Magyarországon 2010 után fordulat következett be az egészségügy finanszírozásában és számos területen javultak a mutatók, ezt támasztja alá az OECD nemrég megjelent Egészségügyi Körkép elnevezésű éves jelentése is – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-vel.

Kifejtette: a jelentés szerint az addigi meredek esés után a GDP közel másfél százalékának megfelelő forrásbővülés történt az egészségügyre fordított kiadások terén. Az OECD adatai is visszaigazolják, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyarok könnyebben juthatnak hozzá sportolási, egészséges étkezési és orvosi ellátási lehetőségekhez – mondta Rétvári Bence.

Kiemelte: Magyarországon a gyermekek az uniós átlagnál nagyobb biztonságban vannak a legjellemzőbb fertőző betegségektől, mert 99 százalékuk megkapja a gyermekkorban fontos oltásokat, míg az EU-átlag ennél alacsonyabb (96 százalék). Ennek köszönhetően a gyermekek körében Magyarországon jelentősen visszaszorult mind a kanyaró, mind pedig a szamárköhögés.

Fontos nemzetközi visszajelzés a mindennapos testnevelés bevezetésének eredményességéről, hogy a 11-15 évesek átlagosan többet mozognak uniós kortársaiknál – folytatta az államtitkár. Hozzátette, a gyermekkori sportolás legfőképp az iskolában valósul meg, és az életrend részévé váló rendszeres sport az egészség megőrzésének egyik legfőbb garanciája.

Rétvári Bence kitért arra, hogy a világszerte kiemelt problémának számító mellrák és prosztatarák esetében is a kedvezőbbek közé tartozik a magyar helyzet. Az OECD felmérése szerint hazánkban a nők 0,055 százaléka küzd ezzel a betegséggel, míg az európai uniós átlag jóval magasabb, 0,074 százalék. A prosztatarák nálunk 100 ezer férfiból 38-at érint, ami alig fele az uniós átlagnak – jelezte.

Rétvári Bence beszélt az egészséges táplálkozás érdekében hozott kormányzati intézkedésekről, amelyek közül a chipsadót és a mintamenzát említette a legismertebbek között. Örömtelinek nevezte, hogy érezhetően javul a napi gyümölcsfogyasztás: az uniós átlag fölött áll Magyarország, a 6. helyre lépett elő.

Szólt arról is, hogy diplomás orvosból 14,5 jut 100 ezer magyarra, míg az EU-s átlag 12,3, a diplomás ápolók esetében pedig ugyanez az arány itthon 40,5, az Európai Unióban pedig 39,1.

