A címben feltett kérdésnek járt utána az abcug.hu.

Kommentekben gyakran visszatérő téma, hogy a szegény sorban élők, segélyezettek nem épp a legokosabban költik el kevéske pénzüket.

Az Abcúg most helyszíni riporttal és szociológusok megkérdezésével járt utána a pénzköltési kultúra hogyanjainak és miértjeinek.

Megismerhetjük Rózsikát, aki tabletre gyűjt, miközben egy darab kenyeret visz haza a boltból, Ricsit, aki már a sokadik telefonját veszi, vagy Andiékat, akik okostévébe ruháztak be.

A cikk szerint elterjedt az országban a fogyasztói világ üzenete, amelyet a reklámok terjesztenek: “az vagy, amid van, és megérdemled a javakat”, és ebből immár a szegények sem akarnak kimaradni.

Az Abcúg.hu tényekkel és adatokkal bőven ellátott helyszíni riportját itt olvashatják el.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Naja! Felháborító, hogy a szegények nem csak vegetálnak. Azt a keveset is el kellene venni tőlük, amijük van, na akkor sírjanak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
Itt rengetegen nem szegénynek születtek de azzá váltak ,egyesek gondoskodnak róla hogy igy legyen .:-(((( Ha violt pénzed ,jó munkád és elvesztetted az rosszabb mint ha sosem lett volna ... A jobb élet nem alapjog . :-((((((((((((((((( Hangzott el múlt év őszén a megmondó ember paplan szájából . :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
nemkati
Naja! Felháborító, hogy a szegények nem csak vegetálnak. Azt a keveset is el kellene venni tőlük, amijük van, na akkor sírjanak!
1magyar
Ez az a luxus ami számukra elérhető, ibizai nyaralásra nem gyűjthetnek, mert sosem lesz meg a rávaló.
De egyébként ez jelenti a mának élek csak c. jelenetet.
Jankó123
Ők lehetnének az új biológiai csodafegyver!
Majd ezután lelegelik az ellenséges területeket.
A cigi és kóla árát pedig felejálják az elszegényedő politikusok népes táborának megsegítésére!
:-)))
varrólány
A reklámok nagy manipulátorok , hát persze senki nem vagy ha nincs széles sávod meg okos telefonod mert haladni kell a korral.
Persze ajándékként a szegényeknek is laptopokat adnak , igaz hogy inkább élelmiszer kellene nekik.
Dr. Felipe
Persze mikor a közigazgatásból 10 millás végkielégítéssel léphetnek le a közszolgák, az semmi de a 22 ezer forintos "segíílyt", azt azért má ne mert az felháborító hogy még el is költik. Magyarul visszaforgatják a gazdaságba, ellentétben az ibizai és dubaji luxusnyaralással.
Eriksson
Van két nőismerősöm, majdnem egykorúak, szüleik édestestvérek.
Az egyik jó módban él, van mindene amire szüksége van, még annál is több. (Van háza, kocsija, házastársa, két gyereke, megbecsült munkahelye)
A másiknak anyagi gondjai vannak, nem fizette a lakástörlesztést, a rezsit, s miután elvált, hazaköltözött a szülőkhöz egy szem gyerekével.
Az egyik példás rendben tartja környezetét, süt-főz otthon, jó viszonyt ápol rokonokkal, szomszédokkal, barátokkal.
A másikat gyakran kell keresni kocsmák környékén, sokszor elő se kerül, csak másnap. Ráadásul hol dolgozik, hol nem, de leginkább sehol nem marad.
Gyereknapon az egyik kirándulni vitte a gyerekeit, természetjárás, állatsimogatás volt a program,
a másik kólázni, burgerezni a mecdonaldsba, egy kis kocsmázással egybekötve, elköltötte a családi pótlékot, a gyerektartást nyalánkságokra, cigire,piára, okostelefonra, s rettentően sajnálja magát, hogy miért olyan szerencsétlen, hogy semmije sincs.
S lehetne folytatni az összehasonlítást a végtelenségig.
Szókrakész
"Mindkét tévét a fiától kapta, aki tavaly karácsonykor szerezte őket egy ismerősétől. “Ránéztem, vegyem meg, ne vegyem meg…, anyuéké képcsöves volt, gallyra ment” – mesélte Rózsi fia, Zsiga. Mást nem is nézett rajtuk, csak az árát, de végül megvette. Részletre, egészben ugyanis csak több hónapos spórolás után tudta volna kifizetni."

