A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint az MSZP hétvégi tisztújítása könnyen megpecsételheti a párt sorsát, az elnökjelöltek között ugyanis a szövetségesi politikájukban van a legnagyobb különbség. Az intézet úgy látja: az egyetlen igazi kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018 előtti baloldali összefogásban.

A Nézőpont erről szóló elemzését kedden juttatta el az MTI-nek.

Ebben a többi közt az szerepel: s már lassan tíz éve válságban lévő MSZP támogatottsága továbbra sem erősödik, az egykor több milliós táborral is rendelkező pártnak mára nagyjából 700 ezer szimpatizánsa maradt.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP közötti olló egyre szűkül, így Gyurcsány Ferenc évről-évre nagyobb zsarolási potenciállal rendelkezik az MSZP-vel szemben – fűzték hozzá.

Az elemzés szerint ezért a hétvégi tisztújítás könnyen megpecsételheti a szocialista párt sorsát, hiszen míg a programok szintjén nincsen nagy különbség az egyes elnökjelöltek között, a szövetségkötési politikájuk eddigi nyilatkozataik alapján jelentősen eltérne egymástól.

Az MSZP önállóságára Molnár Gyula győzelme jelentené a legnagyobb veszélyt – írták –, hiszen az egykori újbudai polgármester a gyors és érdekérvényesítés nélküli megállapodás képviselője.

A jelöltek közül a legtapasztalatlanabbnak számító Harangozó Tamás is többször utalt arra, hogy részt venne egy DK-val történő együttműködésben, de kizárólag Gyurcsány Ferenc nélkül – mutattak rá. Az elemzés ugyanakkor kérdésként teszi fel: a rövid politikai múlttal rendelkező Harangozó Tamás rendelkezne-e akkora tárgyalási kompetenciával, hogy feltételeket tudjon szabni a Demokratikus Koalíciónak és az azt vezető, több évtizedes politikai és öt éves miniszterelnöki tapasztalattal rendelkező Gyurcsány Ferencnek.

Kitértek arra is: Tóbiás József és Szanyi Tibor egyértelműen elzárkózna vagy legalábbis erőteljesebben ellenállna egy ilyen szövetségkötésnek, és az önálló szocialista párt megerősítésére helyeznék a hangsúlyt.

A jelenlegi elnök a múlt emberének tartja Gyurcsány Ferencet, és azt szeretné, ha a baloldalt ismét csak az MSZP-vel azonosítanák.

A szocialista EP-képviselő pedig többször keresetlen szavakkal illette a DK-s pártelnököt, az ő álláspontja talán a legélesebb ebben a kérdésben. Szanyi Tibor elnökként azonban könnyen Mesterházy Attila sorsára juthat, aki ugyan sokáig megpróbált ellenállni Gyurcsány Ferenc nyomásának, de a szocialista párt vezetésből kiszorult politikusok nyomására és puccsveszélytől tartva megadta magát, amely a 2014-es összefogáshoz és annak vereségéhez vezetett a választásokon – olvasható az elemzés összefoglalójában.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Be kene mar latni vegre az MSZP-nek ezt az egyszeru kepletet: DK nelkul nincs fideSS valtas, DK pedig nincs Gyurcsany nelkul. Ez ilyen egyszeru.
Ha valoban le akarjak valtani orban es sleppjet, akkor el kell ezt fogadniuk, es ebben az iranyban targyalni a tisztujitasrol. Maskulonben ertelmetlen idopocsekolas az egesz, na es a valasztok atverese, mert mind az MSZP mind a DK szavazok szeretnek elzavarni a fideSSt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Be kene mar latni vegre az MSZP-nek ezt az egyszeru kepletet: DK nelkul nincs fideSS valtas, DK pedig nincs Gyurcsany nelkul. Ez ilyen egyszeru.
Ha valoban le akarjak valtani orban es sleppjet, akkor el kell ezt fogadniuk, es ebben az iranyban targyalni a tisztujitasrol. Maskulonben ertelmetlen idopocsekolas az egesz, na es a valasztok atverese, mert mind az MSZP mind a DK szavazok szeretnek elzavarni a fideSSt.
wagabund
@Yoda69: illő tisztelettel annyit tennék hozzá, hogy tóbiást, szanyit is el kellene küldeni"pihenni" sőt az a fiatalember sem alkalmas a vezetésre..maradna Molnár..
az emeszpé sajátmagának okoz kárt, ha szanyit, tóbiást egyáltalán jelöltként kezeli..