Az Emmi államtitkárának összegzése szerint az OECD számai azt mutatják, hogy az elmúlt hat év egészségügyet erősítő és a népbetegségeket megelőző lépései képesek voltak megfordítani a 2010 előtti negatív folyamatokat. Mára elmondható, hogy a magyarok mindennapi élete egy lépéssel egészségesebbé és ezzel teljesebbé is vált – jelentette ki Rétvári Bence.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Tudod, Romvári ,egyszer kipróbálhatnád,milyen betegnek lenni!
Nem így ,névvel, címmel, pénzzel.
Csak úgy csórón, az utcáról, meglepődnél, rájönnél ,szar az élet!
Az ,hogy mennyire próbáljátok védeni ,a menthetetlent, az oké, de mi itt lent éljük a mindennapokat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zeta
Tudod, Romvári ,egyszer kipróbálhatnád,milyen betegnek lenni!
Nem így ,névvel, címmel, pénzzel.
Csak úgy csórón, az utcáról, meglepődnél, rájönnél ,szar az élet!
Az ,hogy mennyire próbáljátok védeni ,a menthetetlent, az oké, de mi itt lent éljük a mindennapokat!
Grafix69
Na még ez kellett , Bence , igazi seggnyaló.
Eriksson
Ez a statisztika még igaz is lehet. Csak hát... Gondolom, van aki igénybe tudja venni az Eü. ellátást átlagon felül, van aki csak átlagon alul, vagy sehogy.
Nessy
kedves Rétváry úr!
A DIPERTE oltást ön is megkapta a többi kötelezővel együtt gyermekkorában. Sőt, lehet, hogy még BCG oltást is kapott TBC ellen, ami megint kezd Morbus Hungaricussá válni.
A chips, dohány, egyéb "káros élelmiszer" adójával a költségvetés járt a legjobban. Az önök prevenciós programja verbális. Nagyon szép előadásokat tudnak tartani, de ha már komolyabb diagnosztikára van szükség, akkor egy - két területet leszámítva nem olyan szép a menyasszony, mint amilyenre festik.
Gondolom, ahogy a munkavállalói létszámba benne vannak a külföldön dolgozók, úgy az orvos, szakdolgozói létszámba is belekalkulálják. Arról nem is beszélve, hogy egy szakorvos általában legalább két három szakrendelőben dolgozik heti 4 - 8 órát, Mindegyik rendelő jelenti, mint ott rendelő szakorvost, plusz a kórház, ahol esetleg a főállása van.
Zetával együtt szólva ajánlom, próbálja ki az ellátást inkognitóban!
kisrigó
Mostanában ez az egyik ügyeletes hazugovics. Bármit, bármikor belehazudik a képünkbe. Nagyon jókor szólalt meg a kiváló egészségügyi helyzetről. Senki nem firtatja, hogy ki a felelős azért, hogy feltehetően kevés személyzettel végzik a takarítást, mert nem telik többre. Ez csak egy szelete a bajoknak. Előttem nagyon leszerepelt, mikor az egykori iskoláját tagadta meg szemrebbenés nélkül. Szemben vele az egykori tanára volt őszinte: "sajnálom, hogy ilyennek sikerült nevelnünk téged!" Szánalmas az is, ha komolyan hiszi amit mond, ha meg ő is tudja, hogy hazugság, detto. Szomorú, hogy ilyen percemberkék élősködnek rajtunk!
nevemnick
@Nessy: ,,Zetával együtt szólva ajánlom, próbálja ki az ellátást inkognitóban!"
Szerinted ennek a rétesnek nem ismerik fel az arcocskáját?
Na ugye...
magyarbakancs
Nem is a szintvonallal van itt gond hanem a benne dolgozok magatartásával.
Rengeteg új kórházi szárny újult meg.
Hiába építesz új kuplerájt ha a benne dolgozókat nem cseréled le.
Kevés a nővér és kevés az orvos ezért túlterheltek.
Tudom mert benne dolgozta 36 évig.
Clavigo
Muha-ha-ha-ha-ha...Morbid leszek...Főleg azóta javult a helyzet,,mióta összeszedték a halottakat a kórházi mosdókból..Igaz Buncika ??
Clavigo
Azt kívánom neked Bence,,hogy a Gazdaállattal együtt " legyen szerencsétek "egy vidéki kórház ""XXI.-ik századi körülményeihez ",...Lehet, kimeredne a szemed a meglepetéstől..
Levendula
rétvári! te is 2017. március 16-ra kaptál időpontot az ortopédiai szakrendelésre? Mert ÉN igen!
De kitoltam veletek és elmentem magán ortopéd orvoshoz. Igaz, 5.000.- Ft-ba került, de abból nem részesültök, mert nem kaptam számlát!
papa.49
Hülye kisbence ha egyszer ide elvetődik az OECD. igen mást fog látni mint amit hazudtatok nekik!!!
kulabombaafityiszre
Annyit javult a helyzet,hogy a bezárt kózházi szárny mosdójában lévő hajléktalan halott fűtés hiányában nem büdösödik télen.
lópicigáspár
Van ebben a bandában valaki, aki nem hazug?
tutajos
Tudta?
"...javult az egészségügy helyzete."
HOOOOOL ???
vonotok
Rétvári Bence " úr " ! Van-e olyan felmérésük amely szerint, a beteg szerint javult-e a magyar egészségügy megítélése?
simmering73
A fordulatot látjuk. Több ember hal meg kórházi fertőzésekben mint autóbalesetben. A mosdókban több napos halottak fekszenek. Tovább is van te elmeroggyant, mondjam még?
sziha
Ezek a ... izek szerint van meg valami nem javult Mo.-n?
Eladott Ország
Retekvári: Nem mindenki állami csókos, vazallus, hogy a társadalombiztosítás mellé valamilyen magánbiztosítást is kössön, hogy elkerüljék a várólistát, vagy bekerüljenek a VIP-szobákba és amennyire lehet, elkerüljék a lerohadt állami egészségügyet.
dr. prédikátor
Ej, ej retekvári! hát illik egy körösztényszarszájú államtitkárnak hazudni???
sziha
@dr. prédikátor: illik? Kotelezo. Naluk ez a keresztenykedes.
F_Viktor
@papa.49: Írod:
"Hülye kisbence ha egyszer ide elvetődik az OECD. igen mást fog látni mint amit hazudtatok nekik!!!"

Szerintem is az OECD éves jelentése a kormányzópárt(ok) hazugságai alapján készült, s nem saját vizsgálatai alapján, mert pl. ekkora hülyeség nem kerülhetett volna bele:

"...diplomás orvosból 14,5 jut 100 ezer magyarra, míg az EU-s átlag 12,3, a diplomás ápolók esetében pedig ugyanez az arány itthon 40,5, az Európai Unióban pedig 39,1."

Még a fityesz irányítása alatt álló médiák is elismerik Magyarországon az orvos-, szakápoló hiányt.

De a főcím is egy nagy hazugság, még a fityesz szavazók több, mint 70 százaléka elismeri, hogy minden évben romlik az eü. helyzete, évente több 10 ezer ember hal meg a minősíthetetlen kórházi ellátás következtében.
Az ilyen romváriék lelkén szárad évente egy kisvárosnyi magyar ember elvesztése!
emerencia
@Levendula: Fájós lábú hatvanas kollégám kivárta. Kapott egy lúdtalpbetétet nyolcezer forintért, (tb.nem támogatja) amit képtelen megszokni hosszú, hosszú hónapok óta. (Vissza is ment, igazítottak rajta, hiába.) Már csak kb. két évet kell kibírnia álló 11óra/műszakokkal.
Nessy
Olyan elemi dolog, mint a szemüveg, egy részleges fogpótlás még fapados minőségben sincs támogatva! Gyógyszerek jó része recept köteles ( ülj órákat a háziorvosnál 1 - 2 havonta, ha standardan kell szedni), de támogatás nincs, vagy minimális. Támogatják a generikus gyógyszert, havonta másikat. Vannak esetek, amikor nem lehet havonta változtatni, ergo fizet a paciens. Egyszer használatos eszközök többszöri felhasználása. A várólisták hosszúsága miatt viszont költségesebb a beteg ellátása, kivéve, ha időközben feladja a küzdelmet, és meghal.
Rózsika Hatházi
@Clavigo: ma 10:43. Nem kell ahhoz vidéki kórház. Elmesélek egy esetet. Történt folyó év októberének idusán, hogy este 11 órakor édesanyám rosszulléttel hívott telefonon. Szomszéd házban lakom, nosza a hálóruhámra macinacit húzva, meztélábra papucsot átrobogtam. Hívtam a mentőket, akik kérték, hogy anyu beszéljen velük a szindrómáról. Miután visszakaptam a kagylót, azt mondták, hívjam inkább az ügyeletet. Ügyelet kijött cirka egy órán belül, csináltak egy gyors EKG-t, majd azt mondta az ügyeletes doki, hogy jobb lenne, ha bemenne a sürgősségire. Hazarobogtam átöltözni, hogy ne már hálószerkóba vigyem a sürgősségire, mert azt mondta az ügyeletes orvos, ha én viszem be hamarabb beérünk, mintha mentőt hívna. Na, nem részletezem, vizsgálták jobbra-balra, diagnózis: hátsófali infarktus. Úgy volt, hogy éjjel átviszik a Bajcsy-ba, de az még kért egy óra múlva labort. Nem vitték át, hanem másnap reggel a városmajoriba szállították, ahol megcsinálták az érfestést, szívkatétert, fittyfenét. Igen ám, csak addig az agya oxigénhiányos állapotba került és immáron öt hete éli a növényi életet, mivel a rövidtávú memóriája huss, elszállt. Csak azért osztom meg az esetet, mert ez budapesti kórházban történt. A kardiológusra, meg a rehabilitációs orvosra nem is vesztegetném a betűt, mert a viselkedésük kritikán aluli volt.
Nem tudom, hogy rongyváribence mit tol, de jó ütős lehet. Azért így Karácsonyi ajándékként kívánom neki, meg a többi hasonszőrűnek azt a kanosszát, kálváriát, amit én járok ötödik hete.
papa.49
@F_Viktor: Ahogy írod de sikerként állítják be a kritikán aluli működésüket, de ettől még a kádári időkben is különb volt az ellátás!!!
Macskaszem
@papa.49: A kádári időkben ha beutaltak vizsgálatra, már aznap mehettél, nem hónapok múlva.
papa.49
@Macskaszem: Ahogy mondod, kijöttél az egyik ajtón és odaálltál ahova küldtek, és megcsinálták max. 1-2 órán belül a vizsgálatot, most meg kapsz egy időpontot, és az egyéni szerencsédtől függ, hogy akkor lesz-e orvos ott...
Pálinkafőző Rézüst
@Rózsika Hatházi: netán a Szt. Imre kórházvolt?
Rózsika Hatházi
@Pálinkafőző Rézüst: Vág az agyad, mint a beretva. :)))
laja70
Csak az a baj, hogy ezek a mocskok nem abba a kóházba járnak, mint a földi halandók!
Pálinkafőző Rézüst
@Rózsika Hatházi: Édesanyám ugyanígy járt, ugyanitt, nagyon ismerős volt a szitu, meg az "ügymenet"... :((
simitata
Borzalom. Ez nem lehet igaz. Ilyen nincs. A magyar EÜ. helyzete egyre mélyebbre süpped. Már-már tragikus állapotok vannak. Csodálatos orvosokra sokat kell várni és sokat kell fizetni.
Aki nem tud sok pénz adni az orvosi ellátásra az nem számíthat megfelelő ellátásra.
A politikai marketing ennek ellenére (a tragikus tények és valóság ellenére) sikeres. Hát...
moareka
Rétvári úr, csak egy napra feküdjön be abba a kórházba, amit mi kiválasztanánk Önnek, és kikötésünk, hogy a betegfelvételtől kezdve szíveskedjék kísérő nélkül, végigcsinálni...aztán nekünk beszámolni a tapasztalatairól!
karma1
@Rózsika Hatházi: Kivanok mielobbi javulast az Edesanyadnak, Neked meg erot mindennek az elviselesere... Az en esetemben a baratnom jarja a hasonlo Canossat a Mamajaval... Ne mondja mar nekem ez az ajtatos manom, hogy Magyarorszagon minden rendben van, mert legjobb esetben kirohogom, de a valos erzeseim szerint meg elkuldom a qrva anyjaba, ami tudom nem szep dolog, de ha IGAZAN EMBER, es kereszteny lenne, akkor mar ezerrel elmenekult volna ebbol az allasbol, el a permanent hazudozasbol, mert NEM KOTELEZO a hazugsag senkinek sem! Igaz, ehhez a felallashoz meg eros, egyenes gerinc kellene... Ezek a kdnp-s patkanyok ezzel nem rendelkeznek... Bocs a patkanyoktol, hogy a retekvary-felekhez hasonlitottam oket...
Desischado
@Rózsika Hatházi: Szörnyű. Anyukádnak mielőbbi gyógyulást kívánok, neked meg sok erőt.
Ezek a mocskok VIP ellátást kapnak, de mit szólnának, ha hónapokat kellene várniuk egy rongyos vizsgálatra, hogy a többiről ne is szóljak?! Mocsok egy féreg ez a rétvári!
emerencia
@Rózsika Hatházi: Édesanyádnak én is mielőbbi gyógyulást kívánok.

Pár éve a munkahelyemen a szívére panaszkodott valaki. Beszéltem vele, leült, nem látszott túl betegnek de kérte, hogy hívjunk mentőt. A 112-őt hívtam. Pillanatokon belül ott voltak, egy egész hadsereg jött felszereléssel együtt egy idősebb doki és több fiatal. Ellátták a beteget és elvitték. (Feleségétől tudjuk, hogy jó ellátást kapott, ma már minden ok.)

Később elsősegély oktatáson az előadó fiatalember mesélte, hogy két évig volt a városunkban mentős, itt nagyon jó az ellátás. Vannak viszont az országnak olyan részei, ahol nagyon rossz, sokat kell várni a segítségre! Egy jó tanácsot is adott: ilyenkor inkább hívjuk a 104-et mert ott eü. szakértő veszi fel a telefont. Másoktól pedig azt hallottam, hogyha mentőt hívunk infarktusgyanúshoz, színezzük ki a történetet, nehogy lerázzanak mert ez a beteg életébe kerülhet...

Ja és még valami: nem árt, ha az okostelefonunk első oldalán ott van ez a két applikáció melyet én a Google Play-ról töltöttem le:

1. Ambulance Olvasmánynak sem utolsó. (Ezt használta egyszer a tesóm mentőhívásra édesanyánk esetében, tökéletesen működött.)

2. Elsősegély- Mit kell tennem? (Érthetően, egyszerűen rengeteg infót ad a klf. betegségekről és segít abban, hogy mit kell tenni, ha elsősegélyre van szükség és izgalmunkban nem jut eszünkbe semmi. Mentőt is hívhatunk vele.)
emerencia
@emerencia: Még valami. Megeshet, hogy magunknak kell nekiállni életet menteni:

www.youtube.com/watch?v=CMstTrW4kmc
Rózsika Hatházi
@karma1: @Desischado: @emerencia: Mindenkinek köszönöm a jókívánságait. Azt gondolom, hogy az állapot nemhogy javulni fog, hanem vagy stagnál, vagy rosszabb. Először arra gondoltam, hogy a műtét utáni leszedált állapot következménye, de az eset hét hete történt. Van amikor az anyu azt sem tudja ki vagyok. Hol a húgának vél, hol a nővérének, aki 9 éve meghalt. Tegnap apámról kérdezett, aki pedig már 18 éve ment el. @emerencia: A 104-et hívtam először, ők pattintottak le az ügyelethez. :((((
emerencia
@Rózsika Hatházi: Az emberi elme csodálatos de sajnos előfordul, hogy működési zavar lép fel benne. Időseknél kicsit gyakrabban de sajna egyre több fiatal is érintett. :-( Aki legfeljebb csak filmen látott ilyesmit, el sem tudja képzelni, hogy milyen az, ha az ember tulajdon édesanyja már nem ura a gondolatainak. Nekem a szomszéd néni segített először, mikor hallván a borzalmas kijelentéseit azt mondta, hogy ne vegyük magunkra amit mond, a betegség beszél belőle. A kb. hetvenes évei közepén lévő pszichiáter doktornő pedig még mielőtt elmeséltük volna, majdhogynem szó szerint elsorolta miket mondott anyu otthon. Ezzel minket gyógyított mert megértettük, hogy ez a betegség ezzel jár, nem egyedi az eset. Legyél vele türelmes de határozott. Ne húzd fel magad, mert az csak ront a helyzeten. (Tudom, könnyű mondani.) Időnként vissza fog jönni a normalitásba, használd ki ezeket az időszakokat, beszélgess vele úgy mintha mi sem történt volna. Neked kell erősnek lenned.
CsipkeRózsa
Na jó, az OECD nem magyar kórházban gyógyítja magát. Kibicnek semmi sem rossz, és különben is, nekik a magyar kormány hazudhatta, hogy javult az eü. helyzete.
Nessy
@emerencia: Tudom, min mész keresztül. Életempárjának a második infarktusát időben megoldották, csak a kedves nővér nem vette észre éjszaka, hogy közben a beteg "odaát kereste az igazságot". Soha nem derült ki, mennyi ideig volt oxigén nélkül az agy. ( nem kvés idő lehetett).
Közben azt sem vették észre, hogy leállt a vese működés. Még meg is sértődött az ügyeletes doki, amikor szóltam. Szerencsére inkább átküldték a másik kórházba, ahol valamikor dolgoztam, és három dializis megoldotta részben a problémát. De sajnos, már nem volt olyan Életempárja, mint pár héttel ezelótt! Viszont az utolsó heteiben olyan orvos kezelte, aki bearanyozta az utolsó napjait. Egyáltalán hihetetlen profi és empatikus volt az egész osztály! Áldás kisérje Őket!
kissé felnőttem
Nem kéne hivatkozni ám senkire CSAK befeküdni! de nem ám a vip részlegre
túrót a plebejusok közé
aztán kinyilna a csipája, tutulna tőle 3 teljes hónapig hogy milyan dolgok is vannak amiről még nem tud, meg nem is akar. csak tutul a levegőbe mint a papagály de az a gond el is hiszi mert kórházat nem is látott, ha igen az 5 csillagos.
evacica
Na most megint felment a pumpa nálam! Tudja ez a ...házi, hogy miről jártatja a száját?! Legyen beteg ő és k.családja is és feküdjön be egy kórházba mint szürke állampolgár, aztán megtudja milyen is a magyar egészségügy, hogy hová juttatta ez a díszes kormány! Hogy szakadna az ég erre a Rétvárira és politikai társaira!Mocskos társaság!
Ludmilla
javul-javul,vagy onnan is kilépünk,oszt jónapot
kissé felnőttem
@evacica: ne az ég , AZ ELMULT nyolc ezt már ők uralták csak nem látnak az orruknál tovább, LÁSD FELELŐS kormányunk +Erzsébet utalvány szervezése bonyolitása nyugdijasoknak, A kitalálástól a kivitelezésig való kommunikáció Lázártól a szóvivőig, értelmes csak a kivülálló KÖVÉR né volt, Ő látott rá normálisan. Nálam a hozzánemértésről szólt, csak a bajom ott van, hogy minden amihez nyultak ilyen a sor meg fekvő nyolcas azaz végtelen.
Nessy
Mindent, és annak az ellenkezőjét is meg tudják magyarázni.
Az, hogy a finanszírozásból évről évre kivonnak milliárdokat, aztán évvégén pár milliárdot nagy felhajtással odavetnek a kórházaknak adósság csökkentésre. Képtelenek a szúk agyukkal felfogni, ha valaminek csak az 50 - 60% finanszírozom, akkor ott adósság fog képződni, vagy romlik a szolgáltatás minősége, mennyisége.
Mert ugyebár a törvény azt mondja, " beteg ellátatlan nem maradhat", de hogy azt esetleg finanszírozni is kellene, arról már nem szól a fáma! Mint ahogy arról sem beszél az álomtitkár úr, hogy minimálisan emeltek a finanszírozáson, és nagyobb arányba csökkentették a finanszírozott esetszámokat. ( tvk). Azaz adtak is meg nem is!
namihami
Vajon a totális elhülyülésben a Bence név és a Parlament, mint munkahely, milyen korrelációban lehet egymással? Rétvári és Tuzson. Csak a leginkább eklatáns képviselőket próbáljam jelezni.
Persze, nem csak ez a keresztnév van csak. Szó lehet mondjuk a K. Lajos, L. Jancsibohóc (jaj ne, a bohóc jó volt) vagy a R. Március és így tovább. Hadd ne kelljen mindre utalnom.
idppp
Rétvári egy ritka szemét állat, hogy rohadt volna az anyjában!
kukac50
Akkor miért elavult gépekkel dolgoznak a kórházak? A 21 századnak megfelelő ellátást szeretnénk! Felszerelésnek és orvosnak is ennek az elvárásnak meg kell felelni!
Magán klinikai orvosok is ugyanazt tanulták mint az állami kórházakban dolgozó orvosok, és ég és föld a kettő orvosi ellátás között!
Törölt felhasználó
Elmehtenél egy végbél tükrözésre az egész gecis fidesz-kdnp retkekkel együtt, persze átlag polgárnak öltözve... Utána hazudj bele a mikrofonba te senkiházi, szegényeket, kiszolgáltatottakat propagandára felhasználó műkeresztény szarházi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.