Döntött a kormány szerdai ülésén a Czeglédy-ügy kártalanítási folyamatáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány fontosnak tartja, hogy az úgynevezett Czeglédy-ügyben a diákok és más érintett munkavállalók önhibájukon kívül ne szenvedjenek kárt

- írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezért a kormány szerdai ülésén döntést hozott a kártalanítási folyamatról, amelynek részletei rövidesen megjelennek a Magyar Közlönyben – közölték.

Az Országgyűlés november 14-én határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről. A parlament emellett indokoltnak minősítette annak vizsgálatát, hogy a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek Czeglédy Csaba a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben.

Czeglédy Csaba – az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek – a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. Így a gyanú szerint csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A hirado.hu részletezi, hogy kik jogosultak kártérítésre:

Állami jóvátételre jogosult az a magánszemély,

akit a 2017. május 1. és 2017. június 30. közötti időszakban a Human Operator Zrt. által vezetett céghálózat közvetített ki foglalkoztatási vagy más munkavégzésre irányuló jogviszonyban történő munkavégzésre, és

az a) pontban meghatározott jogviszonyából fakadóan a részére ki nem fizetett munkabérét, jövedelmét, egyéb díjazását illetően követelése áll fenn e rendelet hatálybalépésének időpontjában, továbbá

a b) pontban szereplő követelése érvényesítése iránt nem indított polgári peres eljárást.

(3) A (2) bekezdésben foglalt jogosultakon túl állami jóvátételre jogosult azon magánszemély is, aki az (1) bekezdés a) és b) pontjában fennálló feltételek szerinti követelése érvényesítése iránt – az e rendelet hatálybalépését megelőzően indított – polgári pertől eláll.

A legegyszerűbb, ha a károsultak a területileg illetékes kormányablakokhoz fordulnak a kártalanítási igényeikkel.

Az állami jóvátétel iránti kérelem személyesen a jogosult lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál (a továbbiakban: kormányhivatal) nyújtható be 2018. február 28-ig – fogalmaz a Hirado.hu birtokába került előterjesztés.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidőn belül állami jóvátétel iránti kérelem bármely integrált ügyfélszolgálaton (a továbbiakban: kormányablakban) is előterjeszthető.

Csatolni kell minden dokumentumot, mely a munkavégzés jogviszonyát bizonyítja.

Az állami jóvátétel iránti kérelemhez a jogosultnak csatolnia kell valamennyi, a rendelkezésére álló, a jogosultságot alátámasztó írásbeli dokumentumot, különösen a foglalkoztatási vagy más munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállására, a jogviszony időtartamára és a munkavégzés helyére, valamint a munkabérre, jövedelemre vagy díjazására vonatkozó dokumentumokat – fogalmaz az előterjesztés.

Forrás: MTI

Címlapi fotó: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
8-10 diákról van szó, hallottam az ügyvédjét kb. 2 hete nyilatkozni a televízióban! Azokat is csak az eljárás miatt nem tudtak kifizetni, márt zárolták a számlát...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
8-10 diákról van szó, hallottam az ügyvédjét kb. 2 hete nyilatkozni a televízióban! Azokat is csak az eljárás miatt nem tudtak kifizetni, márt zárolták a számlát...
Nessy
Feltételezem, hogy a zárolt bankszámláról! Meg még amit majd onnan fizet a kormányzat szakértőknek, jogászoknak, NAV-nak!
namihami
Vegyük a tíz embert. Legyen max. 2 millió, tokkal-vonóval.
Akkor kié lesz a maradék, amit a fiúk ""szétosztanak"" a többi nulla károsult között. Tulajdonképpen a Vezér és a haverjai lesznek a többi ""károsult"" ? (ez egy feltételes kérdőjel)
Jozefina
Anyátokat!!! (már bocs) De a devizahitelesekről, a kilakoltatottakról, a nyugdíj pénztárt ellopottaktól és még sorolni lehetne mikor fogtok ily nagylelkűen dondoskodni???!!!
papa.49
Nem nagy ügy azt a 11 embert kártalanítani, de mellette ellopnátok néhány milliárdot is szemetek !!!
kereső
Az elvitetett Czeglédy Csaba fotója bejárta a sajtót: kampányelem volna az eljárás?
Litresits András, Czeglédy Csaba sajtóperekben eljáró ügyvédje ugyanis azt nyilatkozta a lapnak: ügyfele már augusztus elején levelet írt Fiáknak, hogy küldje el a DiákÉszhez befutott károsultak számát és az elmaradt fizetések összegét. Litresits szerint a DiákÉsz elnöke kezdetben örült a megkeresésüknek, és átküldte 16 diák nevét, valamint az állítólagos károk összegét, ami akkor egymillió forint volt. Nem csatolta viszont a fizetéshez szükséges iratokat, amelyeket további kérések ellenére sem küldött el. Mindezek után Fiák hirtelen hangnemet váltott: dörgedelmes levélben tudatta Czeglédyékkel, hogy időközben a Human Operator Zrt. „inkompetenciája” miatt – az adóhatósági eljárás alá vont cég nem fért hozzá az adataihoz és a pénzéhez – Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz fordult segítségért.

