A TÁRKI szerint 2015-től folyamatos erősödés figyelhető meg és ez nem állt le az utóbbi időben sem. Az ellenzéki pártok stagnálnak vagy gyengülnek.

A Fidesz-KDNP elmúlt bő két évét jellemző erősödése idén ősszel is folytatódott, míg az ellenzéki pártok népszerűsége lényegében stagnál – adta hírül októberi kutatásának eredményét a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt.

A TÁRKI legutóbbi, júliusi kutatása óta folytatódott a 2015 nyarától megfigyelhető trend, amely alapvetően a kormánypártok erősödésével és az ellenzéki pártok stagnálásával vagy enyhe gyengülésével jellemezhető.

Friss felmérés a politkáról: egyre erősebbek a kormánypártok

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A migrációs hullám két évvel ezelőtti csúcsához képest, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül összesen 17 százalékponttal, a pártválasztók körében pedig 20 százalékponttal növelte táborát 2015 júliusa és 2017 októbere között. A kormánypártok a bizonytalanokból építkeznek, nem a többiek szavazóit csábítják el, hiszen az összes párt népszerűsége lényegében változatlan vagy csak kismértékű gyengülésük figyelhető meg.

A Fidesz-KDNP tábora a júliusi 35 százalék után 39 százalékra, a pártválasztók körében pedig 55 százalékról 59 százalékra nőtt. A továbbra is második Jobbik népszerűsége júliusban 11, októberben pedig 10 százalék volt, míg a pártválasztók körében 17 százalék után 15 százalékon áll. Hasonlóan változatlan a harmadik MSZP támogatottsága is, a teljes népesség körében a nyári 7 százalék után ősszel 8 százalékon, a pártválasztók körében pedig 11 százalék után 12 százalékon állnak a szocialisták.

A többi ellenzéki párt esetében is ugyanez a mozdulatlanság jellemezte az elmúlt negyedévet: a Demokratikus Koalíció a teljes népesség körében júliusban és októberben egyaránt 3 százalékot, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 5 százalékot ért el. Az LMP a teljes népességen belül 2 százalék után jelenleg 3 százalékon áll, a pártválasztók körében pedig 3 százalék után 4 százalékon. Az Együtt mindkét hónapban 1 százalékot ért el a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot a teljes népességben belül, a pártválasztók között pedig a júliusi 1 százalék alá süllyedt októberre. A Momentum szavazótábora a teljes népességen belül 2 százalékról 1 százalékra, a pártválasztók körében pedig 3 százalékról 2 százalékra változott.

Az elmúlt negyedévben a pártot nem választók aránya sem változott érdemben: júliusban és októberben is egyaránt a választók bő harmada, 36 illetve 34 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját.