Ismerőstől szerezte?
Biztos számlával, garanciával.
Részletre?
Uzsorakamatra?

Amúgy meg lehet nézni, hogy szinte a legújabb tipusú készülékek, tévék, mobilok, stb vannak a...zembereknek.
És mindez a 47 ezerből?
1magyar
@varrólány: Bizony, ha a Gazsinak van laptopja, már a többinek is az kell. Azon lehet nézegetni lányokat, autókat stb.
Mert egyébként meg intelligencia híján vannak a szerencsétlenek, nem tudják mi az élet értelme.
Nem tanulják otthon, csak születnek egymásután a nagy szegénységben.
Mert hát a technikáját azt azért mindenki szereti, főleg ha a családfő hazamegy részegen.
Toby
A csürhe 10 parancsolattyábul:

Aki csóró, az járjon gyalog, igyon vizet, keveset lélegezzen, nem igaz, hogy egy 4 tagú családban nem elég 2 pár cipő, egy kenyeret be lehet osztani 7 napra, világítson gyertyával, nézzen tv-t a Ladából esténként kivett akkuról, újságot ne fizessen elő, elég a fideszrádió, ( lassan csak az van ! ) híreket pletykákból is össze lehet szedni !
Csak mértékletesen, kedves csórikák, csak mértékletesen !
cs.n.
"Luxuscikkek lennének az asztalon? Egy telefon, egy okostelefon, a tévé távirányítója és a tölteni való dohány"
Elmondanám, hogy az nem egy tévé, hanem egy set top box távirányítója, régi típusú tévéket csak olyannal lehet nézni a digitális átállás óta. A telefon sem luxus, én is vettem, mikor segélyből éltem. Hűségidővel, részletre. Sőt, még netem is volt rajta, különben hogy a francba küldözgettem volna önéletrajzot emailben online álláshirdetésekre?
vadsanca
Az mennyivel jobb ha két nap alatt eltapsolják a jövedelmüket? Nekik aztán tényleg semmijük sincs. Talán ez a jó megoldás? Akkor valójában kiket kell sajnálni? Az csak pozitív dolog ha valaki gyűjt valamire. A legtöbben a hasukon spórolják meg rávalót. Az meg teljesen mindegy, hogy milyen jövedelemből teszik.
A legnagyobb luxusnak a dohányzást tartom. -Lehet azért mert én nem dohányzom, ezért elnézést kérek az érintettektől!- Ez viszont társadalmi rétegtől független. De ebbe ne menjünk bele. Ezt követve az alkoholt és a drog-származékokat sorolnám.
Viszont maguk az érintettek arra hivatkoznak, hogy "Minek élünk, ha nem élvezhetjük az életet!" Ezt az állítást is el kel fogadni! Talán mondjam azt, hogy igazuk van?
KERKA
Nehéz ebben állást foglalni, az állandó nyomorból szeretnének még ha csak egy pillanatra is, de kitörni. A kis cigány gyerek is szeretne kólát inni, úgy ahogyan a többi gyerek. Itt most nem arról van szó, hogy védem őket, ez egy nagyon mély lélektani hadművelet a részükről.
Ki emlékszik még a Jó estét nyár, jó estét szerelem! c. filmre? A kis melós egész hónapban azért dolgozott, mert 1 estére görög diplomatának adta ki magát.
Hát valami ilyesmi...
KERKA
@Horizont: Persze, most sorolhatnám, hogy hogyan élnek, lopnak, mulatnak, de a többségüknek még esélye sincs arra, hogy a sorsa megváltozzon. A gyerek meg ott is gyerek...
KERKA
@Horizont: ja és ha szegénységről beszélünk nem csak a cigányok élnek mély szegénységben.
Nagyon sok nélkülöző "magyar" család is van.
tothjani
Na de akkor amikor 2010-ben 500 ezer munkanélküli volt és a Kormány (Lázár) büszkén hirdeti hogy igen teljesítettük az időarányosan vállalt 500 ezer új munkahelyet, akkor hogy nyomoroghat valaki éhbérből?
