A Jobbik az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező. A politikus a vonatkozó javaslat kidolgozására kéri a kormányt.

Azt írta, Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne. Ezek közé sorolta a természetes fényt, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra, egyebek mellett csökkenti a depressziót.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy az Európai Közösségek Bizottságának adatai szerint az energia-megtakarítás 0,01-0,014 százalékos mérlegét a déli országok billentik pozitív irányba.

Kepli Lajos az október 30-i óraátállítási időpontra tekintettel a mielőbbi eltörlést szorgalmazza.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Végre már valaki itt is felvetette. Remélem, valóban a már többször is, tanulmányokban levezetett okok miatt, nem pedig az orosz és török minta miatt. De ha már itt tartunk, az oroszok és törökök nem EU tagok. Az ukránok sem, de ők pont az EU-hoz való húzás miatt vetették el, hogy eltöröljék. Nálunk meg azért fogják, mert tagok vagyunk. Szóval nem lesz ebből semmi, egy fecske nem csinál nyári időszámítást télre. Ahhoz többeknek is kéne csatlakozni, mert amúgy meg káosz lenne, ha csak itt törölnék el. Gondoljunk csak bele, télen egy órányi időeltérés lenne majdnem minden szomszédos országgal. Kivéve Romániát és Ukrajnát, akik télire a mi időnkre vennék vissza az órát, nyáron viszont ismét plusz egyben lennének, akkor meg a többi országgal lennénk egy időben. Na jó, inkább nem folytatom. :)
colibri
Nem lesz abból semmi. A Jobbik azt is kezdeményezte, hogy a férfiakat is engedjék 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Az óraátállítás bonyolultabb dolog, mert érinti a többi európai országot is. (Pedig sokkal jobb volt addig, míg nem volt buherálva az idő!)
karma1
A japanok peldaul sohasem allitottak at az orat. Ez a legnagyobb baromsag, amit az ember kitalalhatott a "gazdasag erdekeben"...
A f@szkalapok, akik kitalaltak, csak egyszer mennenek el egy reggeli fejesre a tejgazdasagba, mert ott a melosok idore vannak megalkudva a farmon dolgozo munkasokkal... Igy is hajnali 3-kor kelnek, hogy 4.30-tol betereljek az allatokat, es altalaban 5-9-ig fejuk meg az allomanyt...

Magyarazzak meg ezt a tehennek is... En marhara utalom, teljesen felboritja az ember termeszetes bioritmusat. A termeszetet nem lehet megeroszakolni.

Annyit ernek csak el ezzel, hogy az emberek a kocsmaban egy oraval tovabb isznak.,...
karma1
@colibri: Nem erint mas orszagokat - egy orszag sem fugg a masiktol. Peldaul nalunk Ujzelandon szeptember utolso heteben alltunk at a nyari idoszamitasra (a minden evben feldobott "toroljuk el vegre ezt a baromsagot" cimu koveteles ellenere), mig Magyarorszagon csak most fogjatok visszaallitani egy oraval az idoszamitast.

