A budapesti Kossuth téren ért véget a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti demonstráció vasárnap este.

A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a felsőoktatási törvény tervezett kormányzati módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat. A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

Véget ért a CEU melletti demonstráció Budapesten

Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott tüntetés résztvevői a Fővám térről a CEU Nádor utcai épülete elé, majd a Parlamenthez vonultak. Útközben egyebek mellett a "szabad ország, szabad egyetem" mottót skandálták, és a kormány oktatáspolitikája ellen emelték fel hangjukat.

Amikor a tömeg eleje a Magyar Nemzeti Múzeumnál járt, a vége akkor indult el a Fővám térről.

A vonulás idejére a belvárosi útvonalakat a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU épülete előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem ellen.

Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják – mondta. Hozzátette: a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a "legmagasabb minőségű oktatás" ellen is.

A Parlament előtt Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével.

A "krízisért" a legfőbb felelősökként Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte meg.

Azt mondta: a kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért.

Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje – mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy "ellenvélemények vegyék körül". Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a résztvevők a szervezők kérésére felemelték világító mobiltelefonjaikat, mint korábban az internetadó elleni tüntetésen.

A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Nem volt orbán, nem volt orbáncsőcselék, így nem volt balhé. Viszont évek óta nem látott tömeg az volt. És egyetértés. És remény...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Kíváncsian várom, h mit lépnek ezek után.
Cefi
@Horizont: Köszi. Most tartunk haza.
Qqberci
@Horizont: Bezzeg a malackát Svájcban taníttatta...
Cefi
Nem volt orbán, nem volt orbáncsőcselék, így nem volt balhé. Viszont évek óta nem látott tömeg az volt. És egyetértés. És remény...
Cefi
@Horizont: 20.42. Abból az egyik az, amiről éppen írok. Csak neked...
Perwool
web.ceu.hu/downloads/CEUAlapitoHunWeb.pdf
mkogy.jogtar.hu/?page=show&docid=a0400061.TV

Szerintem, egy nemzetközi szerződést egyoldalúan nem lehet módosítani. A tervezett törvényt az USA nélkül nem módosíthatják.
Hajrá hülyék!
lampa laz
@Horizont: Ja igen, meghátrálnak, ahogy szoktak, vagy egy újabb baromsággal kiütik. Mindig találnak ellensèget, aki ellen harcoljon ez az elmeroggyant.
Cefi
@Horizont: Ha ezt meghallgatod, akkor tudni és érezni fogod milyen volt a hangulat:

m.youtube.com/watch?v=iSPuztg4fiE
verőce21
A fiatalok szülei biztosan örültek, hogy végre megmozgatták magukat a drága gyerekeik. :)
Cefi
@verőce21: Mia faszért ugatsz bele olyanba, amiről fingod sincs. Nem voltál kint, az ágy alá bújva remegtél a kutricádban, egy orbán képet csókolgatva.
verőce21
@Cefi: (21:30) Miféle innovációt képvisel a CEU?
Cefi
@verőce21: 00 Ennyire becsüllek. Még a kérdéseid is annyit érnek, mint te. Vagy mint az általad beküldött hírek. Vagy mint a lájkjaid: 00 Egy a sok fideszállat közül. Oszt' jónapot.
verőce21
@Cefi: (21:36) Szólj ha félmillióan lesznek, 5000 belpesti szakállas még nem hoz lázba senkit.
verőce21
@Perwool: (20:49) Kösz', hogy közzétetted a CEU alapító okiratát. (Te vagy az egyik legértelmesebb kommentelő ezen a blogon.)
Láthatja mindenki, hogy ez egy kirándulás-mesemondás szaktanfolyam. Csak tudnám, miért adnak két diplomát is?
"1. § (2) Az Egyetem alapképzést nem folytat, egyebekben a nem állami egyetemekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint működik."
F_Viktor
@Cefi: Írod:
"...az ágy alá bújva remegtél a kutricádban, egy orbán képet csókolgatva."

Nem is sokára lesznek olyanok, akik a kubatov-lista alapján kirángatják búvóhelyéről. :-)
Cefi
@F_Viktor: A lista el fog tűnni, a hosszú bájtok vol.2. -kor.De a pondrókat majd meg lehet ismerni anélkül is, hidd el. És el is lesznek számoltatva. Ezek a senkiháziak ugyanígy remegtek otthon 88-89-ben, csak akkor még a párt/kisz tagkönyvüket csókolgatták. Szánalmas patkányürülékek, hazátlan senkik. Sikertelenül, gyáván élik az életüket, névtelenül csaholva a kerítés mögül.
Szókrakész
Most mindenki fáradjon a pártkasszához és vegye fel a napidíjat.
De semmi tolakodás.

Aztán igyatok egy kisfröccsöt a nagy "sikerre".
Mert ugye most Orbánék azonnal összaxarták magukat.
És holnap újra gálya.
Az élet ketyeg tovább.
Cefi
@Szókrakész: Hozod a formádat. Szánalmas kis fideszállat vagy. Lámpavas-dísz lesz belőled is, ne aggódj, kis orbáncsicska.
colibri
Ez a sok világító telefon engem az internetadó elleni tüntetésre emlékeztet, aminek tudjuk visszakozás lett a vége. Akkora külföldi ellenállás párosul a mostani tüntetéshez, nem szabad leállni, ki kell használni ezt a széleskörű lendületet.
Qqberci
@verőce21: "Csak tudnám, miért adnak két diplomát is?"

