Kísérleti projektként már jövőre elindul az Európai Unió ingyenes Interrail programja – tájékoztatott Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

Ujhelyi arról számolt be az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből.

Mint a képviselő írta, közel két év megfeszített munkája után megvan a mérföldkőnek számító első siker az ingyenes Interrail-bérlet programmal kapcsolatban.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

"A javaslat mentoraként azt tartom elsődleges célnak, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat. Ez a program sok tízezer magyar fiatal számára jelenthet egyedülálló lehetőséget. Most, amikor az Európai Unió létét és értelmét számos populista erő kérdőjelezi meg, ez egy hosszú távon érvényes és eredményes válasz lehet az európai közösségeket szétverni szándékozóknak" – fogalmazott Ujhelyi, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Horizont: Én is szoktam néha virtuálisan barangolni főleg külföldön de láttam már nagyon szép magyar helyeket is. Amikor a saját házunkat néztem meg, az ablakban ott állt a halott édesanyám...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
@Horizont: Nekem tök mindegy, hogy fiatal vagyok vagy öreg mert világmegismerés szempontjából a lényeg ugyanaz. Az életem folyamán regnáló hatalmak mindig gondoskodtak róla, hogy még véletlenül se legyen alkalmunk megismerni személyesen a földrészünket, Európát. Az elvtársak megtiltották a szabad utazást (sokunknak még háromévente is) de legalább itthon megpróbáltak velünk valamennyire emberségesek lenni a rendszerváltás előtti időben. A kapitalista urak pedig a képünkbe hazudták, hogy szabadok vagyunk pedig dehogy. Eszelősen vigyáznak, hogy még véletlenül se jusson eszünkbe világot látni, hiszen még az itthoni életünket is csak nehézkesen tudjuk valahogy finanszírozni a sokunk számára esélyes élethosszig tartó munkával megkeresett jövedelmünkből. Marad nekünk a virtuális világ.
emerencia
@Horizont: Én is szoktam néha virtuálisan barangolni főleg külföldön de láttam már nagyon szép magyar helyeket is. Amikor a saját házunkat néztem meg, az ablakban ott állt a halott édesanyám...
emerencia
@Horizont: Örültem neki, hálás vagyok érte a guglinak. Sajnos már levették.
Szókrakész
És az idősekkel mi van?!?!?!
Ja, hogy azok dögöljenek meg, mert már nem agymoshatók?!?!?!
A fiatalok agyát kell kihipózni, olyan gyorsan, míg csak lehet?!?!?!
Szókrakész
@Horizont: Persze örülök.
Egyes régiókban nagymértékben meg fog ugrani az alkoholfogyasztás.
Lesznek piaparadicsomok, ifjúsági turista "látványosságok".
A különböző fesztiválok látogatottsága megugrik.
Ott full bedrogozva, bepiálva azt se fogják tudni hol vannak.
A detoxok telt házat könyvelhetnek majd el egyes szezonokban.
A múzeumok látogatottsága garantálom nem fog jelentős mértékben változni.

Ez is egy üzlet csak, mint a migráncsáradat.
Ezt is valakik irányítani fogják, szervezetten célirányosan terelik majd.

És persze mindezt az európaiak adójából.
Mert onnan lesz elvonva rá a pénz.
emerencia
@Horizont: @Szókrakész: Senki nem sajnálja a fiataloktól ezt a lehetőséget. Gondolom a gazdag nyugati adófizetőknek meg sem kottyan ez az összeg. Az esetleges balhékat pedig már megszokták, hiszen az ő fiataljaik sem mindannyian angyalok.

Az idősebbek gondjai függetlenek ettől. Én már annak is örülnék, ha végre lenne egyáltalán nyugdíjam és nem kellene félni az időskori anyagi ellehetetlenüléstől. Európai polgárként még erre is fogy a reményem sok sorstársammal együtt, hiszen orbániában az az alapelv, hogy akik anno áldozatai voltak a rendszerváltásnak már úgyis "megszokták" az újabb és újabb csapásokat, nem fognak hisztizni még akkor sem, ha végkimerülésig dolgozniuk kell mások boldogulásáért. A mi fogyasztási adónk és szavazataink nem hiányoznak a hatalomnak, s ha mégis elégedetlenkednénk simán ránk lehet uszítani a társadalom többi részét. Ez Magyarországon egy régi, bevált recept.

