A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint az MSZP hétvégi tisztújítása könnyen megpecsételheti a párt sorsát, az elnökjelöltek között ugyanis a szövetségesi politikájukban van a legnagyobb különbség. Az intézet úgy látja: az egyetlen igazi kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018 előtti baloldali összefogásban.

A Nézőpont erről szóló elemzését kedden juttatta el az MTI-nek.

Ebben a többi közt az szerepel: s már lassan tíz éve válságban lévő MSZP támogatottsága továbbra sem erősödik, az egykor több milliós táborral is rendelkező pártnak mára nagyjából 700 ezer szimpatizánsa maradt.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP közötti olló egyre szűkül, így Gyurcsány Ferenc évről-évre nagyobb zsarolási potenciállal rendelkezik az MSZP-vel szemben – fűzték hozzá.

Az elemzés szerint ezért a hétvégi tisztújítás könnyen megpecsételheti a szocialista párt sorsát, hiszen míg a programok szintjén nincsen nagy különbség az egyes elnökjelöltek között, a szövetségkötési politikájuk eddigi nyilatkozataik alapján jelentősen eltérne egymástól.

Az MSZP önállóságára Molnár Gyula győzelme jelentené a legnagyobb veszélyt – írták –, hiszen az egykori újbudai polgármester a gyors és érdekérvényesítés nélküli megállapodás képviselője.

A jelöltek közül a legtapasztalatlanabbnak számító Harangozó Tamás is többször utalt arra, hogy részt venne egy DK-val történő együttműködésben, de kizárólag Gyurcsány Ferenc nélkül – mutattak rá. Az elemzés ugyanakkor kérdésként teszi fel: a rövid politikai múlttal rendelkező Harangozó Tamás rendelkezne-e akkora tárgyalási kompetenciával, hogy feltételeket tudjon szabni a Demokratikus Koalíciónak és az azt vezető, több évtizedes politikai és öt éves miniszterelnöki tapasztalattal rendelkező Gyurcsány Ferencnek.

Kitértek arra is: Tóbiás József és Szanyi Tibor egyértelműen elzárkózna vagy legalábbis erőteljesebben ellenállna egy ilyen szövetségkötésnek, és az önálló szocialista párt megerősítésére helyeznék a hangsúlyt.

A jelenlegi elnök a múlt emberének tartja Gyurcsány Ferencet, és azt szeretné, ha a baloldalt ismét csak az MSZP-vel azonosítanák.

A szocialista EP-képviselő pedig többször keresetlen szavakkal illette a DK-s pártelnököt, az ő álláspontja talán a legélesebb ebben a kérdésben. Szanyi Tibor elnökként azonban könnyen Mesterházy Attila sorsára juthat, aki ugyan sokáig megpróbált ellenállni Gyurcsány Ferenc nyomásának, de a szocialista párt vezetésből kiszorult politikusok nyomására és puccsveszélytől tartva megadta magát, amely a 2014-es összefogáshoz és annak vereségéhez vezetett a választásokon – olvasható az elemzés összefoglalójában.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Be kene mar latni vegre az MSZP-nek ezt az egyszeru kepletet: DK nelkul nincs fideSS valtas, DK pedig nincs Gyurcsany nelkul. Ez ilyen egyszeru.
Ha valoban le akarjak valtani orban es sleppjet, akkor el kell ezt fogadniuk, es ebben az iranyban targyalni a tisztujitasrol. Maskulonben ertelmetlen idopocsekolas az egesz, na es a valasztok atverese, mert mind az MSZP mind a DK szavazok szeretnek elzavarni a fideSSt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
koszpeko
@F_Viktor: Ezért írtam,hogy már most le kéne ülniük.
Nem az utolsó utáni pillanatban.
Gyurcsány ezért harcol.
De már úgy tudom Botka is bejelentette,hogy nem kér a D.K.-ból.
Akkor viszont az M.Sz.P. újabb 4 évre a nyakunkba ülteti a narancsködös bandát.
F_Viktor
@koszpeko: Hidd el, minden pártot az érdekli, hogyan tudnának több szavazót megnyerni.
Az MSZP-nél is biztosan folyamatosan értékelnek, s ha majd a szavazók hajlandósága azt prognosztizálja számukra, hogy egy DK-s összefogással több szavazóhoz jutnak a jelenleginél, akkor majd leülnek tárgyalni pl. Gyurcsánnyal.

2018-ban a fityeszt senki nem fogja megverni, ha az EU továbbra is ilyen engedékeny marad a diktátorral.
kkalman
Ezt már többször írtam, de úgy vélem, nagy igazság, hogy az ellenzék egy óvodáscsoportra hasonlít, amelyik a homokozóban az egy darab homokozó lapátért veszekszik. Ki kellene végre mászni a homokozóból, és felnőni a feladathoz, Orbán és a fitymasz leváltásához.
Jozefina
Hülye MSZP-sek Gyurcsány nélkül nem megy!!! Tetszik nem tetszik ezt tudomásul kell venni!!!
Csizmás Kond
Van mszp Ferenc nélkül sőt azt kéne bebizonyítsák hogy a renegát nem lehet nélkülük.
eugen4402
Talán eljött a fegyverletétel ideje. Bölcs ember programja így kezdődne:
"Borítsunk fátylat a múltra, mindnyájan emberek vagyunk, tévedhettünk..."
Ennyi. Most foglalkozzunk a jelennel és a jövővel, ne csak a saját boldogulásunkkal. Mert csak a kifejezetten hülyék tesznek egyenlőségjelet a mai, és a tíz évvel ezelőtti külső- és belső viszonyok közé..!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.