Megtartotta szokásos Kormányinfóját Lázár János, volt szó plakátügyről, szocialisták közti korrupcióról, és arról is, hogy Horthy kivételes államférfi volt. Az is kiderült, több lett 2010 óta a rászoruló gyermek.

Lázár: az ellenzék meghátrált a plakáttörvény ügyében

Nem számít váratlan fordulatra vagy sikerre a plakáttörvény pénteki parlamenti szavazásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az átláthatóság biztosítása érdekében készek lettek volna ellenzéki javaslatok befogadására, de "az ellenzék meghátrált". Vannak még egyeztetések, de nem hiszi, hogy a kétharmados többség megteremthető – mondta, hozzátéve: a Fidesznek abban van felelőssége, hogy feles törvényekkel is garantálni lehessen az átláthatóságot.

Ne "politikai strómanok" üljenek a parlamentben, hanem álljon ki nyíltan, akinek javaslata vagy kérése van – hangoztatta, utalva a Jobbik plakátkampányára. Befolyásszerzésnek minősítette, hogy vannak nagytőkések, akik kedvezményesen biztosítanak választási időszakon kívül juttatásokat. Egy felvetésre kifejtette, hogy a kormány nyílt közbeszerzési eljárásokon, versenyben vásárol plakáthelyeket, s nem tud arról, hogy bármely párt a tiltott pártfinanszírozás ezen formáját megengedte volna magának, mint a Jobbik.

Kérdésre azt is közölte: tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érkezik haza Brüsszelből a pénteki szavazásra.

Civiltörvény: a kormány elkötelezett az átláthatóság kérdésében

Lázár kitért arra is, hogy június 27-én életbe lép a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságára vonatkozó törvény; ezzel összefüggésben a szabályozás betartását kérte mindenkitől. Megjegyezte azt is, hogy a Velencei Bizottság egy politikai deklarációval egészítette ki állásfoglalását, amelyre Trócsányi László igazságügyi miniszter érdemben reagált. A kormány elkötelezett az átláthatóság kérdésében – tette hozzá.

Több ingyenes könyv, több rászoruló gyerek

Lázár János elmondta, a következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit, míg például 2013-ban 614 ezer volt a jogosultak száma. Erre 12 milliárd forintot fordít az állam.

Jelezte azt is: a kormány idén is gondoskodik a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, ez 208 ezer gyermeket érint, 60 százalékkal többet, mint 2010-ben. Erzsébet-táborokban 100 ezren vehetnek részt idén nyáron, a Határtalanul programban pedig 35 ezren utazhatnak a Kárpát-medence különböző régióiba – tette hozzá.

Rengetegen iratkoztak be a gimnáziumokba

A miniszter ismertette azt is, hogy rendben zajlanak a szóbeli érettségik, amelyek 73 ezer diákot érintenek. A 2017-2018-as tanév létszámadatairól szólva pedig azt közölte: óvodába 314 ezren, általános iskolába 750 ezren, szakközépiskolába 78 ezren, szakiskolába 5800-an, gimnáziumba 182 ezren, szakgimnáziumba pedig 168 ezren fognak járni.

A bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot

Szólt arról, hogy a béremeléseknek köszönhetően a bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot, a nettó pedig 200-210 ezer forint körül alakul. Több pénz van az embereknél – értékelt, hozzáfűzve: a Magyar Turisztikai Ügynökség előrejelzése szerint míg 2012-ben az emberek 36 százaléka tervezett utazást, ez idén 51 százalékra nőtt.

Elmondta azt is, hogy végre fogják hajtani az Európai Unió Bírósága ítéletét, miszerint távszerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó magyar szabályozás nem összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével.

30-40 éves probléma a kórházi fertőzés

A kórházi fertőzésekre vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, 30-40 évnyi problémára nem lehet néhány év alatt választ adni. Szerinte a kormány az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az egészségügy helyzete javuljon. Öt-tíz év alatt azonban nem lehet radikális változásokat elérni, ehhez hosszú évtizedek munkája kell – tette hozzá.

Szólt arról is, a vidéki kórházak fejlesztésére költött 500 milliárd forint után a következő években 700 milliárd forintot költenek a budapesti kórházak fejlesztésére. A modernizáció pedig a fertőzések kockázatát jelentősen csökkenti – jegyezte meg.

Elmondta, idén várhatóan még nem kezdik el a budapesti szuperkórház építését, amelynek költségei meghaladják a 120 milliárd forintot.

Problémának nevezte azt is, hogy sokan nem veszik igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat.

A minisztert kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint egy rendeletmódosítás tervezete szerint akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. Lázár János azt mondta, nincs döntés erről, a téma napirenden van. Az elmúlt években több szervezet is kezdeményezte ennek a lehetőségnek a megadását – jegyezte meg, példaként a többi között a Születésház Egyesületet és a Társaság a Szabadságjogokért említette.

Szerinte ezt a kérdést nem a kormánynak, hanem az érdekképviseleteknek és az orvosoknak kell eldöntenie.

Lázár: Horthy kivételes államférfi volt

Egy másik kérdésre elmondta, egyetért Orbán Viktor kijelentésével, miszerint Horthy Miklós volt kormányzó kivételes államférfi volt. Majd Antall József volt miniszterelnököt idézve hozzátette: "Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom". Szerinte az megcáfolhatatlan tény, hogy volt néhány politikus, aki a trianoni békediktátum után megmentette ezt az országot. Ide sorolta Bethlen Istvánt, Klebelsberg Kunót és Horthy Miklóst is.

Lázár János azt mondta, az komoly történelmi vita, hogy 1944-ben a német megszálláskor Horthy Miklós jól döntött-e, hogy államfő marad. Ha lemond, akkor 1944 nyarán nem tudja leállítani a budapesti zsidóság deportálását – közölte. Az is megkérdőjelezhetetlen történelmi tény, hogy Horthy nem állította le a vidéki zsidóság deportálását – tette hozzá.

