Az országgyűlés úgy határozott, hogy eltörlik a kötelező kéményseprést a családi házak esetében, a jövőben mindenki a maga kedve szerint kérheti ezt. A szakszervezet szerint ez életveszélyes.

Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit – olvasható az MTI hírében.

Eltörlik a kötelező kéményseprést

Fotó: pixabay.com CCO

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől – áll az MTI hírében.

Az Index cikke szerint a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete nagyon nem örül a hírnek, szerintük ez ugyanis életveszélyes, a terv miatt már korábban is Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték. 

A szakszervezet úgy látja, az állam életveszélyesen kevés emberrel látja el a kéményseprési szolgálatot, tavaly állításuk szerint 600 településen nem járt kéményseprő. Mivel a magyar hatóságok nem válaszoltak aggályaikra, már a pápát kérték meg, hogy imádkozzon azokért, akik a kéményseprők hiánya miatt halnak meg.

(MTI, Index)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemfideszes
@division: Egyébiránt ha még nem tűnt volna fel, ebben az országban semmi sem történik, történhet a csuti patkány tudta és jóváhagyása nélkül. Sőt, nem csak a kormány vagy a párt emberei, de az állami fenntartású intézmények vezetői, alkalmazottjai sem nyilatkozhatnak addig, amíg a párközpontból meg nem kapják az aktuális habony leiratot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
A gázárát kellett volna már régen csökkenteniük a mocskos férgeknek.
Peller Anikó
Becsődölt a rezsicsökkentett kéményseprés, nem bírunk vele. Na lyó, akkor szüntessük meg.
solidedge
Néhány év múlva megduplázódik a szénmonoxid mérgezésben és tűzhalálban elhunytak száma. Az elkövető a Fidesz.
division
A kedves választópolgárok akarata érvényesül most lényegében. Amikor kötelező volt akkor húzta mindenki a száját hogy fizetni kell érte, volt aki be sem engedte őket. Aki szabálytalanul maga oldja meg otthon a fűtését vagy sajnál 10 ezret kiadni egy szén monoxid érzékelőre az meg is érdemli ha rossz vége lesz.
karma1
@division: Ne csusztass, jo? A kemenysepro vallalat akkor mindenkinek bejutott a lakasaba, ugy-ahogy elvegezte a dolgat, de nem is haltak meg annyian.
Arra pedig, hogy EGYALTALAN ne legyen kemenysopres, SENKI nam vagyott, csak realis szolgaltatasert realis arat akartak az emberek.
A baratnomnel 2 honapja olyan helyen vegeztek eroszakosan kotelezo kemenysoprest, ahol 30 eve atallitottak a futest elektromosra, mert a 120 eves epulet maskepp eletveszelyes lett volna a IX. keruletben. A kemenyseprok - akik ez esetben mar a Katasztrofa vedelemtol jottek ki - nagyon jol tudtak ezt, azert kellett otthon maradnia a baratnomnek, hogy egy papirt alairjon nekik, es fizessen 15 ezer forintot A SEMMIERT! (Mert mar kaminlyuk sincs a lakasaban).
Szoval ne terelj, a rezsicsoki beb@szott, mert a Gazdaallatnak csak ennyire futotta...:o(((
division
@karma1: Hát persze...Pár nappal ezelőtt az én ismerősömnél is volt kéményseprő, aláírt egy papírt valóban, de semmit nem kellett fizetnie mivel konvektorokkal fűt kizárólag. Akinek nincs kéménye annak NEM KELL FIZETNIE! Ne terelj onnan kintről szerintem.
karma1
@division: Szovegertes, olvasas neked is ingyen van: Bemasolom ujra:
(Mert mar kaminlyuk sincs a lakasaban).
Szoval, mit kellett volna kotorniuk? 4 eve tudjak, hogy nincs mar kemenylyuk sem a 4 emeletes, 20 lako's epuletben. De azert mindenhova becsongettek, buntettek, (ha nem tudtak bejutni az amugyis kaminlyuk NELKULI lakasba), NEM TISZTITOTTAK, NEM KARBANTARTOTTAK SEMMIT SEM, csak penzt gyujtottek be.
Nesze neked, rezsicsokkentes.
Szoval maradjunk annyiban, hogy nem en terelek, oke?
division
@karma1: Lehet csúnyán nézett rájuk a barátnőd:-) Akinek nincs kéménye (még egyszer leírom) nem kell fizetnie!
karma1
@division: Jo, akkor ezt mondd annak, aki megis kert a nemletezo kemeny utan kemenysepresi dijat.
nem erdekel, hogy mi a torveny, ha egyszer ez MEGTORTENT a valosagban, kemeny- es KAMINLYUK HIANYABAN. Es ugyenezt megismetelte a katasztrofavedo masik 19 lakasban is, a tiltakozas ellenere, viszont akkora birsaggal fenyegetve az embereket, amit azok nem tudtak, -de foleg nem akartak - kaminlyuk hianyaban kifizetni. Ugy gondoltak, hiaba mennenek az igazuk utan a birosagon, a vegere a koltsegek ugyanakkorak lennenek.
Szoval te ne terelj, ha kerhetlek. (4 evvel ezelott volt nala a kemenysepro vallalat embere, aki akkor befalaztatta a HASZNALATON KIVULI kaminlyukat, es mondta, hogy nekik ezzel semmi dolguk, mert mar regen atalltak az elektromos futesre. Errol adott egy papirt is, ezt megmutatta a baratnom nekik, de ettol a tenytol sem hatodtak meg.
Ez a G. orban utasitasara, az altala letrehozott behajtoszervek alta.l tortenik a mai Magyarorszagon. Ez a penzbehajtasnak az egyik legaljasabb modja.
Szeresd nagyon orbant, megerdemli
a helység kalapácsa
Az államnak felelőssége van a polgáraiért!
Mindenki tudja - az államnak meg főleg tudnia kéne -, hogy milyen típus a magyar ember.
Eddig is tucatszám ölte az embereket az orbán kormány a szétcseszett egészségügy miatt, de most még több magyar embert készül megölni - KÖZTÜK GYEREKEKET IS !!!
Mert az van, hogy ha a lusta családfő nem rendeli meg a kéményellenőrzést, akkor elpusztulhat az EGÉSZ család füstmérgezésben.

