsekben kilőni.

"1998-ban, az állatkert Csoki névre keresztelt barnamedvéjét osztrák vadászok a saját ketrecében lőtték le, és erről az állatkert vezérkara is tudott. (A "vadászat" után egyébként fénykép is készült.)
csa-csa
@verum: minden bizonnyal ha megtámadta volna a gyereked, vagy egy hozzátartozódat, Te lennél az első (érthetően) aki a farkas kivégzését szorgalmaznád!
aba
@rugacs: teljesen egyetértek, ezt a lényt az emberi állatkertben kéne mutogatni és ha megszökik lepuffantani
verum
@csa-csa: - de nem támadta meg és nem is jelentett veszélyt. Tavaly a veresegyházi állatotthonból szökött meg farkas és hozzáértők gond nélkül befogták, senkinek nem lett baja.
Emberek milliói élnek vadállatokkal, oroszlánokkal, orrszarvúkkal.
Sokkal több ember hal meg közlekedési balesetben, mégsem tiltják ki az autókat a világból.
csa-csa
@verum: tudtam hogy jön a DE! utólag mindenki hozza az ellenpéldákat.
verum
@csa-csa: - igen, hozza mindenki, mivel van ellenpélda bőven.
Jankó123
@verum: Bocsáss meg nekem, de csak most vettem észre, hogy tegnap már belinketed a cikket egy másik erről szóló hírhez.
Nem akartam plagizálni. :)
verum
@Jankó123: - semmi gond, nem árt ha minél többen tudják!
rugacs
@pbalage: Nem izgi mi, ha saját magadat idézlek?! Szerintem is unalmas a szöveged, de hát te ilyen vagy...
Gondoltam, ha már itt vagy, tisztázhatnánk a böngésző vagy keresőszolgáltatás megfogalmazást. Olyan gyorsan elhúztál a gugli újszerű értelmezésed után, bakszi. Szóval te mint a világgal lépést tartó ifjú titán mire jutottál? Mi a gugli? Böngésző vagy keresőszolgáltatás? A NetWare-val nem nyaggatlak, hiszen sok újat önerődből úgy sem tudnál mondani nekem, aki mellett elszaladt a világ... :-D
Lassítani kéne a tempódon bakszi, a rohanó világ által okozott centrifugális erő szívta ki az agyadat, azért vannak ilyen semmitmondó üres gondolataid. :-D
pbalage
@rugacs: figyi mester, a google nem böngésző. A Chrome igen, de nem csak ennyi a google.

Volt egyszer egy csóka, (MOL Informatika volt a cég, szerintem megszűnt)
az meg arról volt meggyőződve, hogy a .NET egy hálózati izé (már elfelejtettem, hogy pontosan milyen szakszót emlegetett ezzel kapcsolatban)
Na ebból nem lett bolt, mert valami cserebogárpajorokat akartak ránksózni POS terminál címszóval. (az mondjuk egy másik sztori, hogy a barom pénzügyi igazgató vett is belőle 800 darabot)
Hallod mind ement a kukába, alighanem 69 ezer volt darabja, haláli egy csomag volt az egész, 9600 baud-dal kommunikált, telefononvonalon, bakker. Ekkor jöttek a MOL-os csávók, forrasztottak hozzá valami dobozt, ami "felturbózta" a sebességet 14400-ra. 2008-ban, amikor már az ADSL ment.

NetWare 4.1-el (asszem ez volt a verziószáma, (3.12 is volt, de már nem emlékszem)) még éppen sikerült találkoznom, de olyan gagyi volt, hogy pikk-pakk lecseréltük az összeset Windows szerverekre. (már nem vagyok szerveres, nem foglalkozom vele, ne is kérdezd, erre vannak ilyen emberek, akik bele vannak hülyülve a jogosultságokba meg a Active Directoryba)
Amúgy a NetWare nem volt rossz cucc, én viszonylag bírtam is, de értelme nem volt sok már 2000-ben sem.
kutyahűség
Attól, hogy esze ágában sincs lemondani, még símán ki lehet rúgni. Egyszerűen csak tessék neki felmondani és jónapot. Olyan nehéz ez?
kutyahűség
@kutyahűség: Valamint kikérem magamnak, hogy egy ostoba fajankó per "lefotelszakértőzzön" és "lekommenthuszározzon". Köszönöm.
Freewolf
Ez egy jó és lelkiismeretes szakember! A sok dilettáns senkiházi pedig megint nyüszít, mert a feltűnési vágyuktól csak a bennük munkáló gyűlölet nagyobb!
levarosbukta
Én az igazgatót nem azért kergetném világgá mert lelőtte a farkast, hanem azért mert egyáltalán megszökhetett egy veszélyes állat! A nyilatkozatok alapján egyáltalán nem fokozatos volt a körülményekhez, a helyhez való szoktatás. Ez megkérdőjelezi az alkalmasságát a posztra. Nem akarom védeni ezt az embert mert nem méltó rá, de megértem hogy adott helyzetben így döntött. Egy fogságban élő farkasnál nem lehet a vadon élő állatok szokásaira hagyatkozni. Sokan azzal érvelnek hogy a farkas csak falkában támad, igen ám de ennek a szerencsétlennek honnan kellene ezt tudnia? Egyetértek azzal hogy kiszámíthatatlan lehetett az állat, idegen helyen, idegen gondozók, idegen állatok közt be is kattanhatott.
Alzheimer Fauna
Miklós!
Fotelszakértőként (igazából nem fotel, hanem Thonet 14), én elgondolkoznék a lemondásomon. Nézzük csak: egy olyan intézménynek vagy a vezetője, amely bűn, jogerős ítélet nélkül tart életfogytiglani fogságban állatokat, jogorvoslat és feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Elveim szerint a rabságból való szökés mindenkinek (legyen az ember vagy állat) elidegeníthetetlen joga. Ez a farkas sem akart mást, csak szabad lenni. Azt a bizonyos rácsot (kerítést, vagy tudja fene) valaki megtervezte és gondolom, a ráccsal szemben támasztott követelmények egyike volt az, hogy ne lehessen télakolni. De ez az állat megszökött, tehát a terv rossz volt, valaki ezt mégis jóváhagyta. Gondolom az állatkert igazgatója. Foglaljuk össze: az ember hibázik (a célját el nem látó kerítés tervezője és a rossz tervet jóváhagyó "felelős" igazgató) és az állat az életével fizet érte. Ő csak szabad akart lenni - ami korántsem "halálos" bűn.
Gondolom országunk szeretett vezetőjétől - a KisGétől - majd kapsz valami jutalmat, amiért - a magad gusztustalan módján - megoldottál egy olyan problémát, ami a hozzánemértésedből fakadt. Szinte hallom, ahogy a magyar Jurassic Park "felelős" igazgatójaként azt mondod: "A fene se gondolta, hogy a velociraptor át tud mászni egy két méter magas sövénykerítésen... megszívta, majd jól lemészároljuk..."
Ja, míg el nem felejtem! Ha vadász létedre 50-60 méterről nem tudsz egy kutya nagyságú állatot helybenmarasztaló egyetlen - így kíméletes - lövéssel elpusztítani, akkor a lemondásod mellett, a vadászengedélyed is add vissza!
justhpeter
@Alzheimer Fauna: Tökéletesen egyetértek az általad leírtakkal. Vannak bizonyos helyzetek, amikor az embernek akkor is le kell mondania, ha nem vétkes, csak felelős beosztásban van. Ebben az esetben mindkét okból mennie kellett volna azonnal.
mariaberta
Jó döntést???Sokan vagyunk, akik nem így gondolják, ne ájuljon el magától, mert a végén úgy marad. Vadászat alkalmával milyen távolságról tudja meglőni a kiszemelt áldozatot? Ha odamegy hozzá?
nemkati
"Az emberi élet védelménél nincs fontosabb!"

Na igen. Én azért némely állatokat jobban szeretek, mint egyes embereket. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy valakiről, valamiről azt tartom-e, hogy kár érte, vagy hogy nem kár érte.
simmering73
Akkor el kell távolítani. Becsületes, tisztességes ember ilyenkor lemond. A baj csak az, hogy már megint politikaszagot kezdek érezni a levegőben.
JAJMÁR
Van azért pár ellentmondás ebben az ügyben, - így, a "fotelból" nézve - nem ártana, ha erre is válaszolna nyílt levélben az igazgató úr, vagy egy szakértő!

- Ha minden az előírások szerint történt, és mégis megszökött a farkas a kifutóból, mi a garancia arra, hogy a látogatók ottlétekor nem fog ilyesmi megtörténni? Ha pedig itt hiba történt, jobb lenne beismerni.
- A nagyon veszélyes farkas keresését egy nap után feladták! No, ezt már akkor sem értettem, de úgy értékelten, hogy talán az állat nem annyira veszélyes.
- Később azt nyilatkozták, hogy nagyon veszélyes. De miért adtak ki olyan nyilatkozatot, hogy már nem keresik tovább, miközben mégis keresték és éles lőfegyverrel mászkáltak a Mecsekben?
- Ha a szándék elsődlegesen a befogás volt, erre milyen intézkedéseket tettek? Mi okból vált ketté az altatólövedékes és az éleslőszeres vadász?