A vidéki MSZP-ben "sok ilyen Czeglédy-típusú ember van"

Lázár János elmondta,  egy hárommilliárd forintos kárt okozó bűncselekmény miatt nyomoz az adóhatóság egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég ügyében. Hozzátette: az adóhatóság nem hozhat nyilvánosságra nevet. "Úgy tudom, én személy szerint Lázár Jánosként, hogy az ügy főszereplője az a Czeglédy úr, aki Szombathelyen a Magyar Szocialista Pártot évek óta vezeti" – fogalmazott.

Megjegyezte: sok ilyen szocialista ügy lehet még, "a vidéki MSZP-sek között sok ilyen Czeglédy-típusú ember van".

(MTI)

(Címlapi kép: Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő megérkezik a Kormányinfóra – MTI/Kovács Tamás)

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez már azért kicsit sem vicces, viszont iszonyúan förtelmes. Orbán Viktor gyökérzete
sorvadásnak indult, mert valami barom kicserélte az altalajt. Hogy altalaj alatt mit kell érteni?
Franc tudja. Próbáljuk meg kisakkozni, miben gyökerezik Felcsút kártékony szülötte.
Az ő termékeny talaja az előző rendszerbe nyúlik vissza. Addig a pontig, amikor az egyetemi
kollégium lábszagú félhomályában néhány fiatal kitalálta, hogy lassan ideje lesz hátat fordítani a KISZ-­nek és az MSZMP-­nek, mert új szelek jönnek, fel kell kapaszkodni rájuk. Nem vagyok biztos abban, hogy mindannyian úgy és azt akarták, amit Orbán, de ő már akkor is üzleti vállalkozásként tekintett az országra. Amikor liberálisnak lenni volt kifizetődő, akkor liberális volt, amikor demokratának kellett lenni, akkor az volt. Mindenesetre maga köré gyűjtötte azokat, akik hasznosak voltak számára. A történetet mindannyian ismerjük. Székház eladás, ellenőrizetlenül szétfolyt pénzek, Orbánbánya, Kaya Ibrahim, Josip Toth, Schlecht Csaba, Simicska Lajos. Emlékszik erre valaki? Orbán megtalálta a nacionalista gyökereit. Nem azért, mert nacionalista lenne. Nem az. Neki mindegy, annak vallja magát, ami az adott helyzetben kifizetődő. És úgy tűnik, jól kalkulál. Éppen elég féleszű, örök sikertelen bolond van, akik elhiszik, hogy azért jobbak, szebbek, erősebbek, okosabbak mindenki másnál, mert magyarnak születtek. Elhiszik, hogy ez olyan előjog, amiért akkor is tisztelet illeti meg őket, ha egyébként semmi oka senkinek nincs tisztelni őket, mert nem szolgáltak rá. És mostanra eljutottunk odáig, hogy Horthy Miklós lényegében nem csupán jó ember volt, hanem különleges államférfi is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@hetöndöe: ..nem, de meghallgattam amiket elmesélt...keress rá ha kíváncsi vagy.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: nézd...én nem loptam és nem is vagyok érdekelt, szóval nem meggyőzni akarlak hanem elmondani ahogy én látom és tapasztalom...Minden polcrajutott első dolga a meggazdagodás (ritka kivételek száz évben egy) és ezt ugyanúgy csinálta a pl Gyurcsány is ...mongyamtovább vagy ne ?
verőce21
Lázár János szerint Horthy Miklós tisztességes, talpig becsületes ember volt.

Olyan apanázsa volt, hogy külön tétel volt az akkori kormányzati költségvetésben, a természetbeli juttatásokról (Királyi Palota, Gödöllői Királyi Kastély) nem is beszélve.
Az akkori költségvetések a kormányzó tiszteletdíjával indultak (1. fejezet)
ez 1927-ben 92500 pengő volt + volt még egy személyes rendelkezési alapja is (12000 pengő)
és persze a kormányzósággal kapcsolatos további kiadásokra is több mint 1 millió pengő ment el évente.

1927. évi XI. törvénycikk
az 1927/1928. évi állami költségvetésről1

akkoriban 3800 pengő volt 1 kg arany, így
a kormányzó tiszteletdíja (92800 pengő) cirka 24,4 kg arany volt évente
ez úgy ma - aranyparitáson számítva - 270 Millió forintnak felelne meg.

Ma több mint 11 millió forint egy kiló arany, tehát ma a ME. és a Köztársasági elnök is, cca. másfél kiló aranyat „keres” évente.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Nincs értelme!

Te ugyan nem fogod felemelni a sejhajod, hogy egy hajszálat is keresztbetégy megakasztani ezt a folyamatot. Te és a hozzád hasonlók miatt van így!
A nagyságrendi különbségeken pedig egyáltalán nem törd a fejed, még megfájdul!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A probléma nem az, hogy ki pofázik, hanem az, hogy mit. Kiabálni, elégedetlenkedni, csak úgy érdemes ha azt nem azért csinálod hogy a következő választott is ugyanazt csinálja majd a polcon..
...és nagyságrend...ez egy pofátlan álca...sőt szerintem ezzel inkább mindenki a maga bűnét próbálja eltusolni.
...és ...azért vigyázni kell a hősieskedő kiabálásokkal mert ugye a propagandaörjöngés az mindig politika és nem igazságérzet...szóval a sejhajemelgetést időtöltésből vagy imélnoszogatásra csinálni már inkább a gyanús kategóriába tartozik.
Kookas
@quadrocopter: és a szuper kórházat is egy hírhedt náci orvosról fogják elnevezni beugrott a neve mengele!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.