De miért tartom undorítónak ezt az egészet?
Mert EZEK (nem "ők", mert ezek nem emberek, hanem állatok, AZÉRT "ezek"), a megspórolt plusz pénzt a maguk hizlalására fordítják. Eldőzsölik, elherdálják, elurambátyámozzák - vagyis mások élete árán, mások vérén nyerészkedve szolgálják ki a saját, és a velük egy követfújók primitív vágyait (nagy ház - sok nagy ház, nagy autó - sok nagy autó, nyaraló - sok nagy nyaraló, hajó - sok nagy hajó, hatalom - sok nagy hatalom, drog, pia sex - sok drog, pia, sex...) Bakker, ezeket az életcéltalan, élvhajhász, kiüresedett, elvtelen, a jót gyűlölő, és a rosszat szerető vérprimitív hulladékokat...
division
@karma1: Te olyan szinten utálod Orbánt hogy nem riadnál attól sem vissza hogy valótlant írj csakhogy rá kenj mindent. Én feladom, mert Orbántól függetlenül a barátomnál nem kértek pénzt, és azt hiszem ezzel le is zárom a témát. Egyébként meg nem szeretem Orbánt, ugyanis nem családtag:-)
maci0427
Kéményseprőkre ott volt és van szükség,ahol SZILÁRD TÜZELÉSŰ ..,fa - szén - vegyes fűtő alkalmatosságok vannak ! Ott kotorhatnának...! De GÁZFŰTÉSNÉL semmi keresnivalója nincs a kéményseprőnek, nem kotorhat semmit sem ! A Gázszivárgást meg minek ellenőrizze,ha az bármikor és bárkinél előfordulhat,ha nyitva felejti a gázcsapot,vagy a gázszerelő kontárbácsi elszúrna valamit...! Egy szénmonoxid jelző készülék kel és kellene egy Normális - Lelkiismeretes Gázkészülék szerelő ,hogy a normális karbantartást eltudja végezni ,nem pedig kéményseprő ! De normális Gázkészülék szerelő sincs már jóformán,válogatnak készülékek szerint,hogy ki mire van "ráállva-szakosodva" és ,hogy milyen hiba mennyi pénzt hozhat nekik ! De szerencsére a legtöbb kombikazán letilt ha baj van,így a robbanásveszély és a mérgezés ezeknél csak akkor van,ha már a tulaj "nem tud magáról semmit sem"...,annyira hülye és felelőtlen ! A Nagy gond a kályhákkal van,fűtenek szénnel - fával -gumival - műanyaggal és amit csak találnak,füstölnek a kémények olyan feketén, hogy még a gőzmozdony sem tudott ilyent produkálni de egy szar diesel autó sem ! Ja és a szobában meg minden közel van,hogy közel legyen a meleg,de bármikor meggyulladhat valami ! nekem speciel NINCS SZÜKSÉGEM A KÉMÉNYSEPRŐKRE...!!!
nemfideszes
@division: Csak, hogy ne halj meg hülyén.
Korábban a törvény szerint a kéményseprő 2x próbálkozott, ha a második próbálkozást követő 30. napon belül sem történt meg a kéményellenőrzés úgy a kéményseprő azt jelentette a katasztrófavédelemnek, akik aztán kiszabták a büntetést. Nekem van gázkazánom és külön kéményem is. Az ellenőrzésért ebben az időben fizettem 3500 forintot/év. A fidesz által indított rezsiharc következményeként ezt tovább csökkentették. Ennek eredményeként a kéményseprő vállalatok, a csökkent bevétel miatt, sorra csődközeli helyzetbe kerültek. A helyzetet leginkább úgy próbálták orvosolni, hogy a létszám leépítés mellett, jóval kevesebb ingatlannál végeztek ellenőrzést. A 2015-ös törvény alapján aztán a fidesz ezt a feladatot a katasztrófavédelemre testálta és a lakosság számára ingyenessé tette. (Itt jegyezném meg, hogy végül is ezt is az adófizetők állják csak éppen más formában.) Szóval, míg a