A TÁRKI szerint 2015-től folyamatos erősödés figyelhető meg és ez nem állt le az utóbbi időben sem. Az ellenzéki pártok stagnálnak vagy gyengülnek.

A Fidesz-KDNP elmúlt bő két évét jellemző erősödése idén ősszel is folytatódott, míg az ellenzéki pártok népszerűsége lényegében stagnál – adta hírül októberi kutatásának eredményét a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt.

A TÁRKI legutóbbi, júliusi kutatása óta folytatódott a 2015 nyarától megfigyelhető trend, amely alapvetően a kormánypártok erősödésével és az ellenzéki pártok stagnálásával vagy enyhe gyengülésével jellemezhető.

Friss felmérés a politkáról: egyre erősebbek a kormánypártok

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A migrációs hullám két évvel ezelőtti csúcsához képest, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül összesen 17 százalékponttal, a pártválasztók körében pedig 20 százalékponttal növelte táborát 2015 júliusa és 2017 októbere között. A kormánypártok a bizonytalanokból építkeznek, nem a többiek szavazóit csábítják el, hiszen az összes párt népszerűsége lényegében változatlan vagy csak kismértékű gyengülésük figyelhető meg.

A Fidesz-KDNP tábora a júliusi 35 százalék után 39 százalékra, a pártválasztók körében pedig 55 százalékról 59 százalékra nőtt. A továbbra is második Jobbik népszerűsége júliusban 11, októberben pedig 10 százalék volt, míg a pártválasztók körében 17 százalék után 15 százalékon áll. Hasonlóan változatlan a harmadik MSZP támogatottsága is, a teljes népesség körében a nyári 7 százalék után ősszel 8 százalékon, a pártválasztók körében pedig 11 százalék után 12 százalékon állnak a szocialisták.

A többi ellenzéki párt esetében is ugyanez a mozdulatlanság jellemezte az elmúlt negyedévet: a Demokratikus Koalíció a teljes népesség körében júliusban és októberben egyaránt 3 százalékot, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 5 százalékot ért el. Az LMP a teljes népességen belül 2 százalék után jelenleg 3 százalékon áll, a pártválasztók körében pedig 3 százalék után 4 százalékon. Az Együtt mindkét hónapban 1 százalékot ért el a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot a teljes népességben belül, a pártválasztók között pedig a júliusi 1 százalék alá süllyedt októberre. A Momentum szavazótábora a teljes népességen belül 2 százalékról 1 százalékra, a pártválasztók körében pedig 3 százalékról 2 százalékra változott.

Az elmúlt negyedévben a pártot nem választók aránya sem változott érdemben: júliusban és októberben is egyaránt a választók bő harmada, 36 illetve 34 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját.

Nyitókép: Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok.""-Winston Churchill.
Márpedig ő azért mégiscsak volt valaki. Talán nem annyi, mint a Mi Házi Istenünk, de azért jegyezték a piacon.
Tárki, Nézőpont Intézet? Hallok némi gúnykacajt és a kassza csörgését.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nusika
"kormánypártok" - a kdmp nem párt, csak púúúúúúp a fidesz hátán. A púúúúúúpra nem szavazott senki, c sak vitték...
relatív
Ha mind többször engedik a klaviatúrához ezeket az ingyenélőket - mi IS a ' munkájuk ' ? -, a végén még kihozzák a regnáló 100 % -os támogatottságát, a magyar politikai közéletre jellemző mutatók további süllyedése ellenére IS !!!
SystemError
@Mirabilis: És van ilyen alternatíva, aki a fidesz ellenfele is tudna lenni?:) Egyetértett itt nincs "inkább". Az a 60% még csak el sem gondolkodik ezen..:(
SystemError
@Mirabilis: Remélni remélek, de hogy "hiszem-e" azt már nem tudom...:)
magyarbakancs
Egy hatalom ha erősnek érzi magát nem hoz olyan intézkedéseket mint a CEU a civilek regisztrálása ,és a Soros ellen nem vet be titkos szolgálati eszközöket.
És ellenzéki pártok ellen nem lépne fel fenyegetően ,és nem indítana bírósági eljárásokat.
Ha magabiztos lenne a győzelme Orbánnak ezeket nem tenné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.