Az új előírások értelmében a kenyerek összetevőit módosították. Így sokkal jobb minőségű, tartalmas, tápanyagban és rostban gazdagabb kenyerek, pékáruk kerülhetnek az asztalunkra. Az első változás, hogy megszűnt a házi kenyér kifejezés, helyette búzakenyér, fehérkenyér elnevezés lett.

Feltöltő: Veress Máté
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
A jó kenyérhez jó kenyeret is sütni tudó pékek kellenének!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
ez már lassan fogalom ...némely inkább bodag
dr. prédikátor
A jó kenyérhez jó kenyeret is sütni tudó pékek kellenének!!!
kokopelli
@ila51: sok-sok év után most "hallom" a bodag-ot! A Vater mondta a
Mutternak,hogy süssön már végre bodagot és ne mindig pogácsát!
(Devecser és Sümeg környékéről) :--)))
ila51
@kokopelli: ne is mondd...vannak finom változatai. Van a cigány bodag , egy kis csirkés lecsóhoz. Aztán van a káposztás bodag. Vagy ha csak egyszerűen melegen befaljuk. Most a reform konyha is a szárnyára kapta , ugyanis regenor diétához is használják.
kokopelli
@ila51: Ahogy én emlékszem,úgy a Fater egy elég kemény pogácsaszerű,de még
rágható,szerintünk kölkök szerint egy szegényeknek való nosztalgia valamit
akart! ..lehet hogy tejföl volt benne tej helyett! Rég volt tán :-)
Ők 12-en voltak tesók,és talán erre akart emlékezni? Őt és a két hugát a legi-
dősebb nővérei segítették a világra! :-)
állapotok valának anno,de örömök is ...?!
mackoka46
Hogy ebben a szégyentelen botrány országban a politikus mondja meg, milyen legyen a kenyér és a kolbász. Orbánc korábban lerontotta az élelmiszer könyvet moslékká silányítva az ételt, most a hangulat javításról intézkedett, hogy a frivol hatalmát megtarthassa.
kokopelli
@mackoka46: Csak úgy pusztán kiváncsiságból megnéztem egy másik országnak az
idevonatkoztatható előírásait ill. "törvényeit!
Találtam egy un. "Kenyértörvény"-t 1931 junius 9.-én kiadva,de nem magával a
kenyérrel,hanem a kenyér hozzávalóinak minőségéről ill.azok tisztaságáról szól!
Minden pék olyan kenyeret süt amit a fogyasztói igényelnek,de a megfelelő e-
gészségi ill. higéniai törvények betartásával! Én vagyok a fogyasztó tehát nem
a bürokrácia mondja meg,hogy... ! A többi ágazat (hentes,cukrász stb.) dito
mackoka46
@kokopelli: Ez így nem igaz. És mivel sokszor vissza éltek vele, ezért az én "csúsztatásom" a valós. Ugyanis a ez élelmiszerkönyv megengedte, hogy ennek meg annak nevezzék el, ami nem az. Éltek is a lehetőséggel szép számmal. Már majdnem világgá mentem emiatt !
Mézike
egy jó minőségi termékhez, nemcsak kenyérről van szó, az alapanyagai is annak kell hogy legyenek. Eddig is volt, van jó termék, kenyér a boltokban, csakhogy az megfizethetetlen sokak számára.
kokopelli
@mackoka46: 17:27
Valami félrecsúszott! Én nem a te kommentedet akartam kontrázni,
hanem egy más ország un. Kenyértörvényét akartam például bemutatni,hogy
úgy is lehetne! A pékeknek annyi szabadsága van bizosítva,hogy a "vevők" mond-
ják meg,hogy a milyen kenyeret akarnak! Mindegy,hogy hogy hívják akár fantázia
névvel is ellátva,mert a jó kenyérnek sem kell cégér! A hozzávalókat más törvények
írják elő minőségben,lényeg az hogy a pék válláról ezt le is vették!
@Mézike kimondta a varázsszót:az "alapanyag" a kiindulópont! Ha egy törvény 86 é-
vig változatlanul "megáll",akkor annál jobbat nem is kell keresni! Főleg nem a politi-
kusoknak! Nekik a körülményeket kell biztosítani,oszt annyi! Azzal törődjenek,hogy
mindenki hozzájusson legalább a jó kenyérhez,a legszegényebbek is,és ne a neveken vitatkozzanak! :--(
mackoka46
@kokopelli: Én graham kenyeret szoktam vásárolni. Ez volt a neve. A gyakorlatban majdnem fehér volt. Most saját magam sütöm otthon, elég volt a kenyérszínezőkből.
kokopelli
@mackoka46: Hál'istennek mifelénk csak kis pékségek vannak,és olyan a paletta,hogy
szinte helyben zabálna az ember! Minden péknek meg vannak a saját
favoritjai! Élmény bemenni a pékségekbe! :--))
mackoka46
@kokopelli: Hát akkor becsüljétek meg a pékeket !
