Kína gazdasági növekedéséből Magyarország eddig is komolyan profitált és az elkövetkező időszakban még több haszna lesz, mindez pedig munkahelyeket, fejlesztéseket jelent – mindezt Szijjártó Péter külügyminiszter mondta kedd reggel egy interjúban. 

A miniszter az m1 csatornáján elmondta, hogy a közép-európai régió mindig versenyképes térség volt, amely növekedési üteme mára az átlagos európai gazdasági növekedés felett van. Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy a térségből a legtöbb exportot bonyolítsa Kínába, onnan pedig a legtöbb beruházást vonzza be.

Szijjártó szerint Kína gazdasági növekedéséből profitál az ország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának keretében a kis- és közepes vállalkozásokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter szerint a Kína felé irányuló magyar export a legnagyobb, a magyar kivitel tavaly 2,25 milliárd dollárnyi exportja volt, ez nagyjából 600 milliárd forintot jelent. Ezt a pénzt a magyar vállalatok munkahelyek létrehozására, béremelésre vagy fejlesztésekre tudták fordítani.

Eközben mintegy 4,2 milliárd dollárnyi kínai befektetés jelent meg Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon termelő és szolgáltató vállalatok érkeztek, amelyek magyar emberek ezreinek adnak munkát. 

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
meg kellene nézni a fiúk bankszámláját a látogatás után..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
meg kellene nézni a fiúk bankszámláját a látogatás után..
peterkelemen
Profitálna ha nem ti lennétek a hatalomba, akik mindent ellopnak.
Equus
@peterkelemen: ők az ország, ezt így kell érteni...
karma1
kedves szijjaspetya, ha neha nemcsak azzal teccene foglalkozni, hogy berendeli a nagykoveteket letolasra, hanem egy picit belemelyed a gazdasagi adatokba is, akkor tudna, hogy Kina - bar valoban nagyon nagy hatalom - eppen elindult gazdasagilag lefele... Persze nem fog csodbe menni, annal sokkal gazdagabbak, de ez 15-20 evvel ezelott nem tortenhetett volna meg, hogy egy kinai elso ember elmegy 16 kicsi, gazdasagilag alig valamit jelento orszagba bohockodni. Mindenki inkabb hozza megy, mint hogy o alacsonyodjon le...
Nem baj, ha ezt nem veszed eszre, de azert ennek kesobb eleg komoly kovetkezmenyei lesznek.
verőce21
Kína jelenlegi 6,9% gazdasági növekedése kb. tízszer több, mint a 15 évvel ezelőtti 10-11%-os!
Majd ha elérik az évi 2,9-3,5%-os gazdasági növekedést, akkor leszek a zeniten.
Eladott Ország
A beruházás alapvetően nem Magyarország, hanem Kína érdeke, ráadásul az csak az egyik szempont, hogy a görögországi Pireuszba érkező kínai teherszállító hajók rakományát vasúton tudják Európa belsejébe szállítani. Legalább ennyire fontos a kínaiaknak, hogy megvessék a lábukat az EU mélyépítési piacán, ha ugyanis a beruházás révén lesz referenciájuk, akkor indulhatnak az összes európai közbeszerzésen is, azaz a magyar kormány jóvoltából meghódíthatják az egész uniós építőipart – fogalmazott forrásunk, megjegyezve: szintén óriási üzletet jelentene a kínaiaknak, hogy a beruházás révén a rendkívül drága ETCS-eszközök szállítására és telepítésére is megnyílna az európai piac.
Eladott Ország
A múlt héten napvilágot látott hírek szerint ismert ugyanakkor, hogy a kabinet már 750 milliárd forintos költségvetéssel számol, szemben a korábban kalkulált 472, majd 550 milliárddal. Azt is tudni lehet, hogy a fejlesztést 85 százalékban kínai hitelből fedezné az állam. A kamatokat illetően eddig hiába érdeklődtünk a kormánynál. Nem hivatalos úton viszont úgy értesültünk, hogy azt kettő és három százalék közé lőtte be a kabinet, de ez függhet attól is, hogy a magyar vállalkozások mennyi megbízáshoz jutnak a fejlesztésben. Ha információink helytállók, akkor – 637,5 milliárdos hitel és húszéves futamidő esetén – legalább 132,9, legfeljebb 199 milliárd forintot tesz majd ki csak a kamat, azaz összesen 770,4–836,5 milliárd forintot kell visszafizetnie hazánknak. Ehhez jön még hozzá a beruházás 15 százalékos, 112,5 milliárd forintnyi önereje, így – ha nem változnak a számok – az eredetileg 472 milliárdosra tervezett beruházás valójában duplájába, 882,9–949 milliárd forintjába fog kerülni a magyar adófizetőknek.
Zeta
@Eladott Ország: köben a kínaiak röhöghetnek a markukba, hogy az ő érdekeiket szolgálva a magyar állam állja a cehet. Az ő - Orbánék-pénzéről nem beszélve. Mindez a Paks 2 vel már szép jövő elé nézhetünk. Egy délibáb reményének erejével.
Zeta
@durbincs: sajnos van. Itt élek születésem óta. Ennyi. Befejeztem .
havasigyopár
Én úgy látom, újabb adósságba sodorta az országot.
kissé felnőttem
2400 év maris számolta nem én megtérülésképpen
Eladott Ország
@Zeta: Mi fizetjük ki a vasútépítési költséget és még kamatot is fizetünk nekik, ami a kínaiak érdeke. B*zdmeg ehhez hülyének kell lenni, illetve ilyen kleptokrata tróger bandának mint a fidesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.