Magyarországon 2010 után fordulat következett be az egészségügy finanszírozásában és számos területen javultak a mutatók, ezt támasztja alá az OECD nemrég megjelent Egészségügyi Körkép elnevezésű éves jelentése is – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Kifejtette: a jelentés szerint az addigi meredek esés után a GDP közel másfél százalékának megfelelő forrásbővülés történt az egészségügyre fordított kiadások terén. Az OECD adatai is visszaigazolják, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyarok könnyebben juthatnak hozzá sportolási, egészséges étkezési és orvosi ellátási lehetőségekhez – mondta Rétvári Bence.

Kiemelte: Magyarországon a gyermekek az uniós átlagnál nagyobb biztonságban vannak a legjellemzőbb fertőző betegségektől, mert 99 százalékuk megkapja a gyermekkorban fontos oltásokat, míg az EU-átlag ennél alacsonyabb (96 százalék). Ennek köszönhetően a gyermekek körében Magyarországon jelentősen visszaszorult mind a kanyaró, mind pedig a szamárköhögés.

Fontos nemzetközi visszajelzés a mindennapos testnevelés bevezetésének eredményességéről, hogy a 11-15 évesek átlagosan többet mozognak uniós kortársaiknál – folytatta az államtitkár. Hozzátette, a gyermekkori sportolás legfőképp az iskolában valósul meg, és az életrend részévé váló rendszeres sport az egészség megőrzésének egyik legfőbb garanciája.

Rétvári Bence kitért arra, hogy a világszerte kiemelt problémának számító mellrák és prosztatarák esetében is a kedvezőbbek közé tartozik a magyar helyzet. Az OECD felmérése szerint hazánkban a nők 0,055 százaléka küzd ezzel a betegséggel, míg az európai uniós átlag jóval magasabb, 0,074 százalék. A prosztatarák nálunk 100 ezer férfiból 38-at érint, ami alig fele az uniós átlagnak – jelezte.

Rétvári Bence beszélt az egészséges táplálkozás érdekében hozott kormányzati intézkedésekről, amelyek közül a chipsadót és a mintamenzát említette a legismertebbek között. Örömtelinek nevezte, hogy érezhetően javul a napi gyümölcsfogyasztás: az uniós átlag fölött áll Magyarország, a 6. helyre lépett elő.

Szólt arról is, hogy diplomás orvosból 14,5 jut 100 ezer magyarra, míg az EU-s átlag 12,3, a diplomás ápolók esetében pedig ugyanez az arány itthon 40,5, az Európai Unióban pedig 39,1.

Az Emmi államtitkárának összegzése szerint az OECD számai azt mutatják, hogy az elmúlt hat év egészségügyet erősítő és a népbetegségeket megelőző lépései képesek voltak megfordítani a 2010 előtti negatív folyamatokat. Mára elmondható, hogy a magyarok mindennapi élete egy lépéssel egészségesebbé és ezzel teljesebbé is vált – jelentette ki Rétvári Bence.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Tudod, Romvári ,egyszer kipróbálhatnád,milyen betegnek lenni!
Nem így ,névvel, címmel, pénzzel.
Csak úgy csórón, az utcáról, meglepődnél, rájönnél ,szar az élet!
Az ,hogy mennyire próbáljátok védeni ,a menthetetlent, az oké, de mi itt lent éljük a mindennapokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
@evacica: ne az ég , AZ ELMULT nyolc ezt már ők uralták csak nem látnak az orruknál tovább, LÁSD FELELŐS kormányunk +Erzsébet utalvány szervezése bonyolitása nyugdijasoknak, A kitalálástól a kivitelezésig való kommunikáció Lázártól a szóvivőig, értelmes csak a kivülálló KÖVÉR né volt, Ő látott rá normálisan. Nálam a hozzánemértésről szólt, csak a bajom ott van, hogy minden amihez nyultak ilyen a sor meg fekvő nyolcas azaz végtelen.
Nessy
Mindent, és annak az ellenkezőjét is meg tudják magyarázni.
Az, hogy a finanszírozásból évről évre kivonnak milliárdokat, aztán évvégén pár milliárdot nagy felhajtással odavetnek a kórházaknak adósság csökkentésre. Képtelenek a szúk agyukkal felfogni, ha valaminek csak az 50 - 60% finanszírozom, akkor ott adósság fog képződni, vagy romlik a szolgáltatás minősége, mennyisége.
Mert ugyebár a törvény azt mondja, " beteg ellátatlan nem maradhat", de hogy azt esetleg finanszírozni is kellene, arról már nem szól a fáma! Mint ahogy arról sem beszél az álomtitkár úr, hogy minimálisan emeltek a finanszírozáson, és nagyobb arányba csökkentették a finanszírozott esetszámokat. ( tvk). Azaz adtak is meg nem is!
namihami
Vajon a totális elhülyülésben a Bence név és a Parlament, mint munkahely, milyen korrelációban lehet egymással? Rétvári és Tuzson. Csak a leginkább eklatáns képviselőket próbáljam jelezni.
Persze, nem csak ez a keresztnév van csak. Szó lehet mondjuk a K. Lajos, L. Jancsibohóc (jaj ne, a bohóc jó volt) vagy a R. Március és így tovább. Hadd ne kelljen mindre utalnom.
idppp
Rétvári egy ritka szemét állat, hogy rohadt volna az anyjában!
kukac50
Akkor miért elavult gépekkel dolgoznak a kórházak? A 21 századnak megfelelő ellátást szeretnénk! Felszerelésnek és orvosnak is ennek az elvárásnak meg kell felelni!
Magán klinikai orvosok is ugyanazt tanulták mint az állami kórházakban dolgozó orvosok, és ég és föld a kettő orvosi ellátás között!
Törölt felhasználó
Elmehtenél egy végbél tükrözésre az egész gecis fidesz-kdnp retkekkel együtt, persze átlag polgárnak öltözve... Utána hazudj bele a mikrofonba te senkiházi, szegényeket, kiszolgáltatottakat propagandára felhasználó műkeresztény szarházi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.