Fiák István jó kapcsolatokat ápol Kósa Lajossal,és Farkas Flóriánnal is. A "Hid a munkába világába program" kapcsán jogi szolgáltatást nyujtott-melyért 9,9 millió Ft-ot fizettek ki részére a program költségvetéséből.
karma1
Vazze, nem kell senkit sem kartalanitani, hanem fel kell oldani azt a szamlat , amihez a vilagon semmi kozotok sincs, mert az a Czegledi cegee, es akkor az ugy el van intezve, es meg Klara asszony is megkapja a hitelet vissza, mert nem a Czegledivel volt a baj mar alapbol sem.
Kocsog bagazs... Remelem, penteken lesz egy kis autodafe, azert hirdettek faklyasra a felvonulast.
(Kepzelem, hogy az a sok elhizott pontagyu kepviselo most milyen izgatottan tanul loni... otthon )
Itsuka Nakimaga
No és - a jövőben minden koncepciós perben kártalanítják a károsultat? Úgy értem: az igazi károsultat!
Nessy
@Itsuka Nakimaga: Ugye, ezt te sem gondoltad komolyan?
Qqberci
"el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését."

El akarták kerülni, vagy elkerülték? Nagyon nem mindegy, mert én is tökön akarom rúgni a minidúcsét, de ez még nem bűncselekmény (és valószínűleg módom se lesz rá...)
tudode
Vicces ez a KARAKTER GYíLKOLÁSZÁS!
.
Előfordulhat, hogy abból a LÓVÉBÓL, amit zároltak.
.
Így könnyű megjátszani az FELCSÚTI KIS-, NAGYBÁCSIT, hogy ő, a nemlétező FÉNYÉBEN vakítsa a szemünket!
Hellcat
10 ember kártalanításánál eljátssza a hőst a fidesz...ez igen bazdmeg...Devizahitelesek? Ha már a fidesz kormány vezette be a devizahitelt meg bedöntögette a forintot? Őket nem kéne? Vörösiszap károsultak? Amire még csak nem is nekik kellett volna pénzt adni mert ADOMÁNYOZTAK...csak aztán eltűnt...Questor? Amiből a csőd előtt a fidesz még ki tudta emelni a pénzét érdekes mód...velük mi lesz? Manyup pénztárosok akiknek egyéni számlát ígért a fidesz?
szaboria1
@Hellcat: Ez amire ők nem is válaszolnak.
Eladott Ország
berkeczbalazs.blog.hu/2017/11/14/fideszesek_lopasai_miatt_felfuggeszthetnek_tobb_ezer_milliard_unios_tamogatast
Fideszesek lopásai miatt felfüggeszthetnek több ezer milliárd uniós támogatást.
Vizsgálódik az EU, és a lopós fideszesek miatt bukhatjuk az uniós milliárdokat, amelyek nélkül nincs ma Magyarországon fejlesztés. Cinkos, aki néma, ezért nem hagyhatjuk, hogy ilyen igen egyszerűen átlátható szimpla emberi és politikainak nevezett törzsi érdekek mentén működő aljas rendszer működjön tovább hazánkban!
Lepényleső
Károsultak is csak azért vannak mert zárolták a kifizetéseket,így azok elmaradásáról is csak a kormány tehet? Pénzt szagolt benne valamelyik f... gyerek?
quadrocopter
Fúúúú...wazze, ezt a hatalmas jóságot, adakozó készséget - közpénzből!
lampa laz
Kérjük minden médiában lehozni a listát és a kifizetett tételeket, ha már közpénzből adakozik ez a bűnbanda közünk és jogunk van azt megismerni.
Zeta
Választások előtti kavarás. Nem számít hogy hazudnak! Megint!
kulabombaafityiszre
@durbincs: Mondá a tuti herélt kappan halfarok.
1bitang
@Qqberci ma, 16:14 A Katolikus Biblia szerint (ez van érvényben a KDNP-ben és szövetségesében):
"... elkövetésük módja (gondolatban, szóban v. cselekedetben) szerint lehetnek →égbekiáltó bűnök, →halálos bűnök, →bocsánatos bűnök."
Azaz: mindenképpen bűn (amért büntetés jár ).
eszegfu
@nemfideszes: 12:51 Na látod, ezt lenne érdemes hatalmas plakátokra kinyomtatni ... na jó elég lenne a lényeg, hiszen a "tisztelt" kormánypárti hivők nem képesek csak egyszerü tőmondatokat felfogni!
kisrigó
Megint habosítják a sz...rt, de olyan jól hangzik! Jó ötlet, hogy tegyék nyilvánossá, hogy mennyit fizetnek ki az általuk zárolt számláról, mert úgyis rátesznek némi "alkotmányos költséget" az aljas tolvajok. Na, meg örömmel működnek közre abban, hogy Dobrev Klára cége ne tudja visszakapni a kölcsön adott pénzt. Pitiánerek !
quadrocopter
@durbincs: Teccik az új szó, debil? Kevés vagy, mint mákos tekercsben az indukció!
koszpeko
@durbincs: Mi van bringás?
Látom van lejjebb.
koszpeko
@durbincs: Bringás látom ha ragadna rád valami az csak a kosz.
Kontroll alatt tart a narancsköd.
Csak a kontrát használod.
karma1
@Nessy: 15.32-re: Nem is erti, hogy mire irt be,..
feleselek
Úgy látszik beindult a nagyverkli! Időben le kell vadászni mindenkit a választások előtt, hogy ne tudjanak keresztbe tenni a fityisznek... És ez még durvulni, keményedni fog!
human
Lehet viccelődni vele, hogy "De hisz ez az ítélet, Virág elvtárs.", de aki emlékszik az tudja, hogy a fidesz már egyszer ezt megjátszotta. Valami vizsgáló bizottsági ülés volt ami éppen csak elkezdődött, de a fideszes elnök valami oknál fogva már az elején a bizottsági határozatot olvasta fel. Az ellenzék hüledezett, a fideszeseknek szemük nem rebbent.
relatív
Semmiféle ' kártalanításra ' nincs szükség, mert az elmaradt kifizetések ( pár főről van szó ! ) csak a rágalmazás következtében zárolt helyzet miatt következett be, tehát a rágalmazóknak kell majd kártérítést fizetni a jelenleg lefogottaknak !

