Az országgyűlés úgy határozott, hogy eltörlik a kötelező kéményseprést a családi házak esetében, a jövőben mindenki a maga kedve szerint kérheti ezt. A szakszervezet szerint ez életveszélyes.

Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit – olvasható az MTI hírében.

Eltörlik a kötelező kéményseprést

Fotó: pixabay.com CCO

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől – áll az MTI hírében.

Az Index cikke szerint a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete nagyon nem örül a hírnek, szerintük ez ugyanis életveszélyes, a terv miatt már korábban is Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték. 

A szakszervezet úgy látja, az állam életveszélyesen kevés emberrel látja el a kéményseprési szolgálatot, tavaly állításuk szerint 600 településen nem járt kéményseprő. Mivel a magyar hatóságok nem válaszoltak aggályaikra, már a pápát kérték meg, hogy imádkozzon azokért, akik a kéményseprők hiánya miatt halnak meg.

(MTI, Index)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
"Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra"
Nekem az évenkénti vízóra, gázóra és villanyóra leolvasás is adminisztrációs és időbeli terhet jelent.
Ezen indokás szerint ezeket is meg lehetne szüntetni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemfideszes
@division: "Akinek nincs kéménye annak NEM KELL FIZETNIE!"
1. se előtte se után nem hangzik el részedről, hogy csak a lakosságról beszélsz.
2. nem kémény után fizet az akinek fizetnie kell
3. mintha a múltkor arról susogtál volna, hogy neked a fidesz nem tett semmi rosszat. Ezek szerint mint cégvezető, a sok más plusz teher mellett, örömmel fizeted a korábbi pár ezer forint helyett a több tízezret is... vagy "ügyeskedés" okán nem vagy érintett...
division
@nemfideszes: Van miből, így nem foglalkoztam vele:-)
eszegfu
@maci0427: 8:03 Ez most komoly? Mármint, hogy a kéményes gázkazánoknál nincs szükség a kémények "vizsgálásához". Én ugy tudtam, hogy a gáznak is van égésterméke, ami lerakódhat a kéményben. Egyébként nálunk a településen csak ellenőrizték a kéményeket (nekem még a bekötés nélküli, használaton kivüli kéményt is!), kéménykotrást, tisztitást soha sem csináltak.
nemfideszes
@division: De hogy nem tisztességes munkából az tuti. Ugyanis azok az emberek akik tisztességes munkából, tudással és szorgalommal, lettek azok akik, azok nem csak magasabb IQ-val de nagyobb empátiával (gyengébbeknek EQ-val) is viseltetnek mások iránt, ami veled kapcsolatban még véletlenül sem mondható el.
division
@nemfideszes: Te már csak tudod. Nem írom le itt mit is csinálok, de szívesen megmutatom egyszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél