Az uniós bírálat ellenére a magyar kormány elkötelezett a reklámadó szabályainak megtartása mellett, és mindent elkövet azért, hogy megvédje azt az "innovatív magyar kezdeményezést", amellyel a reklámtevékenységet végző világcégektől is beszedhető az állami költségvetést megillető adó – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az Európai Bizottság állásfoglalásának megjelenése után.

Az EB pénteken hozta nyilvánosságra, hogy az uniós joggal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak tartja a reklámadó mértékrendszerét, emellett elrendelte az általa vélelmezett gazdasági előny megszüntetését. A brüsszeli testület azt kifogásolta, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri a 100 millió forintot – az adózással összefüggő adóadminisztrációs költségek minimalizálása miatt –, nem kell reklámadót fizetni.

Az NGM szerint a bizottság döntése ellentétes az uniós joggal. A reklámadó sávosan progresszív mértékrendszere ugyanis nem sérti az állami támogatási szabályokat, mert az azonos helyzetben lévő vállalkozásoknak, vagyis az azonos árbevétellel rendelkezőknek azonos összegű adót kell fizetniük – áll a közleményben. Hozzátették, így a szabályozás eleve nem lehet szelektív, nem eredményezhet állami támogatást, és mindezt az Európai Bíróság több releváns ítélete is alátámasztja.

A bizottság döntése nemcsak a tagállami adószuverenitást és uniós jogot sérti, hanem diszkriminatív is Magyarországgal szemben, a brüsszeli testület ugyanis nem kifogásol olyan tagállami reklám-adószabályozást, amely különbséget tesz a különféle reklám-közzétételi módok adóztatása között – hangsúlyozták.

Magyarország még Brüsszel kérésére sem fog visszamenőlegesen semmilyen közterhet elkérni a reklámadó-mentességben részesülő kisvállalkozóktól – szögezték le. "A magyar kormány nem hagyja, hogy a reklámozási tevékenységből jelentős bevételre szert tevő, digitális világcégek – az államkasszát megkárosítva – kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól" – hangsúlyozták.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
" kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól"

Hurrá, ezek után Andy Vajna is fizetni fog a szerencse játék biznisz, akarom mondani mutyi után??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Perwool
" kivonják magukat a közterhek megfizetésének kötelezettsége alól"

Hurrá, ezek után Andy Vajna is fizetni fog a szerencse játék biznisz, akarom mondani mutyi után??
Lepényleső
Abban igazuk van,hogy pénzt csak onnan lehet elvenni,ahol van,de mi lesz akkor,ha erre a
felismerésre jut a kiszipolyozottak többsége is?
justhpeter
Orbánék már mindenhonnan pénzt akarnak elvenni, de sokat.
Nessy
De szép is lenne, ha csak "digitális világcégek" károsítanák az államkasszát! Orbán "jjobbkeze" többet eltüntet, mint Ali baba és a negyven rabló!
Perwool
@justhpeter: + a jogi végzettségük(papíron) kevés ahhoz, hogy az EU jogokat megértsék!
Gondolom ezért nem tudják mit tehetnek.De mit várhatunk, saját törvényeiket sem tartják be!
mekkelek
Rá kell küldeni a nav-ot a google-ra csak legyen tolmács a közelben. A vajna bandi is fog adót fizetni?
papa.49
A fütyisz a jogot mindig úgy értelmezi, hogy neki legyen jó!!!
Az Unióban nem ilyen fékegyelműek ülnek, mint itthon a bársonyszékekben!!!
nevemnick
Úgy néz ki, hogy a Kim Jong-un európai bandájának teljesen mindegy, hogy 2018-ban újra csalással nyernek e vagy sem, mindenesetre bebiztosítják, hogy ne csak a zsebpiszok foglalja el a helyet az öltönyükben. Retek egy társaság.
Eladott Ország
A pocokpofájú kormányzati stróman Vajna közpénzen vett tévéje Romániában adózik. Ezzel többszáz milliótól esik el a magyar állam. Ez a fideszes kettős mérce.
Cefi
Digitális analfabéták és tsz. jogászok gyülekezete. Mit várunk egy olyan kormánytól, ahol a miniszterelnök nem tudja mi a különbség a fax és az email között? Szerintem a google-t sem tudja értelmezni. Valószínűleg azt hiszi, az valami bonbon.
papa.49
@Cefi: Én ajánlanék a hazugovicsnak igazi ,,bonbont,, a retyiből!!!
Cefi
@papa.49: önkéntes adózónak jelentkezem!
papa.49
@Cefi: Lennénk jó páran ,,önkéntes adózók,,!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.