Csak annyit jelent, hogy a repulotarsasagok es az utazasi irodak tudomasulveszik ezt a tenyt, es mindenhova a magyarorszagi erkezesi-indulasi idopontokat irjak be.
Szoval semmit nem jelent, kizarolag csak elhatarozas kerdese.
Nem szuletett meg hatastanulmany, ami egyertelmuen megallapitotta volna, hogy az atallitas gazdasagi elonyokkel jarna-e.
A vendeglatoiparban, elelmiszerkereskedelemben 24/7 mennek a hutogepek, a korhazakban a kozvilagitasban egyek kozintezmenyeknel ugyanugy 24 oras a szolgalat.
(A kozvilagitason sem tudnak sporolni, mert errefele nem felgyujtjak a villanyt egy bizonyos idopontban, amit a kozigazgatas hataroz meg, hanem fenyerzekeny erzekelokkel egy bizonyos fenyerteknel automatikusan kapcsol be a kozvilagitas.
karma1
@anka: Imadlak... Megint megnevettettel... Mi meg az osi modon csinaljuk - igazi tehennel es fejogeppel...:o)))
karma1
0.945-re: ... ertelmesebben, : a farmerek vannak egy bizonyos munkakezdesre megallapodva a melosokkal, igy azok minden reggel ugyanabban az oraban kell, hogy munkaba alljanak...
anka
@karma1: - örülök neki..., egy kis humor nélkül elképzelhetetlen mai helyzet!
img28.dreamies.de/img/231/b/fd1by0wy3ym.gif
- röhögünk saját nyomorunkon...
eugen4402
Ezt a harcias kiállást hiányoltam a magyar ellenzéki pártok palettájáról..!!!
Így kell ezt fiúk, szebbnél-szebb jövőt, és "le az óraátállítással!"...utánam!..vagy előttem! vagy mindegy, csak fussunk, hadd lobogjon a hajunk..! (kopaszok felmentve)... Mellesleg hülyeség volt bevezetni, írtam már drága mesterem észrevételét anno: "- ha takarékoskodni akarnak, ne az órát állítgassák, hanem a Napot -"...
karma1
@anka: Mi van a bogreben? BEDECO?...:o)))) Koszi, ez nagyon tunderi...:o))))
Hellcat
Ez most olyan fontos? De tényleg ez ma az ország legnagyobb problémája?
karma1
@Hellcat: Nem, de ebben legalabb egyedul allnak , ezt onalloan a jobbik talalta ki, mint megoldando problemat...

Kulonben igazad van...:o)))
Hellcat
@karma1: Nem mondom, hogy hülyeség...csak ráérnénk akkor foglalkozni ezzel ha már a fidesz éppen nem a diktatúrát építi mondjuk...
karma1
@Hellcat: Eloszor is ertettem am, amit irtal...:o)) Persze, hogy ez nem annyira fontos, de mivel MOST aktualis, valoszinu azert hoztak fol. Azzal egyutt meg mar tul keson...
Hellcat
@karma1: Igazad van végül is neked is. Csak soha nem értettem ezt...Majdnem minden középszerű irodai munkánál ALAP követelmény a priorizálás. Igazán nekiállhatnánk ők is :D
karma1
@Hellcat: Ugye ezt nem mondod komolyan???...:o))) Te KOMOLYAN azt hiszed, hogy ezeknel barminek a vegrehajtasa osszfugg az ertelemmel? Mert en nem ugy veszem ki...:O)))
Hellcat
@karma1: Jó jó tudom, hogy ezektől távol áll a munka...a Kósától még az összefüggő mondat képzés is... :D Átlagos elvárásaim vannak a politikusaink felé, de eddig nem sikerült megütniük :D Mi lenne ezekkel, ha a versenyszférában kéne munkát keresniük???
karma1
@Hellcat: Az elso nap ehenhalnanak... Akkor viszont nem lenne kar ertuk, mert bebizonyitottak volna, hogy mennyit is ernek...
colibri
@karma1: Ha nem is előírás, de spórolni sem lehet vele, ugyanakkor kimutatott az állatok, emberek egészségére történő káros hatása, akkor mi a fancos nyavajának ragaszkodnak hozzá kormányok, már 1980 óta folyamatosan? Legalább hallgatnának most a Jobbikra és kivezetnék ezt a rossz döntést. Szerintem a többségnek tetszene, ellentétben a vasárnapi boltzárral.
Hellcat
@karma1: Ezért mondogatom régóta, hogy a politikusnak a minimálbér mondjuk háromszorosát adnám...Aki tenni akar valamit a hazáért az annyiért is ott marad...megélni pedig meg lehet belőle. Akinek meg nem tetszik az elmehet a versenyszférába.
csa-csa
be sem kellett volna vezetni!
ettől a nap nem kel és nyugszik előbb vagy később
karma1
@colibri: Pontos a meglatasod nagyon. Be sem kellett volna vezetni, mert a hatasa karos a bioritmusra,...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.