Persze Magyarországon jelenleg minden fordítva történik... !
human
@relatív: Azért volt ott még olyan is, hogy időseket alkalmaztak a programban, ami tudtommal azért vizsgálandó.
Macskaszem
A Questor károsultak mikor lesznek kárpótolva? Ők sokkal többen vannak, és sokkal nagyobb kárt szenvedtek, míg egyes fidesznyikek a krach előtt egy pillanattal furcsa módon kivehették a pénzüket. Emlékszünk ám rá, mocskos genya banda
Qqberci
A vörösiszap-károsultak ellopott pénzét is visszaadják?...
terlasz
Nem inkább a Questor károsultjait kellene kártalanítani, amiben nyakig benne volt a kormány?
Ahhoz képest ez jelentéktelen, filléres ügy, amire ráhúztak egy koncepciós eljárást politikai haszonszerzés céljából. Mocskos banda!
Madácsi Pali
Mi lenne ha, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően, a NAV átal 2. fokon megállapított 0 Ft azaz nulla forint adótartozás fejében lefoglalt számlák zárolását? Ja, nem lenne Czeglédi ügy!
maci0427
Csesszék meg , minden ilyen-olyan nagyobb pénzeltűnés után, az állam kártalanít...??? / kivéve a devizakárosultakat , mert ott csak csurrant-csöppent...! / Itt van például a Viszkis Rabló ! letojom, hogy mit ült le és mit csinál, de azt már nem , hogy örömmel újságolta, hogy neki ugyan nem kell és nem is kellett semmit sem visszafizetni sem a bankoknak sem az államnak, mert " ELÉVÜLT" , ugyan a bankok nem intézkedtek időben ! És mi van akkor, ki kármentesítette a bankokat és azokat akiknek bent volt sok -sok százezrük - millióik...?! Ezt is az állam ! Na és a pénz sem találják, ezt írták ! És még egy jól jövedelmező film is készült a rablóról, ami " nagy siker" és jól jövedelmez ! / neki is.../ -- És mi van a Questor károsultjaival és a többiekkel...? És mi van a Vörös Iszapos károsultakkal...??? ---- 24.hu/belfold/2017/07/05/egy-forintot-sem-kaptak-a-vorosiszap-karosultak/
nezelodo
Dakoták! Nem kellene kártalanítani senkit, ha Orbán meghosszabbított kacsója, (amikor éppen nem a nadrágjában kotorászik), a tokás Tállai, nem okozott volna kárt a Rákosit megszégyenítő koncepciós eljárással. Pedig sokan tudják, hogy Orbán egyszer azt nyilatkozta, szívesen eltenné láb alól az ellenfeleit. Az elmúlt évek eseményei szerint nem csak vágyálom volt a kijelentés.
bencemacska
@durbincs: A narancs gyerek nem pótolta, hanem űberelte! És ebben a versenyben toronymagasan vezet!
Javul benned a szoftver?-:))))
Gratulálok!
Zeta
@maci0427: még a MAV sincs tisztában vele, hogy van e büntény. Ennek a politikai sziezete s DKt , Gyurcsányt üti, hozzá köthető! Az összeg 8-10diák pénze.
A Questor mögött inkább ők álltak. A vagyont meg már leárazva szétlopták! A kártalanítás egy kicsit beismerés is lenne , mint az MNB felelőssége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.