Hátha fiataljaink látván a külföldi példákat rájönnek arra, hogy a gyűlölködés, a társadalom egyes rétegeinek agyagba döngölése nélkül az ő személyes jövőjük is biztonságosabb. Én ebben reménykedem.
namihami
Azok a fiatalok, akiknek az anyagi és egyéb lehetőse megengedi, hogy 22 vagy akárhány napig, beutazzák Európát, azok eddig is megtették, tehették, ingyenjegy nélkül. Akik pedig annyiból élnek vagy segélyen esetleg munka nélkül vannak, na azoknak ez csak arra jó, hogy néhány becsületes qrva anyátokkal gazdagítsák szépséges anyanyelvünk eddig sem szegény kincstárát.
Vajon mi a francból veszi bárki a bátorságot, hogy egy ilyen hírrel froclizza azokat, akik mindennapos megélhetési gondokkal, esetleg családi- anyagi nehézségekkel küszködnek.
Higgye el mindenki, hogy akit a pénzügyi oldala nem érint a dolognak, az úgyis tudja vagy tudni fogja ezt a bulit is.
A többiek pedig, ahogy eddig, úgy ezután se számítanak.
idppp
@Szókrakész: Mindenki magából indul ki! Lehet, hogy a maga családja ilyen, hogy a gyerekei isznak, drogoznak, műveletlenek, de hát ha ezt látták otthon miért ők a hibásak? Nagyon sajnálom magát, hogy ilyen keserű! Azok a fiatalok akiket én ismerek nyitottak a világra, szépre, jóra, műveltek, kifejezetten igénylik a kultúrát, nem hívei a passzív pihenésnek, minél többet szeretnének látni a világból, személyesen megtapasztalni más népek mindennapjait, megismerni művészetüket, múzeumaikat, tárlataikat, zenéjüket, és igen, ide tartozik a könnyűzene is! Nagyon örülök az EU ezen kezdeményezésének, sok fiatal számára nyújt kiváló lehetőséget Európa jobb megismerésére, a nyelvek gyakorlására! Nem vágynak luxusra, meg fogják találni az olcsó étkezési és szálláslehetőségeket, mint mi annak idején. Mi csak a szocialista országokat járhattuk be autóstoppal, mentünk is minden évben legalább 1 hónapra, szereztünk barátokat, felejthetetlen élményeket, fillérekből megoldva a nyaralást. Biztos vagyok benne, hogy a mai intelligens, okos fiatalok is nagyon "jó balhénak" fogják találni, a szó nemes értelmében, mint mi anno!
Szókrakész
@idppp: A propaganda minisztérium nyilatkozott.
Szókrakész
@idppp: "Nagyon sajnálom magát, hogy ilyen keserű! "

Nem kell sajnálni, lesajnálni.
A saját gyerekeivel foglalkozzon, ha már ilyen csúcs szülő és ilyen csúcs család áll mögötte.
Akkor biztos, hogy minden Volt, Sziget, Sound, ... fesztiválos gyerekek az ilyen szülők gyerekei.
Csak az enyémek isznak, drogoznak, kulturális nihilek ...
Még jó, hogy van aki, akik(ön is) tartja a lelket a magyar és összeurópai kulturális életben.
Mert én(savanyú, keserű) csak a negatív xart látom benne.
Igenis teremtsen le, nehogy már a pénzpazarlás ellenes tábor kerüljön fölénybe.
Mellette mi az, hogy én lenézem a Győzike társadalmat, a Való Világhoz közöm nincs, de okoskodok róla.
Teljes mértékben igaza van.
Mi egy alkoholista, drogos dinasztia vagyunk, a detoxon évszázadokra visszamenően fellelhetőek a családi papírok.
Még jó, hogy olyanok is vannak, mint ön és családja, akik azért még tartják a lelket a nemzetben, az EU-ban.
Mi is lenne önök nélkül?!?!
Teljesen elkorcsosodna Európa.
fekete
Asztan mibol el 22 napig a 18-eves mig utazgat az EU-ban?
emerencia
@namihami: @fekete: Egyértelmű, hogy ez a lehetőség az európai középosztály gyermekeinek lett kitalálva. Ők el tudják látni annyi pénzzel az ifjat, hogy normális szállásokon, biztonságban lehessenek. A többiek úgy fognak járni mint az én felnőtt, ötvenen felüli német rokonaim: bár megengedhettek volna maguknak egy normál panziót, ők romantikáztak a mama szűkebb óhazájában és a legeslegolcsóbba mentek, hiába figyelmeztettük őket. A mocskos ágynemű, a mellékhelyiségek állapota, a nem éppen bizalomgerjesztő emberek látványa egy éjszaka meggyőzték őket, hogy idő előtt eltávozzanak. Az USA-ban élő testvér pár év múlva már egy átlagos, drágább, jobb környéken lévő előre lefoglalt panzióban szállt meg és biztonságban, nagyon jól érezte magát a városunkban.
wpym
Inkabb az erdekel, hogy idehaza meddig lehet meg ingyen vagy szinte ingyen vonatozni???
(Nyuggerek, ciganykartyasok - MAK kartya, hadigondozottak, kozalkalmazottak, un. nagycsaladosok, stb...)
idppp
@fekete: Mondjuk elmegy dolgozni, millió diákmunka van, és a saját maga által keresett pénzből!
idppp
@emerencia: Nem igaz amit ír! A fiatalok nagyon olcsón találhatnak egész Európában szállást, olcsó étkezési lehetőséget.Nem kell rinyálni, rájuk kell bízni, meg fogják találni a módját, hogy remekül érezzék magukat. Öreglányok ne szóljanak bele, ez a lényeg, ne akarjanak mindig mindenkit irányítani, ne nyomuljanak állandóan! Egy ilyen utazásnál magasan a legnagyobb tétel az útiköltség, na, ennek terhét vette le a nyakukból az EU! Hogy lehet valaki ennyire savanyú, kákán csomót kereső, ahelyett, hogy örülne milyen jelentős anyagi tehertől szabadulhatnak meg a fiatalok és a szülők, és milyen óriási lehetőség hullott az ölükbe! Van akinek a szar is ízetlen...
emerencia
@idppp: A neten tegeződünk minden korosztállyal. A személyeskedések pedig nem érvek. Én nem sértegettelek a más véleményedért, nem hazudtoltalak meg így joggal elvárom, hogy tisztelettel válaszolj. A saját gyermekeidet nyugodtan elküldheted fillérekkel világot látni lesz ami lesz alapon, ez a te felelősséged, én nem szólok bele. Ettől még nem kellene illetlen szavakkal illetni mindazokat akik nagyobb felelősséget éreznek az Európában kiránduló fiatal felnőttek iránt.
verőce21
Ez nagyon jó kezdeményezés, csak ki kellene terjeszteni az igénybe vehető korhatárt, modjuk úgy, hogy 18-23 éves kor között veheti igénybe a fiatal egy alkalommal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.