Egy rendeletmódosítás tervezete szerint akár 24 órával a szülés után már elbocsáthatóak lesznek a kórházakból az anyák és gyermekeik. 

Akár 24 órával a szülés után elbocsáthatják a kórházból az anyát és a kisbabát egy friss rendeletmódosítás tervezete alapján – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

"A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37–41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban született legyen" – olvasható a cikkben.

A lap szerint attól lehet tartani, hogy a szakember- és helyhiány miatt ezt fogják javasolni a kórházak a szülésre érkezőknek – de akár el is küldhetik őket a fentebbi okok miatt.

Hercegh Szabolcs szülész-nőgyógyász szerint Magyarországon nagy dolognak számít, hogy 3 napig bent maradhatnak a kórházban az újszülöttekkel az anyák a kórházakban, mert Nyugat-Európában van olyan, hogy 12 órával a szülés után már elhagyja az anya az intézményt. 

A szülész-nőgyógyász hozzátette, itthon is létezik az úgynevezett ambuláns szülés (24 órával a szülés után hazamegy az anya és a csecsemő), de csak magánkórházakban, és körülbelül az anyák 5 százaléka választja csak ezt (zömmel azok, akik már nem az első terhességüket csinálják végig).

A tervezet szerint a 24 óra utáni elbocsátás csak mindkét fél (anya és csecsemő) megfelelő egészségi állapota mellett mehet végbe, az elbocsátásért az orvos lesz a felelős. "Ha valaki annak ellenére szeretné hazavinni a babáját, hogy ezt a gyermekorvos nem hagyta jóvá, a magánkórházakban alá kell írnia egy dokumentumot arról, hogy a tájékoztatás ellenére, saját felelősségre viszi el a kicsit. Így ez már nem az orvos felelőssége", de például a szövődmények később szoktak jelentkezni, vagy például a sárgaság is a 2-3. napon tűnik fel, ezért is jobb több időt bentmaradni  - áll a cikkben.

Hercegh Szabolcs a lapnak elmondta, az ágyszámok drasztikus csökkentése miatt szinte futószalagon érkeznek a nők a szülészetekre, vélhetően ez is az egyik oka a rendeletmódosítási tervezetnek. Hozzátette, amikor ő kezdett évtizedekkel ezelőtt, akkor egy normális szülés után az anyák 4-5 napot maradtak a szülészeten, császármetszés esetén pedig egy hetet. 

A Magyar Nemzet szerint manapság egyre többször fordul elő beavatkozásoknál, hogy 24 órával később már elbocsátják a pácienseket as magyar kórházak a szakember- és helyhiány miatt, ám ekkor is azt írják a kórlapra, hogy a távozás saját felelősségből történt. De arra is egyre több a példa, hogy hétvégére hazaküldik a betegeket, miközben papíron azok akkor is a kórház felügyelete alatt állnak. 

(Címlapi kép: pixabay.com)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qxy
Na meg, Itt minálunk, már aznap otthon van a kismama és nem sárgul be. Én meg kérdeztem miért, és kissé hihetetlen de mind azon múlik mekkora köldök csonkot hagynak.Na de ez az. Ha otthon is tudják hogy mi a lényege akkor miért is nem úgy csinálják? Mi is a jelentősége a köldök zsinórnak? és mekkorát kell a babán hagyni? Miért is:?Kurva ez az orvos tudomány. . Csak az az igaz ami le van írva . a lényeg meg sok egyetemet végzett doki a munka mellett kezdi meg tanulni hogy " fűben fában az orvosság"Vagyis, Mennyi ész is kell az okos orvosnak hogy felérje ésszel azt amit az analfabéta kis öreganyó csinált.? Na most nem azokról van szó aki haszonszerzésből lettek gyors talpaló suliba természetgyógyászok Hanem az igaziakról akiknek nem kell reklám.
namihami
Környezetemben a macskák már kórházba se mennek. Csak bevonulnak a terasz alá és szülnek. Semmi bába, semmi orvos.Igaz, TB-járulékot se kell fizetniük.
Ez a jövő? És akkor mi van, ha valami hirtelen probléma merül fel az újszülöttnél vagy az anyánál? Nehogy már az a 3-4 nap döntse romba a TB-t. Hiszen ugyanez a probléma az otthonszüléssel is. Váratlan gond (elakad a gyerek, légzéselégtelenség, hirtelen szívleállás, farfekvés, kivérzés, stb.) esetén vagy halál vagy maradandó károsodás a kicsi vagy az anya sorsa. Még az azonnali orvosi ellátás esetén is nagy a kockázat, nemhogy ha akkor kell bevinni a kórházba.
simmering73
Nem véletlenül találták ki. Nincs ápolónő. Így a legegyszerűbb. A következő lépés az otthon szülés.
Pálinkás Pál
Mintha elítélték volna Gerébet,mert az otthonszülést népszerűsíti..és sajnálatosan volt halva szülés is...most ez mennyivel lesz jobb,kidobják a mamát a csecsemővel 1 nap után,otthon meg komplikáció történik??!!!Remélem ezek után ha valamelyik kormány csicskából dől a vér,kap egy tapaszt,a többit pedig bízzuk a szerencsére!!!
levarosbukta
Sógornőm kolumbiai, ott is szült magánkórházban. Ott nem csak a magánban de az állami kórházban is kőkemény pénzre megy a játék. Délelőtt megszült este már otthon aludtak. Belegondolok hogy én még másnap is örültem hogy luk van a fenekemen, nem hogy még aznap hazamenni. Pedig könnyen meglehet hogy nálunk is ez lesz.
kukac50
Lesz a közelben orvosi ellátás ha a babával baj lenne 48 cadik órában?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.