persze a fidesz ezzel nem ért egyet, ők kimondottan szanyit szeretnék látni, mint pártvezetőt..a fidesz örömtüzeket gyújtana megválasztása esetén...
el nem tudom képzelni, hogy akad ember, aki rá szavaz(na)
Yoda69
@wagabund: En sem ertem hogy merulhetett fel szanyi neve. Szanyi hangulat ember, teljesseggel alkalmatlan felelos partvezetonek.
justhpeter
Aki erre a DK-ra és erre az mszp-re szavaz, az megérdemli a sorsát.
Yoda69
@justhpeter: Miert, van masik DK es MSZP is?
adrenalink
@Yoda69: 14:49-re Valamit nagggyon nem értek! Gyurcsány nem hülyegyerek. Elévülhetetlen érdemei voltak a fityisz 2/3-os győzelmében. Elismeri, hogy Ő egy megosztó személyiség. Akkor most mi a fenét akar?
Yoda69
@adrenalink: Gondolom levaltani a fideszt.
A fideSS 2/3-os gyozelme nem neki, hanem az ot elarulo MSZP-s patkanyoknak koszonheto
radikalisdemokratak
Yoda69!

igen, van!
van olyan dk, és mszp is, amelyik nem hívő, mint a csuti férgei, hanem normális, felnőtt ember, aki viszolyog attól, amit ezek ma művelnek magukat demokratikus ellenzéknek meghatározva.
Harangozó Tamásban van lehetőség,
.
DE
.
az a lehetőség
.
TÉNYLEG A GYURCSÁNY ELŐTÉRBE HELYEZÉSE NÉLKÜL ÉLETKÉPES!
.
Gyurcsánynak fel kéne végre ismrenie a lehetőséget arra, hogy a háttérbe visszahúzódva,
.
DE
.
nem eltűnve, ha kell,
.
ISMÉTLEM, CSAK HA KELL!
.
akkor megszólalva segítse, s ne gátolja a szükséges valódi összefogás létrejöttét.
.
a Radikális Demokraták programja tartalmazza a megoldást, s abban szerepel, hogy
.
MINDENKINEK ALÁ KELL VETNIE MAGÁT A KÖZÖS CÉL ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, AKÁR SZEMÉLYES AMBÍCIÓI HÁTTÉRBE SZORÍTÁSA ÁRÁN IS A CHARTÁNAK, AMI MEGHATÁROZZA A MEGVALÓSÍTANDÓ CÉLOKAT, S AZOK MIKÉNTJÉT IS!
.
sajnos kénytelen vagyok kiemelni ezeket a sorokat, tekintettel arra a tényre, hogy mind a mai napig ezt nem fogták fel még rengetegen azok közül, akik magukat demokratának, s a csuti renszere ellenfelének tartják magukat.
adrenalink
@Yoda69: És győzelem esetén szerinted a "patkányokkal" hogy tudna együtt kormányozni, ha egyáltalán sikerülne valahogy egy kormányt összeeszkábálni...?
justhpeter
@Yoda69: Gyurcsány akarja leváltani a fideSSt ? Varjúval és Vadaival ? Remélem ez komoly, mert viccnek kicsit durva.
Yoda69
@adrenalink: A MSZP-ben rengeteg nagyon jo politikus van. Pl.Botka, akit nagyra tartok. A patkanyokat azokra ertettem, akik elarultak ot az oszodi beszed utan. Es a mai napig az MSZP soraiban ulnek. Nos oket kellene elsok kozt kivetnie a partnak ha meg akarnak ujjulni.
@justhpeter: Mi a baj veluk?
Yoda69
@radikalisdemokratak: Mi valtozna Gyurcsany visszalepesevel? Akik a demokracia ellensegei azok se igy se ugy nem szavaznanak a DK-ra vagy az MSZP-re. Viszont Gyurcsany szemlye, karaktere sok embert hoz a demokratikus oldalra. Az oszodi beszed ota ot tartom az egyik legegyenesebb politikusnak.
F_Viktor
@Yoda69: Írod:
"Be kene mar latni vegre az MSZP-nek ezt az egyszeru kepletet: DK nelkul nincs fideSS valtas, DK pedig nincs Gyurcsany nelkul. Ez ilyen egyszeru."

Nem biztos, hogy az MSZP-nek kellene ismernie a képletedet, a gondot ott látom, a demokráciára szavazók nem hajlandók elfogadni Gyurcsányt. Az MSZP pedig próbálja kiszolgálni szavazóit, s elhatárolódnak Gyurcsánytól, próbálják perifériára szorítani.

Írod:
"Akik a demokracia ellensegei azok se igy se ugy nem szavaznanak a DK-ra vagy az MSZP-re."

