A T-Systems kollégáinak kellett az utolsó pillanatban "terheléses tesztnek" alávetni a BKK új e-jegyrendszerét, a cégvezetés BuBi-bérletek kisorsolásával ösztökélte őket.

Egy, a hvg.hu birtokába jutott körlevél szerint a T-Systems munkatársainak kellett komolyabb "terhelési teszt" alá vennie a BKK új e-jegyrendszerét, egy nappal azelőtt, hogy a rendszert élesben is aktiválták volna. 

A körlevélben a cikk szerint a T-Systems munkatársait éves BuBi-bérletek kisorsolásával kecsegtették, ha saját pénzüket beáldozva vásárolnak az akkor még nem aktivált rendszerből e-jegyet, vagy e-bérletet. 

Egy ilyen rendszer fejlesztésénél informatikai szakértők szerint csak a tesztelés hónapokat vesz igénybe, míg az először feltárt problémákat kijavítják, újra letesztelik, és az esetlegesen újra, vagy újként felmerülő további problémákat is orvosolják. 

A hvg.hu értesülése szerint magát a körlevelet a munkatársaknak a vezérigazgató Kaszás Zoltán küldte körbe, a következő szavakkal fűszerezve:

Tovább erősítve a T-Systems piacvezető szerepét a közlekedési piacon, a BKK-tól lehetőséget kaptunk, hogy „rekord idő alatt (3 hónap) mi készíthessük el annak új Web-es bérletértékesítési rendszerét

A hvg.hu-nak nyilatkozó informatikus szakértők szerint a nulláról lehetetlen ennyi idő alatt működőképes rendszert összerakni, de még akkor is szűkös a határidő, ha egy meglévő rendszert alakítanak át. 

A cikk szerint "komolyabb terhelése tesztre" kérte a vezérigazgató a körlevélben a T-Systems dolgozóit, a cégnél 1543-an dolgoznak, és ha nem volt senki szabadságon, vagy betegen otthon, még akkor sem lehet ezt az embermennyiséget "komolyabb terheléses tesztnek" nevezni. 

Ráadásul a tesztelésnél a bankkártyás fizetés már élt, viszont az e-jegy és e-bérlet még nem volt felhasználható – azaz hogy a T-Systems munkatársai úgy áldozták saját pénzüket a tesztelésre, hogy azért használható terméket nem kaptak. Erre válaszul hoztak létre 150 forintos termékeket, hogy ne terheljék meg a dolgozók pénztárcáját. (Ez alá ment az etikus hacker 18 éves fiú a maga 50 forintos bérletével.)

"A levél azzal zárul, hova várják az észrevételeket az alkalmazással kapcsolatban, és köszönték a segítséget" – olvasható a cikkben.

A hvg.hu úgy értesült, a T-Systemsnél házon belül is sokakat felháborított, ahogy a BKK és a cégük kezelte az etikus hacker fiatal ügyét.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A BKK-nál is összegyűlt a fideszes értelmiség. Amikor a szakértelmet a szervilis seggynyalás, a csinovnyikok gyülekezete a párthűség váltja fel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Nálunk az egyik vezető egy olyan gépet akart kézi erővel helyettesíteni, ami óránként 100 tonna anyagot rakott a rendszerbe. jóindulatúan kiröhögték. elképesztő tapasztalat hiányáról tett bizonyságot. Ez sajnos a laikusok nagyvonalúságát idézi. Orbánisztánban a szakértelem úri huncutság ne legyünk naivak ne várjunk tőlük sokat.
bencemacska
Esküszöm a Rákosi rendszer köszön vissza, amikor pártkatonákat neveztek ki mindenhova vezetőnek. Aztán csodálkoztak, hogy nem jutnak egyről a kettőre.
Szerencsétlen TSZ elnök sem tudta melyik a tehénnek az eleje meg a hátulja. Ki is rúgta az istállóból egészen a trágyadombig!!!
GeoCravker
1. Az ebben szereplő kérdéseket a T(ré)-SYSTEMS FB-oldalán is feltettem
http://endresy.blogspot.hu/2017/07/nyilt-kerd...
Válaszok nincsenek.
2. Az, hogy megkérnek 1-2 ezer dolgozót az nem terheléses, hanem funkcionális teszt. A terheléses teszt egy klicsit nagyon más.
3. Három hónap alatt is fel lehet húzni egy ilyen rendszert, és egy hónap alatt le is tesztelhető. Az IT-fejlsztéseket ugyanis nem naptári, hanem ember-napokban szokták mérni.

Összességében: Felelős nincs továbbra sem. Aki ezt a közleményt összerakta, az meg vegyen a kezébe egy középiskolás tankönyvet.
Horizont
Jó munkához idő kell...a pénz felvételéhez nagyon kevés idő.
Eladott Ország
A BKK-nál is összegyűlt a fideszes értelmiség. Amikor a szakértelmet a szervilis seggynyalás, a csinovnyikok gyülekezete a párthűség váltja fel.
Eladott Ország
http://kanadaihirlap.com/2017/07/23/bkk-s-cse...
Mert az elképzelhető, hogy a fiú hibát követett el, amikor nem fülbe-gyónta a saját tesztjeinek az eredményét. De az elképzelhetetlen, hogy a fejlesztést és beüzemelést végzők részéről ne lehetne megállapítható a szakmai felelősség. Így az lenne az elvárható, ha a következő közleményükben a fenti kérdésekre is megadnák a választ. Azok névsorával, akik aláírói voltak azoknak a dokumentumoknak, amelyek nélkül egy on-line személyes adatokat is forgalmazó, fizetés-érzékeny rendszert nem illik, nem szoktak, és nem is igen lehet megvalósítani.
S ez a felelősi kör nem a takarítónő, és nem is csak sokadik beosztott szoftvertesztelő, hanem a döntéshozatali lánc egyes tagjai.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél