Egy rendeletmódosítás tervezete szerint akár 24 órával a szülés után már elbocsáthatóak lesznek a kórházakból az anyák és gyermekeik. 

Akár 24 órával a szülés után elbocsáthatják a kórházból az anyát és a kisbabát egy friss rendeletmódosítás tervezete alapján – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

"A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37–41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban született legyen" – olvasható a cikkben.

A lap szerint attól lehet tartani, hogy a szakember- és helyhiány miatt ezt fogják javasolni a kórházak a szülésre érkezőknek – de akár el is küldhetik őket a fentebbi okok miatt.

Hercegh Szabolcs szülész-nőgyógyász szerint Magyarországon nagy dolognak számít, hogy 3 napig bent maradhatnak a kórházban az újszülöttekkel az anyák a kórházakban, mert Nyugat-Európában van olyan, hogy 12 órával a szülés után már elhagyja az anya az intézményt. 

A szülész-nőgyógyász hozzátette, itthon is létezik az úgynevezett ambuláns szülés (24 órával a szülés után hazamegy az anya és a csecsemő), de csak magánkórházakban, és körülbelül az anyák 5 százaléka választja csak ezt (zömmel azok, akik már nem az első terhességüket csinálják végig).

A tervezet szerint a 24 óra utáni elbocsátás csak mindkét fél (anya és csecsemő) megfelelő egészségi állapota mellett mehet végbe, az elbocsátásért az orvos lesz a felelős. "Ha valaki annak ellenére szeretné hazavinni a babáját, hogy ezt a gyermekorvos nem hagyta jóvá, a magánkórházakban alá kell írnia egy dokumentumot arról, hogy a tájékoztatás ellenére, saját felelősségre viszi el a kicsit. Így ez már nem az orvos felelőssége", de például a szövődmények később szoktak jelentkezni, vagy például a sárgaság is a 2-3. napon tűnik fel, ezért is jobb több időt bentmaradni  - áll a cikkben.

Hercegh Szabolcs a lapnak elmondta, az ágyszámok drasztikus csökkentése miatt szinte futószalagon érkeznek a nők a szülészetekre, vélhetően ez is az egyik oka a rendeletmódosítási tervezetnek. Hozzátette, amikor ő kezdett évtizedekkel ezelőtt, akkor egy normális szülés után az anyák 4-5 napot maradtak a szülészeten, császármetszés esetén pedig egy hetet. 

A Magyar Nemzet szerint manapság egyre többször fordul elő beavatkozásoknál, hogy 24 órával később már elbocsátják a pácienseket as magyar kórházak a szakember- és helyhiány miatt, ám ekkor is azt írják a kórlapra, hogy a távozás saját felelősségből történt. De arra is egyre több a példa, hogy hétvégére hazaküldik a betegeket, miközben papíron azok akkor is a kórház felügyelete alatt állnak. 

(Címlapi kép: pixabay.com)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Környezetemben a macskák már kórházba se mennek. Csak bevonulnak a terasz alá és szülnek. Semmi bába, semmi orvos.Igaz, TB-járulékot se kell fizetniük.
Ez a jövő? És akkor mi van, ha valami hirtelen probléma merül fel az újszülöttnél vagy az anyánál? Nehogy már az a 3-4 nap döntse romba a TB-t. Hiszen ugyanez a probléma az otthonszüléssel is. Váratlan gond (elakad a gyerek, légzéselégtelenség, hirtelen szívleállás, farfekvés, kivérzés, stb.) esetén vagy halál vagy maradandó károsodás a kicsi vagy az anya sorsa. Még az azonnali orvosi ellátás esetén is nagy a kockázat, nemhogy ha akkor kell bevinni a kórházba.
simmering73
Nem véletlenül találták ki. Nincs ápolónő. Így a legegyszerűbb. A következő lépés az otthon szülés.
Pálinkás Pál
Mintha elítélték volna Gerébet,mert az otthonszülést népszerűsíti..és sajnálatosan volt halva szülés is...most ez mennyivel lesz jobb,kidobják a mamát a csecsemővel 1 nap után,otthon meg komplikáció történik??!!!Remélem ezek után ha valamelyik kormány csicskából dől a vér,kap egy tapaszt,a többit pedig bízzuk a szerencsére!!!
levarosbukta
Sógornőm kolumbiai, ott is szült magánkórházban. Ott nem csak a magánban de az állami kórházban is kőkemény pénzre megy a játék. Délelőtt megszült este már otthon aludtak. Belegondolok hogy én még másnap is örültem hogy luk van a fenekemen, nem hogy még aznap hazamenni. Pedig könnyen meglehet hogy nálunk is ez lesz.
kukac50
Lesz a közelben orvosi ellátás ha a babával baj lenne 48 cadik órában?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.