Nyitókép: Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok.""-Winston Churchill.
Márpedig ő azért mégiscsak volt valaki. Talán nem annyi, mint a Mi Házi Istenünk, de azért jegyezték a piacon.
Tárki, Nézőpont Intézet? Hallok némi gúnykacajt és a kassza csörgését.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok.""-Winston Churchill.
Márpedig ő azért mégiscsak volt valaki. Talán nem annyi, mint a Mi Házi Istenünk, de azért jegyezték a piacon.
Tárki, Nézőpont Intézet? Hallok némi gúnykacajt és a kassza csörgését.
silber13
Nézem a csúti hippopotamus potyográfiáját és elképzelem, hogy a stúdió szakemberei kivágtak egy félkört az asztalból, hogy a csúti méltóság potroha odaférjen!
maci0427
Így is,úgy is 2018 -ban a FIDESZ, fog kormányra kerülni ! Nincs baloldal,csak politikai karrieristák és jól megélő emberek,akik jól elvannak a Parlamentben és a pártokban,mert jó fizetést kapnak úgy is,ha nem nyernek...!!! Az egész országra jellemző a " munka nélkül,sok pénzt keresni " jelszó !
JAJMÁR
Egyre inkább elhiszem. A magyar iszonyúan szolgalelkű, nem tudja levetkezni. Mindent elnéz a pozícióban, följebb lévőnek. Még védeni, sajnálni is képes, még aljassàgàért is.
A lejjebb állót pedig rugdossa!
Hát most ezt làtom.
Semmi se vàltozott, aki pedig akar, visszahúzzák.
mackoka46
Ebben a feslett erkölcsű szégyentelen botrány országban történhet bármilyen égbe kiáltó skandalum a kormányzat jóvoltából semmiféle következménye nincs. Ezért is rabolják halálra magukat az ezek ugyanazok az elvtársak.
Pálinkás Pál
Ez teljesmértékben köszönhető az ellenzéki töketlenkedésnek...az eszement migránspátyolgatásnak...Tudomásul kell venni hogy az átlagember nem akar ide arabot ,négert..és orbán erre tökéletesen ráfeküdt...így ha semmit nem csinál a továbbiakban,akkor is röhögve hátra dőlhet..
bencemacska
@silber13: ma, 14:49
Érdekes én is azon töprengek, mi olyan borzasztó ezen a képen?
Olyan érzésem van, mintha egy láthatatlan kényszerzubbonyból szeretne kiszabadulni ott ülve!
Nessy
@Pálinkás Pál: Már elnézést, de ettől a "migráns simogatástól" sikító frászt kapok!
Senki nem mondta, hogy bárkit pátyolgatna, kivéve pártunkat és kormányunkat! Jó pénzért Belzebubot magát is beengedné!
A szavazatokért milliárdokat költ a határon túl.
Ez már olyan, mint a régi mesében! "Jönnek a pomogácsok, jönnek a pomogácsok!"
A választási törvény, melybe be van építve a csalás, természetes, hogy a kitalálójának kedvez!
A fidesznek van pénze szavazatokat vásárolni!
Eladott Ország
A rádió mikrofonja előtt a csúti állapotában a tudat, a figyelem és a kognitív funkciók (emlékezés, ítéletalkotás, elvonatkoztatás) zavarával jellemezhető tünet együttes, delírium látható. Sürgősen grázi kezelés szükséges.
uploads.disquscdn.com/images/96ccb75c195255a81893ca8d53682b43c1ae152a5c24a4188c6a590f00108c28.jpg?w=600&h=371
namihami
@Nessy: Hú, de szószerint...@Pálinkás Pál: -nak. Ez ugyanaz, mint a Gyurcsány ellen kiadott lejáratókampány volt. Csak a volumen sokkal nagyobb, mert kisebb a hallgatóság. Ezért válik létfontosságúvá a határontúli ""igazmagyarság"" bevonása is, kerül-amibe kerül. És jócskán belekerül.
Eladott Ország
Öröm és boldogság: csak a Fidesz
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/szamar-1024x683.jpg
Mráz Ágoston Sámuel és csapata már többször bizonyított, mint ahányszor erre nekem például igényem lett volna. Ők mutatták ki azt a kétségtelen tényt is, hogy az emberek többsége szereti a paksi bővítés GONDOLATÁT. Ezt 2014 februárjában derítette ki a kormánytól teljesen, de nagyon független intézet, azóta pedig nagyon sokat fejlődtek. Tudományosan bizonyította a Nézőpont Intézet: akit sokáig ijesztgetnek, az megijed, később meg kialakul a Stockholm-szindróma.
Eladott Ország
A korlátlan politikai és gazdasági hatalom, a sajtó, az igazságszolgáltatás már a Fidesz kezében van. Csak annak doktrínává nyilvánítására kell várni legfeljebb 2018-ig, hogy ez 100 évig, vagy 1000 évig is így marad.
Edmond Dantes
A Fidesz népszerűségének az emelkedése már pont olyan,mint a Rákosi korszakban az újságok és a rádió szerint az életszínvonal napról napra való emelkedése.Apám mondta,hogy már annyira magasan van az életszínvonal,hogy ezért aztán már nem is látjuk.
