„A parlament elé került legújabb törvénymódosítási javaslatban két apró, de jelentős változást hozó bekezdés rendeli el, hogy a felnőtt gyermek az idős szüleit köteles eltartani és erre harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti őt.”- ezzel a hírrel sokkol vasárnap a Portfolio.hu. Egy legfrisebb Ptk-módosítás szerint a jövőben harmadik fél is kötelezheti az eltartót, hogy kiegyenlítse azon nyugdíjas után a számlát, aki képtelen fizetni az egyházi vagy állami intézményi ellátást. Betű szerint:„(1a) Aki a tartásra rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett gondoskodik, az indokoltan nyújtott ellátás ellenértékének megtérítését az ellátás nyújtásától számított egyéves jogvesztő határidőn belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.”Bár erre már az Alaptörvény is kitér, a szociális intézmények eddig nem kötelezhették fizetésre a nyugdíjas rokonait. Mostantól azonban a járási hivatal eljárást indíthat a rokon ellen, amellyel...

Forrás: 444.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Köszike! Tehát ha nem szeretném terhelni a gyerekeimet, akkor keressem meg a büdös barlangot vagy ugorjak a 16.-ról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Északi
"Mostantól azonban a járási hivatal eljárást indíthat a rokon ellen, amellyel behajthatja az idősgondozás költségeit."...és,ha a rokon sem fizet?...
Nil
Köszike! Tehát ha nem szeretném terhelni a gyerekeimet, akkor keressem meg a büdös barlangot vagy ugorjak a 16.-ról.
szaboria1
@Nil: Megint az újságírói félre vezetés. Ez azokra vonatkozik akik idősek otthonába lesz vagy van és teszem a nyugdíja nincs annyi mint amibe az ellátása kerül akkor kell a gyermeknek is fizetni.
Csak megjegyzem ez nem új keletű. Anyukám elfekvő kórházban dolgozott és ott sokan voltak akik után a gyermekeik fizettek mert még nyugdíja sem volt az ott lé elfekvő betegnek.
Nálunk van idősek otthona és most is van aki fizet a szülei után mert nagyon kevés a nyugdíja.
emerencia
@Északi: Kérdés, hogy ki a rokon? Nincs minden idős embernek gyermeke. (Meghalt, elment világgá, nem is született, beteg, nyomorultul él, saját gyermekeiről kell gondoskodnia, börtönben van, stb..) Amennyiben nem született gyermeke a nyugdíjasnak, egész életében csak és kizárólag befizetője volt az állami rendszernek, vissza nem kapott semmit. Ugyanakkor a híres magyar jövedelmek esetében könnyen előfordulhat, hogy tisztes munkavállalás mellett önmaga eltartása is nehéz volt az élete folyamán, ergo a nyugdíja is kevés. Megesik, hogy rokonság sincsen. Kihaltak vagy nem is voltak kapcsolatban a távoli rokonokkal. Az ilyen idős emberrel mi lesz?
emerencia
És azokkal az öregekkel mi lesz, akiknek van ugyan lakásuk, el tudják magukat látni de képtelenek a saját életüket anyagilag finanszírozni a nyomornyugdíjukból és ezt a magánéletben senkitől nem várhatják el? Azok a nyugdíj "szakértők" akik a nyugdíjak csökkenését vizionálják és masszív propagandával szeretnék a nyugdíjakat még jobban letörni vajon gondoltak-e arra, hogy már megint az aktív korosztályra raknak újabb terheket? Bár az is lehetséges, hogy Magyarországon az átlagos élethossz további további csökkentése a cél e modern kori népirtás által.
Dr plágium
Na jó! Akkor én megfordítom a dolgot. Mi van azokkal a gyermekekkel, akik szinte egész életükben otthonban éltek. Nyugdíjuk nincs, kapják azt a 22800 ft-ot...a szülők fizetnek valamennyit amíg tudnak. Mi lesz amikor már nem tudnak fizetni, vagy meghalnak?
emerencia
@Dr plágium: Illiberális munkaorbániában, a gyengéknek, az elesetteknek egyik életkorban sincs kegyelem. :-((((((((((((((
Peller Anikó
@emerencia: talált, ez a cél. Mega stadiomok (de a közpénc magánpéccé váltása a végcél).
cs.n.