Ja hogy nem teremtettek 500 ezer új munkahelyet csak papíron 500 ezerrel több ember dolgozik!!
kkalman
Ezzel a cikkel egy baj van. De az nagy baj, hogy pártunk és kormányunk tagjai nem olvassák. Persze ez nem a Magyar időkben jelent meg, amit ők kötelező olvasmányként olvasnak. Ott meg, tudjuk, csak az önfényezés megy.
Desischado
Nekik nem jár a normális élethez való jog. És én is azt mondom, van egy minimál szint, amit már nem bírnak elengedni, az önbecsülésük miatt. És a cigi sokaknak valóban az egyetlen luxus. Jól mondja Kerka, és Horizont. Ezt kellene ennek a tolvaj bagázsnak olvasni. De orbánék fütyülnek a szegényekre, ahogy mindig is tették.
vadsanca
@kkalman: Ezt a kérdést már én is feltettem. "A kutya ugatás nem hallatszik az égig!" Kéne közülünk egy valaki aki nyilvános csoportosulást szervezne, vajon hányan lennének ott? (Sokan be lennének sz@rva és lenne egy másik réteg aki más ok miatt nem venne részt.) Akkor már a média is foglalkozna a NÉP elégedetlenségével.
Ha már abban a kórban lennék, -kb 70-felett- valószínű belevágnék egy ilyesmibe. Akkor már sok "veszteni" valóm nincs. Ezzel tényleg csak a jövő generációját segíteném.
Talán még egy forradalom is segítene. De ezért (is) szüntették meg a sorkötelezettséget, hogy ne ismerjék meg a mai fiataljaink a harcászati fegyvereket. Már abban az időben féltek attól, hogy visszaüthet a dolog.
Végezetül, maradjunk annál, hogy itt tényleg "Megbeszéljük" a mindennapi eseményeket. Aztán kik olvassák és kik nem, azt nem tudni.
1magyar
Elítélem a pazarlást minden szinten, de a szegények bizony azt látják, hogy a mindenkori kormány pazarol, majd a stadionokra spóroljanak a havi 22 ezerből???
Lepényleső
Mert az éhségérzetet jobban csökkenti mint az étel. Ergo,olcsóbb.
enslaved
@Horizont: Ugyan mire tudnának félretenni 22800 forintból? Mire gyűjtsenek? Mire kapnának esetleg hitelt? Szokott a Penny előtt állni egy ember, senkit nem zaklat (azokat nagyon nem díjazom), és minden vásárlásomkor adok pénzt neki, amit meg is köszön úgy, hogy nagyon köszönöm uram. Múlt héten úgy döntöttem, beszélgetek vele egy kicsit, hogy miért is került ebbe a helyzetbe, és bizony ledöbbentem. Szó nem volt arról, hogy nem akarna dolgozni, ráadásul minden forintot, amit kap ételre költ. A részletekbe most nem megyek bele, de ez is egyik oka annak, hogy szelídülök.@KERKA:
enslaved
@Horizont: Most nevet megint nem mondok, de tudomásomra jutott egy hozzánk közeli polginak az akciója, amivel rengeteg embert megkárosított, persze mindezt törvényesen. Elegem van belőlük. Talán a mi papunk nyaka körül is szorul már a hurok, persze teszek is arról, hogy így legyen, na persze csak a háttérből:-))
enslaved
@Horizont: Valóban, és bizony azzal nincs semmi elintézve, hogy például a pedagógusoknak adják az emelést, majd beléjük rúgnak. Ha én adok valami nagy értékű ajándékot valakinek, nem akarom, hogy mindennap hálálkodjon érte...
kukac50
Ennyi öröm Nekik is jár! Semmi más örömük nincs a szegénység miatt.
A politikusoknak is csak ennyi pénz járna a munkájuk után, nem érdemelnek többet!