Pálinkás Pál
@Nessy: Mondj egy ellenzéki pártot a Jobbikon kívül,aki nem engedné be a migránsokat!!melyik ellenzéki párt állt ki markánsan a határon túliak szavazása ellen???
Nessy
@Pálinkás Pál: A kerítést mindegyik megtartaná, bár az megkerülhető, de spongyát rá.
Volt olyan ellenzéki javaslat, ellenvélemény, amit le ne ugatott volna rögtön valamelyik okos fideszes, és a választ a frakcíó el ne fogadta volna!
human
Orbán lehetnek kicsit hálásabb a migránsoknak, hogy hatalmon tartják.
a helység kalapácsa
Kormánypártok?
Már többen vannak?
Egy nem elég?
Persze tudom, hogy a kdnp-re gondolnak a többesszámmal, de a kdnp-re a felnőtt magyar szavazásra jogosult 8 millió emberből, kb. 80-an szavaznának (ez egy NAGYON kicsi szám), ha önállóan indulnának.
Szóval én mégsem nevezném kormánypártnak őket.
Nessy
@human: Ameddig a migránsoktól reszketnek, nem veszik észre, hogy kilopják a fejük alól a kispárnát!
Pálinkás Pál
@Nessy: Nem értetted a kérdést??? Melyik ellenzéki párt kampányol a szavazati jog megvonásával???Melyiknek a programjában van hogy felfüggeszti a határon túli pénzkidobást,amikor idehaza ilyen szar a helyzet???Amíg ezek nem lesznek priorítást élvező pontok,addig senki ne számítson nagy részvételi arányra...elmennek az agyhalott fideszesek...meg minden kispárt vakon hívője...az emberek nagytöbbsége meg nem,így nehéz lesz buktatni a dúcsét!!!
human
@Nessy: Mint a bűvész. Mindig az a kezét nézzük, amivel valami látványosat csinál és közben a másik kezével trükköz.
Macskaszem
Minél többet lopnak, annál jobban szeretjük őket.
Nessy
@Pálinkás Pál: Ebben van igazságod!
Pálinkás Pál
@Nessy: Legalább egyszer egyetértünk valamiben:)
lampa laz
@Macskaszem: Remélem iróniának szántad, mert annak tökéletes.
cs.n.
@human: Nem a migránsok, hanem az együgyűek, akiknek az az egy ügyük van, amit épp beléjük sulykolnak a csapból is folyó propagandával.
SystemError
Teljesen világos mit várnak a választók. Aki statisztikával, analitikával kicsit is foglalkozott nem, hogy egy szakembernek egyértelmű, hogy mi lenne a nyerő felállás. Az ellenzék nem ezt teszi..., Csak is az ellenzék hibája lesz, ha nagy fölénnyel nyer a fidesz!!!
SystemError
@Mirabilis: Nem Orbánra szavaznak, hanem inkább szavaznak Orbánra, mint a beképzelt 1-5%-os önmegvalósító pártokra meg a nyomiskodásra...:( Néha úgy érzem ennyire nem lehetnek töketlenek, ennyire nem érthetik félre a választói akaratot...
Statisztikailag Szél Bernadett egyértelmű nyertes lenne. Szívesen levezetem részletesen, de most csak így nagyolva: A női kártya önmagában elég sokat hozna, hiszen az ország 50%-a nő. Megmerem kozkáztatni, hogy a 40% bizonytalannak simán a felét hozná és a többi halmazból is hozna szépen, ha beállny mögé az ellenzék... Szimpatikus nekem is, de nem azért mondtam őt... Nála kijön a matek, más esetben nem tudom ki tudná most megmozgatni a bizonytalanokat... Viszont bizonytalanok nélkül csak a jobbikkal jön ki a matek. Minden más variáció bukás és én már azt mondom az a párt, aki most önzőzik az az én szememben megbukott... Nem érdekel az önmegvalósítás. Lehet majd, ha nyertek utána is...
nusika
"kormánypártok" - a kdmp nem párt, csak púúúúúúp a fidesz hátán. A púúúúúúpra nem szavazott senki, c sak vitték...
relatív
Ha mind többször engedik a klaviatúrához ezeket az ingyenélőket - mi IS a ' munkájuk ' ? -, a végén még kihozzák a regnáló 100 % -os támogatottságát, a magyar politikai közéletre jellemző mutatók további süllyedése ellenére IS !!!
SystemError
@Mirabilis: És van ilyen alternatíva, aki a fidesz ellenfele is tudna lenni?:) Egyetértett itt nincs "inkább". Az a 60% még csak el sem gondolkodik ezen..:(
SystemError
@Mirabilis: Remélni remélek, de hogy "hiszem-e" azt már nem tudom...:)
magyarbakancs
Egy hatalom ha erősnek érzi magát nem hoz olyan intézkedéseket mint a CEU a civilek regisztrálása ,és a Soros ellen nem vet be titkos szolgálati eszközöket.
És ellenzéki pártok ellen nem lépne fel fenyegetően ,és nem indítana bírósági eljárásokat.
Ha magabiztos lenne a győzelme Orbánnak ezeket nem tenné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.