Akkor meg már felesleges, hiszen szeptember 13-án lesz a NOB döntése.

Ha minden érintett szerv minden határidőt kihasznál, akár október elejére is eltolhatják a budapesti olimpia ügyében kezdeményezett népszavazás lebonyolítását – írja az Index.

Októberig is elhúzható az olimpiaügyi népszavazás

Ennek jelentőségét az adja, hogy a Momentum Mozgalom pénteken várhatóan a szükséges 138 ezernél jóval több, akár 200 ezer aláírást fog leadni a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB). Ebbe még az is belefér, ha utólag 150 ezerre emelnék a limitet (az ideiglenes budapesti címmel rendelkezők miatt), illetve akár 20 százaléknyi érvénytelen szignó is.

Ha a Fidesz nem fúj visszavonulót. és nem engedi el az olimpia ötletét (erre van némi esély), akkor a következőképpen alakulnak a határidők: 

- Február 17-én, tehát most pénteken a Momentum leadja az összes összegyűjtött aláírást.

- A Fővárosi Választási Irodának 45 napja van az aláírások ellenőrzésére, vagyis legkésőbb április 3-ra végeznek a munkával.

- Az eredményt az FVB hirdeti ki hivatalosan, ezt meg lehet támadni 5 napon belül.

- A kifogást 5 napon belül kell elbírálni, vagyis ha április 3-án az FVB hoz is határozatot, azt április 10-ig lehet megfellebbezni, arról április 17-én (első munkanap) dönt legkésőbb a Nemzeti VCálasztási Bizottság (NVB)

- Ezt május 3-ig lehet a Kúrián megtámadni és május 10-ig kell döntenie a Kúriának. 

- A végén a Kúria jogerős határozata számít, erről kell tájékoztatnia az FVB-nek Tarlós István főpolgármestert 8 napon belül. Tehát május 18. körül járunk.

- Tarlósnak a rákövetkező közgyűlésen be kell jelentenie a kezdeményezést, és hogy mennyi az összegyűlt aláírások száma. Kérdés, mikor lesz a soron következő, közgyűlést ugyanis havonta tartanak.

- Tarlós bejelentése után a törvény szerint 30 napon belül kell döntenie a testületnek a népszavazás elrendeléséről. Ez a technikai – ám fontos – szavazás tehát májusban, júniusban, de akár július elején is megtörténhet. A politikai akaraton múlik.

- Ekkor jön egy újabb jogorvoslati lehetőség. A közgyűlés döntését 15 napon belül meg lehet támadni.

- A Kúriának 30 napon belül kell döntenie, már hja nem lesz épp ítélkezési szünet.

- Amikor megvan a határozat, jogerős a döntés, több jogorvoslati lehetőség nincs. Innentől 15 napon belül kell kitűznie az időpontot az FVB-nek, ha a Kúria nem kaszálta el a népszavazást.

- A szavazás napjának a kitűzés napját követő hetvenedik és ötvenedik nap közé kell esnie.

- Ha még az ítélkezési szünet előtt lerendezi a dolgot a Kúria, akkor augusztus végén, esetleg szeptember 3. és október 8. között rendezhetik a népszavazást.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont szeptember 13-án, Limában dönt arról, hogy melyik pályázónak adja a rendezés jogát, vagyis egy kis időhúzással teljesen okafogyottá tehető a referendum.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A kormánynak, a Fidesz­kormánynak van pofája azt a pénzt – amit a szociális ellátásokra, a
társadalmi szolidaritásra szántunk – ellopni, a pereputtyot pénzelni belőle és Orbán Viktor
hobbijaira költeni. Ez a kormány nem jobboldali, szimplán ócska kis tolvajok gyülekezete. Nem
politikusok, hanem gerinctelen senkik, akik a társadalom nyakán élősködnek és nagypofájú,
mocskos kijelentésekkel igyekeznek egymás ellen hergelni az ország lakóit azért, hogy lehetőleg örökre hatalomban maradhassanak és bűnszervezetbe tömörülve akarnak kirabolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Minél tovább húzzák, annál nagyobb lesz a pofáraesés...
nemkati
0rbán azonnal konzultálhat az alattvalókkal, ha egy reggel arra ébred, hogy kérdeznivalója támadt, és a válaszoktól függően cselekvési kényszere is szokott támadni, bár a válaszokat a nép csak elbeszélésekből, állításokból ismerheti meg. Az olimpiával kapcsolatban nem támadt neki semmi. De ha a nép akar szavazást, azt elhúzhatják közel 1 évig is, sőt, meg is akadályozhatják a népakarat kinyilvánítását. Tessék mondani, ezt hívják illiberális demokráciának? Vagy minek is hívják?
Eladott Ország
A kormánynak, a Fidesz­kormánynak van pofája azt a pénzt – amit a szociális ellátásokra, a
társadalmi szolidaritásra szántunk – ellopni, a pereputtyot pénzelni belőle és Orbán Viktor
hobbijaira költeni. Ez a kormány nem jobboldali, szimplán ócska kis tolvajok gyülekezete. Nem
politikusok, hanem gerinctelen senkik, akik a társadalom nyakán élősködnek és nagypofájú,
mocskos kijelentésekkel igyekeznek egymás ellen hergelni az ország lakóit azért, hogy lehetőleg örökre hatalomban maradhassanak és bűnszervezetbe tömörülve akarnak kirabolni.
Eladott Ország
@nemkati: Nézzük mit is állít magáról Orbán Viktor.
az illiberális szó jelentése az angol-magyar szótár szerint
- álszabadelvű, kicsinyes, közönséges, ordenáré, műveletlen, szűk látókörű, korlátolt.
Orbán Viktornak valóban sikerült megfogalmaznia magáról a társadalom nagy többségének róla kialakított véleményét, gratulálunk neki a felismeréshez.
Magyarország valóban egy hibrid rezsim, melyben a valódi jogok csak a kormány közeli barátoknak,családtagoknak a kiváltsága.
justhpeter
@Eladott Ország: Igazad van Ál-szabadelvű, kicsinyes, közönséges, ordenáré, műveletlen, szűk látókörű, korlátolt a rendszer és az egész fideSS-kdnp csürhe Viktorukkal az élen.
nemkati
@justhpeter: Nagyon visszafogtad magad a jelzők felsorolásában. :))
justhpeter
Ó, nem, ez a gyűjtemény Eladott Ország remeke.
nezelodo
Nem a népszavazás lesz addig kitolva, hanem a fideszes szabadrablás. Mert Ugyi Orbániában mint tudjuk háború van, a csata után meg szabadrablás.
not me
Ne felejtsd, hogy orbán a liberalizmus engedékenysége következtében támadhat bármit is.
Ha létrejönne az, amit orbán akar, a nemzetállamok, akkor orbán EGY SENKI LENNE, MERT ÚGY LENYOMNÁK, MINT A BÉLYEGET!
Ha Romániában (maradjunk Kelet-Európánál) egy olyan típusú politikus lenne, mint orbán, orbán harciassága úgy le lenne törve, mint a szél.
Ha meg a németek/franciák/olaszok/angolok közt lenne egy olyan típusú politikus hatalmon, mint orbán, és ugyanazt hangoztatnák, mint ő, akkor orbán szűkölve húzná be fülét és farkát.
orbán SOKKAL gecibb, mint sokan gondolják!

Aki a szabadság adta lehetőségeket gyengeségnek véli, és ezáltal fitogtatja a saját erejét, és abba a kézbe harap, ami enni ad neki, az valójában az ALJASSÁG NETOVÁBBJA.
nemkati
@nemkati: Akkor te fogtad vissza magad. :)
nemkati
@Eladott Ország: Akkor te fogtad vissza magad. :)

(Én meg hüje vagyok, hogy magamnak írok)
nyanya001
Addig még pár milliárdot elköltenek ... azaz elsíbolnak !
Eladott Ország
@justhpeter: @nemkati: Mivel az én országomat már eladták, a szociális ellátásokra, a társadalmi szolidaritásra szánt pénzt nem tőlem, hanem tőletek lopták el.
elnyomott
Én nem értek hozzá jogilag, de ha az időhúzás miatt valahogy megkapnánk a rendezés jogát, akkor is, ha később is lesz népszavazás, még mindig le lehet fújni, nem?
Szerintem az utolsó utáni pillanatban is lehet vissza lépni.
nezelodo
@nemkati: Ne ostorozd magad, megesik az emberrel, hogy magában beszél. Azért nem gumi a szobánk fala, és kulcsra sincs kívülről zárva!
nemkati
@elnyomott: Ha van eszük, nem húzzák októberig. Én legalábbis kíváncsi lennék, hogy támogatja-e a többség az olimpiát, ahogy a nagyhatalmúak gondolják. Végülis, még az is lehet. De őbennük nem kíváncsiság van, mert akkor már eleve népszavazással kezdődött volna a dolog, hanem rettegés, hogy az emberek nem akarják az olimpiát, és akkor ők most erről hogy beszéljenek. Sajnos, az elherdált pénzt már nem lehet visszavenni tőlük.
elnyomott
@nemkati: De nincs eszük, ami van az csak arra jár, hogy tudnák a saját akaratukat érvényesíteni. Mindenre képesek ezért!
spu00
Nem, önmagával az aláírás gyűjtésével lezárták az olimpia rendezésnek a lehetőségét, itt nincs az, hogy ki mint ítél majd. A cselekvés megkezdésével az ítélet hirdetése megkezdődött, s tegnap be is fejeződött. Ja, hogy nem azok nyertek, akik szerettek volna,az a buta emberek hozománya.
nevemnick
Ne legyen igazam, de ha mégis lesz népszavazás, akkor a fidess ,,kolónia" a pártfegyelem, a kis masiniszta és rablói érdekében teljes mellszélességgel az olimpi(n)a mellett fog szavazni.
Nos, ekkor kellene az ország érdekében az ellenzéki szavazóknak megmozdulni.

www.youtube.com/watch?v=6hF-dQrhv3A
kukac50
Nem bírja el a Magyar gazdaság Paks II és az olimpia rendezését egyszerre!
A gazdaság fejlődése a 2008-as színt alatt van.
Papiron minden szép és jó de a valóság egészen mást mutat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.