- Az meg felettébb érdekes, hogy azt nyilatkozták, 60 méterre nem visz el az altatólövedék, ezért kellett lőni, - meg azért, mert hallotta, hogy az állat morog és veszélyes, mindezt 60 méterről az erdőben - de később meg azt, hogy nem is volt nála ilyen lövedék.

Persze, a legfontosabb az emberi élet, de az addig volt veszélyben, amíg a farkas ismeretlen helyen kóborolt. Ahogy megtalálták, nyomon kellett volna követni, bekeríteni, csapdát állítani. Mindezeket meg se próbálták, tehát erre is kérek egy történetet :))))
papa.49
@JAJMÁR: A történet úgy kerek, hogy szüksége volt egy sikerélményre ezért lelőtte a farkast, befogás na arról szó se volt!!!
Egyébként igen gyatrán lövöldöz ez a faszi))))))))
rugacs
@pbalage: Majdnem...
1, A gugli az alap verzió, a chrome egy későbbi fejlesztése, mely nem csak pc-ken, hanem táblagépeken és okostelefonokon is futtatható.
2, a netware a hálózati operációs rendszerek őse, 1983-ban mutatták be, a windows megjelenéséig piac vezető volt.
Én pl. az asztali gépemen sima guglit használok (ahhoz képest, h szerinted nem böngésző, egész jól használom böngészőként :-D ), csak a laptopomon van chrome..
Mézike
nem nagyon követtem az eseményeket.
De ha egy veszélyes állat megszökik akkor az emberek az elsők nem?
@verum:
verum
@Mézike: - a farkas kerülte az embert, nem volt veszélyes. Számtalan esetben fordult elő, hogy állatkerti ragadozó megszökött és gond nélkül befogták.
Kövesd az eseményeket, mielőtt véleményt alkotsz. Ez így korrekt.
Mézike
@verum: lehet hogy természetben kerüli az embert. ha megijed, nem lehet kiszámítani. Szerintem.
Nem tudom miért nem kábították, de gondolom valamiért ez volt a legjobb megoldás.
Nagy állatvédő vagyok, de nem szabad elfelejteni. Az ember előbbre való.
verum
@Mézike: - nem tájékozódtál.
Az állatkert igazgatója lőtte le saját kezüleg. Bevallottan hobbija a vadászat.
Nem várta be az altató lövedékkel érkezőket és nem vett igénybe hozzáértő segítséget, pedig felajánlották.
Nem is tisztje megállapítani, hogy milyen az állat természete, lelőnie sem lett volna.
Egyébként a farkasok előző nap érkeztek egy másik országból, zaklatottak voltak. Ráadásul az állatkert közelében építkezés folyt, ettől meg is riadtak. Fokozott figyelem, felügyelet kellett volna nekik. 1995-ben is megszökött ebből az állatkertből egy farkas, az embert is ölt, gyerekeket is megsebesített. Azonban azidőtájt abban az állatkertben horrorisztikus módon tartották az állatokat. Megengedték vadászoknak, hogy kilőjenek állatkerti vadállatokat. Kengurut harci kutyákkal tépettek szét. Ilyen körülmények között a farkas is idegroncs lehetett, de még az is lehet, hogy vadász sebesítette meg és sebesülten szökött meg.
Szóval az az állatkert igazgatója messze nem való a posztjára. Ismétlem, hobbija a vadászat!
Tavaly a veresegyházi állatkertből is megszökött farkas. Azonban ott hozzáértők mentek keresni és gond nélkül befogták. Senkinek nem lett semmi baja.
Az állatkert igazgatójának a felelőssége, hogy az állatkertre bízott állatok megfelelő körülmények között és biztonságban éljenek.
Ha volt itt veszélyforrás, az az állatkert igazgatója. Penderíteni kellene és állatok közelébe sem engedni soha többé!
Mézike
@verum: Majd folytatjuk.
Bocs de most mennem kell.
Szia.
verum
@Mézike: - Nincs mit folytatni, a véleményem leírtam az általam ismertek alapján. Ennyi.
mariaberta
A farkast meggyászolom, aki kiírtotta elítélem, ne legyen nyugalma egész életében!
mariaberta
@Mézike: És miért tudott megszökni? És az alatt az idő alatt amíg ki nem lőtték, bántott valakit? Ha egy állatkertben ilyen a biztonságos őrzés, akár egy tigris is meg tud szökni. Nem kilőni kell, hanem biztonságos őrizet kell.
Yoda69
Szerintem is azt kellene megvizsgalni, hogy szabadulhatott ki, es ha ennek van felelose akkor azt firtatni.
Az allat kilovese velhetoen jogos volt, bar probalkozhattak volna elobb altato lovedekkel is.
Mézike
@verum: @mariaberta: Jólvanmánna! Azért ne egyetek meg jó? :-)
Utána olvastam. Igazatok van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.