nemjoezigy
@kukac50: Teljes mértékben egyetértek Veled! De sajnos nagyon kevesen vagyunk, akik így gondolkodnak!
Részlet a hivatkozott cikkből: “Esélytelenek arra, hogy annyi jövedelmük legyenek, aminél már érdemes lenne valamire azt mondani, hogy lemondok róla, mert hasznosabb a pénzt másra költeni”
Nekem is vannak olyan szomszédaim, akiket nem tudom miből élnek, de látom, hogy hogyan.
Szinte naponta reggelente öklendezés, - a másnap.
Megértem őket, lehet, hogy én is csak úgy tudnám túlélni azt a körülményt, amiben vannak.
A gazdagok kedvéért: nincs színház, nincs mozi, nincs étterem, nincs márkás pia, nincs sport, nincs kirándulás, nincs autó, nincs bármi is (semmi), amit a szegényeknél luxusnak mondanak a gazdagok, de náluk alap!
Egyetlen luxusuk van a cigaretta, amiről sokan nem tudnak lemondani (sok gazdag sem) és frusztrálja őket, (van akit) ha rágyújt!
El lehet olvasni a abcug.hu/hogy-futja-47-ezerbol-cigire-es-kolara/ cikket!
emerencia
Megfigyeltem, hogy az utóbbi negyedszázadban lassan már szinte nemzeti sporttá lett hazánkban a rosszabbul élők zsebében való turkálás. Ha valaki bajban van, szinte biztos, hogy a kicsit jobb helyzetben lévő ismerőse előbb utóbb kioktatja, hogy mire költse a semmire nem elég pénzét. Hozzászólásaitokat olvasva viszont jól esik látni, hogy mégsem veszett ki belőlünk az empátia. Merem remélni, hogy egyre több szelídülő @enslaved: országa leszünk hamarosan. :)
szaboria1
A kérdésre egyszerű a válasz a cola magas calóriával rendelkezik a cigi meg tompítja az éhség érzetet.
KERKA
@enslaved: február6 11.30 Ha nem haragszol, neked még nagyon kell bizonyítanod, hogy elhiggyem a pálfordulásodat. Volt már rá példa, hogy rövid kis időre meginogtál, de az sem volt meggyőzőXD
Mézike
@enslaved: Megkérdezhetem mi verte ki nálad a biztosítékot?
enslaved
@KERKA: Az, hogy több mindenen fennakadok, kritizálok, még valóban nem pálfordulás, legfeljebb nagyobb tárgyilagosság.
Mézike
@enslaved: Ammég most gyün...:-)
Milyen vihar?
enslaved
@Mézike: Jól van, már régebben volt. Egyébként a pedagógus téma leginkább, de a MÁV igazgatójának a fizetése is, avagy a papok...Sok minden.
Mézike
@enslaved: Ja értem! Ami téged is érint...
Mér? 5 milla az nem pénz azír a melóért, és főleg neki.
enslaved
@Mézike: Gallóné gyalázása nem feltétlen érintett engem, de mégis nagy aljasság volt. Meg vannak más dolgok is még.
Mézike
@enslaved: Ne szerénykedj már!
Mond el mi bánt! :-)
enslaved
@Mézike: Majd később. Most alvás jön:-)
Mézike
@enslaved: Már nekem is pizsama osztás! :-)
Folytatjuk holnap...
eszegfu
@enslaved: 20:52 A "tárgyilagosság" az én szememben a gondolkodással egyenlő! Méghozzá egy fejlettebb gondolkodással, aminek alapja a szélesebb látókör. Ezt azt jelenti, hogy először Magadon veszed észre: falakba ütközöl, majd látod, hogy a környezetedben élő embereknek is hasonló lehet a gondja és akik semmit sem tehetnek ellene. És ez lehet az a pont, amikor már akaratlanul is nemcsak a saját problémádnak tekinted, hanem egy közösség bajának és amiért most már "tárgyilagosabb" vagy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.