De legalább már van egyéni nyugdíjszámla! 2013-tól. Megcsinálták. Van kimutatás, hogy mennyit fizettem be 3 év alatt. Az előző másfél évtizedről nincs, amit a manyupnak fizettem, aztán fideszék kizsarolták. Na mindegy, ez csak zárójeles offtopic megjegyzés volt.
emerencia
@cs.n.: Tök mindegy, hogy mennyit fizettünk be. Adó módjára fizetjük, így a hatalom arra költi amire akarja. Tudvalevő, hogy arra a 4-5 millió emberre, aki valamilyen anyagi bizonytalansággal küzd, nem akarja.
namihami
Ha jól értelmezem az új rendeletet, akkor a nyugdíjjárulékot ezentúl nem Állambácsinak kell fizetnem, hanem annak a családtagomnak, aki majd el fog tartani engem? Legjobb lenne ugyanezt a betegbiztosításra is bevezetni, hiszen már a kórházakat is lassan mi fizetjük, Persze az egyébként a TB-nek fizetett díj mellett.
Szerény és az állam javára ingyen átadandó ötletem: Közpénzből itt az ideje egy Állami Taigetosz építésének, persze a használata nem lenne ingyenes, hiszen azt a Mészáros&Mangalicza átvehetné saját üzemeltetésre is.
emerencia
@Dr plágium: 2010-ben az orbán kormány egyik első intézkedése az volt, hogy az akkori összeget 6 azaz hatezer forinttal csökkentette. Ez az összeg gyakorlatilag alig érződött a költségvetésben, de mégis meglépték, hogy a szegények érezzék az (anti)törődést. Így lett 22800 forint, azóta sem nőtt egy petákkal sem. Orbánéknál a legelesettebbektől rabolni nem szégyen, sőt kifejezetten dicsőség! Azért kellene az alapjövedelem, hogy ilyen kapitális disznóságokat legalább ne tudják elkövetni újra és újra.
bundi
azért elég sokan elsiklottak egy apró tévedés fölött...
"A magyar állami nyugdíjrendszer még a legoptimistábbak szerint is borzalmas állapotban van, a pesszimisták szerint 2050 környékén teljesen összeomlik.
Ennek egyszerű a magyarázata: a társadalom elöregszik, a fiatalok kevesen vannak, a gazdaság nem teljesít várakozáson felül, ezért nincs megtakarítás, az állami rendszer nem költséghatékony, azaz lassan csődbe megy a rendszer."
épp az hogy az optimisták mondják hogy a nyugdíjrendszer 2050 ig kihúzza...
a statisztikákből kihagyják azokat a fiatalokat akik adófizetők, és elmennek ...családostul...míg az öregek maradnak...és ezek a megélhetési migránsok eztán máshol adóznak...tehát a mostanra kb 9,855 millióra tippelt lakosság lehet hogy a 2025 re tippelt 9,4 millió körül lehet gyakorlatilag...és a fiatalok hiányoznak belőle...és jó esély van arra, hogy 2020-25-re tényleg bedől a rendszer...ezért is állnak neki ötletelni ezerrel...mert a nyugdíjak már benyelik a szochó-ként az oktatásra eú-re befizetett összegek nagyrészét is...mint mondani szoktam a mostani 4,2 millió adőfizető átlagos havi 25 000-es befizetéséből a 2,2 millió öregségi nyugdíjasnak kb havi 50 000 lehetne az átlagnyugdíja...a mostani 120 000 helyett...hol a hiba a rendszerben...ja és a 4,2 millióba beleszámolják azokat is akik kint dolgoznak és adóznak...
de lehet hogy csak bérrettegő vagyok...
