Döntött a kormány szerdai ülésén a Czeglédy-ügy kártalanítási folyamatáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány fontosnak tartja, hogy az úgynevezett Czeglédy-ügyben a diákok és más érintett munkavállalók önhibájukon kívül ne szenvedjenek kárt

- írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezért a kormány szerdai ülésén döntést hozott a kártalanítási folyamatról, amelynek részletei rövidesen megjelennek a Magyar Közlönyben – közölték.

Az Országgyűlés november 14-én határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről. A parlament emellett indokoltnak minősítette annak vizsgálatát, hogy a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek Czeglédy Csaba a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben.

Czeglédy Csaba – az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek – a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. Így a gyanú szerint csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A hirado.hu részletezi, hogy kik jogosultak kártérítésre:

Állami jóvátételre jogosult az a magánszemély,

akit a 2017. május 1. és 2017. június 30. közötti időszakban a Human Operator Zrt. által vezetett céghálózat közvetített ki foglalkoztatási vagy más munkavégzésre irányuló jogviszonyban történő munkavégzésre, és

az a) pontban meghatározott jogviszonyából fakadóan a részére ki nem fizetett munkabérét, jövedelmét, egyéb díjazását illetően követelése áll fenn e rendelet hatálybalépésének időpontjában, továbbá

a b) pontban szereplő követelése érvényesítése iránt nem indított polgári peres eljárást.

(3) A (2) bekezdésben foglalt jogosultakon túl állami jóvátételre jogosult azon magánszemély is, aki az (1) bekezdés a) és b) pontjában fennálló feltételek szerinti követelése érvényesítése iránt – az e rendelet hatálybalépését megelőzően indított – polgári pertől eláll.

A legegyszerűbb, ha a károsultak a területileg illetékes kormányablakokhoz fordulnak a kártalanítási igényeikkel.

Az állami jóvátétel iránti kérelem személyesen a jogosult lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál (a továbbiakban: kormányhivatal) nyújtható be 2018. február 28-ig – fogalmaz a Hirado.hu birtokába került előterjesztés.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidőn belül állami jóvátétel iránti kérelem bármely integrált ügyfélszolgálaton (a továbbiakban: kormányablakban) is előterjeszthető.

Csatolni kell minden dokumentumot, mely a munkavégzés jogviszonyát bizonyítja.

Az állami jóvátétel iránti kérelemhez a jogosultnak csatolnia kell valamennyi, a rendelkezésére álló, a jogosultságot alátámasztó írásbeli dokumentumot, különösen a foglalkoztatási vagy más munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállására, a jogviszony időtartamára és a munkavégzés helyére, valamint a munkabérre, jövedelemre vagy díjazására vonatkozó dokumentumokat – fogalmaz az előterjesztés.

Forrás: MTI

Címlapi fotó: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
8-10 diákról van szó, hallottam az ügyvédjét kb. 2 hete nyilatkozni a televízióban! Azokat is csak az eljárás miatt nem tudtak kifizetni, márt zárolták a számlát...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
Nem inkább a Questor károsultjait kellene kártalanítani, amiben nyakig benne volt a kormány?
Ahhoz képest ez jelentéktelen, filléres ügy, amire ráhúztak egy koncepciós eljárást politikai haszonszerzés céljából. Mocskos banda!
Madácsi Pali
Mi lenne ha, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően, a NAV átal 2. fokon megállapított 0 Ft azaz nulla forint adótartozás fejében lefoglalt számlák zárolását? Ja, nem lenne Czeglédi ügy!
maci0427
Csesszék meg , minden ilyen-olyan nagyobb pénzeltűnés után, az állam kártalanít...??? / kivéve a devizakárosultakat , mert ott csak csurrant-csöppent...! / Itt van például a Viszkis Rabló ! letojom, hogy mit ült le és mit csinál, de azt már nem , hogy örömmel újságolta, hogy neki ugyan nem kell és nem is kellett semmit sem visszafizetni sem a bankoknak sem az államnak, mert " ELÉVÜLT" , ugyan a bankok nem intézkedtek időben ! És mi van akkor, ki kármentesítette a bankokat és azokat akiknek bent volt sok -sok százezrük - millióik...?! Ezt is az állam ! Na és a pénz sem találják, ezt írták ! És még egy jól jövedelmező film is készült a rablóról, ami " nagy siker" és jól jövedelmez ! / neki is.../ -- És mi van a Questor károsultjaival és a többiekkel...? És mi van a Vörös Iszapos károsultakkal...??? ---- 24.hu/belfold/2017/07/05/egy-forintot-sem-kaptak-a-vorosiszap-karosultak/
nezelodo
Dakoták! Nem kellene kártalanítani senkit, ha Orbán meghosszabbított kacsója, (amikor éppen nem a nadrágjában kotorászik), a tokás Tállai, nem okozott volna kárt a Rákosit megszégyenítő koncepciós eljárással. Pedig sokan tudják, hogy Orbán egyszer azt nyilatkozta, szívesen eltenné láb alól az ellenfeleit. Az elmúlt évek eseményei szerint nem csak vágyálom volt a kijelentés.
bencemacska
@durbincs: A narancs gyerek nem pótolta, hanem űberelte! És ebben a versenyben toronymagasan vezet!
Javul benned a szoftver?-:))))
Gratulálok!
Zeta
@maci0427: még a MAV sincs tisztában vele, hogy van e büntény. Ennek a politikai sziezete s DKt , Gyurcsányt üti, hozzá köthető! Az összeg 8-10diák pénze.
A Questor mögött inkább ők álltak. A vagyont meg már leárazva szétlopták! A kártalanítás egy kicsit beismerés is lenne , mint az MNB felelőssége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.