ila51
@Mézike: 17:36...részben igaz...de ha azt nézem hogy egy hétig számíthatok rá , hogy van kenyerem ?...mamám mondta , olyan gazdag nem vagyok , hogy rossz kenyeret dobáljak ki
micfild
@dr. prédikátor: viszont semmi sem kerül ki a kemencéből ami előtte nem kerül bele
jó kenyeret magas sikértartalmú lisztből lehet sütni.
micfild
@Mézike: itt a szembeni CBA-ban volt egy nagyon jó kenyér. Egy helyi pék volt a beszállitó. Az a kenyér.. 1 hetesen is kenyér volt. Az ára úgy 20%al volt drágább... asszem. Nem tudom... pontosan-- mert nem érdekelt.. Azt vettem amig volt. Na.. már nincs.. mert nem vitték a vásárlók a pék meg nem vitte vissza a megmaradtat. Igy a bolt nem rendel olyan kenyeret. A vásárlók inkább megveszik az olcsóbb másnapra már morzsalékos hungarocell- kenyeret... vagy a csomagolt kenyérnek látszó élelmiszert... mint a jót de picit drágábbat.
Ilyenkor nem értem az embereket...
Mézike
@micfild: Van akinek nagyon meg kell gondolni hogy mennyi pénzt tud kiadni. Sajnos ők igenis az olcsóbb silányabbat veszik. Tapasztalatból tudom sok gyerek nem ismeri az igazi búzakenyeret, mert azt sose kap otthon.
Mézike
@ila51: Ez is igaz. Bár gondolom mikor a mamád ezt mondta nem nagyon ismertek adalékanyagokat...
egyvandor
Megint egyre nehezebb jó minőségű kenyeret venni. A Saját pékségű üzletláncokban is ártól és névtől függetlenül ehetetlen ízetlen gyorsan száradó morzsálódó kenyereket sütnek. Az utóbbi időkben a lipóti is alább hagyott. volt olyan hogy a harmadik napra méretében felére összeszáradt. Már a pékeink is külföldön vannak, nem csak a henteseink?
ila51
@Mézike: nem bizony...bár még jobban szívükön viselték a minőséget , hisz egy napjuk ráment a heti kenyérre
kamazuka
Nálunk a fiatal pék,úgy lett a barátom,hogy megmondtam neki hogy bár csak két napja süti ő a kenyeret,de az bizony egy fos.egy hét után már belátta,hogy igazam van.Az öregek ,ő előtte kocsi szám küldték vissza a nem túlzás szar minőségű import hulladék búzalisztet.Mert a hazait ugye jó áron el lehet adni,és bizony vagonszám megy is ki az országból.Ahhoz,hogy a kenyér ára a jó termésátlag és minőség mellett emelhető legyen,egy kis trükköcske segítségével megoldható.ehhez nem kell hozzáértő miniszter,csak egy csipetnyi zsiványság.meg birka nép.
kokopelli
@mackoka46: Volt szerencsém egy évet egy pékségben laknom,kiküldetésből
kifolyólag!Egy egyszoba komfortos lakás volt arra a célra,hogy a karácsonyi és
a húsvéti ünnepeken a két pékinas ne menjen haza,mivel 24 órás üzem volt!
A pék fia is megnőtt és nem voltak inasok többé! Éjszakákon felkeltem,és átmen
tem a pékségbe! Néha megbántam,hogy nem lettem pék! Az illat,a sürgés-forgás,
és a "formai selejt" kóstolgatásakor,a gyerekkori üveges jutott eszembe,aki azt mondta -
nekünk a csodálkozásunkra:
"Srácok ne üvegesnek tanuljatok,hanem péknek vagy cukrásznak!Megehetitek a
selejtet!" :--)))
1magyar
Én nem tapasztalom, hogy jobb lenne a kenyér.Ellenőrzés nem ártana nekik. Azt viszont igen, hogy ha zsemlét veszek hetente egyszer - kétszer jót sütnek.
Bár a kereskedők sem gondolkodnak, beleöntik a tartóba ládaszámra a meleg zsemlét és nyilván összenyomódik mint a vaj.
micfild
@kamazuka: itt van az eb elhantolva
.Az öregek ,ő előtte kocsi szám küldték vissza a nem túlzás szar minőségű import hulladék búzalisztet. -
car lisztől nem lehet jó kenyeret sütni. Márpedig a lisztnek alacsony a sikértartalma.
nem kell ehhez a hagyományos export.. a pannon. gabona osztrák tulajdon. Mi kapjuk a szart... a többi meg megy kifelé
Lepényleső
Mese habbal,térfogatnövelővel,és minden egyébbel.(A valaha sütött kovászos kenyér 1-2 hétig volt szabadon fogyasztható (morzsalékmentesen),ilyet nem süt egyetlen pék sem?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.