Így igaz.
Viszont ők vannak kisebbségben.
Ezért kellene a választóknak elfogadniuk, hogy csak a demokraták összefogásával lehet a maffiát elzavarni.
Mert több az MSZP-ből, Gyurcsányból kiábrándult, orbánból nem kérő, jelenleg a szavazófülkét messzire elkerülő demokrata, mint MSZP és DK szavazó.
koszpeko
@F_Viktor: Yodával értek egyet.
Ugyanis ha láttad a dunaújvárosi eredményeket akkor teljesen reális az összefogásról, az elvárás.
De nem 3 hónappal a választások előtt mint 14-ben,hanem már most kellene leülni és közös kormányprogramot kidolgozni.
radikalisdemokratak
Yoda69!
.
a beszéddel kapcsolatban egyetértünk, az egy tisztességes beszéd volt.
.
DE
.
a meglátásod abban a tekintetben, hogy csak és kizárólag a "demokrácia ellenségei" azok, akiket elriaszt Gyurcsány személye, nem állja meg a helyét.
nagyon sokunknak, kik tovább látunk az orrunknál, Ferkó egy kollaboráns árulóvá vált azzal, hogy beült bohóckodni a csuti geci parlamentjébe.
nem kívánok belemenni a párfinanszírozás kérdésébe, a médiamegjelenési lehetőségekbe, mert a terepen dolgozva , közösségi médiát használva, a nemzetközi botrányt kiaknázva - a demokratikus erők nem indultak a választásnak álcázott csaláson, melyet a csuti geci vezényeltetett le magának - többet elérhettek volna, mint így.
ám sokkal kényelmesebb eljátszani a szerepet, mindenáron vezérnek lenni, tetszelegni "az ember, akitől orbán retteg" szerepében, ellehetetleníteni minden új, reményteljes kezdeményezést, mintsem valóban tenni!
F_Viktor
@koszpeko: Írod:
"Ugyanis ha láttad a dunaújvárosi eredményeket akkor teljesen reális az összefogásról, az elvárás."

Dunaújvárosról annyit tudok, ha összeadjuk a DK és az MSZP szavazatait, akkor annak összege nagyobb, mint amit a fitymakkos kapott.
Egyszerű matek, csak sajnos nem így működik a gyakorlatban. Ez történt 14-ben is.
Mert akkor is a választók nyafogtak, hogy én nem voksolok Gyurcsányra, én nem adom a szavazatomat Bajnainak, én nem kérek az MSZP-ből...
Ezért inkább otthon maradt a magyar demokraták nagyobb része.
S ezt a tendenciát ismerik a politikusok is (biztos vagyok benne, hogy szondázzák a szavazókat), ezért volt a nagy egyet nem értés 14-ben, s most is.
Amíg ELŐSZÖR is a szavazók fejében nem tudatosul amit mindhárman szeretnénk, addig lazán nyer a fityesz.
koszpeko
@F_Viktor: Ezért írtam,hogy már most le kéne ülniük.
Nem az utolsó utáni pillanatban.
Gyurcsány ezért harcol.
De már úgy tudom Botka is bejelentette,hogy nem kér a D.K.-ból.
Akkor viszont az M.Sz.P. újabb 4 évre a nyakunkba ülteti a narancsködös bandát.
F_Viktor
@koszpeko: Hidd el, minden pártot az érdekli, hogyan tudnának több szavazót megnyerni.
Az MSZP-nél is biztosan folyamatosan értékelnek, s ha majd a szavazók hajlandósága azt prognosztizálja számukra, hogy egy DK-s összefogással több szavazóhoz jutnak a jelenleginél, akkor majd leülnek tárgyalni pl. Gyurcsánnyal.

2018-ban a fityeszt senki nem fogja megverni, ha az EU továbbra is ilyen engedékeny marad a diktátorral.
kkalman
Ezt már többször írtam, de úgy vélem, nagy igazság, hogy az ellenzék egy óvodáscsoportra hasonlít, amelyik a homokozóban az egy darab homokozó lapátért veszekszik. Ki kellene végre mászni a homokozóból, és felnőni a feladathoz, Orbán és a fitymasz leváltásához.
Jozefina
Hülye MSZP-sek Gyurcsány nélkül nem megy!!! Tetszik nem tetszik ezt tudomásul kell venni!!!
Csizmás Kond
Van mszp Ferenc nélkül sőt azt kéne bebizonyítsák hogy a renegát nem lehet nélkülük.
eugen4402
Talán eljött a fegyverletétel ideje. Bölcs ember programja így kezdődne:
"Borítsunk fátylat a múltra, mindnyájan emberek vagyunk, tévedhettünk..."
Ennyi. Most foglalkozzunk a jelennel és a jövővel, ne csak a saját boldogulásunkkal. Mert csak a kifejezetten hülyék tesznek egyenlőségjelet a mai, és a tíz évvel ezelőtti külső- és belső viszonyok közé..!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.