Yoda69
Mondjuk nem kellett volna ellopni 3 ezer milliardot a leendo nyugdijasoktol, azzal is beljebb lennenk.
eszegfu
Már bocsánatot kérek, de ez is egy elfuserált gondolat!! Általában az idős szülők gyereke is már nyugdijas (és akkor nem veszem "számitásba" @bundi: felvetését). Ha valamilyen intézményben kell az idős szülőt ellátni, az legtöbbször nem kényelmi szempont, hanem a gyereke is már fizikálisan, de akár lelkileg sem birja az otthon ápolást. Tehát akkor a nyugdijamból köteles vagyok kiegésziteni, én meg "ellátatlan" maradok! Illetve megkérhetem a gyerekeimet -- ahol 1 fő tart el egy 4 tagu családot -- vegyenek be engem is az eltartottjaik közé! Ez minden, csak nem egy átgondolt reform!!!
Nem itt kell elkezdeni!! Meg kellett volna hagyni a MGNY pénztárakat, mint egyfajta takarékoskodó, öngondoskodó intézményt, amely évről évre egyre nagyobb %-ban tudta volna "átvállalni" a nyugdijak kifizetését. De ehelyett "megették" az itt felhalmozott megtakaritásokat, elköltötték minden másra, csak éppen nem maradt egy árva buznyák sem a nyugdij kasszában! Azzal meg végképpen nem tudok egyetérteni, hogy megszüntették a nyugdij alap befizetéseit, helyette lett a szociális hozzájárulás adó, mert mint adó ezért nekünk nem köteles semmilyen "szolgáltatást adni", tehát oda költik, ahova akarják. Ebből finanszirozzák pl. a Nemzeti Foglalkoztatási alapot (oktatásra, kutatásra, közmunkásokra, a munkanélk. járadékokra forditják), amiről tudni lehet...
emerencia
@eszegfu: A nyugdíjrendszer háttérfilozófiája pontosan az, hogy az egyikkel tartatják el a másikat. Pl.: Egy ország úgy tudja, hogy a nők 40 év szolgálati idő (valójában egy más feltételrendszerű jogosultsági idő) után fiatalon elmehetnek teljes nyugdíjba. Nem értik, hogy akkor egyes hatvanas idős hölgyek miért húzzák az igát még akkor is, ha már láthatólag fáradtak, miért ragaszkodnak akár még a 12 órás talpalással járó munkahelyükhöz is? Pedig a válasz nagyon egyszerű: velük tartatják el a fiatalabban nyugdíjra jogosult szerencsés csillagzat alatt született társaikat. Ebből egyenesen következik, hogy a már nyugdíjas gyermek pedig tartsa el a szintén nyugdíjas szüleit, rokonait, akár még a nyomornyugdíjából is amely még a saját eltartására is kevés. Az életkörülmények általi genocídium folyik Magyarországon az idős társadalom ellen, akik már vélhetőleg nem fognak tudni elmenni a szülőhazájukból. A fiatalabbak pedig menekülnek külföldre, amíg tehetik. Nem szeretnének majdan egy élet munkája után méltatlanul szenvedni.
nyanya001
Akkor ez vonatkozni fog a több tízezer ukránra is ?
Vagy csak azokra akik ide születtek, itt .élnek, itt adóznak ?

Akár ez akár az , vezessétek anyátokra a vezérbikát !
nyanya001
Orbán generációja semmit nem tett a "hazáért", de mai nyugdíjasok háború, forradalom és a rendszerváltás minden áldozatát vállalták, a kilencvenes évek elején ők voltak az első megalázott, kisemmizett munkanélküliek. Gondolkozzatok emberek!
KERKA
Egyértelmű, hogy az állam kihátrál vagy inkább lepöccenti magáról a szociális juttatásokat. (Mi nem hagyunk senkit az út szélén !!!) nem -e,? Ha valaki olyan örökéletű, hogy 80 éves korára még mindíg élni merészel, az vessen magára.! Hogy esetleg beteg, vagy nem tud megélni a nyugdíjából, tartsa el a családja. Vagyis az örökösök. Ugyanis ez a törvénytervezet arról is szól, hogy amennyiben az öregek után nem fizetnek a gyerekek(örökösök) a költséget rájegyzik az ingatlanra jelzálogként.
Peller Anikó
Belevág a kormány a nyugdíjasokba: Mindenki tartsa el a saját magát, mert kell a pénc stadiomokra.
Desischado
Embertelen rendelkezés, egy embertelen maffia bandától!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.