Novembertől jön az e-recept, ami kissé körülményesebbé teheti a gyógyszerek kiváltását. A gyógyszerészeti kamara elnöke és egy miniszteri biztos is azt állítja: az e-recept nem teher, hanem plusz egy lehetőség.

Nem teher, hanem plusz lehetőség az e-recept – hangsúlyozta a rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos és a magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

Vartus Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa elmondta: a rendszer kidolgozása során végig szem előtt tartották, hogy egyes társadalmi csoportok felkészültebbek a digitalizáció eredményeinek felhasználására, mások kevésbé.

Az e-recept november elsejei bevezetésekor – felírási igazolás néven – megmarad a jelenleg is használatos vény, csak mellette lehetőségként jelenik meg két másik megoldás. Ezek szerint az e-személyivel vagy hagyományos személyi igazolvány és TAJ-kártya felmutatásával a recept nélkül is kiválthatjuk gyógyszereinket – mondta.

Miniszteri biztos: az e-recept nem teher, hanem plusz lehetőség

Vartus Gergely hangsúlyozta: a két rendszer egymás mellett fog működni, hiszen a digitális megoldást bevezető országok példája azt mutatja: hat-hét év elteltével emelkedik 90 százalék fölé a kiváltott receptek között az elektronikus változatok aránya.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt emelte ki: november elseje nem jelent érdemi változást munkájukban, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy – főleg a kezdeti időkben – hozzák magukkal a papíralapú vényt is.

Megjegyezte: jövő év végéig amúgy is kötelező a papír alapú vények kiállítása, de ha valaki kéri, utána is megkapja a hagyományos receptet orvosától.

(MTI)

(Címlapi kép, fotó: pixabay.com CCO)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Feltételezem a lakosság orvosi titkait akarják a kubatov listáikkal összekapcsolni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Foxley
Szegény Jóska bàcsi pl vakon tapogatózva keresgéli a betüket a billentyüzeten.
eszegfu
Igy azért "minnyá" más!! Jó lett volna, ha elsőre is "csak egy plusz lehetőségként" nyilatkozzák az e-receptet! Tehát marad a papiralapu, de lehet választani az elektronikust is... ez a helyes, ez lehet az u.n. "átmeneti" rendelkezés, ami akár több 10 évig is tarthat... Hiszen pl. a ma 70-80 éves emberek ilyen-olyan ok miatt már nem tudják, vagy nem is akarják megtanulni a számitógép használatát.
papa.49
A szokásos ,,recept,, bemondják, ha nagy az ellenkezés, vagy visszavonják, vagy alakítanak rajta !!!
Miért nem lehet ezt egyből így megoldani ???
MIÉRT???
Mert leszarják az embereket azért !!!
eszegfu
@papa.49: 7:42 Én ezt nem is mertem feltételezni kormányunkról!:)))
Nessy
Nekem csak egy magas, mint majomnak a zongora, hogy miért nem elég a TAJ kártya! Hiszen a "recepten" továbbra is szerepel a lakcím, a TAJ szám, a kor. Ezek közül a lakcím az, ami nincs rajta a TAJ kártyán, igaz a személyin sem. Mi ebben a ráció? Arról nem is beszélve, hogy ha most új személyit akarok, akkor még fizessek is érte,mert a másiknak semmi baja, három éves, időtlen.
A házi orvosokat, ügyeletes orvosokat felszerelik okos kütyükkel, hogy a lakáson ellátott betegnek is e-receptet tudjanak írni? Ki csinál, kinek meghatalmazást ebben az esetben?
Tudom, ezek részletkérdések, de az ördög a részletekben lakozik.-

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.