Kérdezd meg Kovács Zozót, neki onnan van...
solidedge
Orbán láthatóan fél az egyetemistáktól és az értelmiségtől. 1956-ban is ők indították el a forradalmat. Igyekszik felügyelete alá venni őket, hogy csírájában elfojtsa a demokratikus gondolkodást.
F_Viktor
@Cefi: Írod:
"A lista el fog tűnni, a hosszú bájtok vol.2. -kor."

Sokan ismerik, bízok benne, hogy nyilvánosságra fog kerülni.

Jól jellemezted a nemzetárulókat!
Cefi
@F_Viktor: Nem én jellemeztem őket. Ők jellemzik saját magukat, minden egyes megszólalásukkal.
rotyi baa
Kisütött a nap , lassan élednek a pondrók , bök feléjük Matulabá.!!!..
Szókrakész
@Cefi: Már megint a libsikomcsi "érvek és reagálások".
Gratulálok.
Most hogy mondod, rendesen összeszékleteltem magam.
Rockxy
"...az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg"
Ettől még lehet lejjebb zülleszteni?
verőce21
Miféle innovációt képvisel a CEU?
Árulja már el valamelyik okos tüntető és "tüntetésdrukker".

(Akár párnacsata napot is rendezhettek volna ezek a tüntetők, a mozgásigényükre.)
Cefi
@verőce21: Te gyökér! Milyen innovációrol beszélsz itt is? Miért használs olyan szavakat, amiknek nem tudod az értelmét? Miért bizonygatod folyamatosan hogy sötét vagy, mint a belsőzseb? Egy igazi fideszállat.
Cefi
@verőce21: "Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet. Az innováció elméleti alapjai legelőször 1934-ben Schumpeter tanulmányában jelentek meg. Ennek nyomán ma a következő típusait különböztetjük meg: új termék bevezetése, új gyártási mód bevezetése, új piac megnyitása, új nyersanyag- vagy félkész termék-forrás megszerzése, iparági átszervezés. A második modernizáció elméletének (Garai László) nyomán az innovációt ma már a gép helyett az ember–gép-rendszerre értelmezzük. A kreativitástól annyiban különbözik, hogy olyan folyamatot jelöl, amelynek egyik első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. A kreativitás (például feltalálói ötlet) akkor válik innovációvá, ha meg is valósul (a feltalált dolog, eszköz gyártása megindul), vagyis ha az ötletet, elképzelést végül a napi gyakorlatban is alkalmazzák, ha tehát a kreativitás innovatív produktummá válik. Az innováció nem azonos a reformmal, ez utóbbi átfogó, makroszintű modernizációs eljárást jelent, míg innováción a mikroszinten zajló fejlesztések értendők” – foglalja össze az innováció lényegét Százdi Antal. Az innováció mint idegen szakkifejezés magyarosítására tett javaslat az újdonságművelés."
micfild
@Qqberci: dehogy tanítatta.. pénzt dugdosta.. amit ellopott
verőce21
@Cefi: (06:39) Ezt a szöveget már láttuk amott.
Ha csak a balhé volt a célotok tegnap, akkor elkéstetek egy napot. Április 1. már elmúlt. :)
Cicamama55
Azért az magáért beszél, hogy március 15-én nem volt ennyi ÖNKÉNTES a téren...
Aki Én
@verőce21: Látom frusztrál, hogy egy ilyen TÍZEZRES tüntetésen javarészt fiatalok vannak.
Gondolom nem titok, hogy rettentő ostoba, gonosz, uszító, gyáva alaknak tartalak a buta kommentjeid alapján, meg az azokból kitűnő értékrended alapján. De ma kiderült, hogy butább vagy, mint eddig gondoltam.
magyarbakancs
Jó volt látni a normális embereket kik, kitudnak állni valami ügy mellé.
Cefi
@verőce21: A balhé csak a fideszcsőcselék érdeke. Semilyen balhé nem volt tegnap. Nem volt gyűlölködés, nem volt káromkodás. Volt viszont mosoly, humor, együtt-szívdobbanás. Csupa olyan, amit egy orbánseggnyaló sosem fog megérezni/átélni.
JAJMÁR
Normális ország normális kormánya büszke lenne rá, hogy nemzezközi egyetemnek ad otthont, ês itthon is szerezhet külfölfi diplomát a magyar diák!
Normális ember tiltakozik, ha tönkre akarják tenni őt, a hazáját, a jövőt!

Ehhez mérten még kevés a 10e. Ember! Ha úgy nézzük, hogy nagyrészt az elit, meg egyetemisták, mégis jelentős!
Cefi
@JAJMÁR: Kifelejtetted:szülők, igaz magyarok, nagyszülők, hazájukat és igaz magyarságukat féltő emberek, az elnyomást, hazugságokat megvető állampolgárokat. A többi stimmel.
JAJMÁR
@Cefi: igaz! Ilyen értékrendek mellett, v. ellen kell választani!
verőce21
@Aki Én: (09:29) "...butább vagy, mint eddig gondoltam."
- Én ezt veled kapcsolatban tudom még fokozni. "Te meg a legbutább vagy itt!" - a kb. 60 szóból álló szókincseddel. :)
verőce21
@Cefi: (14:02) "Volt viszont mosoly, humor, együtt-szívdobbanás." - akárcsak egy Hitgyülekezeti szeánszon. :)
Rockxy
Talán már mondtam, (mondtam) hogy az összes rabszolgaképzőt be kellene zárni.
A rabszolgahajcsár képzőket is.
Új alapokon, szabad gondolkodású, kreatív, alkotni vágyó, alkotni tudó fiatalságot kéne a jövőbe küldeni.
www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.