lakosságnak kvázi ingyenessé tették, azoknak a kisvállalkozásoknak, melyeknek a telephelye, székhelye a saját lakásukba van bejelentve keményen FIZETNIÜK KELL, átlagosan 20 ezer forintot kéményenként, illetve tüzelő-berendezésenként. Nálam speciel rá se nézett a kéményre csak a gázkazánt ellenőrizte. Tömören, a vállalkozások esetében, a katasztrófavédelem embere (legalábbis aki nálam járt ilyen feliratú zubbonyban volt) az adófizetők pénzéből finanszírozott felszereléssel, egy az állam tulajdonában lévő kft embereként ugyanazt a munkát már nem kevés pénzért végezte el. Ráadásul a vállalkozások esetében nem két évente, hanem évente kell elvégeztetni az ellenőrzést. És persze mindig találnak valamit amit ki kell cseréltetni, át kell alakíttatni, és ezen munkák elvégzésére természetesen mindig tudnak egy jó céget, ahonnan nyílván valóan ő is részesedik.
Ahogy ez az ügy is mutatja, a fidesz csak véglegetekben tud gondolkodni…. a szakmaiság pedig náluk soha, semmiben sem játszott szerepet… így ebben az esetben sem.
nemfideszes
@division: Egyébiránt ha még nem tűnt volna fel, ebben az országban semmi sem történik, történhet a csuti patkány tudta és jóváhagyása nélkül. Sőt, nem csak a kormány vagy a párt emberei, de az állami fenntartású intézmények vezetői, alkalmazottjai sem nyilatkozhatnak addig, amíg a párközpontból meg nem kapják az aktuális habony leiratot.
division
@nemfideszes: Én a lakosságról beszéltem, nem a cégekről, azzal nagyon is tisztában vagyok mint cégvezető ember.
Nem mondtál újat, na meg eleve nem hülyének születtem, de jöhet egy olyan betegség hogy meghülyülök és úgy halok meg, de ezen a te kioktatásod sem fog változtatni:-)
Fradigege
Beletört a rezsibicskája a zsidesznek. Nem bírja ellátni a katasztrófavédelem sem. Szőnyeg alá söpörték.
nemfideszes
@division: "Akinek nincs kéménye annak NEM KELL FIZETNIE!"
1. se előtte se után nem hangzik el részedről, hogy csak a lakosságról beszélsz.
2. nem kémény után fizet az akinek fizetnie kell
3. mintha a múltkor arról susogtál volna, hogy neked a fidesz nem tett semmi rosszat. Ezek szerint mint cégvezető, a sok más plusz teher mellett, örömmel fizeted a korábbi pár ezer forint helyett a több tízezret is... vagy "ügyeskedés" okán nem vagy érintett...
division
@nemfideszes: Van miből, így nem foglalkoztam vele:-)
eszegfu
@maci0427: 8:03 Ez most komoly? Mármint, hogy a kéményes gázkazánoknál nincs szükség a kémények "vizsgálásához". Én ugy tudtam, hogy a gáznak is van égésterméke, ami lerakódhat a kéményben. Egyébként nálunk a településen csak ellenőrizték a kéményeket (nekem még a bekötés nélküli, használaton kivüli kéményt is!), kéménykotrást, tisztitást soha sem csináltak.
nemfideszes
@division: De hogy nem tisztességes munkából az tuti. Ugyanis azok az emberek akik tisztességes munkából, tudással és szorgalommal, lettek azok akik, azok nem csak magasabb IQ-val de nagyobb empátiával (gyengébbeknek EQ-val) is viseltetnek mások iránt, ami veled kapcsolatban még véletlenül sem mondható el.
division
@nemfideszes: Te már csak tudod. Nem írom le itt mit is csinálok, de szívesen megmutatom egyszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.