Döntött a Kúria: nem lehet népszavazást rendezni a budapesti olimpiai játékok rendezéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről. A kérdés ugyanis azt a látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása az olimpiai pályázat visszavonását is jelentené – áll a Kúria szerdai – a Nemzet Választási Bizottságnak (NVB) a népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó végzéséből.

A kezdeményezést Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés úgy szólt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?"

Az NVB arra hivatkozva tagadta meg október 5-én az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a hatályon kívül helyezendő törvény szervezetalakítási kérdésekről is rendelkezik, márpedig az Országgyűlés szervezetalakítási hatáskörét érintő kérdésben nem lehet népszavazást tartani.

Eldőlt: Nem lesz népszavazás a budapesti olimpiáról

Fotó: A 2004-es athéni olimpia romjai. Forrás.

Az NVB szerint a kérdés a választópolgárok számára megtévesztő, mivel azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, és megakadályozná az olimpia rendezését.

E határozat ellen Erdélyi Katalin Krisztina bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezt bírálta el a Kúria szerdán, helybenhagyva az NVB-határozatot. A Kúria internetes oldalán olvasható végzésben azt írják, hogy a bíróság szerint nem ütközik tiltott tárgykörbe a kérdés, ugyanakkor – mivel megtévesztő – egyetértettek azzal, hogy az NVB megtagadta a hitelesítését.

A Kúria végzése jogerős.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Még egy népszavazási bukta már nagyon nem hiányzik a csúti genyónak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Diktatúrákban már csak így működik. Így marad a remény, hogy nem kapja meg az ország a rendezés jogát.
cs.n.
Mindenesetre én drukkoltam Átlátszóéknak, bár ők sem sok reményt fűztek hozzá. Az országos kapásból bukott, a budapesti meg pár hónappal később. Legalább megpróbálták, respekt érte. Itt csak Kormány Viktor rendezhet népszavazást, bár ezt eddig is tudtuk.
justhpeter
Egy röpke pillanat alatt a kúriából bérbíróság lett. Az elnöknek nem volt annyi esze, hogy ebből a politikai buktából kimeneküljön, így világossá tette a diktatúra jelenlétét, hiszen Orbán "rendelhet" népszavazást, az ország nem. Sajnálom, hogy a kúriából csicskahivatalt csináltak.
Mirabilis
Miért is lenne? Nem a fidesz kezdeményezte.
Nessy
érthető! Sem anyagilag, sem technikailag nem érinti a lakosságot az a pár milliárdnyi kiadás. A közlekedés, a közbiztonság, az egészségügy,teljesen felkészült egy olimpia lebonyolítására.
A költségek előre átláthatóak, tervezhetóek, Lásd Vizes VB. Indult 29 milliárddal, jelenleg 100 milliárdnál tartanak, és még nincs vége!
Innen lehet tippelni, hogy mennyi lenne a költségek vége! Beleszámítva a Mészáros és a Garancsi cég "nyereségét", továbbá a haverok "támogatását" kamu tevékenységért.
Desischado
Nem véletlen van tele az alkotmány bíróság fideszes pártkatonákkal. Beleszólásunk nincs, de minek s, elég, ha fizetünk, mint a katonatiszt. Hogy rohadnának meg, egytől egyig, ezek a bérencek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél