Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenessé válik az illetéktörvény keddi módosítása révén.

A változtatásokat 167 igen, 1 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás.

A személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke is megszűnik, valamint az az eljárás, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás okán indul, de az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is.

Ugyancsak illetékmentesen lehet oktatási igazolványhoz, mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványhoz jutni, ahogy népi iparművészeti igazolványhoz is. Szintén nem kell fizetni a jelnyelvi tolmács névjegyzékbe vételért sem.

Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki.

Az állampolgároknak az építési engedélyeket is ingyen adják ki a jövőben, ha az építendő ház nem nagyobb 160 négyzetméternél. A változtatás emellett csökkenti az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségeit is.

Az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják majd ki. A vállalkozásoknak a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük.

A beterjesztő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a változtatásokkal összesen 10 milliárd forintnyi ügyintézési díjat spórolnak az emberek és a vállalkozások egy év alatt.

A jogszabály december 31-én, illetve jövő január 1-jén lép hatályba.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@cs.n.: Odaszórtak egy kis morzsát az embereknek.
Toby
Na wazze, most totózhatunk, hogy milyen agyafúrt trükkel szedik be az "ingyenesség" árát ezek a majmok ! Mert hogy beszedik, az tuti !
vadsanca
Mi van a forgalmi engedélyekkel? Pl. ha betelik, ill lakcímváltozás történik. Mert annak is van díja!
1magyar
@vadsanca: A legegyszerűbb az lenne ha a forgalmi több kockával rendelkezne. De egyébként fizetni kell, hogy ilyen pár kockásra tervezték.
vadsanca
@1magyar: A forgalmit is megoldhatnák elektronikus formában. Mi ennek az akadálya? A vizsgaállomáson frissíthetnék az érvényességi időt. -Gondolom ez belefér a vizsgadíjba és nem kellene matricákat gyártani.- A rendőröket meg el kell látni ezt beolvasó kütyüvel. Persze lenne egy papír alapú dokumentáció ami a tulajdonosnál lenne, ha szükséges a gépjármű adatait megadni. -pl. biztosításnál- Bár a papíralapú forgalmit a törzskönyvel is lehetne helyettesíteni, kicsivel több infoval.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.