Míg tavalyelőtt huszonnégyen, tavaly huszonketten, az idén június végéig csak ketten részesültek államfői kegyelemben az igazságügyi miniszter felterjesztése nyomán – írta a Magyar Hírlap szerdán az Igazságügyi Minisztérium féléves összesítése alapján.

2002 óta összesen 15 004 kegyelmi döntést hozott az államfő, az igazságügyért felelős tárcavezető felterjesztése nyomán, ebből 14 697 volt elutasító.

A lap írása szerint 2008-ig évente több mint ezer elítélt próbált kegyelemért folyamodni, azóta mindig ezer alatti a számuk. Tavaly csak 495-en fordultak – közvetve – a köztársasági elnökhöz, aki huszonkét esetben teljesítette a kérést, és 473 elutasító határozatot hozott.

Csupán ketten kaptak kegyelmet idén Ádertől

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Az átlagos "kegyelmi arány" egyébként két százalék, ám voltak kiugró évek a tárca beszámolója alapján: például 2016, amikor a kérelmezők négy és fél százaléka járt sikerrel, míg 2010-ben és 2014-ben arányuk nem érte el az egy százalékot.

Az idén az első hat hónapban 339 kegyelmi kérvény volt a Magyar Hírlap cikke szerint.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
495 kegyelmi kérvényt elolvasni... Csak kettőre ért rá?
justhpeter
Nem olvasott ő egyet sem, neki a csicskák referálnak.
human
Vajon ezek közt voltak gazdasági bűncselekményért elítéltek.Van erről valami kimutatás?
human
Annak idején Göncz Árpád eljárási kegyelmet adott Farkas Flóriánnak, mert sikkasztással akartak ellene nyomozni. NAGY hiba volt, Árpi bácsi!
Pálinkás Pál
Ezek közül melyik lesz visszaeső,mint a múltkori gyilkos,akit szintén kiengedtél tavaly,bajszos szardarab???
sokanvagyunk
Az elutasítottakat megmentette a visszaeséstől.
Fradigege
Azért csak 2 eddig, mert 2 csókos maradt még sitten. A több haver kinn van.
Eladott Ország
Minden rendben van a Nemzeti Együttrothadás Rendszere működik, a csókosok lopják a közpénzt mint a mennykű, mintha nem lenne holnap. A haverok, vazallusok, hűbéresek tollasodnak. PolPotéknál a csókosok bűnözésének ügye nem megy tovább. A pofádba vágják ha nem tetszik tegyél feljelentést, csak azt nem mondják mi a szarnak, mivel úgy sem nem jut el a vádemelésig. Az összes többi meg le van szarva.
Dr plágium
Mindegy mi a bűnük, úgyis ott folytatják ahol abbahagyták. Nem kellene kegyelmet adni nekik!
human
@Dr plágium: Ezt nem lehet tudni. Szakmailag szoktak javaslatot adni a köztársasági elnöknek. Persze a szakik sem tévedhetetlenek.
maci0427
De ha a " kegyelem után " újabb bűncselekményt követ el a kiszabadult - kegyelemben részesülő személy , akkor adjanak neki 99 -évet és azt azzal az egyénnel ülje le együtt, aki - akik a kegyelmet adták neki - nekik ! Adja azt bárki - bármikor !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.